ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέο λουτρό αίματος από ισραηλινή επίθεση σε δήθεν «ασφαλή ζώνη» στη Γάζα

Ξεπέρασαν τους 41.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τα χτυπήματα του κατοχικού στρατού

Δεκάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό αλ Μαουάσι

Copyright 2024 The Associated

Δεκάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό αλ Μαουάσι
Νέο λουτρό αίματος σε βάρος αμάχων Παλαιστινίων στον καταυλισμό αλ Μαουάσι κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, σε μια περιοχή που παρουσιάζει το Ισραήλ ως δήθεν «ανθρωπιστική ζώνη», προκάλεσαν χτες, πριν το χάραμα, ισραηλινά βομβαρδιστικά σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα.

«Ο στρατός κατοχής (διέπραξε) μια φρικτή σφαγή βομβαρδίζοντας σκηνές για εκτοπισμένους στην περιοχή του αλ Μαουάσι (...) 19 νεκροί (των οποίων η ταυτότητα είναι γνωστή) έφτασαν σε νοσοκομεία και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά», ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Πρόσθεσε δε ότι «απροσδιόριστος αριθμός θυμάτων παραμένει κάτω από τα χαλάσματα, κάτω από την άμμο και πάνω στους δρόμους, τα οποία ακόμη δεν έφθασαν στα νοσοκομεία».

Οι ισραηλινοί πύραυλοι (εκ των οποίων ορισμένοι ζύγιζαν έναν τόνο) προκάλεσαν πύρινη κόλαση, τυλίγοντας στις φλόγες δεκάδες σκηνές εκτοπισμένων αμάχων και δημιουργώντας κρατήρες βάθους εννιά μέτρων μέσα στην άμμο, αφανίζοντας ή βυθίζοντας στο πένθος δεκάδες οικογένειες.

Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σε ένα ακόμη έγκλημα που διαπράττει με την πλήρη στήριξη και τα πυρομαχικά από ΗΠΑ, Γερμανία κ.ά. ήταν πως ανάμεσα στις εκατοντάδες οικογένειες που αναζήτησαν καταφύγιο στον οικισμό εκτοπισμένων στο αλ Μαουάσι ήταν «τρία ανώτερα επιχειρησιακά στελέχη τρομοκρατών της Χαμάς».

Συνολικά, μετά από 340 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 41.020 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 94.925.

Επιθέσεις έγιναν μεταξύ άλλων και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ της κεντρικής Γάζας.

Νωρίτερα το αμερικανικό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό για τη χρήση «ψηφιακών εργαλείων», όπλων και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας, τα οποία βασίζονται σε «εσφαλμένα δεδομένα» και κάνουν «εσφαλμένους υπολογισμούς και αναλογίες» με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση αθώων θυμάτων.

Διεθνείς αντιδράσεις για τη σφαγή στο αλ Μαουάσι

Τη νέα μαζική σφαγή αμάχων στο αλ Μαουάσι καταδίκασε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά «επιτράπηκε από την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας» να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα.

Ο Τορ Γούινσλαντ, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές στο αλ Μαουάσι, καλώντας το Ισραήλ να τηρεί «σε κάθε περίπτωση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ενώ απευθυνόμενος εμμέσως στη Χαμάς - στη λογική της εξίσωσης του θύτη με το θύμα - ανέφερε πως «οι άμαχοι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε τη μαζική σφαγή αμάχων, σημειώνοντας πως έγινε «εν απουσία οιασδήποτε αποτελεσματικής διεθνούς δράσης για να τελειώσουν τα δεινά των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως η σφαγή στο αλ Μαουάσι έγινε σε υποτιθέμενη «ανθρωπιστική ζώνη».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Λάμι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, σημείωσε πως η συνάντησή τους στο Λονδίνο στο πλαίσιο νέου διμερούς «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ - Βρετανίας έγινε «σε μία κρίσιμη στιγμή, με τους σοκαριστικούς θανάτους στο Χαν Γιούνις σήμερα το πρωί να αναδεικνύουν πόσο απελπισμένα χρειάζεται μία εκεχειρία».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Αντ. Μπλίνκεν δεν είπε ούτε λέξη για τα θύματα της νέας ισραηλινής βάρβαρης επίθεσης στο αλ Μαουάσι, ενώ επανέλαβε τις τετριμμένες δηλώσεις περί των προσπαθειών που τάχα καταβάλλουν οι ΗΠΑ για να «αποτρέψουν τη μεγαλύτερη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή».

Η Γάζα στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

Παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν συνεδρίασαν χτες στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, με κεντρικό θέμα τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη και την ανάγκη «ενίσχυσης της διεθνούς υποστήριξης» στην Παλαιστίνη. Την προεδρία της συνεδρίασης είχε η Υεμένη.

Πέρα από τον Χ. Φιντάν, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, ο βοηθός γγ του ΟΗΕ και επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, η ανώτερη συντονίστρια του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Ζητήματα και την Ανοικοδόμηση στη Γάζα, Σίγκριντ Κάαγκ.

Ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε πως στη Δυτική Οχθη ανοίγει ένα νέο μέτωπο «με ξεκάθαρο στόχο» τη μετατροπή της περιοχής «σε μια νέα Λωρίδα της Γάζας», με αύξηση της βίας, απονομιμοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής και την ενθάρρυνση προκλήσεων ώστε «να υπάρξει ισχυρή αντίδραση και να μην φοβάται κανείς να πει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης είναι η προσάρτηση της Δυτικής Οχθης και της Γάζας».

Την ίδια ώρα, βέβαια η ΕΕ συνεχίζει την πολύμορφη στήριξη του Ισραήλ, που προωθεί όλους αυτούς τους σχεδιασμούς διαιώνισης της κατοχής.

Στο μεταξύ, χτες το πρακτορείο «Reuters» ανέφερε πως την επόμενη βδομάδα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη σχεδιάζει να ψηφίσει σχέδιο απόφασης που θα απαιτεί από το Ισραήλ «να τερματίσει την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» εντός εξαμήνου.

Κλιμακώνονται οι απειλές για γενικευμένο πόλεμο στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, ισχυρίστηκε χτες ότι η Χαμάς «δεν υπάρχει πλέον» ως «στρατιωτικός σχηματισμός στη Γάζα» και ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία για επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων. Διέκρινε μάλιστα «στρατηγική ευκαιρία», τονίζοντας πως έτσι ο στρατός θα μπορεί να ασχοληθεί με «άλλες προκλήσεις ασφαλείας», υπονοώντας τον Λίβανο.

Η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού επαναφέρει τις επανειλημμένες απειλές για κλιμάκωση της επίθεσης στον Λίβανο.

Αργότερα χτες προστέθηκε η δήλωση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ», Ν. Βατούρι, μέλους της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων και Αμυνας της Κνέσετ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «θέμα ημερών» προτού ξεκινήσει ολοκληρωτικός πόλεμος του Ισραήλ στον Λίβανο. Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο ΚΑΝ, ο Βατούρι απείλησε πως το νότιο προάστιο της Βηρυτού, Νταχίγια, «θα μοιάζει με τη Γάζα».

Ανέφερε επίσης ότι ο Νετανιάχου τούς ενημέρωσε σχετικά την Κυριακή, τονίζοντάς τους πως «αυτή η περιπέτεια θα πρέπει να τελειώσει».

Είπε ακόμα ότι ο πόλεμος στον Λίβανο «θα πρέπει να αρχίσει με μια μεγάλη προληπτική επίθεση, παρόμοια με εκείνη που απέτρεψε μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ στο κεντρικό Ισραήλ στα τέλη Αυγούστου», προσθέτοντας πως αυτήν τη φορά η «προληπτική επίθεση» «θα κρατήσει 4 με 6 μέρες, και θα ακολουθήσει χερσαία εισβολή».

Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν με εκείνες που έκανε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και ηγέτης της «Εθνικής Ενότητας», Μπένι Γκαντς, αναφέροντας σε ομιλία του στη διάσκεψη «Διαλόγου Μέσης Ανατολής - Αμερικής» (MEAD) ότι η Χαμάς είναι «παλιά νέα» και ότι τώρα «το πραγματικό ζήτημα είναι το Ιράν και οι αντιπρόσωποί του» στην περιοχή, ειδικά στον Λίβανο. Είχε εκτιμήσει μάλιστα πως ο ισραηλινός στρατός έχει καθυστερήσει να αρχίσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στον Λίβανο...

Προχτές το βράδυ, ωστόσο, στο ίδιο φόρουμ στην Ουάσιγκτον, Αμερικανός αξιωματούχος - που δεν κατονομάστηκε, αλλά τον επικαλέστηκαν η εφημερίδα «Times of Israel» και ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Μπαράκ Ραβίντ - εκτίμησε ότι ένας γενικευμένος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές και απρόβλεπτες συνέπειες». Ο ίδιος φέρεται να είπε: «Υπάρχει η ιδέα "ας πάμε σε πόλεμο και μετά θα καταστρέψουμε όλους τους πυραύλους της Χεζμπολάχ και όλα θα πάνε μια χαρά". Δεν είναι τόσο απλό. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Η άλλη πλευρά δεν μπορεί να εκμηδενιστεί. Στο τέλος του πολέμου το Ισραήλ μπορεί να πληρώσει υψηλό τίμημα και να μην πετύχει τους στόχους του. Δεν υπάρχει πόλεμος σε συνθήκες εργαστηρίου. Δεν είναι παιχνίδι»...

Χτες, σε νέες επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου σκοτώθηκε (σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού) ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Κασέμ Αλ Σαΐρ, ενώ οδηγούσε ΙΧ αυτοκίνητο κοντά στη λίμνη Καραούν, σε απόσταση 40 χλμ. από τα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.

Στην ίδια επίθεση - που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τη Χεζμπολάχ, με την επισήμανση ότι το θύμα ήταν διοικητής της επίλεκτης δύναμης Radwan (Ραντουάν) - αναφέρθηκε ο τραυματισμός ενός ατόμου.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι Ενοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανίας επιβεβαίωσαν ότι προχτές το βράδυ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο Ταΐζ της Υεμένης, προκαλώντας τον θάνατο 2 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 5.

Νέα ισραηλινή εισβολή στη Δυτική Οχθη

Λίγες μέρες μετά τον τερματισμό της 10ήμερης πολύνεκρης, καταστροφικής γενικευμένης ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής σε πόλεις και χωριά του βόρειου τμήματος της Δυτικής Οχθης, χτες ο κατοχικός στρατός άρχισε νέες επιδρομές με επίκεντρο την Τουλκαρέμ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στην πόλη το πρωί και άρχισαν να κάνουν χρήση πυρός, ηχητικών βομβών και δακρυγόνων, προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος τόνισε πως αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν στα γόνατα από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, κατά την είσοδό του σε προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ.

Ο κατοχικός στρατός εισέβαλε στην πόλη ξανά με μπουλντόζες και άρματα μάχης, επιχειρώντας να κατεδαφίσει όσες υποδομές δεν κατέστρεψε την περασμένη βδομάδα. Μπουλντόζες αναφέρθηκε ότι περικύκλωσαν το Νοσοκομείο «Thabet» της πόλης.

Ισραήλ: «Λανθασμένο χτύπημα» η δολοφονία της 26χρονης Αμερικανίδας

Στο μεταξύ, χτες ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση για τη δολοφονία της 26χρονης Αμερικανίδας τουρκικής καταγωγής Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί στη Δυτική Οχθη την περασμένη Παρασκευή, ισχυριζόμενος ότι τάχα επρόκειτο για «δυστύχημα» και «λανθασμένο χτύπημα του στρατού».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το συμβάν σημειώθηκε στη διάρκεια «βίαιης συνάθροισης δεκάδων Παλαιστινίων υπόπτων που έκαιγαν ελαστικά αυτοκινήτων και πετούσαν πέτρες σε διασταύρωση της πόλης Μπεϊτά».

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του ισραηλινού στρατού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν την αντέκρουσε, καθώς από το Λονδίνο δήλωσε χτες ότι η δολοφονική επίθεση κατά της Εϊγκί «ήταν απρόκλητη και αδικαιολόγητη».

Οι γονείς της αδικοχαμένης κοπέλας - η οποία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δέχτηκε θανάσιμο πυροβολισμό στο κεφάλι από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή - ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα, μην πιστεύοντας τις δικαιολογίες των κατοχικών αρχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ