ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αντιδράσεις προκαλεί το «εντέλλεσθε» για συμμετοχή στην ευρωατλαντική αποστολή σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Καταγγελία της Ενωσης Στρατιωτικών ΠΕ Ιωαννίνων | Την ανάκληση της διαταγής ζητάει το ΚΚΕ

Μεγάλη αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η διαταγή που έφτασε τις τελευταίες μέρες στους σχηματισμούς του Γ' Σώματος Στρατού για αναγκαστική συμμετοχή στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη («EUFOR Althea»).

Οι σχηματισμοί καλούνται να προτείνουν στελέχη «που πληρούν τα απαραίτητα προσόντα, ανεξάρτητα από το αν επιθυμούν τη συμμετοχή τους», για να πλαισιώσουν την ελληνική «ειρηνευτική δύναμη» στην ευρωατλαντική αποστολή.

Η Ενωση Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων εκφράζει την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη διαδικασία, και καταγγέλλει ειδικά το γεγονός ότι αγνοείται ως κριτήριο η επιθυμία ή όχι του στελέχους να πάρει μέρος σε τέτοιου είδους αποστολές.

Υπογραμμίζει δε ότι το τελευταίο διάστημα οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, πέρα από τις πάγιες υποχρεώσεις στην εκτέλεση της επιχειρησιακής τους αποστολής, έχουν επιφορτιστεί με τη συμμετοχή στην αντιπυρική προστασία, την επάνδρωση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ κ.ά.

Αποστολή για την «επιβολή του νόμου»

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνη αναχώρησε με το αρματαγωγό «Σάμος» ο Ελληνικός Λόχος Ελιγμού για την ευρωενωσιακή αποστολή «EUFOR Althea» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με προορισμό το Ploce της Κροατίας. Από εκεί κατευθύνθηκε οδικώς και εγκαταστάθηκε στο στρατόπεδο «Butmir» της ευρωπαϊκής δύναμης στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με στόχο να παραμείνει για ένα έτος.

Στην ευρωπαϊκή δύναμη EUFOR συμμετέχουν με τα στρατεύματά τους συνολικά 20 χώρες, μέλη και μη μέλη της ΕΕ. Η δύναμη βρίσκεται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από το 2004 και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, αριθμεί περίπου 600 στρατιωτικούς. Στόχος της είναι η «συλλογική και συνδυασμένη εκπαίδευση παράλληλα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», ενώ σε συνθήκες κρίσης «έχει τη δυνατότητα να φέρει γρήγορα εφεδρικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη για να συμπληρώσει τις δυνατότητές της».

Συγκεκριμένα, «μια Ενδιάμεση Εφεδρική Δύναμη εκτός χώρας με έδρα στην Ευρώπη μπορεί να κληθεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων της EUFOR, σε περίπτωση απειλής για την ασφάλεια της περιοχής και τη επιβολή του νόμου»!

Ν. Παπαναστάσης: Να ανακληθεί τώρα η διαταγή!

«Η Ενωση Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της αλλά και με δηλώσεις μελών του ΔΣ σε Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής ενημέρωσε ότι με διαταγή του Γ' ΣΣ και προκειμένου να στελεχωθεί η ελληνική δύναμη της Βοσνίας, η οποία υφίσταται εκεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ αναιρείται η εθελοντικότητα της συμμετοχής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν τη δύναμη», αναφέρει σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, και προσθέτει:

«Είναι μια εξέλιξη εξαιρετικά σοβαρή, η οποία δείχνει την έκφραση άρνησης των στελεχών να συμμετάσχουν σε αυτού του είδους τις ιμπεριαλιστικές αποστολές».

Ο Ν. Παπαναστάσης τονίζει πως «αυτή η άρνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί στο παρελθόν υπήρχε η άποψη ότι τα στελέχη συμμετέχουν για να γίνουν αποδέκτες οικονομικών οφελημάτων, όπως ο έξτρα μισθός. Η σημερινή άρνηση ακόμα και των οικονομικών ωφελημάτων γίνεται τη στιγμή που και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - και κυρίως τα χαμηλόμισθα - βιώνουν τις συνέπειες που βιώνει και ο υπόλοιπος λαός στο εισόδημά του από την ακρίβεια, την εκτόξευση του κόστους στην Ενέργεια, στην Παιδεία, στην Υγεία κ.λπ. Αυτό βέβαια το στοιχείο συμπληρώνει την εκτίμηση που φαίνεται να διαμορφώνεται και στον χώρο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τις συνέπειες της πολιτικής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που είναι αποτέλεσμα της πρόσδεσής τους στην πολιτική του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ ζητάει την αναίρεση αυτής της διαταγής, που προβλέπει την υποχρεωτικότητα της συμμετοχής επιλεγμένων στελεχών των ΕΔ σε αυτού του είδους τις αποστολές. Εδώ και τώρα να ανακληθεί αυτή η διαταγή».

Κι άλλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση

Πέρα από τις αντιδράσεις γι' αυτήν την αποστολή, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τη μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των στρατιωτικών του Πολεμικού Ναυτικού για τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της πολεμικής αποστολής «Ασπίδες».

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για παραιτήσεις αξιωματικών προκειμένου να μη συμμετέχουν στην ευρωατλαντική αποστολή, για δυσκολία να συμπληρωθεί το πλήρωμα στην «Υδρα» και στα «Ψαρά», αλλά και για διαμαρτυρίες μέσα στο πλοίο όταν δέχτηκε επιθέσεις από τους Χούθι με αποτέλεσμα να κινδυνέψει σοβαρά, δεν φανερώνουν μόνο την επικινδυνότητα της αποστολής αλλά και την άρνηση μιας σημαντικής μερίδας στρατιωτικών να υπηρετήσουν τα ΝΑΤΟικά προτάγματα χιλιάδες μίλια μακριά, αντί να είναι αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση της πατρίδας και των συνόρων της.

Πατριδογνωμόνιο
Μπες στη θέση τους...

Ούτε ψύλλος στον κόρφο της-του, λέμε όταν κανείς δεν θέλει να μπει στη θέση του υποφέροντος άλλου. Και την ίδια στιγμή θα πούμε, έλα και μπες στη θέση μου για να καταλάβεις τι και γιατί το τραβάω. Ας πούμε λοιπόν ότι συνεννογιόμαστε μ' αυτά τα τετριμμένα, εσείς που με διαβάζετε κι εγώ που τα γράφω. Κι όμως έρχεται εκείνη η φοβερή και τρομερή στιγμή που λες ...αυτό δεν το χωράει ο νους σου. 'Η μήπως το χωράει; Αυτή η τελευταία ερώτηση είναι θαρρώ πολιτικά διεγερτική και αγωνιώδης, πολύ πέραν της χειραγωγήσιμης ή και ήδη χειραγωγημένης από τα καπιταλιστικά θηρία της επικοινωνίας αφυπνιστικής κουλτούρας woke.

Ας το πιάσουμε απ' το ατομικό, υποκειμενικό, που είναι κι ευκολότερο, γιατί επιτρέπει υποθετικές απαντήσεις. Το χωράει ο νους το δράμα της αποκάλυψης που έζησε και ξαναζεί στο δικαστήριο η δύσμοιρη Γαλλίδα, μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά εφτά εγγονών, τη στιγμή που οι αστυνομικοί τής έδειχναν σε εκατοντάδες βίντεο τον εαυτό της να βιάζεται υπνωμένος από προσκεκλημένους του αντρός της; Το χωράει. Γιατί η οικειότητα με τη διαστροφή είναι πια απέραντη σαν τη θάλασσα, χάρη στην τεχνολογική επικοινωνιακή διευκόλυνση. Κι έτσι αρχίζουν τα καλμαριστικά ποικιλόμορφα απαντητήρια: Θα τον σκότωνα, δεν θα άντεχα τη δημοσιότητα της δίκης, μήπως το 'ξερε και δεν μίλαγε, ή και χειρότερα, τύπου απορίας, πώς πήγαιναν αυτοί με τη γριά, αφού η φρίκη ξετυλίχτηκε από τα εξήντα έως τα εβδομήντα ένα χρόνια της δύστυχης... Το πρόβλημα με αυτές τις τραγικές εγκληματολογικές ιστορίες είναι πως σε βάθος χρόνου παράγουν, εκτός από τυχόν μιμητές, και εκατομμύρια διεστραμμένες ερωταπαντήσεις. Και τα άνθη του κακού βαραίνουν τον νου, και κανείς δεν θα εξάρει, ούτε καν θα μάθουμε, ποιος ή ποιοι αστυνομικοί ξέφυγαν από την κουλτούρα του φλικ - του μπάτσου στα γαλλικά - και ανακάλυψαν πως πίσω από μια σεξουαλική παρενόχληση σε σούπερ μάρκετ κρυβόταν ένα «συνηθισμένο» τέρας - νοικοκύρης της εποχής.

Από τη μία γυναίκα πάμε στις πολλές. Σε εκατομμύρια. Στο Αφγανιστάν. Εκεί που οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν πριν από μερικές μέρες, τωρινές μέρες, όχι του περασμένου αιώνα, στις γυναίκες όχι απλώς να μιλούν δημόσια, αλλά να μην ακούγεται η φωνή τους έξω από το σπίτι. Απαγόρευσαν να ακούγεται και η φωνή τους μέσα στο σπίτι, προς τα έξω, αν μιλήσουν δυνατά ή τραγουδήσουν. Με τιμωρίες βαριές, από το ξυλοφόρτωμα έως τη φυλάκιση. Οι γυναίκες έξω από το σπίτι πρέπει να 'ναι μουγκές. Γιατί αν μιλήσουν παράγουν κακό, το προκαλούν να βγει μέσα από τους άντρες. Οι χρηματοδοτημένοι από Δύση και Ανατολή ταλιμπανοδήμιοι του Αφγανιστάν συνάπτουν διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, είναι μέλη του ΟΗΕ, που με τη σειρά του πέρυσι εξέδωσε ανακοίνωση ανησυχίας για την κατάσταση σε αυτήν τη χώρα, όπου οι γυναίκες κυκλοφορούν σαν εξωτικές walking dead (τίτλος αμερικανικού σίριαλ με ζόμπι, που βραβεύτηκε και καλά κρατεί περίπου μια δεκαετία, από τα αγαπημένα των Ελλήνων), τυλιγμένες - προσοχή - με χοντρό, όχι λεπτό ύφασμα, από την κορφή έως τα νύχια, με μια σχισμή στο ύψος των ματιών. Αλλά κι αυτή η σχισμή είναι υπερβολική, γιατί το άρθρο 13 του νόμου ενάντια στην κακία προβλέπει φοβερή ποινή για γυναίκα που θα κοιτάξει κατευθείαν στα μάτια αρσενικό που δεν είναι συγγενής της. Τώρα ποιος το καταλαβαίνει αυτό, το αφήνω στην κρίση όσων μπορούν να μπουν στη θέση των ανδρών ή των γυναικών αυτών.

Δεν ξεσηκώθηκαν οι μάζες πουθενά, έστω και ακαδημαϊκά, για τη θέση της γυναίκας, ακόμα και για την κατάταξή της στο ανθρώπινο είδος ανά τον πολιτισμένο κόσμο. Λίγο παραπάνω τράβηξε την προσοχή η υπόθεση της Γαλλίδας, γιατί εμπεριέχει και το ευπώλητο χαρακτηριστικό του σεξ. Κι έτσι, από την πολύ κατευθυνόμενη προσοχή στη σεξουαλική κακοποίηση, κάθε άλλο βασανιστήριο και δη πολιτικά αποφασισμένο από νομότυπη εξουσία, κάθε εξωτική κρατική βία περνάει στα ψιλά και βοηθάει μάτια κι αυτιά ερμητικά κλειστά. Το Αφγανιστάν το χωράει ο νους, το θηλυκό Αφγανιστάν;

Ηθελα να 'ξερα τι απ' όλα τούτα χωράει ο νους της τεχνητής νοημοσύνης. Στο κάτω κάτω, οι αλγόριθμοί της δουλεύουν επί υλικού παρεχόμενου από τον ανθρώπινο νου, την επιστήμη και την κοινωνία. Αυτό θα είναι το μείζον πολιτικό πρόβλημα του κοντινού και απώτερου μέλλοντος, αν έχει μείνει ελεύθερη σκέψη και συλλογική και ατομική συνείδηση, ικανή να κρίνει τι είναι αφύπνιση, τι είναι ύπνωση και αν ο ελεγχόμενος άνθρωπος είναι κατώτερος κι από ρομπότ.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Στο Φεστιβάλ «Αβάντε» του Πορτογαλικού ΚΚ

Για τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας αναχώρησε την Παρασκευή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ και της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», και τον Νίκο Λεοντίδη, συνεργάτη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, προκειμένου να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της εφημερίδας «Αβάντε» του Πορτογαλικού ΚΚ, το οποίο πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 8 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ