ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
Αύριο Πέμπτη ανοίγει τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη

Για τρεις μέρες οι εκδηλώσεις στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» | Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Θ. Κωτσαντής

Αύριο Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη, ανοίγει τις πύλες του το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14/9, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Τα μέλη της ΚΝΕ με αυταπάρνηση και πολύ μεράκι δουλεύουν ασταμάτητα για να βάλουν και τις τελευταίες «πινελιές» στον χώρο που θα υποδεχθεί τους χιλιάδες νέους και νέες. Με μεθοδικότητα και σχέδιο ξεπερνούν τα εμπόδια που τους βάζει ο άστατος καιρός.

Οι χιλιάδες επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μεγάλους καλλιτέχνες και αφιερώματα. Το αναβαθμισμένο περιεχόμενο των Στεκιών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και της κεντρικής έκθεσης, συμπληρώνεται από τις δύο κεντρικές εκδηλώσεις που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ειδικότερα:

Την Πέμπτη 12/9 στις 7.30 μ.μ., στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Οταν η τέχνη αντιστέκεται στη βαρβαρότητα». Θα μιλήσουν ο Εμίρ Κουστουρίτσα, σκηνοθέτης, και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σήφης Στάμου, σκηνοθέτης.


Την Παρασκευή 13/9 στις 8 μ.μ., στη Λαϊκή Σκηνή εκδήλωση με τίτλο: «Υπάρχει διέξοδος από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός». Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Θεματικά στέκια και μεγάλη έκθεση

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η κεντρική έκθεση με τίτλο «Η νέα εποχή στην Τεχνολογία απαιτεί μία νέα εποχή στην κοινωνία». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 3 θεματικές ενότητες: «Ο ταξικός χαρακτήρας του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης», «Η νέα κρίση που έρχεται, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα», «Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν επίσης Στέκι Φοιτητών, Στέκι Μαθητών, Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, Στέκι για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών, Στέκι αθλητισμού και Στέκι πολιτισμού, Στέκι νέων στρατευμένων. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εκτεθεί αρχειακό υλικό από την ιστορία και την πορεία του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί παιδότοπος και γωνιά για τους μικρούς φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Διήμερο αφιέρωμα στο σκάκι

Στο αθλητικό στέκι θα υπάρχει διήμερο αφιέρωμα στο σκάκι.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13/9 στις 8 μ.μ., διοργανώνεται αγώνας Σιμουλτανέ με τον σκακιστή Νάσο Παπαδημητρίου, σε συνεργασία με την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 14/9 με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αθλητισμού του ΣΠ της Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Ομιλο Πολίχνης, διεξάγεται τουρνουά σκάκι.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  • Λαϊκή Σκηνή:

Ο Σωτήρης Μπαλλάς σε ένα μουσικό αφιέρωμα από το πολιτικό τραγούδι στο λαϊκό. Μαζί του η Μέλπω Αλεξανδροπούλου.

Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Ravels

Koza Mostra

Γκιντίκι

  • Μαθητική Σκηνή:

Συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα Melifluo και Αρκαντάσηδες.

Hip hop live με Tiny Jackal, Raibo και Dj Lefkay.

Μουσικό πρόγραμμα με τους Baildsa.

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη, σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τραγουδούν Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης.

Δημήτρης Μπάσης - Μαζί του η Kalliope.

  • Λαϊκή Σκηνή:

«Ορχήστρα το λαϊκό». Τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας.

Βάσω Βασιλειάδου

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

«Μωζάικ»

Νεφέλη Φασούλη

Δημήτρης Μυστακίδης

  • Μαθητική Σκηνή:

Stand-up comedy με τους: Θανάση Γκατζόλη, Χρύσα Κατσαρίνη, Χριστίνα Μπάκου, Αλέξανδρο Μουρατίδη.

Buzz

Anser

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Ερμηνεύουν: Διονύσης Τσακνής, «Κίτρινα Ποδήλατα», Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser.

Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

  • Λαϊκή Σκηνή:

Ο Κώστας Καρμπάς και ο Γιώργος Αετόπουλος σε ένα αφιέρωμα από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό.

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Urban Pulse

Banda Entopica

  • Μαθητική Σκηνή:

Rast Maqam

Tserna

«Κοινοί Θνητοί»


ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»
Τεχνητή Νοημοσύνη: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»

Τις επόμενες μέρες, μπροστά στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: "Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα"». Το περιεχόμενό της περιλαμβάνει τα υλικά της ημερίδας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, εμπλουτισμένα με παραδείγματα για κάθε θέμα που μαρξιστές επιστήμονες αναδεικνύουν μέσα από τις παρεμβάσεις τους. Την έκδοση έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ και θα διατίθεται με ειδική έκπτωση για το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Νέες, «έξυπνες» τεχνολογίες που υπήρχαν μόνο στην επιστημονική φαντασία, σαν μια εικόνα του μέλλοντος, πλέον εμφανίζονται στην πραγματική ζωή, αναπτύσσονται και «αγκαλιάζουν» κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας. Καθημερινά ακούμε για τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που θα μας προσφέρουν. Από το να αξιοποιούμε εφαρμογές για ενημέρωση, ψυχαγωγία, βοήθεια στο σχολείο και στις σπουδές μας, το να ζούμε σε ένα «έξυπνο» σπίτι ή μια «έξυπνη» πόλη, να έχουμε ρομπότ - υπηρέτες, μέχρι και να βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι διασυνδεδεμένοι με συσκευές και με το διαδίκτυο, να υπάρχουμε ταυτόχρονα μέσα στο φυσικό και στον «ψηφιακό» κόσμο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, παρά τον πρωτοφανή βαθμό πληροφόρησης και επικοινωνίας για τις νέες τεχνολογίες και τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό, νιώθει κανείς ότι βρίσκεται περισσότερο από ποτέ σε κατάσταση σύγχυσης και αβεβαιότητας μπροστά στις αλλαγές που θα επιφέρουν.

Η σύγχρονη εποχή μοιάζει με έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γεννούν ταυτόχρονα προβληματισμό και απορίες για το μέλλον, τις προεκτάσεις αυτών των αλλαγών στις ζωές μας και στην καθημερινότητά μας. Τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν και να αναπτυχθούν τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Ποιος και με ποιον σκοπό καθορίζει την ανάπτυξή τους;

Μπορούν να αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο από τον σημερινό;

Μπορούν να ξεπεράσουν και να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο;

Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης σηματοδοτεί μια εποχή μεγαλύτερης ευημερίας ή μεγαλύτερης καταπίεσης; Σε ποιους οφείλεται αυτή η τεχνολογική «έκρηξη»;

Η έκδοση επιχειρεί να δώσει μια πρώτη προσέγγιση σε αυτά τα νέα φαινόμενα και να απαντήσει στον προβληματισμό μέσα από τη μεθοδολογία της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ