ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
Αντίστροφη μέτρηση για τις τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στις 12 - 13 - 14 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» | Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Κωτσαντής

Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενηθεί στις 12 - 13 - 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, οπότε θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μεγάλους καλλιτέχνες και αφιερώματα, το αναβαθμισμένο περιεχόμενο των Στεκιών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και της κεντρικής έκθεσης, συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα εκδηλώσεων - συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Φεστιβάλ και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Την Πέμπτη 12/9 στις 7 μ.μ. στη Μαθητική Σκηνή: Συζήτηση με τους «Village United» με τίτλο: «Στρέφοντας την κάμερα σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται μόνο για το χειροκρότημα & την τιμή του χωριού και της φανέλας. Αθλητισμός - δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας». Θα μιλήσει ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 12/9 στις 7.30 μ.μ., στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Οταν η τέχνη αντιστέκεται στη βαρβαρότητα». Θα μιλήσουν ο Εμίρ Κουστουρίτσα, σκηνοθέτης και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σήφης Στάμου, σκηνοθέτης.

Την Παρασκευή 13/9 στις 8 μ.μ., στη Λαϊκή Σκηνή εκδήλωση με τίτλο: «Υπάρχει διέξοδος από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θεματικά στέκια και μεγάλη έκθεση

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί Στέκι Φοιτητών, Στέκι Μαθητών, Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, Στέκι για την ισοτιμία και την χειραφέτηση των γυναικών, Στέκι αθλητισμού και Στέκι πολιτισμού, Στέκι νέων στρατευμένων. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εκτεθεί αρχειακό υλικό από την ιστορία και την πορεία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί παιδότοπος και γωνιά για τους μικρούς φίλους του Κόκκινου Αερόστατου καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη
Κεντρική Σκηνή

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν οι: Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Λαϊκή Σκηνή

Ο Σωτήρης Μπαλλάς σε ένα μουσικό αφιέρωμα από το πολιτικό τραγούδι στο λαϊκό. Μαζί του η Μέλπω Αλεξανδροπούλου

Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Ravels

Koza Mostra

Γκιντίκι

Μαθητική Σκηνή

Συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα Melifluo και Αρκαντάσηδες

Hip Hop live με: Tiny Jackal, Raibo και Dj Lefkay

Μουσικό πρόγραμμα με τους Baildsa

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη
Κεντρική Σκηνή

Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τραγουδούν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης

Δημήτρης Μπάσης - Μαζί του η Kalliope.

Λαϊκή Σκηνή

«Ορχήστρα το λαϊκό» - Τραγουδούν οι: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας

Βάσω Βασιλειάδου

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Μωζάικ

Νεφέλη Φασούλη

Δημήτρης Μυστακίδης

Μαθητική Σκηνή

Stand up comedy με την Χρύσα Κατσαρίνη

Buzz

Anser

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη
Κεντρική Σκηνή

«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» - Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής

Ερμηνεύουν οι: Διονύσης Τσακνής, Κίτρινα Ποδήλατα, Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser

Μεγάλη συναυλία με γνωστό καλλιτέχνη

Λαϊκή Σκηνή

Ο Κώστας Κάρμπας και ο Γιώργος Αετόπουλος σε ένα αφιέρωμα από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Urban Pulse

Banda Entopica

Μαθητική Σκηνή

Rast Maqam

Tserna

Κοινοί Θνητοί

«Η νέα εποχή στην Τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία»

Με τρεις θεματικές ενότητες η Κεντρική Εκθεση στο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Για την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ο τίτλος της κεντρικής έκθεσης στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, «Η νέα εποχή στην Τεχνολογία, απαιτεί μία νέα εποχή στην κοινωνία», συμπίπτει με τον τίτλο της νέας έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ που θα κυκλοφορήσει μάλιστα τις μέρες των εκδηλώσεων. Για ποιους λόγους επιλέξατε αυτό το θέμα για το περιεχόμενο της έκθεσης;

-- Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, δεν συμβάλλει μόνο στο να απαντηθούν βασικά ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και να καλλιεργήσει νέα, ώστε να οδηγηθεί η δημιουργική και κριτική σκέψη του επισκέπτη ένα βήμα παρακάτω. Συγκεκριμένα, σε πολλούς χώρους που συγκεντρώνεται νεολαία όπως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, χώροι εργασίας, η χρήση των νέων τεχνολογιών, απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις συζητήσεις της καθημερινότητάς τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δίκαια «αγανακτούν», καθώς βλέπουν τις τεράστιες δυνατότητες που διαμορφώνει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος για να ζήσουμε πολύ καλύτερα και κάνουν τη σύγκριση με τη σημερινή μας κατάσταση, με το πώς ζούμε σήμερα. Συζητήσεις «γεμάτες» δέος και εντυπωσιασμό από τη μία για τα επιτεύγματα και την πρόοδο και «προβληματισμό» και «ανησυχία» από την άλλη για τον αντίκτυπο της χρήσης τους προοπτικά.

Σε αυτήν τη βάση, λοιπόν, επιδιώκουμε μέσα από τις οργανωμένες ξεναγήσεις, να αναδείξουμε μέσα από παραδείγματα που απλώνονται στο σύνολο της έκθεσης, ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν αποτελεί κίνδυνο, ούτε θαυματουργή λύση για τα προβλήματά μας. Το πραγματικό ζήτημα είναι ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει την ανάπτυξη, τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας, ότι πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα, σκοπός της έκθεσης, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία θεματική ενότητα, είναι να δώσει την ευκαιρία και δυνατότητα στον επισκέπτη να σκεφτεί ότι ο σοσιαλισμός, σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, είναι το σύστημα αυτό, που μπορεί να ξεκλειδώσει, να απελευθερώσει τις δημιουργικές ικανότητες των εργαζόμενων, την πρωτοβουλία τους, γιατί τους φέρνει στο προσκήνιο της ιστορικής πορείας προς την κοινωνική απελευθέρωση.

***

-- Mε τι θα έρθει σε επαφή ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στην έκθεση;

-- Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε 3 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη θεματική με τίτλο «Ο ταξικός χαρακτήρας του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης», αναδεικνύεται ότι γενικότερα δεν αναπτύσσονται κάποιες ουδέτερες τεχνολογικές εφαρμογές ανεξάρτητα από το ποια τάξη έχει στα χέρια της το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Πιο ειδικά, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί ούτε έχει σκοπό να αλλάξει τους στόχους, την αποστολή, τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους εντός του οποίου εφαρμόζεται. Στα χέρια του κεφαλαίου, η νέα τεχνολογία αξιοποιείται για να αυξηθεί η εντατικοποίηση και ο φόρτος εργασίας, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει και ο στρατός των ανέργων. Ωστόσο αποκαλύπτεται ότι παρά την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος σε κάθε κλάδο της οικονομίας, το σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα το τεράστιο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου.

Η δεύτερη θεματική ενότητα με περιεχόμενο και τίτλο «Η νέα κρίση που έρχεται, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα», σε συνέχεια της πρώτης ενότητας, αναδεικνύει ότι ο αγώνας δρόμου για τη διασφάλιση της υπεροχής στον τεχνολογικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και στην αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της καπιταλιστικής οικονομίας και του κράτους, αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικά πεδία όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τέλος, με την τελευταία θεματική που έχει ως τίτλο «Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα», στοχεύουμε να αναδείξουμε και να συζητήσουμε ότι σήμερα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε πολύ καλύτερα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαλέξουμε με ποιον θα χάσουμε λιγότερα την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα, σκοπός της ενότητας αυτής είναι να αναδείξουμε ότι στον σοσιαλισμό αλλάζει ο σκοπός της παραγωγής και ο ρόλος των εργαζόμενων. Σκοπός της παραγωγής γίνεται πλέον η ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας που συνεχώς διευρύνονται και οι εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά ενεργό ρόλο στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων, περνούν στα χέρια της εργατικής τάξης τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας. Με βάση και τα παραπάνω, κινητήρια δύναμη της προόδου δεν είναι πλέον ο ανταγωνισμός, αλλά η δύναμη της συλλογικότητας στην εργασία. Αυτήν την ελπιδοφόρα διέξοδο για τον λαό και την νεολαία φωτίζει το ΚΚΕ, με το σύγχρονο επαναστατικό του Πρόγραμμα.

-- Για ποιους λόγους θα λέγατε σε έναν επισκέπτη του Φεστιβάλ να ξεναγηθεί στην κεντρική έκθεση;

-- Οπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος η κεντρική έκθεση στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης επιδιώκει να αναδείξει το πρωτοπόρο και ριζοσπαστικό περιεχόμενό της με νέους τρόπους και ζωντανές μορφές. Η φετινή έκθεση θα δώσει την ευκαιρία και δυνατότητα σε πολλούς νέους και νέες, να πάρουν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που τους απασχολούν σε σχέση με την χρήση και την προοπτική της χρήσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, να σκεφτούν ποιος και με ποιον σκοπό καθορίζει την ανάπτυξή τους και να συζητήσουν με ποιον τρόπο και σε ποια κοινωνία μπορούν να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας. Στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις που σε συνδυασμό με το οπτικοακουστικό υλικό, θα βοηθούν τους επισκέπτες να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη και πλήρη εικόνα. Ακόμη, τις μέρες του Φεστιβάλ και στον χώρο της κεντρικής έκθεσης οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν τη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ που περιλαμβάνει τα υλικά της ημερίδας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από τον Θάνατο του Λένιν με τίτλο «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα», τίτλος και περιεχόμενο, από τα οποία εμπνεύστηκε και η φετινή μας έκθεση.

Εκδήλωση - συζήτηση με συντρόφους και φίλους που διαχρονικά συνέβαλαν στο στήσιμο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», διοργανώνει η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στις 21.00 στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου». Στην εκδήλωση με τίτλο «Χτίζοντας το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Θεσσαλονίκη ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι» θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ