ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές και συστηματική ισοπέδωση σε Γάζα και Δυτ. Οχθη

Δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η μεγαλύτερη εισβολή του κατοχικού στρατού στη Δυτ. Οχθη τις τελευταίες δεκαετίες

Copyright 2024 The Associated

Δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η μεγαλύτερη εισβολή του κατοχικού στρατού στη Δυτ. Οχθη τις τελευταίες δεκαετίες
Με την πολύμορφη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με τις εκτεταμένες δολοφονικές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών να απειλούν να μετατρέψουν την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε «δεύτερη Γάζα», επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι πραγματικός στόχος του κράτους - δολοφόνου είναι η διαιώνιση της κατοχής, ο διωγμός των Παλαιστινίων και ο ενταφιασμός του δικαιώματός τους για δημιουργία ανεξάρτητου δικού τους κράτους.

Μέχρι την Παρασκευή 6/9, μετά από 336 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 40.878 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 94.454 έχουν τραυματιστεί.

Συνεχή είναι τα ισραηλινά δολοφονικά πλήγματα σε σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια Παλαιστινίων αμάχων, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε πόλεις και χωριά, καθώς και στις λεγόμενες «ασφαλείς περιοχές», τις οποίες χτυπά επανειλημμένα ο κατοχικός στρατός.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ομάδες νοσηλευτών πραγματοποιούν έναν άθλο προχωρώντας στον εμβολιασμό εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών ηλικίας έως 10 ετών κατά της πολιομυελίτιδας, η οποία έκανε την επανεμφάνισή της στον παλαιστινιακό θύλακα εξαιτίας της συστηματικής καταστροφής των δομών Υγείας από τον κατοχικό στρατό και των άθλιων συνθηκών που έχει επιβάλει ο βάρβαρος ισραηλινός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Στ. Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «παραπάνω από καταστροφική», καθώς περίπου το 50% του πληθυσμού σε νότια και κεντρική Γάζα δεν πήραν τον Αύγουστο επισιτιστική βοήθεια. Οπως τόνισε, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι προμήθειες οργανώσεων αρωγής στη Γάζα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να παίρνουν μόνο ένα πακέτο με μερικά βασικά τρόφιμα.

Παράλληλα, ο Ντουζαρίκ τόνισε ότι 11 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ εξακολουθεί να απαγορεύει την πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στην περιοχή με σκοπό να μη γνωστοποιήσουν στον κόσμο τις επιπτώσεις των επιθέσεων του στρατού του.

Ισοπεδώνουν το 16% της Λωρίδας της Γάζας για «ζώνη ασφαλείας»!

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σε κτίρια και υποδομές κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της δημιουργίας της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας».

Σε σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνεται ότι πάνω από το 90% των κτιρίων μοιάζει να «καταστράφηκε ή υπέστη σοβαρές ζημιές», όπως και το 59% των αγροτικών καλλιεργειών, από τον Οκτώβρη του 2023 έως τον Μάη του 2024 κατά μήκος μιας ζώνης πλάτους 1 έως 1,8 χλμ., η οποία ξεκινά από το τείχος που τη χωρίζει από το ισραηλινό έδαφος.

Οι καταστροφές συνολικά έχουν έκταση που φθάνει τα 58 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με άλλα λόγια το 16% του συνολικού εδάφους της Λωρίδας της Γάζας!

Η μεγαλύτερη εισβολή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Στις δηλώσεις του ο Στ. Ντουζαρίκ πρόσθεσε ότι και στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ο ισραηλινός στρατός εφάρμοσε το τελευταίο 10ήμερο «φονικές τακτικές που προσομοιάζουν με πόλεμο».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι πολιορκήθηκαν νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας πάνω από μια βδομάδα, ενώ απαγορεύτηκαν ή περιορίστηκαν οι κινήσεις ακόμη και των ασθενοφόρων.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ αναφέρονται στη 10ήμερη στρατιωτική εισβολή ευρείας κλίμακας που ξεκίνησε ο κατοχικός στρατός στη βόρεια Δυτική Οχθη στις 28 Αυγούστου και τερματίστηκε (προσωρινά;) το πρωί της Παρασκευής 6 Σεπτέμβρη.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη είναι συνεχείς, ιδιαίτερα από τον περασμένο Οκτώβρη, ωστόσο η εισβολή του τελευταίου δεκαημέρου ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών.

Τη χειρότερη εισβολή και τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν οι πόλεις Τζενίν, Τουλκαρέμ, Τουμπάς, ενώ έγιναν και σε συνοικίες πόλεων όπως σε Ραμάλα, Βηθλεέμ, Χεβρώνα, Ναμπλούς, και σε μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς της περιοχής, όπως ο Φάρ'α.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έφηβοι και νέοι. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 150, ενώ δεκάδες ήταν οι συλληφθέντες (ανάμεσά τους έφηβοι, φοιτητές, δημοσιογράφοι και πρώην κρατούμενοι).

Στη διάρκεια της εισβολής ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την «εξουδετέρωση τρομοκρατών» της Χαμάς, κλιμακώνοντας την επίθεση σε βάρος των Παλαιστινίων. Κατέστρεψαν έτσι μεθοδικά είτε με βομβαρδισμούς τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών ή με μπουλντόζες του στρατού εκτενή οδικά δίκτυα (κυρίως έξω από νοσοκομεία), γκρέμισαν σπίτια και επιχειρήσεις, κατέστρεψαν οχήματα παλαιστινιακής ιδιοκτησίας, ισοπέδωσαν υποδομές παντός είδους, με πρώτες αυτές σε ύδρευση και αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες...

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Παρασκευής, οι τραυματιοφορείς έπαιρναν στην πλάτη τους ηλικιωμένους ασθενείς γιατί τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τα σπίτια τους λόγω των κατεστραμμένων δρόμων που θύμιζαν πλέον χωμάτινους λόφους...

Για τον ίδιο λόγο, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες στον ανεφοδιασμό των σπιτιών τους με τρόφιμα, πόσιμο νερό, είδη πρώτης ανάγκης.

Χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε ότι «είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί όλη η ισχύς» κατά των ένοπλων παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων στη Δυτική Οχθη. Επιβεβαίωσε δε ότι έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να διεξαχθούν αεροπορικά πλήγματα «εκεί όπου είναι απαραίτητο, ώστε να αποφευχθεί να τεθούν σε κίνδυνο οι στρατιώτες μας»...

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι έχει θέσει σε εφαρμογή έναν «χάρτη» για να «σβήσει» τα σύνορα της βόρειας Δυτικής Οχθης.

Σε αυτό το φόντο, δεν πέρασε απαρατήρητος ο χάρτης που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, στον οποίο εμφανίζονταν τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας αλλά... έλειπε η κατεχόμενη Δυτική Οχθη, η οποία απεικονιζόταν ως τμήμα του ισραηλινού κράτους, αποτυπώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τους σχεδιασμούς για «διαγραφή» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Στρατιώτες σκότωσαν Αμερικανίδα τουρκικής καταγωγής

Την Παρασκευή ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σκότωσε στην πόλη Μπέιτα της Δυτικής Οχθης την 26χρονη Αμερικανίδα τουρκικής καταγωγής Aysenur Ezgi Eygi.

Η 26χρονη πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ συμμετείχε σε εβδομαδιαία κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά επέκτασης παρακείμενου εβραϊκού εποικισμού με την ιδιότητα του μέλους του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης.

Η κοπέλα διακομίστηκε αιμόφυρτη στο Νοσοκομείο Ραφίντια της Ναμπλούς, όπου μετά από μία σύντομη παραμονή στην Εντατική διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Στην ίδια κινητοποίηση τραυματίστηκε και ένας 18χρονος Παλαιστίνιος στο πόδι από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη.

Η Εζγκί είναι η τρίτη ακτιβίστρια του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης που δολοφονείται από τις κατοχικές δυνάμεις, μετά από τις δολοφονίες της Αμερικανίδας Ρέιτσελ Κόρι το 2003 στη Ράφα της Γάζας και του Τομ Χάρνταλ επίσης στη Γάζα το 2004.

Ο κατοχικός στρατός «δεν θα άντεχε» χωρίς την τεράστια στήριξη των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ στο δολοφονικό του έργο απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής, ενώ παράλληλα η Ουάσιγκτον λανσάρεται και ως υπέρμαχος μιας «ειρηνευτικής συμφωνίας» κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των συμφερόντων της.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά μεσοβδόμαδα πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι πρέπει για να υποστηρίξουν τις αμυντικές δυνατότητες του Ισραήλ, και αυτή η υποστήριξη συνεχίζεται σήμερα».

Ακόμα πιο προκλητικά, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ...«μεμονωμένες» αναφορές για «μη συμμόρφωση του Ισραήλ με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο», αλλά όχι καθοριστικές για το ζήτημα ώστε να δείχνουν πως το έχει παραβιάσει!

«Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ το Ισραήλ θα δυσκολευόταν να πολεμήσει στη Γάζα πέρα από μερικούς μήνες», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», η οποία επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτυπώνοντας την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης Μπάιντεν στο μακέλεμα των Παλαιστινίων.

Με τη διακομματική έγκριση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα «έκτακτη» στρατιωτική βοήθεια ύψους 14 δισ. δολαρίων, η οποία προστίθεται στα 3,8 δισ. δολάρια της τακτικής ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας και στα 500 εκατ. δολάρια που έστειλε η Ουάσιγκτον για την ισραηλινή αεράμυνα.

Σε ό,τι αφορά τα παζάρια για μια συμφωνία εκεχειρίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παρουσιάζουν μια «αισιόδοξη» εκδοχή, με τον ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, να δηλώνει την Παρασκευή ότι έχει κλείσει το 90% ενός σχεδίου συμφωνίας αλλά παραμένουν ανοιχτά ορισμένα «κρίσιμα ζητήματα», όπως το «μελλοντικό καθεστώς ασφαλείας» στη Γάζα.

Κατά βάση υπονοεί τον «Διάδρομο Φιλαδέλφειας» που βρίσκεται στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου και τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επιμένει ότι θα τον «φρουρεί» επί μόνιμης βάσης ο ισραηλινός κατοχικός στρατός.

Ο Μπ. Νετανιάχου, μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι «Fox News», δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία υπό διαπραγμάτευση... Δυστυχώς, είμαστε πολύ μακριά από το να την επιτύχουμε. Τι πρέπει να κάνουμε: Πρώτον, να φέρουμε τους ομήρους πίσω (...) Δεύτερον, να διατηρήσουμε κόκκινες γραμμές που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και την επιβίωση του Ισραήλ, και αυτά τα δύο περνούν από τη διατήρηση (σ.σ. υπό ισραηλινό έλεγχο) του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, καθώς αυτό θέτει τη Χαμάς υπό πίεση, την εμποδίζει να επανεξοπλιστεί και αποτρέπει το να ξαναγίνει η Γάζα ιρανικός θύλακας τρομοκρατίας».

Την Παρασκευή στο Ισραήλ συνέχισε τις συναντήσεις της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ. Μετά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Ισραέλ Κατς, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι η Γερμανία και η ΕΕ θεωρούν τάχα «απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ» την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους - την ίδια ώρα που η ΕΕ στηρίζει πολύμορφα το ισραηλινό κατοχικό κράτος, ενώ δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει να «γαζοποιηθεί η Δυτική Οχθη», λέγοντας πως αυτό θέλουν ορισμένοι «ακραίοι» υπουργοί στο Ισραήλ.

Ο Ι. Κατς, από την πλευρά του, στοχοποιώντας ξανά την Τεχεράνη, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι «η ρίζα του τρόμου στο Ισραήλ βρίσκεται στο Ιράν», ενώ κατηγόρησε τον Ιρανό ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, ότι θέλει να εξοπλίσει την κατεχόμενη Δυτική Οχθη «ακριβώς όπως εξόπλισε τη Γάζα».

Επιδρομές και γυμνάσια - πρόβες εισβολής στον Λίβανο

Σε αυτό το φόντο εξάλλου ο ισραηλινός στρατός στα βόρεια της χώρας συνεχίζει τα γυμνάσια με βασικό σενάριο τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο και αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές, εξαπολύοντας την Παρασκευή απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου με αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιών.

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ από την άλλη ανακοίνωσε την ίδια μέρα ότι προχώρησε στην εξαπόλυση ρουκετών και πυραύλων κατά στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ σε περιοχές όπως η πόλη Μετούλα και τα κατεχόμενα Αγροκτήματα Σεμπάα.


Δ. Ορφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ