ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ανεβάζουν «στροφές», συντονίζουν και κλιμακώνουν την πάλη για μισθούς και δικαιώματα

Τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., η μεγάλη σύσκεψη στην Αττική

Με συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και άλλες καθημερινές πολύμορφες παρεμβάσεις, εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα δυναμώνουν τη δράση και την αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων. Στον απόηχο των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, των μεταρρυθμίσεων που τσακίζουν τη ζωή του λαού, τα σωματεία θέτουν στο επίκεντρο της πάλης τις αυξήσεις των μισθών, τις ΣΣΕ, την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν σύγχρονης Υγείας και Παιδείας.

Δυναμώνουν παράλληλα την πάλη ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που είναι σε εξέλιξη και προετοιμάζουν τις επόμενες μεγάλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, πλατύ κάλεσμα στο σύνολο των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων της Αττικής, για συμμετοχή στη σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης, την ανάπτυξη αγώνων σε χώρους δουλειάς και κλάδους, απευθύνουν κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής.

Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Απέναντι στη λεηλασία της ζωής των εργαζομένων, τα συνδικάτα που υπογράφουν το κοινό κάλεσμα τονίζουν πως τώρα είναι ώρα «οργάνωσης και μάχης των σωματείων ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση». Και για να γίνει αυτό χρειάζεται όλα τα σωματεία να μπουν με αποφασιστικότητα στη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων, να ζωντανέψουν ακόμα περισσότερα, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στις μαζικές διαδικασίες τους και να παίρνουν συλλογικές αποφάσεις για να πάρουν πίσω τις ΣΣΕ, να καταργήσουν τις αντεργατικές επιλογές και τους αντεργατικούς νόμους.

Σε αυτή τη μάχη έχουν όπλο την πείρα των προηγούμενων αγώνων, που έδειξαν ότι φέρνουν αποτελέσματα, που «χρεοκόπησαν τα κούφια λόγια περί δίκαιης ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει κέρδη για τον εργοδότη και ανθρώπινη ζωή για μας, όταν "αφήσαμε πίσω" τις θλιβερές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που τα αναπαράγουν μέσα στους χώρους δουλειάς και εμπιστευτήκαμε τη δύναμή μας, τότε μπορέσαμε να κάνουμε κουρελόχαρτο αντιλαϊκά μέτρα και νόμους».

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής:

Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Επισιτισμός - Τουρισμός: Κοινή συνεδρίαση κλαδικού Συνδικάτου και επιχειρησιακών σωματείων

Σε κοινή συνεδρίαση με την κεντρική του διοίκηση καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος). Η συνεδρίαση θα έχει θέμα την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης των εργαζομένων, κόντρα στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Οπως εξηγεί το κλαδικό Συνδικάτο, στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις εστίασης είναι κοινός τόπος οι εξοντωτικές βάρδιες, οι υπερωρίες, τα κομμένα ρεπό, οι συνεχείς αλλαγές προγραμμάτων, οι μισθοί που τελειώνουν πριν τα μισά κάθε μήνα.

Στο μεταξύ, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση γύρω από τη διαμόρφωση της νέας κλαδικής Σύμβασης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού δεν έχει ενημερώσει επίσημα τα σωματεία για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων. «Οι ξενοδόχοι θέλουν για άλλη μια φορά να επιβάλουν 10ωρα - 7ήμερα, συμβάσεις ομηρίας και εργολαβίες με μισθούς στα επίπεδα προ δεκαετίας», καταγγέλλει το Συνδικάτο της Αττικής. Μπροστά σε αυτές τις αξιώσεις «η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν οργανώνει τον αγώνα, τη διεκδίκηση, δεν ενημερώνει συλλογικά τα σωματεία».

«Τίποτα δεν κερδίσαμε μέχρι σήμερα από τη λογική του μικρότερου κακού, τη λογική του συμβιβασμού, τον λεγόμενο "ρεαλισμό". Οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται μέσα στους χώρους δουλειάς και στις τουριστικές περιοχές είναι που βάζουν εμπόδια, που πιέζουν, που έχουν θετικά αποτελέσματα για μας τους εργαζόμενους», αντιτείνει το Συνδικάτο. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να αντιδράσουν συλλογικά, διεκδικώντας αιτήματα για τους μισθούς, το ωράριο, τους όρους δουλειάς.

Σε συνελεύσεις προχωρούν οι διανομείς

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν οι διανομείς της «Wolt» την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στη «Wolt - Market» (Νέος Κόσμος).

Το Σωματείο εργαζομένων «e-food» Αττικής καλεί επίσης σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως. Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του, η εταιρεία διέκοψε τις διαπραγματευτικές συναντήσεις για την υπογραφή Σύμβασης και παράλληλα προχωρά σε αντιδραστικές αλλαγές (εισαγωγή των εργολάβων στην πρόσληψη διανομέων, μείωση της πληρωμής ανά παραγγελία, παράνομη παρακράτηση χρημάτων για τη διάθεση των ΜΑΠ).

Πολύμορφη αγωνιστική δράση

Παράλληλα, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη:

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Νομού Λάρισας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας.

-- Ο ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ καλεί σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, με αφορμή τις εξελίξεις στην τηλεθέρμανση. Συμμετέχει και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

Κυριακή 15 Σεπτέμβρη

-- Εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων του κλάδου οργανώνει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί παράσταση από το κουκλοθέατρο «Χαρχούτ» του Χρήστου Αυτσίδη, ενώ θα μοιραστούν στα παιδιά σχολικά είδη.

Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη

-- Ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Οι αρχαιρεσίες ολοκληρώνονται το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη.

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

-- Σε Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στο Χανδρινού προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μεσσηνίας.

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Ν. Πειραιά - Αττικής και Νήσων, στις 6 το απόγευμα, στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Ακόμα το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές συνεδρίασε μαζί με τις Σωματειακές Επιτροπές σε Χαλάνδρι και Ρέντη και διαμόρφωσε το εξής πρόγραμμα δράσης για την επόμενη περίοδο: Περιοδεία στο Χαλάνδρι στις 16 Σεπτέμβρη, αίτημα για συνάντηση με την εργοδοσία με θέμα την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία, συμμετοχή στη σύσκεψη των Συνδικάτων στην Αττική και εκδήλωση στις 17 Οκτώβρη για τις ΣΣΕ και την Υγεία και την Ασφάλεια.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Ενας νεκρός και ένας τραυματίας εργαζόμενος στου Ρέντη σε δύο «ατυχήματα»

Τέλος δεν έχει η λίστα των νεκρών και των σακατεμένων στους χώρους δουλειάς, καθώς χτες σε δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» που έγιναν στην περιοχή του Ρέντη, προστέθηκαν ένας νεκρός εργαζόμενος 20 ετών και ένας βαριά τραυματίας.

Οπως καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, στο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα «εργαζόμενος, 20 χρονών, πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες, χωρίς μέτρα ασφάλειας, σε οικόπεδο επί της οδού Αγίας Αννης, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες καταπλακώθηκε από τον τοίχο και έχασε τη ζωή του.

Το δεύτερο εργατικό "ατύχημα" συνέβη στα Village cinemas, όπου ο συνάδελφος, που έκανε εργασίες συντήρησης, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έπεσε από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Τζανείου».

Από την πρώτη στιγμή μέλη της διοίκησης του ΕΚΠ βρέθηκαν και στους δύο εργασιακούς χώρους. Το ΕΚΠ εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του 20χρονου νεκρού εργαζόμενου και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία.

Ταυτόχρονα, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων έχει σαν συνέπεια κάθε μέρα να μετράμε νεκρούς και σακατεμένους εργάτες! Συνεχίζουν ο ένας μετά τον άλλο την υποστελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, και με τους νόμους τους έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε σύγχρονες γαλέρες, χωρίς μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων!

Οσες φιέστες κι αν οργανώνουν, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια από τους εργαζόμενους! Και η αλήθεια, με βάση τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, είναι ότι οι επιθεωρητές επαρκούν για να ελέγχεται μια επιχείρηση κάθε 12 χρόνια, ότι το 2023 μετρούσαμε έναν νεκρό κάθε τρεις μέρες! Ηδη φέτος μέχρι και τον Ιούνιο καταγράφηκαν 7.800 εργατικά "ατυχήματα" σε όλους τους κλάδους, εκ των οποίων τα 24 θανατηφόρα, κατατάσσοντάς μας σε μια από τις πρώτες χώρες της ΕΕ σε εργατικά "ατυχήματα"».

«Δεν θα δεχθούμε σαν κανονικότητα να φεύγουμε για δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας», δηλώνει η διοίκηση του ΕΚΠ και απαιτεί:

Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες που υπάρχουν στις εταιρείες και τους εργολάβους των εκτελούμενων εργασιών. Να ληφθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που θα εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλειά μας! Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους.

ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες κινητοποιήσεις για αυξήσεις και μέτρα προστασίας

Νέα μαχητική συγκέντρωση και μοτοπορεία πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι διανομείς της Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αυξήσεις και μέτρα προστασίας, κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας που προσπαθεί να σπάσει την πάλη τους με απολύσεις.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου της «e-food» και των διανομέων της «Wolt», ενώ συμμετείχαν συνάδελφοί τους και από άλλες πλατφόρμες.

Οι διανομείς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ΧΑΝΘ και από εκεί πραγματοποίησαν μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης.

Διεκδικούν:

Για τους μισθωτούς αύξηση στον βασικό μισθό, επίδομα γάμου και κινητής τηλεφωνίας, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Για τους freelancers ζητούν επαναφορά τιμοκαταλόγου με αυξημένες τιμές κατά 30%. Θέσπιση ελάχιστης τιμής παραγγελίας. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανά ώρα.

Για όλους, χρηματική αποζημίωση όταν θα πρέπει να κλείνει η εφαρμογή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, μηνιαίο επίδομα επικινδυνότητας της εργασίας, συν 15% αυξήσεις στις τιμές ανά παραγγελία. ΜΑΠ, βενζίνες, συντήρηση με ευθύνη της εργοδοσίας. Δωρεάν ΜΑΠ για όλους και να δοθούν πίσω τα χρήματα που κατέβαλαν στην εταιρεία οι διανομείς για τα ΜΑΠ.

Σωματεία στηρίζουν τον αγώνα τους

Τη στήριξή τους στον αγώνα των διανομέων εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία: ΣΕΤΕΠΕ, ΣΕΤΗΠ, Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων, PRAKTIKER, «Σκλαβενίτης» Βόρειας Ελλάδας, «Μασούτης» Βόρειας Ελλάδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Κ. Μακεδονίας, PFIZER HELLAS, Χάρτου - Τύπου Κεντρικής Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας.

«Είμαστε μαζί σας, στηρίζουμε τον κοινό αγώνα που δίνετε είτε ως μισθωτοί είτε ως freelancers. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά σας για αύξηση των εισοδημάτων σας, για θέσπιση επιδόματος επικινδυνότητας της εργασίας, για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και για παροχή ΜΑΠ. Θα είμαστε δίπλα σας στους αγώνες σας, στην προσπάθεια να υπογραφεί ΣΣΕ. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και σας στηρίζουμε σε κάθε βήμα του αγώνα σας», σημειώνουν μεταξύ άλλων τα σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ