ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
SUPER LEAGUE
Εναλλαγές ρόλων στη διαρκή κόντρα

Τις νέες αντιθέσεις εντός του ...προϊόντος μετά και τις γενικότερες αλλαγές στον χώρο φανέρωσε ξεκάθαρα το ξεκίνημα του πρωταθλήματος

Δεν χρειάστηκε παρά μόνο η διεξαγωγή μόλις των 3 πρώτων αγωνιστικών του φετινού πρωταθλήματος της Super League προκειμένου να αναδειχθούν πολύπλευρες κόντρες συμφερόντων που διεξάγονται. Με τις παθογένειες φυσικά να συνδέονται άμεσα με τις λογικές και τις πρακτικές για το κυνήγι των οικονομικών (και όχι μόνο) κερδών που διέπουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο ως προϊόν προς εκμετάλλευση.

Ετσι διόλου τυχαία, το... ποδαρικό της σεζόν που έγινε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου στα εξωαγωνιστικά δρώμενα όχι μόνο δεν παρουσίασε κάτι διαφορετικό αλλά αντίθετα έδειξε να πιάνει το νήμα των όποιων εξελίξεων από το σημείο στο οποίο είχαν αφεθεί με τη λήξη της περασμένης σεζόν, στις αρχές του Μάη. Το οξυμένο κλίμα μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών του ποδοσφαίρου βέβαια μόνο διακοπές δεν έκανε, ειδικά από τη στιγμή που εν μέσω καλοκαιριού υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στα διοικητικά τόσο της ίδιας της διοργανώτριας Λίγκας των ΠΑΕ όσο και στα υψηλά κλιμάκια της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Εξελίξεις που έφεραν σημαντικές αλλαγές στους συσχετισμούς ανάμεσα στους βασικούς ανταγωνιστές αλλά και στις αντίπαλες συμμαχίες που εντείνουν τις δικές τους κόντρες συμφερόντων στο έδαφος του ποδοσφαίρου. Τα καινούργια δεδομένα αφήνουν ήδη το στίγμα τους στις ίντριγκες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, που χαρακτηρίστηκε από τη νέα φάση όξυνσης των αντιμαχιών... Αποτελώντας παράλληλα και ένα άκρως επικίνδυνο προηγούμενο ενόψει της συνέχειας ειδικά όταν ακολουθούν τα ντέρμπι μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών με το ξεκίνημα της επιστροφής στη δράση το τριήμερο 14 - 16/9, μετά τη διακοπή για τις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας για το Νations League.

«Αλυσίδα» τα δεδομένα


Eurokinissi

Οι αλλαγές ηγεσιών και κυρίως στον συσχετισμό δυνάμεων για την απόκτηση του πρωτεύοντος ρόλου στους δυο βασικούς ποδοσφαιρικούς φορείς (ΕΠΟ, Super League) αλυσιδωτά επέφεραν και αντίστοιχες όσον αφορά τα όργανα διαχείρισης της διαιτησίας. Από τα μέσα του καλοκαιριού σαρωτικές αλλαγές υπήρξαν στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, με τον Γάλλο ρέφερι Στεφάν Λανουά, που αποτέλεσε επιλογή της UEFA (κατόπιν σχετικού αιτήματος της διοίκησης της ΕΠΟ), να αποτελεί τον νέο αρχιδιαιτητή αντικαθιστώντας τον Αγγλο Πίτερ Φρόιντφελντ. Αν και στη σχετική συνεδρίαση της Super League τόσο η συγκεκριμένη επιλογή όσο και αυτές των άμεσων συνεργατών του Γάλλου, Ιταλού Πάολο Βαλέρι και Ισπανού Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεζ, εγκρίθηκαν ομόφωνα (αφού ήταν επιλογές της UEFA) από τα μέλη της Λίγκας, ωστόσο πολύ γρήγορα βγήκαν ξανά... μεγάλα μαχαίρια. Αποδεικνύοντας τις πραγματικές αντιθέσεις αλλά και την αλλαγή συσχετισμών και ρόλων στο δίπολο «δικαιωμένοι» και «θιγόμενοι».

Ο καταρτισμός των πινάκων με τους νέους διαιτητές για τη νέα σεζόν από τον Γάλλο αρχιδιαιτητή έριξε το πρώτο νερό στον μύλο των νέων ανταγωνισμών, με κάποιους εκ των βασικών ανταγωνιστών (ΠΑΟ, ΑΕΚ) να αμφισβητούν έμμεσα το ακέραιο των αποφάσεων του Λανουά (π.χ. κόψιμο 9 διαιτητών της περασμένης σεζόν, ένταξη νέων προσώπων). Παράλληλα, τα διαιτητικά λάθη, που υπήρξαν στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, αποτέλεσαν κατά την προσφιλή τακτική των εμπλεκομένων την αφορμή για να ανάψει περισσότερο η φωτιά των αντιμαχιών.

Ψάχνοντας λύσεις και τη γνωστή... χείρα βοηθείας


Eurokinissi

Η όξυνση των αντιθέσεων στα εκτός γηπέδων αγωνιστικά δρώμενα (και) στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν στη Super League όχι μόνο έγινε ξεκάθαρη στο ξεκίνημα της αγωνιστικής δράσης αλλά επιβεβαιώθηκε πλήρως και στην πρώτη ευρεία σύγκληση του ΔΣ της Λίγκας πριν από δύο εβδομάδες. Αν και σε θεωρητικό επίπεδο τα κύρια θέματα αποτελούσαν ο καταρτισμός του προγράμματος μέχρι τη 16η αγωνιστική, εντούτοις η ένταση και οι αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν μεταξύ των μελών των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας. Ενταση που περιλάμβανε την αντιπαράθεση ακόμα και για τη μέρα ορισμού ενός αγώνα (π.χ. διαφωνία ΑΕΚ - Βόλου για το μεταξύ τους ματς) μέχρι τα όσα συνέβησαν με τη διαιτησία στις πρώτες αγωνιστικές. Το τελευταίο ζήτημα ανοίγει (εν μέσω των αντιπαραθέσεων φυσικά) θέματα βελτίωσης της εικόνας του «προϊόντος», σε μια προσπάθεια της νέας διοίκησης της Λίγκας να διατηρηθούν οι ισορροπίες αλλά κυρίως να αποφευχθούν περαιτέρω απαξίωση του ίδιου του «προϊόντος» και - φυσικά - νέες απώλειες εσόδων.

Ετσι, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της όποιας «χαμένης αξιοπιστίας», με εμφανή τον απώτερο στόχο της προστασίας των κερδών, η συζήτηση οδηγήθηκε στην εφαρμογή περισσότερων τεχνολογικών μέσων, όπως το σύστημα του ημιαυτόματου οφσάιντ αλλά και η goal line technology (εξετάζει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος). Ωστόσο, τα συγκεκριμένα συστήματα (όπως και το VAR που ήδη εφαρμόζεται) απαιτούν και το ανάλογο κόστος για τη χρήση τους. Με τις ΠΑΕ για μια ακόμη φορά να αναζητούν την πολύτιμη γι' αυτούς χείρα βοηθείας από την πολιτεία προκειμένου να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους με το λιγότερο δυνατό κόστος. Αλλωστε ας σημειωθεί πως και στην περίπτωση της χρήσης του VAR που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια - και είχε διαφημιστεί από τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου και την κυβέρνηση ως «λύση στις παθογένειες», γίνεται με κρατική χρηματοδότηση. Ετσι, όπως αποφασίστηκε, στις επερχόμενες συζητήσεις μεταξύ της SL και της κυβέρνησης για την ανανέωση της σύμβασης του VAR θα τεθεί από πλευράς Λίγκας και το θέμα της εισαγωγής των νέων τεχνολογικών μέσων στο πρωτάθλημα προσδοκώντας στην ανάλογη οικονομική βοήθεια. Εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις βλέψεις των ΠΑΕ, τότε τα δύο νέα συστήματα το πιο πιθανό είναι να εφαρμοστούν στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν.


Μπ. Τσ.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - SUPER LEAGUE
Στην Τούμπα το πρώτο ντέρμπι της σεζόν

Με το πρώτο ντέρμπι της νέας σεζόν, που θα διεξαχθεί στην Τούμπα, να δεσπόζει, το πρωτάθλημα της Super League μετά τη 15ήμερη διακοπή λόγω των αγώνων της Εθνικής ανδρών επιστρέφει στην αγωνιστική δράση με τη διεξαγωγή της 4ης αγωνιστικής. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η κόντρα του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη, με τους πρωταθλητές και τους κυπελλούχους, αντίστοιχα, της περσινής σεζόν να ανοίγουν τον χορό στις φετινές κόντρες μεταξύ των βασικών ανταγωνιστών για τον τίτλο. Ο «Δικέφαλος του Βορρά», που κατέχει το αήττητο με το απόλυτο 3/3 μέχρι τώρα, θέλει να διευρύνει το σερί απέναντι στους «πράσινους», που μετρώντας δύο απώλειες (1 ήττα, 1 ισοπαλία) στις 3 πρώτες αγωνιστικές δεν έχουν περιθώρια για νέο στραβοπάτημα. Ο έτερος πρωτοπόρος και επίσης αήττητος μέχρι στιγμής Ολυμπιακός θεωρητικά δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στον Παναιτωλικό στο Φάληρο. Στη Ν. Φιλαδέλφεια, φιλοξενώντας τον Βόλο, θα αγωνιστεί η ΑΕΚ, η οποία θέλει να δώσει συνέχεια στις νίκες μετά την επιτυχία στη Λιβαδειά. Στην Τρίπολη ο Αστέρας, χωρίς πλέον τον Μίλαν Ράσταβατς στον πάγκο, θα υποδεχθεί τον Ατρόμητο σε μια κόντρα των δύο αντιπάλων που έχουν κοινούς στόχους στη σεζόν.

Το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/9: Λαμία - Kallithea (18.00, Cosmote Sport 1), Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος (20.00, Novasports Prime).

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/9: Πανσερραϊκός - Λεβαδειακός (16.30, Novasports Prime), Ολυμπιακός - Παναιτωλικός (18.30, Cosmote Sports 2), ΟΦΗ - Αρης (20.30, Cosmote Sport 1), ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (20.30, Novasports Prime).

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/9: ΑΕΚ - Βόλος (20.00, Cosmote Sport 1).

XΑΝΤΜΠΟΛ
Κρίνεται ο πρώτος τίτλος της σεζόν

Ο πρώτος τίτλος της νέας σεζόν, 2024-25, στο χάντμπολ ανδρών θα κριθεί το Σάββατο 14/9 (19.00, ΕΡΤ Sports 1), με τη διεξαγωγή του τελικού του Super Cup στο κλειστό της Ηλιούπολης. Τον τίτλο θα διεκδικήσουν ο πρωταθλητής της περσινής σεζόν Ολυμπιακός και ο κυπελλούχος ΠΑΟΚ, στην πρώτη κόντρα της σεζόν. Με τις δυο ομάδες να στοχεύουν στην κατάκτηση του τροπαίου θέλοντας να ξεκινήσουν ιδανικά τη σεζόν. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της ΟΧΕ, η έδρα του τελικού ορίστηκε βάσει κλήρωσης που έγινε μεταξύ των δύο γηπέδων των αντιπάλων.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Σε δυνατά τεστ οι «αιώνιοι»

Με δυνατά τεστ συνεχίζουν την προετοιμασία τους οι «αιώνιοι», Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, που το επόμενο διάστημα θα δώσουν φιλικά παιχνίδια κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους με τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι και κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ο Ολυμπιακός, μετέχοντας στο διεθνές τουρνουά μπάσκετ International Basketball Tournament Crete, στην Κρήτη, θα αντιμετωπίσει τη Βίρτους Μπολόνια το Σάββατο 14/9 (20.30, Cosmote Sport 4) στον έναν ημιτελικό του τουρνουά. Στον έτερο αγώνα θα κοντραριστούν οι Φενερμπαχτσέ - Αρμάνι (18.30). Από την πλευρά του, ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός θα βρεθεί στην Κύπρο για να συμμετάσχει στο διεθνές τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης», όπου θα αντιμετωπίσει αρχικά την Μπάγερν Μονάχου (15/9, 19.00, Cosmote Sport 7) και στη συνέχεια τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (16/9, 19.30, Cosmote Sport 7).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ