ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Διαρροές» και «ζυμώσεις» για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις
  • Συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ
  • Κυρώσεις ΗΠΑ - Γερμανίας - Γαλλίας - Βρετανίας στο Ιράν για παράδοση βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Από εκτόξευση πυραύλου στο πλαίσιο ιρανικών στρατιωτικών ασκήσεων

AP2009

Από εκτόξευση πυραύλου στο πλαίσιο ιρανικών στρατιωτικών ασκήσεων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αυτήν τη στιγμή ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Μόσχα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της, τόνισε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εν μέσω «διαρροών» για δεύτερη «διάσκεψης ειρήνης» που οργανώνει το Κίεβο με «Δυτικούς» «εταίρους», όπως η Γερμανία, αξιώνοντας τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προέλαση του ρωσικού στρατού στο Ντονέτσκ, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι αν «πέσει» η πόλη Προκόφσκ θα ακολουθήσει «ντόμινο» για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σε αυτές τις συνθήκες οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Βρετανίας, Ντ. Λάμι, ανακοίνωσαν κοινή επίσκεψη στο Κίεβο αυτήν τη βδομάδα, «δείχνοντας τη δέσμευσή μας απέναντι στην Ουκρανία».

Σενάρια για «σχέδιο ειρήνης» και σχέδια για «απελευθέρωση» του Κουρσκ

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα μετά από συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, στο Βερολίνο, την προετοιμασία μιας «διάσκεψης ειρήνης», αυτήν τη φορά με συμμετοχή και της Ρωσίας, καθώς και την επεξεργασία ενός «ειρηνευτικού σχεδίου».

Σύμφωνα με «διαρροές», θα πρόκειται για ένα «Μινσκ 3» (σε συνέχεια των «συμφωνιών του Μινσκ», δηλαδή των συμφωνιών συμβιβασμού της προηγούμενης δεκαετίας που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και προετοίμασαν τη σημερινή σύγκρουση). Το σχέδιο θα προβλέπει τη μετατροπή των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία σε ουδέτερη ζώνη με απόσυρση όλων των στρατευμάτων, θα επισημοποιεί την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και θα ακυρώνει την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με «αντάλλαγμα» μια πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

Η Μόσχα αντέδρασε πολύ επιφυλακτικά σε αυτά τα σενάρια, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, χαρακτήρισε «τελεσίγραφο» τις προϋποθέσεις του Ζελένσκι για τερματισμό της σύγκρουσης και ανέφερε ότι η «Δύση», που υποστηρίζει αυτές τις προϋποθέσεις, «δείχνει πως δεν είναι έτοιμη για ειλικρινείς συμφωνίες για την επίλυση της κατάστασης». Εξάλλου, πρόσθεσε, η Ρωσία θα μιλήσει για μια πιθανή τοποθεσία συνάντησης για «επίλυση της σύγκρουσης», όταν καταλάβει τι θα συζητηθεί εκεί.

«Μέχρι να τους πετάξουμε έξω από το έδαφός μας, φυσικά και δεν πρόκειται να διεξαγάγουμε καμία διαπραγμάτευση μαζί τους», είπε ο Σ. Σόιγκου, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Αναφερόμενος στην ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, υποστήριξε πως η επιδίωξη του Κιέβου να πραγματοποιήσει επίθεση κατά του πυρηνικού σταθμού αποτελεί το «υψηλότερο επίπεδο τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρωσικός στρατός διαθέτει τα απαραίτητα σχέδια για να διώξει τους Ουκρανούς από το ρωσικό έδαφος, ωστόσο δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια.

Μια νέα «ειρηνευτική πρωτοβουλία» - έκπληξη ετοιμάζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, για τον Σεπτέμβρη, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ATV. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός «δούλεψε σε αυτήν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Υπενθυμίζεται ότι από 1 Ιούλη, η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για 6 μήνες και αμέσως μετά ο Ορμπαν επισκέφτηκε την Ουκρανία και τη Ρωσία όπου συζήτησε «πιθανούς τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών», κάτι που εξόργισε τις Βρυξέλλες. Αργότερα, ταξίδεψε στην Κίνα, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

WSJ: Περισσότεροι Ουκρανοί υπέρ των διαπραγματεύσεων

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» ( WSJ) αναφέρει ότι οι Ουκρανοί υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την ιδέα της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής υποστηρίζει στην WSJ ότι «τόσο στην ουκρανική κοινωνία όσο και στις δυτικές χώρες υπάρχει κούραση από τη σύγκρουση». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι η υποστήριξη για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα «αυξάνεται σταδιακά» και «ειδικά οι νέοι είναι έτοιμοι να δεχτούν μια συνθήκη που είναι δυσμενής για τη χώρα τους προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες».

Ο στρατός εξακολουθεί να είναι «σκεπτικός για οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία». Σύμφωνα με τη WSJ, το 15% του στρατιωτικού προσωπικού και των βετεράνων δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν «ένοπλη διαμαρτυρία» εάν το Κίεβο υπογράψει συμφωνία με τους όρους της οποίας δεν συμφωνούν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ τόνισε ότι η ουκρανική πόλη Προκόφσκ «βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι, ειδικά όσον αφορά τις γραμμές επικοινωνίας, επομένως, φυσικά, είναι σημαντικό για την Ουκρανία να την κρατήσει». Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας παραδέχτηκε ότι στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές του Ντονέτσκ η κατάσταση επιδεινώνεται.

Ο Σ. Σόιγκου ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν καθημερινά 2.000 στρατιώτες (νεκρούς και τραυματίες) και 28 τ. χλμ. εδάφους και ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει σχεδόν 1.000 τ. χλμ. στην Ουκρανία από τον Αύγουστο μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της στρατιωτικής επίθεσης στο Ντονμπάς «αυξάνεται διαρκώς».

Στο Κογκρέσο απόρρητη έκθεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, απέστειλε στο Κογκρέσο μια απόρρητη έκθεση σχετικά με τη στρατηγική της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσαν τρεις πηγές στο πρακτορείο «Reuters».

Η προθεσμία για την αποστολή της έκθεσης έληγε τον Ιούνη, όπως όριζε το νομοσχέδιο για τις δαπάνες 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, που ψηφίστηκε τον Απρίλη.

Ενας σύμβουλος του Κογκρέσου δήλωσε ότι η πολυαναμενόμενη έκθεση έφτασε στους νομοθέτες τη Δευτέρα και δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να την εξετάσουν.

Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει σχεδόν 175 δισ. δολάρια σε στρατιωτική και άλλη βοήθεια για την Ουκρανία και τα «συμμαχικά έθνη» της ανατολικής Ευρώπης, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022.

Βδομάδες μετά την παρέλευση της προθεσμίας χωρίς έκθεση, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν απογοητευμένα και θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εμποδίσουν την περαιτέρω χρηματοδότηση.

ΗΠΑ: Η Ρωσία έλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν το μέτωπο απέναντι σε Ρωσία και Ιράν. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε χτες ότι η Μόσχα έλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από την Τεχεράνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αψηφώντας τις πολύμηνες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και των «συμμάχων».

Η Μόσχα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους «εντός εβδομάδων» στο ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ο Μπλίνκεν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο.

Οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοι» θα ανακοινώσουν ως απάντηση νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης - μεταξύ άλλων και για την «Iran Air» - δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ακολούθησαν καταδίκη από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας και ανακοίνωση για τις κυρώσεις ενάντια στην αεροπορική εταιρεία «Iran Air».

«Είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους του Ιράν και της Ρωσίας και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών, που «θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών», καλώντας το Ιράν να διακόψει άμεσα κάθε είδους υποστήριξη προς τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το «Bloomberg» ανέφερε την περασμένη βδομάδα ότι το Ιράν έστειλε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, σηματοδοτώντας τη βαθύτερη εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιρανό επιτετραμμένο τη Δευτέρα για τις αναφορές αυτές, τις οποίες το Ιράν διέψευσε.

Μέχρι τώρα το Ιράν παραδίδει στη Ρωσία drones για επιθέσεις στην Ουκρανία.

Για τις ΗΠΑ η παράδοση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία συνιστά «δραματική κλιμάκωση» και αυτό θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Ουκρανική επιδρομή στη Μόσχα και άλλες ρωσικές περιοχές

Μεγάλη επιδρομή με ουκρανικά drones πραγματοποίησε το Κίεβο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στην περιφέρεια της Μόσχας και άλλες ρωσικές περιφέρειες.

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τουλάχιστον 71 drones, τα 10 στη Μόσχα και τα υπόλοιπα στην περιφέρεια Μπριάνσκ, που γειτνιάζει με την Ουκρανία, και στην περιφέρεια Τούλα, σύμφωνα με τις τοπικές ρωσικές αρχές.

Εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο κοντά στη Μόσχα, ενώ οι πτήσεις στα αεροδρόμια της Μόσχας Ντομοντέντοβο, Ζούκοβο και Βνούκοβο ανεστάλησαν για λόγους ασφαλείας.

Μια 46χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από ουκρανικό πλήγμα στη διάρκεια της περασμένης νύχτας στην περιφέρεια της Μόσχας, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ότι δεν επιβεβαιώνεται ο θάνατος ενός 9χρονου παιδιού, τον οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Στην Ουκρανία, επιδρομή ρωσικών drones σημειώθηκε στο Κίεβο το ίδιο βράδυ.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Κοντά σε «συνθήκη ειρήνης» με «ανοιχτά ζητήματα»

Στα πρόθυρα της υπογραφής μιας «συνθήκης ειρήνης» φέρεται να είναι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, 4 χρόνια μετά τον τελευταίο πόλεμο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και έναν χρόνο μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα, που είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση των 120.000 Αρμενίων κατοίκων του.

«Η Αρμενία παρέδωσε στο Αζερμπαϊτζάν τη δέκατη έκδοση του σχεδίου συνθήκης ειρήνης. Αυτό το προσχέδιο περιλαμβάνει ολόκληρο το συμφωνημένο κείμενο, πλήρως συμφωνημένα άρθρα ή συμφωνημένα εν μέρει άρθρα» και περιμένει την απάντηση του Μπακού, δήλωσε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αρ. Μιρζογιάν, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να υπογραφεί σύντομα μια ειρηνευτική συμφωνία και να ανοίξει μια νέα σελίδα διαρκούς σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να επιλύσει όλα τα προβλήματα με το Αζερμπαϊτζάν.

Οπως είπε χθες ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν, οι δύο πλευρές «κατάφεραν να συμφωνήσουν σε 13 άρθρα και στον πρόλογο του σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας», συμπεριλαμβανομένης της διάταξης για «την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν».

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η ασφάλεια των μελλοντικών συγκοινωνιακών επικοινωνιών με το τμήμα του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται σε αρμενικό έδαφος θα πρέπει να διασφαλίζεται αποκλειστικά από την αρμενική πλευρά, απορρίπτοντας δηλαδή τον εμπορικό διάδρομο που προωθούν Μπακού και Μόσχα και ο οποίος θα ενώνει τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ