ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία

Πλήρη χρήση των «δυτικών» όπλων κατά της Ρωσίας και την άρση όλων των σχετικών περιορισμών ζήτησε ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, στις 29/8, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτησή της προς τον ίδιο. Προηγουμένως είχε χαιρετίσει την εισβολή του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, καλώντας τα κράτη - μέλη της ΕΕ να επισπεύσουν την παράδοση στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας «Patriot».

Με αφορμή την κατάθεση της Ερώτησης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Το καθεστώς Ζελένσκι αξιώνει προκλητικά όχι μόνο να δοθεί στην Ουκρανία άδεια για χτυπήματα με ευρωατλαντικά όπλα βαθιά μέσα στη Ρωσία, αλλά και τη χρήση δυνατοτήτων αεράμυνας σε κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, για να αναχαιτίζονται ρωσικοί πύραυλοι και drones πάνω από την Ουκρανία.

Η Ολλανδία δεν επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση και την εμβέλεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που παραδίδει στο Κίεβο, ενώ ο Μακρόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία με γαλλικά όπλα. Εξάλλου, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν δώσει άδεια για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος μόνο στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, στην περιοχή του Χαρκόβου. Κι όλα αυτά ενώ δυνάμεις του φασιστικού - ναζιστικού Τάγματος Αζόφ του στρατού του ουκρανικού καθεστώτος, με τη στήριξη ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, περιοδεύουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ για στρατολόγηση μισθοφόρων.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής προωθεί τη ραγδαία στροφή της ΕΕ προς την πολεμική οικονομία. Προωθείται η "Ευρωπαϊκή Ενωση Αμυνας", δίπλα στον "βασικό πυλώνα" του ΝΑΤΟ. Συστήνεται το "Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων στην Αμυνα (EDIP)" και θεσπίζεται η "Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αμυντική Βιομηχανία (EDIS)" για πολεμικές επενδύσεις, πλάι στο "Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας".

Από τα 114 δισ. ευρώ που διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, τα 39 αφορούν καθαρή στρατιωτική βοήθεια, ενώ έχει ήδη εγκατασταθεί η στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, EUMAM Ukraine, για την εκπαίδευση δυνάμεων του ουκρανικού στρατού. Προωθείται επίσης η "Σένγκεν των Στρατών" για ανεμπόδιστη διέλευση στρατευμάτων ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα διεκδικεί "δάφνες" σε όλους τους παραπάνω τομείς, στηρίζοντας έμπρακτα τη στροφή στην "πολεμική οικονομία" της ΕΕ, με αλλεπάλληλες παρτίδες όπλων και πυρομαχικών που αφαιρούνται από το ελληνικό οπλοστάσιο και κατευθύνονται στην κυβέρνηση Ζελένσκι, καθώς και με διευκολύνσεις διεκπεραίωσης πολεμικών φορτίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από βάσεις και λιμάνια προς την Ουκρανία.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες αποφάσεις - σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τη θέληση των λαών - που σηματοδοτούν νέα, μεγαλύτερη κλιμάκωση της πολεμικής εμπλοκής και επί της ουσίας άμεση συμμετοχή της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με οδυνηρές συνέπειες τόσο για τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό που χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, όσο και για τους λαούς της Ευρώπης που πληρώνουν βαρύ τίμημα για τη βαθιά ιμπεριαλιστική συμμετοχή της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στον πόλεμο.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι "τροχιοδεικτικές βολές" της επικίνδυνης κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου, τρία χρόνια μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι ενώ και η ρωσική πλευρά ρίχνει νέα όπλα στη σύγκρουση, μεταξύ άλλων και αυτά που εισάγει από άλλες χώρες, αξιοποιεί στις συγκρούσεις μισθοφορικές πολεμικές εταιρείες και εθνικιστικές και φασιστικές ένοπλες συμμορίες, αναθεωρεί το πυρηνικό της δόγμα».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ:

-- Πρόκειται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της να παράσχουν την άδεια χρήσης των οπλικών συστημάτων με τα οποία τροφοδοτούν την κυβέρνηση Ζελένσκι για κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, παρά τους τεράστιους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου και τα δραματικά αποτελέσματά του σε βάρος των λαών;

-- Ποια και πόσα νέα βάρη και δυσβάσταχτες θυσίες (περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, αυξήσεις στις τιμές Ενέργειας κ.λπ.) θα προσθέσει στους λαούς των κρατών - μελών της, που ήδη υποφέρουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, η στροφή της ΕΕ σε πολεμική οικονομία, προς όφελος των μεγάλων ομίλων της πολεμικής βιομηχανίας;

-- Τι ποσά έχουν διατεθεί ήδη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και πόσα προβλέπονται συνολικά μέχρι το 2027 για την ενίσχυση των μονοπωλίων της στρατιωτικής βιομηχανίας στην ΕΕ;».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενόψει της ΔΕΘ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενόψει της ΔΕΘ έχει ως εξής:

- Αύριο Σάββατο θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ, στις 17.30 στην πλατεία ΧΑΝΘ.

- Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη στις 18.00 θα επισκεφτεί τον χώρο της Εκθεσης και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPΟ, και στις 19.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

- Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στις 21.30 θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ