ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κλιμακώνονται οι διεκδικήσεις για τους όρους μόρφωσης

Σε όλη τη χώρα, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αντιπαλεύουν την υποβάθμιση της Εκπαίδευσης

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Αναβρασμός, που εκφράζεται με πολύμορφες κινητοποιήσεις, συσκέψεις και κοινές πρωτοβουλίες, υπάρχει ανάμεσα στους γονείς, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τους όρους με τους οποίους ξεκινά η σχολική χρονιά. Οι μαζικές συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, το στοίβαγμα τελικά των μαθητών σε τμήματα με 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και 27 στη Δευτεροβάθμια καταγγέλλονται και αντιπαλεύονται ως υποβάθμιση και χειροτέρευση των όρων μάθησης.

Χτες το πρωί, οι γονείς βρέθηκαν με τα παιδιά τους για το πρώτο κουδούνι και στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων μέχρι και την κατάργηση Δημοτικού Σχολείου στους Αγίους Αναργύρους, με αποτέλεσμα τα 25άρια τμήματα και το στοίβαγμα των μαθητών σαν σαρδέλες. Σαν να μην έφτανε αυτό ενημερώθηκαν από τους διευθυντές για τα μεγάλα κενά στα μαθήματα ειδικοτήτων αλλά και στο Ολοήμερο Σχολείο, καθώς και ότι παιδιά τα οποία χρειάζονται Παράλληλη Στήριξη θα ενταχθούν επίσης σε 25άρια τμήματα, Ενώ ο δάσκαλος Παράλληλης Στήριξης θα έχει στην ευθύνη του μέχρι και 4 παιδιά.

Απέναντι σε αυτήν την εξοργιστική κατάσταση η κινητοποίηση των γονιών με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις τους ήταν άμεση: Προχώρησαν σε κατάληψη στο γραφείο του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αθήνας. Στη δυναμική κινητοποίηση πήραν μέρος Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων από το Περιστέρι, τους Αγίους Αναργύρους, το Ιλιον, το Χαϊδάρι, το Καματερό και άλλες περιοχές της Δ. Αθήνας, που στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στις δίκαιες διεκδικήσεις των φορέων εξέφρασε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Κινητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών έγινε χτες επίσης στην Καισαριανή μετά από κάλεσμα της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Στο πλευρό τους ήταν ο δήμαρχος, Ηλίας Σταμέλος, μέλη της δημοτικής αρχής και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», εκπρόσωπος της Ζ' ΕΛΜΕ, σύλλογοι γονέων και φορείς της πόλης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καισαριανής τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή θα είναι δίπλα στον αγώνα της σχολικής κοινότητας.

Ακόμα, συγκέντρωση στο δημαρχείο Αργυρούπολης και παρέμβαση στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκαναν χτες Σύλλογοι Γονέων και η Ενωση Γονέων Ελληνικού - Αργυρούπολης. «Να ανακληθούν τώρα οι συγχωνεύσεις σχολείων και οι συμπτύξεις τμημάτων. Οι ανάγκες των μαθητών δεν είναι κόστος», τονίζει ο Σύλλογος του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης, καταγγέλλοντας ότι στα τμήματα του σχολείου που θα συγχωνευτούν «υπάρχουν αρκετές γνωματεύσεις που αφορούν παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες». Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Φίλιππος Περγαντής, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», χαιρετίζοντας τους αγώνες για να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις, τα παιδιά και οι γονείς του 41ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά έμειναν έξω από το σχολείο την ώρα του αγιασμού και ακολούθησε κινητοποίηση στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων, όπου για λίγη ώρα έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο και μοίρασαν την ανακοίνωσή τους στους οδηγούς, στα καταστήματα της γειτονιάς και όσους εργάζονται σε αυτά.

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις συνεχίζονται τις επόμενες μέρες.

Αύριο, Παρασκευή, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» καλεί, στις 2 το μεσημέρι, σε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Ξενίας 25). Στην κινητοποίηση καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που επίσης αύριο διοργανώνει κινητοποιήσεις έξω από Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις και δήμους.

Κινητοποίηση με το «καλημέρα» στη Θεσσαλονίκη

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκίνησε η σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη για μαθητές 5 Γενικών Λυκείων του δήμου, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του να μην εγκρίνουν ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού στη Β' και Γ' Τάξη, μεταφέροντας τους μαθητές σε άλλα σχολεία, στα οποία, επίσης, θα δημιουργηθούν μεγάλα τμήματα γενικής παιδείας και κατεύθυνσης τόσο στη Β' όσο και στη Γ' Λυκείου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο 2ο ΓΕΛ, όπου δεν εγκρίθηκε το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ' Τάξης, οι μαθητές δεν μπήκαν χτες στο σχολείο και πραγματοποίησαν κινητοποίηση μαζί με τους γονείς τους. Ανάλογες δράσεις πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές και στα υπόλοιπα σχολεία, ενώ το μεσημέρι βρέθηκαν συντονισμένα μαζί με τους εκπαιδευτικούς σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στο πλευρό των μαθητών και των γονιών στο 2ο ΓΕΛ, στο 17ο ΓΕΛ και σε άλλα σχολεία, που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, αλλά και στη μεσημεριανή κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος, τον Βασίλη Τομπουλίδη και τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη, δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το πρωί, στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος επιχείρησε να καθησυχάσει τους γονείς και τους μαθητές, υπό τον όρο οι μαθητές να μπουν μέσα στις τάξεις τους. Οταν οι γονείς ζήτησαν έγγραφες δεσμεύσεις ο Αλ. Κόπτσης προσπάθησε να εμφανίσει τους γονείς αδιάλλακτους και είπε ότι «δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να είναι δέσμιο κανενός».

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής κινητοποίησης, στη συνάντηση εκπροσώπων Συλλόγων γονέων και μαθητών με την διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζ. Βαζούρα, έγινε κατανοητό στους γονείς ότι η μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων συνδέεται με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως οι μαθητές αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και το δικαίωμά τους στη μόρφωση μπαίνει στη μέγγενη του κόστους - οφέλους.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Και σήμερα Πέμπτη οι μαθητές των ολιγομελών που δεν εγκρίθηκαν θα παραμείνουν στα σχολεία τους και δεν θα μετακινηθούν στα σχολεία που τους στέλνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Γονείς και μαθητές των 5 σχολείων δίνουν από κοινού τη μάχη και είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τα σχολεία τους συνεχίζοντας τις διαμαρτυρίες τους και να προχωρήσουν και σε άλλες δράσεις.

Ηδη έχει καθοριστεί νέα δυναμική κινητοποίηση για αύριο, Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Κρήτη

Στα Χανιά ο Σύλλογος Γονέων στο Δημοτικό Σχολείο Κολυμπαρίου προχώρησε σε κατάληψη του σχολείου, διεκδικώντας να μην υπάρξει καμιά συγχώνευση και υποβάθμιση του σχολείου. Στην κινητοποίηση των γονιών έδωσε το «παρών» ο Δημήτρης Ανθούσης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πλατανιά, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Στα Ανώγεια αντίστοιχα πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί κατάληψη από τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου με αφορμή τη συγχώνευση τμημάτων.

Για τις συγχωνεύσεις και τη σαρδελοποίηση μαθητών στις τάξεις έγιναν κινητοποιήσεις επίσης στην Ιεράπετρα. Στη Σητεία, στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέλευση όλων των Συλλόγων Γονέων Σητείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ