ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η κυβέρνηση εμπαίζει και εξαπατά τους βιοπαλαιστές αγρότες με τα δήθεν μέτρα στήριξής τους

Την κυβέρνηση που εμπαίζει και εξαπατά τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με τα μέτρα για τη δήθεν στήριξή τους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, κατήγγειλε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην Επιτροπή της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις διαδικασίες ελέγχου στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ).

Υπογράμμισε πως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο είναι μόνο ένα μέρος από αυτά που έχουν πληρώσει κι έχουν χάσει οι βιοπαλαιστές αγρότες, δίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και κάτω από την πίεση των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, την ώρα που οι εφοπλιστές και οι αεροπορικές εταιρείες απολαμβάνουν πλήρως αφορολόγητο πετρέλαιο εδώ και χρόνια, ενώ συνολικά οι απαλλαγές που έχουν οι καπιταλιστές για τα καύσιμα είναι πάνω από 500 εκατομμύρια τον χρόνο.

Οσον αφορά τα μέτρα για τα "κόκκινα" δάνεια των αγροτών, εξήγησε πως τελικά και αυτά στηρίζουν επενδυτές και funds, αφού οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν απαλλάσσονται, αλλά θα ξαναχρεωθούν με νέες ρυθμίσεις, με στόχο την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της Αγροτικής Τράπεζας, έως τις αρχές του 2025, οπότε και τα "κόκκινα" δάνεια θα περάσουν στα μεγάλα funds.

Ο κομμουνιστής βουλευτής, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, λίγο πριν τη μετάβασή του στη ΔΕΘ, σημείωσε ότι παρά τις φιέστες της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρυφτεί η σκληρή πραγματικότητα. Εναν χρόνο μετά τις πλημμύρες, άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους δεν έχουν πάρει ούτε την πρώτη αρωγή, χωράφια εξακολουθούν να είναι μπαζωμένα και να μην καλλιεργούνται, δεν λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου, ούτε μπορούν να μπουν στο κοινωνικό τιμολόγιο για το ρεύμα. Επιπλέον, οι αποζημιώσεις που δίνονται δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα για τον εξοπλισμό, αφού η κυβέρνηση δίνει μόλις το 35% της ζημιάς.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ για το βαμβάκι υποσχόταν πως θα έδινε αποζημίωση 210 ευρώ το στρέμμα, τελικά δίνει από 140-180 ευρώ το στρέμμα, πολύ πιο κάτω από αυτά που ζητούν οι πληγέντες παραγωγοί, αλλά και πολύ πιο κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως σημείωσε. Ανάλογη είναι η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι λαμβάνουν 100 ευρώ για κάθε ζώο, όταν η τιμή του στην αγορά είναι 250!

Ολα αυτά, σημείωσε ο Β. Μεταξάς, είναι πολιτικές, ταξικές επιλογές που θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού στον βωμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και στη μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική.

Για το σχέδιο νόμου του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά το καθεστώς ΠΟΠ, ανέφερε πως το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει. Υπενθύμισε πως αυτό το καθεστώς θεσπίστηκε στο πλαίσιο της ΚΑΠ και αποτελεί προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική αγορά. Μπορεί κυβέρνηση και ΕΕ να προβάλλουν αυτά τα προϊόντα ως προστασία και διέξοδο για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τελικά όμως στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική προστατεύει τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον κόπο των παραγωγών, τόνισε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φέτα, της οποίας η λεγόμενη προστασία συνέβαλε στην αυξημένη κερδοφορία των γαλακτοβιομηχανιών στον αυξημένο ανταγωνισμό τους με τα εργοστάσια της Βόρειας Ευρώπης, ενώ ο τζίρος τους από τις εξαγωγές μόνο για φέτος έφτασε το 1 δισ. ευρώ. Ανάλογη είναι η κατάσταση για τις ελιές των Καλαμών, μια ονομασία που η ΕΕ έχει δεχθεί να έχουν κι άλλες χώρες, με αποτέλεσμα ελιές Αιγύπτου να πωλούνται με την ονομασία Καλαμών.

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς περί ποιότητας, ο Β. Μεταξάς συμπλήρωσε ότι αυτοί καταρρίπτονται από τις αθρόες εισαγωγές προβάτων από τη Ρουμανία, από όπου μπήκε κι εξαπλώθηκε η πανώλη, κι αυτό γιατί οι ευρωενωσιακές Οδηγίες απαγορεύουν τους ελέγχους των εισαγόμενων.

Ο Β. Μεταξάς εγκάλεσε την κυβέρνηση για τα ανεπαρκή μέτρα και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για την πανώλη, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Καταλήγοντας σημείωσε ότι εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής, αγρότες και κτηνοτρόφοι τσακίζονται από τα μονοπώλια εμπορίας και μεταποίησης, που επιβάλλουν τιμές κάτω από το κόστος, ενώ το κόστος πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά αγοράζοντας πανάκριβα τρόφιμα.

Η προστασία της Πεντέλης υπόθεση του λαού και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων

Αύριο η εκδήλωση από τις Οργανώσεις Μελισσίων - Πεντέλης - Βριλησσίων του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Η προστασία της Πεντέλης είναι υπόθεση του λαού και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων» πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Μελισσίων - Πεντέλης - Βριλησσίων του ΚΚΕ, αύριο, Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ισογείου του πρώην δημαρχείου Παλαιάς Πεντέλης (Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2, Παλαιά Πεντέλη).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του Κόμματος.

Στο κάλεσμά τους για την εκδήλωση οι Οργανώσεις αναφέρουν:

«Στηρίζουμε τις ανάγκες του λαού της Πεντέλης και όλου του Λεκανοπεδίου και διεκδικούμε:

- Την πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής, των καμένων εκτάσεων και των λαϊκών περιουσιών.

- Την άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές με πλήρεις αποζημιώσεις, στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Την εξασφάλιση της στέγασης σε όσους έχουν ανάγκη, με κρατικά έξοδα, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

- Την άμεση αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών με κρατική ευθύνη, και όχι με ανάθεση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

- Την κήρυξη όλων των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Καμία αλλαγή στον χαρακτήρα και στη χρήση γης. Καμία σκέψη για επιχειρηματικά σχέδια πάνω στα καμένα.

- Την άμεση εκπόνηση σχεδίου για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών.

- Το ουσιαστικό σχέδιο για την προστασία της ζωής του λαού, των περιουσιών, των δημόσιων υποδομών και του περιβάλλοντος για την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η διεκδίκηση. Χρειάζεται ο λαός να στρέψει τη δύναμή του στην οργάνωση του συλλογικού αγώνα μαζί με τους φορείς και τους συλλόγους του δήμου μας, με πλαίσιο αιτημάτων στο ύψος των αναγκών μας!

Οργάνωση και αγώνας, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής».

Αυτό το Σάββατο στη Ζάτουνα για τον Μίκη

«Σαν πνευματικός δημιουργός, επιτελώντας το λαϊκό λειτούργημά μου, συνέθεσα και εδώ στη Ζάτουνα κύκλους τραγουδιών, που τους ονομάζω "Αρκαδίες". Αυτά τα τραγούδια που γράφω τώρα, όπως εκείνα που θα γράψω και αύριο, είναι αφιερωμένα σε σας, δηλαδή σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στον άνθρωπο, που πιστεύουν στη ζωή, στο δίκιο, στη δημοκρατία και την ελευθερία, και που έχουν τάξει σκοπό της ζωής τους τον αγώνα για την υπεράσπισή του», έγραφε ο Μίκης σε μήνυμά του από τη Ζάτουνα, όπου ήταν εξόριστος την περίοδο 1968 - 1969 από τη χούντα, το οποίο μεταδόθηκε παράνομα...

Σε αυτόν τον τόπο, το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί συναυλία, με την υποστήριξη της ΚΕ του ΚΚΕ, με σολίστ τους Τάσο Αποστόλου και Ιωάννα Φόρτη και στο πιάνο τον Αχιλλέα Γουάστωρ.

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα που έγραψε ο Μ. Θεοδωράκης στη Ζάτουνα, όπως: «Πνευματικό Εμβατήριο» του Αγγελου Σικελιανού, «Χάρης 1944» του Μανώλη Αναγνωστάκη, «Η μητέρα του εξόριστου» του Κώστα Καλαντζή. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια και από τις υπόλοιπες «Αρκαδίες», μερικά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση.

Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση απευθύνουν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, στις 4 μ.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: 210.8222.952, ΠΕΚΑΜ: 210.3247.820.

KO ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία στις 15 Σεπτέμβρη

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στα γραφεία της (Αχαρνών 241, αίθουσα εκδηλώσεων) από τις 10.00 έως τις 15.00, με σύνθημα «Δίνουμε αίμα γιατί και η αιμοδοσία είναι μια μορφή αλληλεγγύης».

Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία, να λάβουν υπόψη τα εξής:

- Πρέπει να έχουν περάσει 3 μήνες (άντρες) ή 4 μήνες (γυναίκες) από την προηγούμενη αιμοδοσία.

- Το προηγούμενο βράδυ να έχουν υπάρξει 5 - 6 ώρες ύπνου.

- Το προηγούμενο βράδυ να μην έχει καταναλωθεί αλκοόλ.

- Ελαφρύ πρωινό.

- Σε περίπτωση COVID, να έχει περάσει ένας μήνας από το αρνητικό τεστ.

- Να έχουν περάσει 6 μήνες από το τελευταίο piercing ή tattoo.

- Να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και ΑΜΚΑ.

ΕΥΒΟΙΑ
Τιμούν τη μάχη του ΕΛΑΣ στη Λαμπούσα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στις 3 Σεπτέμβρη 1944 στη Λαμπούσα Εύβοιας διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης του ΚΚΕ, την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στον χώρο του μνημείου. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παρασκευάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Φιξ

Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες διοργανώνει στο Πάρκο Φιξ (Καυταντζόγλου και Πατησίων) το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Ο τίτλος της εκδήλωσης, που συνεχίζει μια παράδοση χρόνων, είναι «Ελληνες και μετανάστες εργάτες με το ΚΚΕ ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις από τους:

-- Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Για την πραγματική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, με τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

-- Γιώργο Ντούνη, μετανάστη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Α' Αθήνας του ΚΚΕ, με θέμα «Για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων στις δομές Υγείας - Παιδείας στον δήμο Αθήνας».

-- Φεράτ Τουμ, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στην «Teleperformance», με θέμα «Οι μετανάστες βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας, ιδιαίτερα στους κρίσιμους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας. Το παράδειγμα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών».

-- Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρο του Συλλόγου Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, με θέμα «Η διαρκής απαξίωση των υπηρεσιών Μετανάστευσης κρίκος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συγκροτήματα Ελλήνων και μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ