ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Νούμερα και άνθρωποι στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Στη σημερινή Ρωσία, το 20% των οικογενειών με παιδιά μπορεί να καλύψει με το εισόδημά της μόνο τα έξοδα για φαγητό. Αυτό δήλωσε η Νίνα Οστάνινα, επικεφαλής της Επιτροπής της ρωσικής Βουλής (Κρατικής Δούμας) για την Προστασία της Οικογένειας, για Θέματα Πατρότητας, Μητρότητας και Παιδικής Ηλικίας, στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ. Αυτές οι οικογένειες δεν έχουν καν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν φόρους, να αγοράσουν νέα ρούχα και να πληρώσουν για αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες των παιδιών τους.

Η ίδια σημείωσε ότι το 45% έως 60% των οικογενειών έχουν εισόδημα που φτάνει για να αγοράσουν βασικά τρόφιμα και ρούχα, αλλά δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν στοιχειώδη ηλεκτρικά είδη, όπως ψυγείο ή τηλεόραση. Και εκτιμά πως οι πραγματικά φτωχές οικογένειες με παιδιά αποτελούν το 70% του συνολικού αριθμού όλων των οικογενειών με παιδιά που ζουν στη Ρωσία.

* * *

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, Rosstat, μόνο το 10,4% των Ρώσων έχει εισόδημα άνω των 100.000 ρουβλιών τον μήνα, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού (71,5%) ζουν με εισόδημα μέχρι 60.000 ρούβλια τον μήνα. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός (44,8%) έχει εισόδημα μέχρι 45.000 ρούβλια τον μήνα, περίπου το ένα τρίτο (30,6%) μέχρι 27.000 ρούβλια τον μήνα και σχεδόν κάθε δέκατος Ρώσος (9,6% ή περίπου 14 εκατομμύρια άτομα) έχουν εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, κερδίζοντας όχι πάνω από 15.096 ρούβλια τον μήνα.

Ολα αυτά ακούστηκαν τη στιγμή που τα κυβερνητικά ρωσικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τη νικηφόρα προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, και ενώ κάθε διαφορετική (αντιπολιτευτική) προσέγγιση των εξελίξεων στον πόλεμο τιμωρείται με ποινές φυλάκισης έως και δήμευσης περιουσίας. Διαβάζοντας αυτά τα νούμερα για τα επίπεδα της φτώχειας στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, δεν γίνεται να μη σου έρθουν στο μυαλό οι στίχοι του Μπρεχτ: «Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε απ' την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο».

* * *

Και ενώ ο μέσος μισθός στη Ρωσία - όπως αναφέρεται παραπάνω - είναι 45.000 ρούβλια τον μήνα και το όριο της φτώχειας 15.000 ρούβλια τον μήνα, ο μηνιαίος μισθός των «εθελοντών» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όσων υπογράφουν τη σχετική σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κυμαίνεται από 210.000 έως 240.000 ρούβλια τον μήνα, 5 φορές πάνω από τον μέσο μισθό ή 16 φορές το όριο της φτώχειας. Να πώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος παρουσιάζεται ως «ευκαιρία» για να κάνεις το «άλμα» και να βγάλεις την οικογένειά σου από τη φτώχεια!

Γιατί δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει ότι αυτή η «ευκαιρία», δηλαδή να πολεμήσεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δίνεται για εκείνη την κατηγορία των πολιτών που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Υπολογίζεται πως 30 με 35 χιλιάδες νέοι από φτωχά - λαϊκά στρώματα της Ρωσίας υπογράφουν τη σχετική σύμβαση κάθε μήνα και αναπληρώνουν τις απώλειες. Οι υπόλοιποι δεν την έχουν ανάγκη αυτήν την «ευκαιρία», άλλωστε πάλι πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η περιουσία των Ρώσων καπιταλιστών αυξήθηκε μέσα στο 2024 κατά 28,4 δισ. δολάρια.

* * *

Ρεκόρ κερδών κάνουν και οι πολεμικές, ενεργειακές και άλλες βιομηχανίες της άλλης πλευράς του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την ώρα που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την ενεργειακή φτώχεια.

Ολα αυτά βιώνει και ο δικός μας λαός, που έχει χρυσοπληρώσει τα όπλα για την Αμυνα (1.000 αντιαρματικά RPG-18, 6 εκατ. σφαίρες 7,62 χιλιοστών, 50 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Stinger, 1.000 πυραύλους για εκτοξευτές τύπου RM-70, 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 μεγαλύτερου διαμετρήματος, 203 χιλιοστών, και πολλά ακόμα) που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, έχει στείλει στην αστική κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Το γεγονός αυτό, όπως και η λειτουργία των αμερικανικών βάσεων, η λειτουργική ενσωμάτωση της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, μετατρέπουν τη χώρα σε μέρος της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό μας.

* * *

Ηδη τώρα, στις συνθήκες του μετώπου, χιλιάδες άνθρωποι μακελεύονται. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της κάθε πλευράς του πολέμου, που ανακοινώνει τις απώλειες του αντίπαλου, στα πεδία των 1.000 και πλέον χιλιομέτρων όπου εκτείνονται οι μάχες έχουν καταστραφεί εκατοντάδες πολεμικά αεροπλάνα, εκατοντάδες ελικόπτερα, χιλιάδες άρματα μάχης, δεκάδες χιλιάδες άλλα οχήματα, και έχουν πεθάνει ή έχουν μείνει ανάπηροι δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Αν είσαι στην ουκρανική πλευρά, σίγουρα θα πεθάνεις ως «πατριώτης» - τι κι αν η Ουκρανία (ή ό,τι απομείνει από αυτή στο τέλος του πολέμου) είναι ήδη υποθηκευμένη στα ευρωατλαντικά μονοπώλια. Και αν είσαι στη ρωσική πλευρά θα πεθάνεις ως «αντιφασίστας» - τι κι αν συνεχίζεται το επίσημο «ξελάσπωμα» του Ρώσου φασίστα φιλοσόφου Ιβάν Ιλίν από την ανώτατη ρωσική πολιτική ηγεσία, με την ίδρυση και σχετικής πολιτικής σχολής σε μεγάλο πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Οι αστικές δυνάμεις που συγκρούονται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, για την αύξηση των δικών τους κερδών και τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση και χειραγώγηση των λαών, θα πρέπει να πάρουν απάντηση. Η παρουσία νεολαιίστικων αντιπροσωπειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία και στο φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, για 3η συνεχόμενη χρονιά, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου που σφαγιάζει τους δύο λαούς, είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι δύο λαοί, που μεγαλούργησαν μαζί στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης, στα χρόνια της εργατικής εξουσίας, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, δεν είναι εχθροί και πρέπει να ορθώσουν το κοινό τους μέτωπο ενάντια στον πόλεμο, στις αιτίες που τον προκαλούν και οι οποίες είναι ριζωμένες στο καπιταλιστικό σύστημα.


Α. Ξ.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ