ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
Η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική σας δυναμώνει και το ΚΚΕ είναι η δύναμη που την εκφράζει!

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

INTIME NEWS

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τη γνωστή καραμέλα της «επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης» η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο, κατά την προσφιλή της τακτική, για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να «ολοκληρώσει το έγκλημα» του νέου δικαστικού χάρτη.

Αποδεικνύεται έτσι ποιους πολίτες έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση όταν, διά στόματος πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κομπορρημονούσε, λέγοντας ότι «ο πολίτης καταφεύγοντας στη Δικαιοσύνη θα βρίσκει πραγματικά και πολύ πιο γρήγορα το δίκιο του». Γιατί, προφανώς, δεν εννοεί τους εργαζόμενους και τον λαό, που βλέπουν, με ένα ακόμα νομοσχέδιο, να κοστίζει ακόμα περισσότερα σε χρόνο και χρήμα η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη με την αύξηση των παραβόλων, την επέκταση της υποχρεωτικής προσφυγής σε εξωδικαστικούς κοστοβόρους μηχανισμούς, την αναγκαστική μετακίνηση χιλιομέτρων κ.ο.κ.

Δεν εννοεί τους χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους που σήμερα, λιγότερο από μια βδομάδα πριν από την έναρξη του δικαστικού έτους, δεν ξέρουν πού και πότε θα δικάσουν. Αλλά και αύριο, με την υλοποίηση αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν χιλιόμετρα, ακόμα και να πρέπει να βρίσκονται σε δύο διαφορετικά σημεία την ίδια ώρα, ειδικά στην Αττική.

Δεν εννοεί τους χιλιάδες δικαστικούς υπαλλήλους που θα γίνονται «λάστιχο» μέσα σε απαράδεκτα κτίρια, με ανεπαρκείς υποδομές. Γιατί αν ενδιαφερόταν γι' αυτούς η κυβέρνηση, θα εξασφάλιζε, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει και διεκδικεί και προτείνει το ΚΚΕ:

- Την ίδρυση ειδικών δικαστηρίων για εντοπισμένες λαϊκές ανάγκες, που απαιτούν ιδιαίτερη μέριμνα και ταχύτητα, όπως είναι τα οικογενειακά δικαστήρια, ειδικά δικαστήρια για θέματα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών κινδύνων, προστασίας του περιβάλλοντος κ.ο.κ.

- Θα καταργούσε παράβολα, τέλη και κάθε οικονομική επιβάρυνση σε βάρος των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, που αναγκάζονται να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

- Θα έπαιρνε μέτρα για φτηνές ή και δωρεάν μετακινήσεις των εργαζομένων για την πρόσβαση σε μακρινές δικαστικές υπηρεσίες, συχνότερα δρομολόγια, ώστε να εξασφαλίζεται επιστροφή αυθημερόν και να μην απαιτούνται έξοδα διανυκτέρευσης π.χ. στην περίπτωση των νησιών.

- Δεν θα προχωρούσε σε συγχωνεύσεις που αυξάνουν την οικονομική επιβάρυνση και προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία σε εργαζόμενους, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κ.ά. με καθημερινές μεγάλες αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων και ειδικά σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

- Θα προχωρούσε σε άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε δικαστικούς υπαλλήλους, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Θα διέθετε πόρους για τη βελτίωση όλων των κτιριακών και εν γένει υλικοτεχνικών υποδομών στα δικαστήρια όλης της χώρας. Κτίρια σύγχρονα, ευρύχωρα και ασφαλή, με αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση. Εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, από ηλεκτρονικά συστήματα και μηχανοργάνωση μέχρι αναλώσιμα κ.λπ.

Ομως, όλα αυτά δεν χωράνε στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους της ΕΕ, στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, στον κρατικό προϋπολογισμό που «ταΐζει» τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς...

Γιατί, δυστυχώς, όλα αυτά είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Και με αυτές τις προτεραιότητες, στην πραγματικότητα συμφωνούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, παρ' όλους τους μεγάλους λόγους που βγάζουν εδώ μέσα. Γι' αυτό άλλωστε σχεδόν με ένα στόμα σάς κατηγορούν μόνο για προχειρότητα και βιασύνη.

Οι «πολίτες» που σας ενδιαφέρουν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τράπεζες και τα funds, που τρίβουν τα χέρια τους και με αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί επιταχύνετε τη δημιουργία ειδικών και αποτελεσματικών τμημάτων, με εξειδικευμένους δικαστές για τις υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος. Γιατί διευκολύνετε τους πλειστηριασμούς, το άρπαγμα της λαϊκής περιουσίας από τα «κοράκια». Γιατί με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δικαστηρίων διατηρείτε την υποστελέχωση και ενισχύετε την εντατικοποίηση στους εργαζόμενους στον χώρο της Δικαιοσύνης «εξοικονομώντας» πόρους για να στηρίξετε πάλι τους επιχειρηματικούς ομίλους. Και σαν να μην έφταναν αυτά, στην επιτροπή της Βουλής είπατε προκλητικά ότι το νομοσχέδιό σας είναι «κοινής αποδοχής», ότι «κανείς δεν διαμαρτύρεται»...

Οι εργαζόμενοι δεν θα σας αφήσουν σε χλωρό κλαρί

Οσο όμως κι αν προσπαθείτε να επιβάλετε με όλα τα μέσα που διαθέτετε σιγή νεκροταφείου, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που διαδήλωναν πριν από λίγες μέρες στη ΔΕΘ, οι μαζικές κινητοποιήσεις στις γειτονιές, για να προστατευτούν τα λαϊκά σπίτια, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών για τα χιλιάδες προβλήματα μιας ακόμα σχολικής χρονιάς - μάλιστα τολμήσατε να ρίξετε χημικά ακόμα και σε παιδιά (!) - δεν θα σας αφήσουν σε χλωρό κλαρί.

Οσο κι αν προσπάθησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να πείσει ότι με την πολιτική σας θα καταφέρετε να συνδέσετε την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας με την αύξηση των λαϊκών εισοδημάτων, με μια βελτίωση της θέσης του λαού, πόσο μάλλον με τη μείωση των ανισοτήτων, όπως ακούσαμε, η πραγματικότητα σάς διαψεύδει πανηγυρικά.

Μιλάμε βέβαια για την πραγματικότητα που ζει η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία εκεί έξω και όχι την εικονική πραγματικότητα που εσείς παρουσιάζετε με τη βοήθεια πάντα και των μέσων ενημέρωσης που σας λιβανίζουν, στων οποίων τις ερωτήσεις δέχτηκε επιλεκτικά να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ... Λογικό!

Αυτή η πραγματικότητα, τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου της χώρας μας, της νεολαίας, διατρανώθηκαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Και επειδή βρέθηκα στο συλλαλητήριο αυτό των εργατικών συνδικάτων, των σωματείων συνταξιούχων, άλλων φορέων, επιτρέψτε μου να μεταφέρω κάποια από αυτά.

Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, αντί για «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» που τάζετε, με αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, βλέπουν τον μισθό τους να είναι πολύ μειωμένος σε σχέση με το 2010 και αυτό την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκαλα.

Και σταματήστε επιτέλους να αναφέρεστε επιλεκτικά μόνο στον κατώτατο μισθό! Γιατί αυτό που είναι ενδεικτικό είναι ο μέσος μισθός, ο οποίος βρίσκεται στον πάτο! Και είναι να απορεί κανείς πώς πιστεύετε ότι θα τον αυξήσετε αν δεν επαναφέρετε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις τριετίες μιας δεκαετίας που έχετε κλέψει από τους εργαζόμενους.

Αντί γι' αυτά, εσείς ακόμη και το επίδομα ανεργίας το μετατρέπετε σε ένα εργαλείο εκβιασμού των ανέργων για την αποδοχή οποιασδήποτε θέσης εργασίας, χωρίς δικαιώματα.

Δώστε λύσεις στα προβλήματα εργαζομένων και συνταξιούχων

Υπάρχουν βέβαια και πιο ειδικά προβλήματα. Οπως των εργαζομένων διανομέων, των ντελιβεράδων στην «efood» και τη «Wolt» που συνάντησα, οι οποίοι ζητούν τα αυτονόητα, όπως αξιοπρεπείς αμοιβές, να δουλεύουν με τα απαραίτητα μέσα προστασίας με ευθύνη του εργοδότη, για να πάψουν να θρηνούν κάθε τόσο νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους τους και βέβαια την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, κάτι που έπρεπε να είχατε κάνει χτες κι όχι σήμερα ή αύριο. Σας λέμε: Κάντε το τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση!

Εκεί ήταν για μία ακόμη φορά, συνεχίζοντας τον αγώνα τους, οι απολυμένοι πλέον εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που έχουν βιώσει όσο κανείς άλλος την κοροϊδία από την κυβέρνησή σας. Από όσα τάζατε, τίποτα δεν επαληθεύτηκε. Το μόνο που καταφέρατε ήταν να κλείσετε τη μοναδική βιομηχανία σιδηρονικελίου της Ευρώπης μετά από 60 χρόνια, αφού πρώτα σπαταλήσατε εκατομμύρια, χώρια τα διαφυγόντα κέρδη, τα οποία θα υπήρχαν, αν λειτουργούσε η επιχείρηση αυτά τα χρόνια. Και τώρα έχετε τους εργαζόμενους απολυμένους και τη ΛΑΡΚΟ ξέφραγο αμπέλι, με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος να είναι υπαρκτός. Ακούστε τις προειδοποιήσεις και πάρτε μέτρα. Και δώστε λύση στο πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουν οι εργαζόμενοι, αφού μόνο ελάχιστοι έχουν καταφέρει να ενταχθούν στα προγράμματα απασχόλησης, λόγω του μπάχαλου που έχουν διαμορφώσει οι αποφάσεις σας.

Κάντε το ελάχιστο. Διασφαλίστε ότι κάθε εργαζόμενος θα έχει έστω 1.000 ευρώ τον μήνα εισόδημα μέχρι να αρχίσει να πληρώνεται από τα προγράμματα.

Εκεί στο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν, ακόμα, δίνοντας δυναμικό «παρών», οι απόμαχοι της δουλειάς, οι συνταξιούχοι, τους οποίους εμπαίζετε ξεδιάντροπα με δήθεν αυξήσεις ως 2,5%, την ώρα που αυτά που τους έχετε πάρει είναι πολλαπλάσια. Μόνο τις τεράστιες αυξήσεις στα φάρμακα να δει κανείς, καταλαβαίνει...

Ακούστε! Οι συνταξιούχοι δεν ζητούν ελεημοσύνες. Ζητούν τα Δώρα που τους έχετε περικόψει όλοι, όλες οι κυβερνήσεις. Ζητούν άμεσες πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς», τα αναδρομικά, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή του 70% στις συντάξεις χηρείας. Αυτά είναι που πρέπει να κάνετε, γιατί τα δικαιούνται, έχουν δουλέψει και έχουν πληρώσει γι' αυτά.

Πάρτε πίσω τις συγχωνεύσεις! Σταματήστε να παίζετε με τη μόρφωση των παιδιών μας!

Εκεί ήταν και οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς και μαθητές, οι οποίοι ετοιμάζονται για το αυριανό (σ.σ. σημερινό) πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς! Κι αυτό το πρώτο κουδούνι θα βρει τους μαθητές στοιβαγμένους σαν σαρδέλες σε τάξεις. Αυτή θα είναι η εικόνα στα σχολεία με τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων που αποφασίσατε!

Τώρα, αν σε αυτά τα τμήματα υπάρχουν παιδιά με διαγνώσεις που χρειάζονται και Παράλληλη Στήριξη, αν οι αίθουσες είναι κλουβιά, αν πραγματικά δυσχεραίνετε δραματικά την εκπαιδευτική διαδικασία, λίγο σας ενδιαφέρει...

Το λιγότερο που έχουμε να σας πούμε είναι: Πάρτε πίσω τις συγχωνεύσεις, σταματήστε να παίζετε με τη μόρφωση των παιδιών μας! Αντίστοιχη η κατάσταση και στα ΕΠΑΛ, όπου η μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων εξαφανίζει ειδικότητες και τομείς σε πολλά σχολεία, αφήνοντας χιλιάδες μαθητές στον «αέρα».

Και βέβαια τα σχολεία ανοίγουν αύριο (σήμερα) με αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με πενιχρά εισοδήματα και σε αρκετές περιπτώσεις να παραμένουν ακόμα άστεγοι. Και μιλάμε για τους ανθρώπους που πασχίζουν να μορφώσουν τα παιδιά μας.

Και πριν μας πείτε πάλι για τους διορισμούς που κάνατε, ξέρετε πολύ καλά πως είναι σταγόνα στον ωκεανό! 10.000 μόνιμοι διορισμοί όταν πέρυσι χρειάστηκαν 56.000 αναπληρωτές...

Αντί να λύσετε αυτά τα κρίσιμα προβλήματα, εσείς τον χαβά σας...

Ολος ο καημός σας είναι πώς θα βάλετε τις οικογένειες να πληρώνουν για δήθεν ζημιές που κάνουν τα παιδιά σε σχολεία που κατά τ' άλλα είναι ετοιμόρροπα, που δεν έχουν περάσει καν σεισμικό έλεγχο, που πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, όπως προχτές στη Ν. Φιλαδέλφεια, και πώς θα βάλετε στο παιχνίδι τους διάφορους χορηγούς, που όπως είναι γνωστό πάντα προσδοκούν ανταλλάγματα για τις χορηγίες τους, όπως ακούσαμε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Εξαπατήσατε τους γιατρούς και ζητάτε και «ευχαριστώ»!

Πάμε τώρα και στην Υγεία... Εξαγγείλατε με τυμπανοκρουσίες τη θέσπιση οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές. Ούτε λίγο ούτε πολύ το παρουσιάσατε σαν κοσμογονία, σαν απόδειξη ότι η κυβέρνησή σας έχει προτεραιότητα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Μιλάτε για τριπλασιασμό έως και εξαπλασιασμό του οικονομικού κινήτρου που έπαιρναν οι γιατροί μέχρι τώρα. Τι δεν λέτε; Οτι επιδεινώνετε τους όρους παροχής αυτού του κινήτρου.

Τι προβλεπόταν έως την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης; Αλλο που εσείς, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ποτέ δεν το εφαρμόσατε και εξαπατήσατε τους γιατρούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας αυτών των περιοχών. Προβλεπόταν ότι τον 1ο χρόνο υπηρεσίας σε μία άγονη, νησιωτική περιοχή, στη Λέρο, για παράδειγμα, ο γιατρός παίρνει προσαύξηση στον βασικό μισθό 15% αναδρομικά για όλο τον χρόνο, με κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού αυτού από 15% σε 25% για τον 2ο χρόνο, 40% για τον τρίτο χρόνο, 50% μετά τη συμπλήρωση των 3 χρόνων.

Γιατί τους εξαπατήσατε και τώρα ζητάτε να σας πουν και «ευχαριστώ»;

Απλά, γιατί αυτήν την προσαύξηση δεν τη δίνετε στον βασικό μισθό που παίρνει ένας γιατρός το 2024 αλλά άκουσον άκουσον στον βασικό μισθό του 1983!

Ενας γιατρός το 1983 έπαιρνε 75.000 δραχμές. Τον τότε μισθό τον μετατρέπετε σε ευρώ, δηλαδή 220 ευρώ, και υπολογίζετε την προσαύξηση σε αυτά τα 220 ευρώ! Δηλαδή, το οικονομικό κίνητρο το 2024 για να πάει ένας γιατρός να δουλέψει σε μία νησιωτική περιοχή είναι 33 ευρώ τον μήνα.

Ερχεστε τώρα και αντί να αποκαταστήσετε τα πράγματα, να μπει τέλος στην κοροϊδία και δίνετε 200 ευρώ τον μήνα σαν κίνητρο προσέλκυσης, τα 600 είναι μόνο για κάποιες ειδικότητες, λες και οι κάτοικοι στις άγονες και νησιωτικές περιοχές έχουν ανάγκη μόνο από κάποιες ειδικότητες γιατρών και όχι από όλες.

Και μάλιστα, εξαιρείτε περιοχές που έχουν προφανή χαρακτηριστικά άγονης περιοχής, π.χ. το Κέντρο Υγείας Ερυθρών αλλά και άλλες.

Πριν προβλεπόταν ότι όλοι οι γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας μιας περιοχής που έχει χαρακτηριστεί άγονη σύμφωνα με τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά και λοιπά κριτήρια, δικαιούνταν το επίδομα. Με τη νέα ΚΥΑ εξαιρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις δομές Υγείας σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί άγονες και δυσπρόσιτες.

Τέλος, το ποσό που δίνετε δεν αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας σε μία άγονη, δυσπρόσιτη και νησιωτική περιοχή. Λέτε 200 ευρώ, ανεξάρτητα αν ένας γιατρός δουλεύει 1 ή 10 χρόνια. Γι' αυτό λέμε ότι βαφτίζετε το κρέας ψάρι.

Δεν είναι βέβαια μόνο το οικονομικό κίνητρο. Είναι οι συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση, οι ελλείψεις σε υποδομές, σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, γιατί ένα νοσοκομείο για να λειτουργήσει χρειάζεται και νοσηλευτές και τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου.

Ενας γιατρός για να βγάλει διάγνωση, να θεραπεύσει χρειάζεται εργαστήρια, υποδομές κ.λπ. Αυτά ούτε που σας περνάνε από το μυαλό...

Συνειδητή επιλογή να θυσιάζονται οι ανάγκες του λαού στον βωμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Αυτά είναι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, τα πραγματικά προβλήματα που εσείς όχι απλά δεν λύνετε αλλά τα επιτείνετε με την πολιτική σας.

Και φυσικά, είναι η ακρίβεια, το στεγαστικό, είναι τα προβλήματα της πολιτικής προστασίας. Και εδώ μία από τα ίδια...

Αντί για κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων δυσβάσταχτων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως στα τρόφιμα και στην Ενέργεια, εσείς επιλέγετε τη μείωση φόρων και εισφορών που τελικά θα ωφελήσει μόνο τη μεγάλη εργοδοσία, που ζητά ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη.

Αντί για κρατικά προγράμματα εξασφάλισης της εργατικής - λαϊκής και φοιτητικής στέγης, προωθείτε δοκιμασμένα προγράμματα για ελάχιστους, που θα πληρωθούν ξανά από τις τσέπες του λαού, ενώ είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των τραπεζών και των κατασκευαστικών ομίλων.

Αντί για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, εσείς αξιοποιείτε τις καταστροφές που η ίδια η πολιτική σας, η πολιτική κόστους - οφέλους, προκαλεί, ως «ευκαιρία» για νέες μπίζνες.

Μάλιστα, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, προωθείτε τη γενίκευση της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων την ώρα που η κρατική «ευθύνη» δεν μπορεί να ανακόψει μια πυρκαγιά να φτάσει στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

Προσέξτε! Εμείς δεν σας κατηγορούμε κυρίως για ανικανότητα, παρόλο που καθόλου δεν αρνούμαστε ότι μπορεί να υπάρχει και υπάρχει και μπόλικη τέτοια στην κυβέρνησή σας και σε υπουργούς σας.

Το κύριο, όμως, είναι ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν συνειδητές πολιτικές επιλογές, που θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού στον βωμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στην πολεμική σας εμπλοκή, παίζοντας τη ζωή του λαού κορόνα - γράμματα.

Και δεν υποτιμάμε καθόλου τη διαδικασία μετατροπής της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική, το κόστος της οποίας το πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι ευρωπαϊκοί λαοί, και ο ελληνικός, με τις αυξήσεις στις πολεμικές δαπάνες, τις οποίες βέβαια η κυβέρνησή σας έχει απογειώσει.

Και θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα οι λαοί, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από την περιβόητη έκθεση Ντράγκι που δημοσιοποιήθηκε χτες. Η έκθεση Ντράγκι χτυπάει καμπανάκι: Αύξηση των επενδύσεων στην πολεμική βιομηχανία, για να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και μαζί και ο γεωπολιτικός της ρόλος. Σε συνθήκες που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο σύστημα, προφανώς μεγαλώνουν και οι πιέσεις στην ΕΕ ως εταίρο και κολαούζο των ΗΠΑ.

Νέα δεινά προμηνύονται για τον λαό, θα είμαστε εδώ να προειδοποιούμε και να οργανώνουμε την πάλη του

Σε απλά Ελληνικά: Οσα περιγράφει η έκθεση προμηνύουν νέα δεινά για τους λαούς, επιβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος μιας γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης είναι πιο ορατός από ποτέ.

Ηδη η μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική γίνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, εκβιάζοντας τους λαούς να αποδεχτούν νέες θυσίες μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί το κεφάλαιο στις προκλήσεις από την όξυνση των ανταγωνισμών παγκόσμια για τη μοιρασιά της λείας.

Μάλιστα, ο Ντράγκι προτείνει και ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ», που θα χρηματοδοτεί την ευρωπαϊκή οικονομία με επιπλέον 750 - 800 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ποιος θα τα πληρώσει; Οι λαοί της Ευρώπης βέβαια, με νέους φόρους και περικοπές κρατικών δαπανών ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, αλλά και με νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Θα είμαστε εδώ και θα τα λέμε, για να προειδοποιούμε τον λαό και κυρίως για να οργανώνουμε την πάλη του.

Αν κάτι αποδεικνύεται είναι ότι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει για τους λαούς! Τόσο χειρότερο που τώρα τους οδηγεί και σε μια νέα πολεμική σύρραξη, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ολες αυτές οι συνειδητές επιλογές και για την κυβέρνησή σας συναντούν ολοένα και μεγαλύτερη αμφισβήτηση μέσα στον ίδιο τον λαό που βιώνει καθημερινά τις συνέπειές τους. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν πάρει ήδη την απόφαση και συμμετέχουν στους αγώνες που αναπτύσσονται, πολλοί ακόμα όμως θα την πάρουν αύριο, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτή είναι η γνήσια εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική σας, που δεν μπορούν φυσικά να την εκφράσουν ούτε τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία ακριβώς λόγω των μεγάλων αμαρτιών τους του παρελθόντος και του παρόντος βρίσκονται στην κατάσταση που βρίσκονται και εκπέμπουν αυτήν την αποκρουστική εικόνα εκφυλισμού...

Ούτε φυσικά μπορούν την δυσαρέσκεια να εκφράσουν τα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα, όπως του Βελόπουλου και των άλλων, που εκτός από λαϊκίστικα σόου μέσα στη Βουλή, είναι εντελώς ανύπαρκτα εκεί που ζει και παλεύει ο λαός μας.

Μπορεί όμως να την εκφράσει το ΚΚΕ και θα το κάνουμε, να είστε βέβαιοι, πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά, μέσα και έξω από τη Βουλή, στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους χώρους μάθησης. Γιατί το ΚΚΕ είναι εδώ, το ΚΚΕ είναι παντού και δεσμεύεται να μη σας αφήσει σε χλωρό κλαρί όσο υλοποιείτε αυτήν την εγκληματική πολιτική.

Γιατί από παντού αποδεικνύεται πως το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι να ανοίξει επιτέλους ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος για τη χώρα, τον λαό μας, με τον ίδιο να ζει ειρηνικά, να βρίσκεται, να δουλεύει, να μορφώνεται, να είναι υγιής μέσα σε ένα πραγματικό γνήσιο εργατικό κράτος, συμμετέχοντας ο ίδιος όχι εικονικά, όπως τώρα, αλλά πραγματικά και ουσιαστικά στις αποφάσεις που αφορούν την τύχη του, το παρόν και το μέλλον του.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ