ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ
«Ενοχος» η στέγη - εμπόρευμα και η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων

Νέο άλμα 9,2% στις τιμές των διαμερισμάτων - Πάνω από το 40% του λεηλατημένου εισοδήματος πάει στο νοίκι, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 40% σε μια 5ετία

INTIME NEWS

Τεράστιες είναι οι αυξήσεις στις τιμές των σπιτιών σε όλη την Ελλάδα, όπως αποτυπώνουν και τα νέα στοιχεία της Τράπεζας την Ελλάδας (ΤτΕ), με τη στέγη να έχει γίνει «είδος πολυτελείας» και ένα πανάκριβο εμπόρευμα, και το νοίκι να απορροφά ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του λαϊκού εισοδήματος από χρόνο σε χρόνο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει τσακίσει το λαϊκό εισόδημα και έχει μετατρέψει τη στέγη σε «επενδυτικό προϊόν» για τουριστική και όχι μόνο χρήση.

Το αποτέλεσμα είναι το 74,6% των ενοικιαστών στην Ελλάδα να δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο, τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί πάνω από 37% κατά μέσο όρο τα τελευταία 5 χρόνια, και βέβαια το 90% των νέων ζευγαριών να κοιτάνε με το «κιάλι» το ενδεχόμενο ιδιοκατοίκησης, ενώ το 72% των νέων έως 34 ετών ζουν ακόμα στο «παιδικό δωμάτιο».

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο «μαύρη» για τους εργαζόμενους αν υπολογίσει κανείς το συνολικό κόστος στέγασης, δηλαδή το κόστος της στέγης συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών «κοινής ωφέλειας», ιδιαίτερα το κόστος Ενέργειας. Εξ ου και σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (45,5%) καθυστερούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς.

«Αλμα» έχουν κάνει και οι τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 33%, επιβαρύνοντας αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.

Και τα χειρότερα είναι μπροστά αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν (επισήμως) παραπέρα κατά 9,2%, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχαν αυξηθεί κατά 10,6% και πέρυσι κατά 13,8%.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Μέσα σε μια 7ετία (από το 2017) οι τιμές πώλησης σπιτιών στην Αττική έχουν εκτοξευθεί κατά 88%!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα «κοράκια» των funds και των τραπεζών «ακονίζουν» μαχαίρια και για έναν νέο γύρο χιλιάδων πλειστηριασμών με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού ήδη για το β' εξάμηνο του χρόνου η σχετική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 10.234 πλειστηριασμούς ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών, λαϊκών ανθρώπων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Ενώ την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα και της εκτόξευσης των επιτοκίων από την «περιοριστική» πολιτική που ακολούθησε την «επεκτατική» πολιτική των προηγούμενων χρόνων, σειρά παίρνουν και χιλιάδες άλλοι παλιοί δανειολήπτες, καθώς σύμφωνα με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, το α' εξάμηνο του 2024 η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει σήμερα μια ακόμη φιέστα για να ανακοινώσει για δεύτερη φορά αυτήν τη βδομάδα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τον λαό: Μερικά προγράμματα που αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», επιβάλλουν τον τραπεζικό δανεισμό των «ωφελούμενων» που παραμένουν «ενοικιαστές» του σπιτιού τους, όμηροι της επόμενης γενιάς πλειστηριασμών, όπως και διάφορα «κίνητρα» και απαλλαγές, κρατικές ενισχύσεις που πληρώνει ο λαός διπλά και τρίδιπλα από την άλλη τσέπη για να πηγαίνουν σε τράπεζες, μεγαλοϊδιοκτήτες ώστε να ρίξουν τα σπίτια τους στην αγορά, πολλά από τα οποία βρίσκονται στα «νύχια» των funds και των τραπεζών μετά από κατασχέσεις, αλλά και σε «ανάδοχους ομίλους» που βάζουν τζάμπα στο χέρι και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Παράλληλα, το ταβάνι της εξαπάτησης σπάνε και ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που διαφημίζουν στην ίδια ακριβώς λογική τα διάφορα μοντέλα δήθεν «κοινωνικής στέγης» άλλων χωρών: Αυτά και αφού πρώτα έβαλαν το χεράκι τους στην κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και στη γενίκευση των πλειστηριασμών, ενώ στηρίζουν και την παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας του μέσω ΣΔΙΤ για την εγγυημένη κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων.

KO ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στα γραφεία της (Αχαρνών 241, αίθουσα εκδηλώσεων) από τις 10.00 έως τις 15.00, με σύνθημα «Δίνουμε αίμα γιατί και η αιμοδοσία είναι μια μορφή αλληλεγγύης».

Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία, να λάβουν υπόψη τα εξής:

- Πρέπει να έχουν περάσει 3 μήνες (άντρες) ή 4 μήνες (γυναίκες) από την προηγούμενη αιμοδοσία.

- Το προηγούμενο βράδυ να έχουν υπάρξει 5 - 6 ώρες ύπνου.

- Το προηγούμενο βράδυ να μην έχει καταναλωθεί αλκοόλ.

- Ελαφρύ πρωινό.

- Σε περίπτωση COVID, να έχει περάσει ένας μήνας από το αρνητικό τεστ.

- Να έχουν περάσει 6 μήνες από το τελευταίο piercing ή tattoo.

- Να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και ΑΜΚΑ.

Η προστασία της Πεντέλης υπόθεση του λαού και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων

Σήμερα η εκδήλωση από τις Οργανώσεις Μελισσίων - Πεντέλης - Βριλησσίων του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Η προστασία της Πεντέλης είναι υπόθεση του λαού και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων» πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Μελισσίων - Πεντέλης - Βριλησσίων του ΚΚΕ σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του ισογείου του πρώην δημαρχείου Παλαιάς Πεντέλης (Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2, Παλαιά Πεντέλη).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η βουλευτής του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά.

Στο κάλεσμά τους για την εκδήλωση οι Οργανώσεις αναφέρουν:

«Στηρίζουμε τις ανάγκες του λαού της Πεντέλης και όλου του Λεκανοπεδίου και διεκδικούμε:

- Την πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής, των καμένων εκτάσεων και των λαϊκών περιουσιών.

- Την άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές με πλήρεις αποζημιώσεις, στο 100% των απωλειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Την εξασφάλιση της στέγασης σε όσους έχουν ανάγκη, με κρατικά έξοδα, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

- Την άμεση αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών με κρατική ευθύνη, και όχι με ανάθεση στους επιχειρηματικούς ομίλους.

- Την κήρυξη όλων των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Καμία αλλαγή στον χαρακτήρα και στη χρήση γης. Καμία σκέψη για επιχειρηματικά σχέδια πάνω στα καμένα.

- Την άμεση εκπόνηση σχεδίου για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών.

- Το ουσιαστικό σχέδιο για την προστασία της ζωής του λαού, των περιουσιών, των δημόσιων υποδομών και του περιβάλλοντος για την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η διεκδίκηση. Χρειάζεται ο λαός να στρέψει τη δύναμή του στην οργάνωση του συλλογικού αγώνα μαζί με τους φορείς και τους συλλόγους του δήμου μας, με πλαίσιο αιτημάτων στο ύψος των αναγκών μας!

Οργάνωση και αγώνας, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Αύριο Σάββατο στο Πάρκο Φιξ

Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες διοργανώνει στο Πάρκο Φιξ (Καυταντζόγλου και Πατησίων) αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Ο τίτλος της εκδήλωσης, που συνεχίζει μια παράδοση χρόνων, είναι «Ελληνες και μετανάστες εργάτες με το ΚΚΕ ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις από τους:

-- Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Για την πραγματική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, με τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

-- Γιώργο Ντούνη, μετανάστη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Α' Αθήνας του ΚΚΕ, με θέμα «Για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων στις δομές Υγείας - Παιδείας στον δήμο Αθήνας».

-- Φεράτ Τουμ, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στην «Teleperformance», με θέμα «Οι μετανάστες βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας, ιδιαίτερα στους κρίσιμους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας. Το παράδειγμα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών».

-- Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρο του Συλλόγου Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, με θέμα «Η διαρκής απαξίωση των υπηρεσιών Μετανάστευσης κρίκος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συγκροτήματα Ελλήνων και μεταναστών.

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στη Σαλαμίνα

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Σαλαμίνας (αίθουσα «Δ. Μπόγρη»), με θέμα «Οι εξελίξεις στις εμπόλεμες ζώνες και η εμπλοκή της χώρας μας». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ