ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γονατίζουν τον λαό «πράσινα» χαράτσια και πολεμική εμπλοκή

Στα 11,6 δισ. ευρώ απογειώθηκαν το 2022 οι «περιβαλλοντικοί φόροι» - Πάνω από 63 δισ. ευρώ σε «πράσινους» φόρους στην Ενέργεια έχει δώσει ο λαός μέσα σε μια δεκαετία

Eurokinissi

Βαρύς είναι ο πέλεκυς της περιβόητης «πράσινης μετάβασης» και της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που οδηγούν στη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, εκτοξεύοντας τις τιμές της Ενέργειας και τη φοροληστεία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 2022 (τα τελευταία διαθέσιμα), τα συνολικά έσοδα από τους λεγόμενους «περιβαλλοντικούς φόρους», τα κάθε λογής χαράτσια δηλαδή που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού για να πάρουν «προίκα» τα «πράσινα» αρπακτικά και συνολικά οι ενεργειακοί όμιλοι, απογειώθηκαν στα 11,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 50,3% σε σύγκριση με το 2021!

Τα έσοδα από τους φόρους αυτούς έφτασαν μάλιστα το 13,6% των συνολικών φόρων και «κοινωνικών εισφορών», παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το έτος 2021, κι αυτό ενώ και η συνολική φοροληστεία απογειώθηκε την ίδια χρονιά.

Τη μερίδα του λέοντος είχαν, βέβαια, για μια ακόμα χρονιά οι φόροι Ενέργειας, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν στα 9,9 δισ. ευρώ το 2022, από 6,2 δισ. το 2021. Δεν έτυχε, «πέτυχε», αφού την ίδια χρονιά ξέσπασε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, με την κυβέρνηση να σπεύδει να προμηθευτεί το πανάκριβο αμερικανικό LNG, ενώ η ΕΕ και η κυβέρνηση βρήκαν την «κρίση ως ευκαιρία» για να επιταχυνθούν η «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία, η «πράσινη μετάβαση» και η παραπέρα «ολοκλήρωση» της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που εκτόξευσαν τις τιμές.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εκτόξευση αυτή των φόρων αφορά την περιβόητη φορολόγηση των «υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων τη χρονιά εκείνη για να δοθούν μερικά εφάπαξ επιδόματα, που τα πλήρωσε ο λαός διπλά από την άλλη τσέπη. Η κυβέρνηση μάλιστα είχε καταργήσει το μέτρο αυτό τον Φλεβάρη λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή οι όμιλοι φορτώνουν τη φορολογία στους λογαριασμούς.

Εξάλλου, όπως αποδεικνύεται πάλι τις μέρες αυτές με την εκ νέου εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας, τα τρελά κέρδη των ενεργειακών ομίλων και η εκτίναξη των τιμών όχι μόνο δεν αποτελούν «έκτακτο» φαινόμενο, αλλά αντίθετα είναι η «κανονικότητα» της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την κυβέρνηση να μιλάει για «προσωρινές διαταραχές» στην αγορά ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης λόγω των εξαγωγών προς την Ουκρανία.

Συνολικά άλλωστε ο λαός μέσα σε μια δεκαετία που «έτρεξε» πιο αποφασιστικά η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας απ' όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όπως και ΣΥΡΙΖΑ με τον «εμβληματικό» νόμο 4425/2016, που εισήγαγε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, έχει φορτωθεί άμεσα ή έμμεσα στις πλάτες του πάνω από 63 δισ. «πράσινους» φόρους για την Ενέργεια.

Ολα αυτά, κι ενώ οι νέες Οδηγίες της ΕΕ, όπως η «Fit for 55», αλλά και η έκθεση Ντράγκι για την «ανταγωνιστικότητα» της ευρωενωσιακής βιομηχανίας προβλέπουν και νέο τσουνάμι από «πράσινα» χαράτσια σε όλους τους τομείς, από την κατοικία, τη θέρμανση, έως τις μετακινήσεις, με στόχο να βρουν διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια που οδηγούν προς μια νέα καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ, η οικονομία της οποίας «σέρνεται».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε σχολεία της Νέας Ιωνίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη Δευτέρα 16/9, στις 9.45 π.μ. θα επισκεφτεί το 6ο Λύκειο και το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας (Σαλαμίνας και Μακελαράκη) για να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς μπροστά στη νέα σχολική χρονιά.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενόψει της ΔΕΘ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ είναι το εξής:

- Σήμερα Πέμπτη, στις 19.30, θα παρακολουθήσει την εκδήλωση - συζήτηση στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη με θέμα «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Οταν η Τέχνη αντιστέκεται στη βαρβαρότητα», στην οποία θα μιλήσουν ο Emir Kusturica, σκηνοθέτης, και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Αύριο Παρασκευή, στις 18.00, θα επισκεφθεί τον χώρο της Εκθεσης και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPΟ και στις 19.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

- Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, στις 20.30, θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», στην Πολίχνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ