ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για ελεύθερες παραλίες με σύγχρονες υποδομές για τον λαό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σαρωνικού «Ελεύθερες Παραλίες». Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Δημήτρης Παπαχρήστου, δήμαρχος Σαρωνικού, και ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής. Επίσης, συμμετείχε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του Συντονιστικού έθεσε το σοβαρό ζήτημα της προσπάθειας να παραδοθούν σε ιδιώτες οι δύο γειτονικές παραλίες Πεύκο και Γλάστρα - Ευκάλυπτα στον Σαρωνικό, καθώς η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχώρησε ήδη στο γκρέμισμα των δημόσιων υποδομών και μεθοδεύει την περίφραξή τους. Η αντιπροσωπεία μετέφερε ότι οι ενέργειες αυτές έχουν ήδη προκαλέσει την οργή, αλλά και την κινητοποίηση των κατοίκων, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, καθώς οι δύο παραλίες είναι από τις ελάχιστες σήμερα προσβάσιμες, ελεύθερες στον λαό, όχι μόνο του δήμου Σαρωνικού, αλλά και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από Φάληρο έως Σούνιο.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους του Συντονιστικού για ελεύθερες παραλίες, τόνισε: «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά όλη την κοινωνία, δεν αφορά αποκλειστικά εσάς, αφορά όλους μας. Ηδη, όπως ίσως έχετε πληροφορηθεί, καταθέσαμε Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, απαιτούμε, μαζί σας, ελεύθερες παραλίες για όλους, με σύγχρονες υποδομές για τον λαό, μακριά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που σκοπό θα έχει το κέρδος κάποιων λίγων. Απ' αυτήν τη σκοπιά θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις σας, να δούμε πού βρισκόμαστε και να συντονίσουμε καλύτερα την κοινή μας πάλη έτσι ώστε να πιέσουμε, όσο γίνεται, την κυβέρνηση, το κράτος, τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος που αφορά όλο τον Σαρωνικό».

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία αγνοεί παντελώς την τοπική κοινωνία, αναφέρθηκε στις νομικές και πολιτικές παρεμβάσεις του δήμου για το ζήτημα και ζήτησε τη συνδρομή του ΚΚΕ στον αγώνα για ελεύθερες παραλίες.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού. Αναφέρθηκαν στο σοβαρό αυτό πρόβλημα των περίκλειστων παραλιών στον Σαρωνικό, το οποίο, όπως τόνισαν, δεν είναι καινούργιο, πάνω από 20 χρόνια ταλαιπωρεί την περιοχή, τώρα όμως, όταν η ΕΤΑΔ γκρέμισε το θεατράκι στο 41ο χλμ., ο κόσμος κινητοποιήθηκε, έγινε το πρώτο συλλαλητήριο, προέκυψε το Συντονιστικό στο οποίο συσπειρώθηκε πάρα πολύς κόσμος. Στο Συντονιστικό οι Γενικές Συνελεύσεις συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Καθημερινά αναπτύσσουν δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας, όπως αυτοκινητοπορείες, ενημέρωση σε όλες τις δημοτικές κοινότητες με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, διοργάνωση ξεχωριστών εκδηλώσεων, όπως κινηματογραφικές βραδιές στην παραλία την οποία θέλουν να πάρουν, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, καθαρισμός παραλιών, φεστιβάλ ζωγραφικής των παιδιών κ.ά. Ευχαρίστησαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής για την ολόπλευρη στήριξη στον αγώνα τους και ενημέρωσαν για τις επόμενες πρωτοβουλίες τους.

Στην παρέμβασή του ο Μάης Μέντης επισήμανε ότι το Εργατικό Κέντρο πολλά χρόνια τώρα παραμένει σ' αυτήν την κατεύθυνση και τόνισε πως «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που πραγματικά, αυτό που καλούσαμε τόσο καιρό όλο τον κόσμο να κάνει, να βγει στον δρόμο να διεκδικήσει τις δικές του ανάγκες, τις ανάγκες για ελεύθερες παραλίες στην προκειμένη περίπτωση, στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο. Προφανώς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τον αγώνα και φυσικά υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα στην περιοχή και δεν είναι μόνο αυτό. Εμείς τα αναδεικνύουμε όλα και σε όλα τα επίπεδα. Τα τεράστια προβλήματα στην πρωτοβάθμια Υγεία, που δεν έχουμε νοσοκομείο, τα έχουμε αναδείξει και ότι όλα αυτά πρέπει να συνενωθούν σε ένα μεγάλο λαϊκό ποτάμι που θα διεκδικούμε χέρι χέρι τις ανάγκες μας και το Εργατικό Κέντρο είναι μπροστά στη διεκδίκηση. Ερχονται σχεδιασμοί που πραγματικά θέλουν να μας πάρουν ό,τι έχει μείνει όρθιο».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για την αναλυτική ενημέρωση, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα των κατοίκων και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή, ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιβάλει τη θέλησή της. Επισήμανε ότι «σημαντικό δεν είναι μόνο να κρατήσετε, να διατηρήσετε ως κόρη οφθαλμού την ενότητά σας, την κοινή αγωνιστική σας στάση, ανεξάρτητα από τι επιμέρους ή γενικότερες ιδεολογικές, θεωρητικές, πολιτικές απόψεις μπορεί να έχει ο καθένας, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στον αγώνα. Οι αγώνες όμως αποτελούν πάντα την αφορμή για να βγάζουμε και κάποια συμπεράσματα, να δούμε και τις αιτίες. Γιατί, για παράδειγμα, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της επιμένουν να προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης ακόμα και αν η πλειοψηφία του λαού, των εργαζομένων, διαφωνεί και κινητοποιείται; Γιατί εκπροσωπεί κάποια συμφέροντα, λέμε εμείς. Και αυτά είναι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είναι μονοπώλια, είναι μεγάλο κεφάλαιο, είναι επιχειρηματίες που για το κέρδος τους δεν αφήνουν τις λαϊκές οικογένειες όχι μόνο να ζήσουν με ευημερία, αλλά ούτε καν να αναπνεύσουν, να έχουν την παραλία τους, να έχουν το οξυγόνο τους, το δάσος τους κ.ά.».

ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
«Ιστορική» επίσκεψη του Σίσι χτες στην Αγκυρα

Για συνεργασία «ζωτικής σημασίας» κάνει λόγο ο Ερντογάν | Υπογράφηκαν 17 νέες συμφωνίες συνεργασίας

«Ενισχύουμε συνεχώς τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις μας μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υποδεχόμενος στην Αγκυρα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία ως επικεφαλής της χώρας του μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα ο Ερντογάν αποκάλεσε τη συμβολή των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα «ζωτικής σημασίας».

Η δε αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της περιέγραψε την επίσκεψη ως «ιστορική», ως συνέχεια αντίστοιχης επίσκεψης του Ερντογάν στο Κάιρο τον περασμένο Φλεβάρη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχθηκε αυτοπροσώπως τον Σίσι στο αεροδρόμιο, από όπου μετά κατευθύνθηκαν στο προεδρικό μέγαρο και αφού αποδόθηκε κάθε επισημότητα στον προσκεκλημένο, ακολούθησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες επέβλεψαν της υπογραφής 17 συμφωνιών σε διάφορους τομείς, όπως Εκπαίδευση, Υποδομές, Αεροπορία, Μεταφορές, Υγεία, Ενέργεια, Περιβάλλον. Προτεραιότητα αποτελεί και η αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, από τα 10 δισ. δολάρια όπου κυμαίνονται ετησίως σήμερα, στα 15 δισ.

Τον Σίσι συνόδευαν εκπρόσωποι της αιγυπτιακής επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς όπως μετέδωσαν αιγυπτιακά ΜΜΕ «στο τραπέζι ήταν η ενεργειακή συνεργασία, ιδίως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην εξόρυξη». Σύμφωνα δε με την «Egypt Today», στις 17 συμφωνίες περιλαμβανόταν και μία ανάμεσα στην τουρκική «Polaris» και στο αιγυπτιακό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, για τη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων στη νέα πρωτεύουσα και στην Πόλη της 6ης Οκτωβρίου.

Βασικό θέμα στη συνάντηση ήταν και οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, με τους δύο ηγέτες να διεκδικούν ρόλο «υπερασπιστή» των μουσουλμανικών και αραβικών πληθυσμών, παζαρεύοντας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ η απειλή μιας ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή μεγαλώνει διαρκώς.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ερντογάν ανέφερε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ότι «η παύση των επιθέσεων και η μόνιμη κατάπαυση του πυρός συνεχίζουν να είναι η προτεραιότητά μας... Κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση», ενώ έκανε λόγο και για την «κοινή στάση» των δύο χωρών.

Από τη πλευρά του ο Σίσι τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες πρέπει να δυναμώσουν τη συνεργασία τους και στην Ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα επανεξετάζονταν «όλες οι πτυχές των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου».

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στα σχέδια της Αγκυρας να ενταχθεί στη διακρατική συμμαχία των BRICS, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι «η Τουρκία θέλει να συμμετέχει σε όλες αυτές τις σημαντικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των BRICS» και ότι η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Θυμίζουμε πως αίτηση ένταξης στους BRICS έχει καταθέσει και το Κάιρο.

Η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου δίνει έτσι και άλλη μια απάντηση στον εφησυχασμό που καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση για τις κολιγιές της αστικής τάξης, με βάση και την απαράδεκτη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ που αφήνει απέξω τις επίμαχες περιοχές τις οποίες διεκδικεί η Αγκυρα. Στο μεταξύ, δημοσιεύματα («Εστία») κάνουν λόγο για «ρήτρα κινδύνου» που υπάρχει στην πρόσφατη καταρχήν συμφωνία για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή προβλέπει τη δυνατότητα εγκατάλειψης του έργου αν προκύψει «εξωτερικός κίνδυνος».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (TRAΝ) ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το έγκλημα των Τεμπών

Παρέμβαση στη συζήτηση με τον Josef Doppelbauer, εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο πλαίσιο της Επιτροπής Μεταφορών (TRAN) του Ευρωκοινοβουλίου, αναδεικνύοντας τις αιτίες και τους υπεύθυνους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Παίρνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε: «Ενάμιση χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών, στην Ελλάδα, με θύματα 57 νεκρούς και οι συγγενείς των θυμάτων όπως και ο ελληνικός λαός απαιτούν να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, όπως επιχειρείται, με το θάψιμο της αλήθειας, την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων του εγκλήματος και τον αποπροσανατολισμό από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών τους, της ιδιοκτησίας της "Hellenic Train", του ΟΣΕ και των στελεχών τους, όπως και αυτές του σταθμάρχη.

Είναι καθαρό ότι ένοχη για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα είναι η πορεία της "απελευθέρωσης" των σιδηροδρόμων από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, της κατάτμησης και της παράδοσής τους στους ομίλους. Είπατε στην ομιλία σας ότι "θα πρέπει να μειωθεί κι άλλο το κόστος". Μα ακριβώς ένοχη για τέτοια εγκλήματα είναι η υποχρηματοδότηση και η τεράστια έλλειψη μόνιμου προσωπικού με βάση την πολιτική περί κόστους - οφέλους, που καταδικάζει τον σιδηρόδρομο να είναι "γυμνός" από το σύστημα ασφαλείας ΕΤCS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών) και από το ERTMS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ. Γιατί για τα συστήματα ασφαλείας ισχύει ότι μόλις στο 18% του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου υπάρχει κάλυψη από το ERTMS και μόλις και μετά βίας σε 4 κράτη - μέλη ξεπερνά το 30% η κάλυψη με το ETCS. Γιατί, όπως κι εσείς ομολογήσατε εδώ, αυτά είναι δαπανηρά. Γι' αυτό έχουν αυξηθεί κατά 18% οι θάνατοι στις ράγες τον τελευταίο χρόνο καταγραφής τους.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετήστε για τις τεράστιες ευθύνες τόσο του ERA όσο και της ΡΑΣ, που μεταξύ άλλων έδωσαν άδεια κυκλοφορίας σε αμαξοστοιχίες 30ετίας, χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές πυρασφάλειας και χωρίς πυράντοχα υλικά κατασκευής, με αποτέλεσμα δεκάδες από τα θύματα των Τεμπών να βρουν φριχτό θάνατο εξαιτίας της πυρκαγιάς;», κατέληξε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκτελεστικός διευθυντής του ERA προκλητικά απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ