ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
50 χρόνια, κι άλλα 50, το Φεστιβάλ γράφει και θα γράφει Ιστορία!

Κεντρική Σκηνή: Το αδιαχώρητο στο αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη
Κεντρική Σκηνή: Το αδιαχώρητο στο αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή (βλ. σελ. 16 - 18).

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» πλημμύρισε από χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερα μεγάλη τη συμμετοχή της νεολαίας. Παλιοί γνώριμοι και νέοι, πολλοί νέοι. Ηταν ένα αντάμωμα γενεών, όπου κυρίαρχα ήταν τα χαμόγελα και η αισιοδοξία από τις νικηφόρες μάχες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας σε όλα τα μέτωπα, μάχες για νέες κατακτήσεις. Ηταν κυρίαρχη και η απόφαση ακόμα περισσότεροι να μπουν μαχητικά στον αγώνα, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

«Κοσμοπλημμύρα»: Ετσι περιέγραφαν με ικανοποίηση οι συμμετέχοντες το κλίμα που έβλεπαν γύρω τους, αφού πραγματικά σε όλες τις Σκηνές αλλά και στους υπόλοιπους χώρους επικρατούσε το αδιαχώρητο. Και αυτό έχει σημασία να τονιστεί, καθώς φέτος αξιοποιήθηκε και νέος χώρος και μεγάλωσε χωροταξικά ο χώρος του Φεστιβάλ. Στη νέα επέκταση λειτούργησε η μεγάλη Σκηνή Νέων Φοιτητών και Εργαζομένων.

Πρωτοφανής η διακίνηση του «Οδηγητή», μεγάλη η κυκλοφορία των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»

Κεντρική Σκηνή
Κεντρική Σκηνή
Πέρα από την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι χρόνο με τον χρόνο βαθαίνουν και επεκτείνονται οι δεσμοί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η πρωτοφανής διακίνηση του «Οδηγητή» στους επισκέπτες του Φεστιβάλ, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο των τελευταίων 10 χρόνων. Αλλά και η πολύ μεγάλη αύξηση (20%) στην κίνηση του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής», με το πολιτικό βιβλίο να βρίσκεται στην πρωτοπορία, καθώς επίσης η πολύ μεγάλη αύξηση των συνδρομητών της ΚΟΜΕΠ.

Το Φεστιβάλ έστειλε και δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά». Το σύνθημα αντήχησε στον χώρο, περνώντας από στόμα σε στόμα, όταν ανακοινώθηκε ότι στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμμετέχει η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και στέλνει μήνυμα συνέχισης του αγώνα μέχρι τη νίκη.

Ενώ και οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις εξέφρασαν τη στήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης, κατήγγειλαν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και δήλωσαν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Αγκαλιάστηκαν μαζικά από τον κόσμο και αναδείχθηκαν ως ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στον σύγχρονο πολιτισμό τα τρία αφιερώματα που πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, στους χαρισματικούς και πολυαγαπημένους Νίκο Ξυλούρη, Μαρία Δημητριάδη και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Μαθητική Σκηνή
Μαθητική Σκηνή
Αναδείχθηκε επίσης ότι ο λαός ακουμπά στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι τόσο την Παρασκευή στη Μαθητική Σκηνή, αμέσως μετά τη συναυλία του Buzz και πριν πάρει τη σκυτάλη ο Anser, όσο και το Σάββατο στην Κεντρική Σκηνή, αμέσως μετά τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, δόθηκε το βήμα στους μαθητές και γονείς εκπροσώπους των 5 σχολείων (2ο, 3ο, 4ο, 16ο, 17ο ΓΕΛ) που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική των λουκέτων στα σχολεία την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, μεταφέροντας την απαίτησή τους για έγκριση όλων των «ολιγομελών» τμημάτων προσανατολισμού Β' και Γ' τάξης Λυκείου. Συγκλονιστικός ήταν ο λόγος των μαθητών, που κατήγγειλαν ότι το υπουργείο Παιδείας στο όνομα του «κόστους» τούς τιμωρεί με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στις πιο κρίσιμες εκπαιδευτικά χρονιές. Τους υποχρεώνει είτε να αλλάξουν κατεύθυνση, είτε να αλλάξουν σχολείο. Τους τιμωρεί επειδή - όπως είπαν - επέλεξαν να μορφωθούν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Κάλεσαν έτσι τον λαό της πόλης να σταθεί στο πλευρό τους στον αγώνα που δίνουν για να εγκριθεί η λειτουργία των «ολιγομελών» τμημάτων, για να μη φύγει κανένας μαθητής από το σχολείο όπου φοιτά.

Πλούσιες δραστηριότητες στα Στέκια

Φοιτητική Σκηνή
Φοιτητική Σκηνή
Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν και οι δραστηριότητες στα θεματικά Στέκια.

Στο Μαθητικό Στέκι οι μαθητές ζωγράφισαν το σύνθημα «Free Palestine», αλλά και ένα ξεχωριστό graffiti για το έγκλημα των Τεμπών. Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις μαθητικών πρότζεκτ με διάφορες ενδιαφέρουσες θεματικές, εκφράζοντας στην ουσία των ανησυχίες των μαθητών για όσα τους προβληματίζουν καθημερινά σε αυτό το βάρβαρο σύστημα του κέρδους. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στα ζητήματα του πολέμου. Με την ίδια θεματική ασχολήθηκαν και μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Ευόσμου, δημιουργώντας αντιπολεμικό βίντεο, ενώ μαθήτριες και μαθητές από τα Γυμνάσια της Καλαμαριάς δημιούργησαν γλυπτό που συμβολίζει το γυναικείο σώμα, αναδεικνύοντας το ζήτημα της γυναικείας ανισοτιμίας. Βραβεύτηκαν οι ομάδες των μαθητών που τα σχεδίασαν, με κριτήρια το περιεχόμενο, τη δημιουργικότητα και τη συλλογικότητα. Το Βραβείο «Λένιν», βραβείο με το πιο πλούσιο περιεχόμενο, κατέκτησαν οι μαθητές Λυκείων Ευόσμου, που παρουσίασαν βίντεο για τον πόλεμο. Το βραβείο που τους απονεμήθηκε ήταν το μυθιστόρημα «Ο Λένιν τον Οκτώβρη».

Το Βραβείο Δημιουργικότητας δόθηκε σε μαθητές από τα Γυμνάσια της Καλαμαριάς, που έφτιαξαν γλυπτό που αναπαριστά το γυναικείο σώμα, έχοντας ως θεματική τη γυναικεία ανισοτιμία στο σημερινό σύστημα.

Από το αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

RIZOSPASTIS

Από το αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
Το βραβείο ήταν μια ξύλινη τιμητική - αναμνηστική πλακέτα.

Το Βραβείο Συλλογικότητας κέρδισαν μαθητές από τα Γυμνάσια της Τούμπας, καθώς συνεργάστηκαν 9 μαθητές για να ετοιμάσουν πρότζεκτ.

Το βραβείο που δόθηκε στους μαθητές είναι εισιτήρια για τη θεατρική παράσταση «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», του ΚΘΒΕ.

Το Στέκι Αθλητισμού, που φιλοξενούσε καθημερινά έκθεση αφιερωμένη στον αθλητισμό στην ΕΣΣΔ, πλημμύρισε από μικρούς και μεγάλους, ενώ το ενδιαφέρον στράφηκε στις επιδείξεις αθλημάτων και στο τουρνουά σκακιού που διοργάνωσε η Επιτροπή Αθλητισμού του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Ομιλο Πολίχνης. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου, Ισαάκ Αρζουμανίδης, αναδεικνύοντας την αξία και τη σημασία του πνευματικού αθλητισμού μέσα από το σκάκι το τουρνουά σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με πολλές συμμετοχές, ιδιαίτερα από μικρά παιδιά. Παράλληλα τόνισε τις δυνατότητες οι διοργανώσεις αυτές να πληθαίνουν και να εξελίσσονται μέσα από τη συνεργασία με την ΚΝΕ, με την προοπτική η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει θεσμός στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά σκακιού πραγματοποιήθηκε η βράβευση των πρώτων τριών αθλητών ανά κατηγορία. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Λαϊκή Σκηνή
Λαϊκή Σκηνή
Επίσης έγινε επίδειξη από το τμήμα ακροβατικής γυμναστικής του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ορφέα Καλαμαριάς, που κέρδισε το ενδιαφέρον και το χειροκρότημα του κόσμου που παρακολουθούσε.

Στο Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις ξεχώρισαν η έκθεση αφιερωμένη στη διαχρονική πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, και η συμμετοχή από τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», «Προμηθέας», «Αργώ» και το πρόγραμμα πρόληψης «Ελπίδα».

Σημείο συνάντησης για κορίτσια, γυναίκες, νέα ζευγάρια αλλά και κάθε επισκέπτη είναι το Στέκι για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών, το οποίο περιλάμβανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας», ενώ ξεχώρισαν οι ξεναγήσεις και συζητήσεις με νέες γυναίκες. Παράλληλα λειτούργησε και η «Κόκκινη Γωνιά» με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για το γυναικείο ζήτημα.

Το Στέκι των Φοιτητών, που με μεράκι ετοίμασαν οι Οργανώσεις της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, φιλοξένησε τρεις «μικρο-εκθέσεις»: Φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή φοιτητών διαχρονικά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, μια έκθεση αφιερωμένη στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, και μια ξεχωριστή έκθεση για να γνωρίσουν την ΚΝΕ οι πρωτοετείς φοιτητές.

Παιδότοπος και «κόκκινο Αερόστατο»

Στην Κεντρική Σκηνή ο Μίλτος Πασχαλίδης
Στην Κεντρική Σκηνή ο Μίλτος Πασχαλίδης
Πλούσιες δραστηριότητες, χαμόγελα και τραγούδια για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», αλλά και επισκέψεις - έκπληξη, όπως αυτή που τους ετοίμασαν οι «Κοινοί Θνητοί», που «έκλεψαν» λίγο χρόνο από την πρόβα τους για να χαιρετήσουν τους μικρούς τους φίλους. Οι φίλοι του «Αερόστατου» με το χαμόγελο στα χείλη υποδέχτηκαν τους «Κοινούς Θνητούς» τραγουδώντας στίχους από το «Είμαι απ' τα παιδιά», ενώ είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις για το αγαπημένο τους συγκρότημα, με τα μέλη των «Κοινών Θνητών» να δίνουν ουσιαστικά μια μίνι συνέντευξη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μικρούς και μεγάλους να τραγουδάνε μαζί το τραγούδι «Του κόσμου οι λαοί». Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλο Zumba πάρτι.

Νωρίτερα οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» είπαν για μια ακόμα φορά το τραγούδι της κατασκήνωσης στο Ποσείδι, ενώ απονεμήθηκαν βραβεία από τους ομαδάρχες στους μικρούς κατασκηνωτές, όπως της «καλύτερης ακροβάτισσας», της «ήρεμης δύναμης», της «μικρής χορεύτριας» και πολλά ακόμα εξίσου ευφάνταστα.

Μεγάλες γιορτές στήθηκαν και τις τρεις μέρες και στον Παιδότοπο του Φεστιβάλ. Το Σάββατο συνεχίστηκαν τα «sensory & messy play». Μία από τις όμορφες δραστηριότητες που ξεχώρισαν ήταν οι κατασκευές από υλικά που βρήκαν τα παιδιά στη φύση, μαζί με χρώματα αλλά και πολλή φαντασία.

Το πρόγραμμα στις τέσσερις Σκηνές

Το «κόκκινο Αερόστατο» «προσγειώθηκε» στο Φεστιβάλ
Το «κόκκινο Αερόστατο» «προσγειώθηκε» στο Φεστιβάλ
Το Σάββατο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με τρία τραγούδια από μια ομάδα την οποία στελέχωσαν δεκάδες καλλιτέχνες της πόλης της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και τα στήριξαν με την προοδευτική Τέχνη και δημιουργία τους.

Ο Γιώργος Αετόπουλος, ο Κώστας Καρμπάς, ο Δημήτρης Νικολούδης, ο Βασίλης Πρατσινάκης, ο Νίκος Ταλέας, η Μαρία Φραγκούλη, όλοι μαζί επί σκηνής τραγούδησαν «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Λίγο ακόμα» και «Τώρα τώρα». Στο πιάνο τούς συνόδευσε ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης.

«50 χρόνια, κι άλλα 50. Δείχνετε τόσα χρόνια με την παρουσία σας ότι δεν πήγαν χαμένα», είπαν και ευχήθηκαν «καλούς αγώνες».

Και οι τέσσερις Σκηνές του Φεστιβάλ γέμισαν και τις τρεις μέρες, με την επιλογή συναυλίας να γίνεται «ευχάριστος πονοκέφαλος» για τους επισκέπτες, καθώς όλες οι Σκηνές φιλοξενούσαν πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με αγαπημένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

Στην Κεντρική Σκηνή την Παρασκευή παρουσιάστηκε αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη, με ερμηνευτές την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη, και το Σάββατο αφιέρωμα «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα», στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, σε επιμέλεια Διονύση Τσακνή, που μαζί του επί σκηνής ήταν τα «Κίτρινα Ποδήλατα», η Μιρέλα Πάχου και ο Steve Tesser. Μεγάλες συναυλίες έγιναν με τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Δημήτρη Μπάση και την Kalliope.

Στη Λαϊκή Σκηνή ανέλαβε δράση η «Ορχήστρα το Λαϊκό», όπου τραγούδησαν η Μαρία Φραγκούλη, ο Λάμπρος Καυκούλας και ο Νίκος Ταλέας, με μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη Απόστολο Καλδάρα αλλά και στον σύντροφο Ηλία Βακφάρη, που «έφυγε» από τη ζωή πριν λίγο καιρό. Ακολούθησε μεγάλο λαϊκό γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου. Το Σάββατο ο Κώστας Καρμπάς και ο Γιώργος Αετόπουλος παρουσίασαν ένα αφιέρωμα «από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό», και η βραδιά έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων την Παρασκευή θέση πήραν οι «Μωζάικ» ...με ένα μωσαϊκό μουσικών επιλογών από γνωστές επιτυχίες σε ροκ, έντεχνο μέχρι και παραδοσιακό ήχο. Πήραν τη σκυτάλη η Νεφέλη Φασούλη αλλά και ο Δημήτρης Μυστακίδης. Και το Σάββατο οι Urban Pulse με κλασικούς hip hop ήχους, και οι Banda Entopica σε ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι.

Στη Μαθητική Σκηνή την Παρασκευή οι επισκέπτες παρακολούθησαν μια απολαυστική παράσταση stand-up comedy με πολύ γέλιο και τους Θανάση Γκατζόλη, Χρύσα Κατσαρίνη, Χριστίνα Μπάκου, Αλέξανδρο Μουρατίδη. Και, αργότερα, συναυλίες με τους Buzz και Anser. Το Σάββατο απόλαυσαν τους Rast Maqam, Tserna και «Κοινούς Θνητούς».

Ξεχωριστές αναφορές στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ έγιναν από τους καλλιτέχνες. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Διονύση Τσακνή: «Ημουν στο 1ο Φεστιβάλ, ως νεαρός ΚΝίτης τότε, είμαι στο 50ό και θα είμαι και στο 100ό».

Αλλά και ο Μ. Πασχαλίδης, που αφιέρωσε στην ΚΝΕ το τραγούδι «Αγύριστο κεφάλι», που το πρωτοτραγούδησε στο 25ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, και στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τον «Ακροβάτη».


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στους χώρους του Φεστιβάλ

Με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη και Κώστα Θωμαΐδη

RIZOSPASTIS

Με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη και Κώστα Θωμαΐδη
Με τους συντελεστές του καλλιτεχνικού προγράμματος της Κεντρικής Σκηνής συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά το πέρας της ομιλίας του στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσά τους ο Δ. Τσακνής, ο Μ. Πασχαλίδης, η Μιρέλα Πάχου, τα «Κίτρινα Ποδήλατα», ο Steve Tesser.

Συνάντηση με την 17χρονη Μαρία που η πρώτη της ψήφος ήταν «κόκκινη»

Στον ίδιο χώρο, στην κεντρική εξέδρα, ο Δ. Κουτσούμπας είχε μια ιδιαίτερη, συγκινητική συνάντηση με την 17χρονη Μαρία, που βρέθηκε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχοντας ζητήσει να συναντήσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον οποίο είχε επικοινωνία τον προηγούμενο χρόνο για ζητήματα που την απασχολούσαν.

Οπως μας είπαν οι γονείς της, η Μαρία, πλησιάζοντας η ώρα να ψηφίσει πρώτη φορά, με την παρότρυνσή τους, διάβασε τα προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων και αποφάσισε ότι θέλει να ψηφίσει το ΚΚΕ, ότι οι θέσεις του μιλάνε στην ψυχή της, όπως και έκανε.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε μέρος της μεγάλης αγκαλιάς του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και με μεγάλη χαρά γνωρίστηκε με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με τους μεταλλωρύχους της Κασσάνδρας

Στον χώρο του Φεστιβάλ βρέθηκαν και συνδικαλιστές απ' τα μεταλλεία Κασσάνδρας για να εκφράσουν, όπως είπαν, και προσωπικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα τις ευχαριστίες τους για τη συμβολή του ΚΚΕ στον αγώνα τους και για όσα κέρδισαν με τη στήριξή του.

Με τον Δ. Μπάση

RIZOSPASTIS

Με τον Δ. Μπάση
Στη σύντομη συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον βουλευτή του Κόμματος Λ. Στολτίδη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου επιφάνειας, Δ. Παπαγεωργίου, ο Ν. Παναϊρλής, πρόεδρος του Σωματείου της Στοάς 59, ο Αλ. Μινέρος, γραμματέας του Σωματείου υπογιτών, και άλλα μέλη της διοίκησης.

Στους χώρους και στα περίπτερα

Στους χώρους και στα περίπτερα του Φεστιβάλ περιηγήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων συνοδευόμενος από τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος.

Μεταξύ άλλων ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε και είχε εγκάρδιες συντροφικές συναντήσεις και συζητήσεις στα περίπτερα του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό», της ΕΔΥΕΘ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, των Νέων Στρατευμένων, του «κόκκινου Αερόστατου», των Μαθητών, της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ περιηγήθηκε και στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ.

Αργότερα παρακολούθησε το πρόγραμμα στην Κεντρική Σκηνή, όπου είχε σύντομες θερμές συναντήσεις με τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Δημήτρη Μπάση.


Με την 17χρονη Μαρία

RIZOSPASTIS

Με την 17χρονη Μαρία

Με τον Μ. Πασχαλίδη

RIZOSPASTIS

Με τον Μ. Πασχαλίδη

Με την Μιρέλα Πάχου

RIZOSPASTIS

Με την Μιρέλα Πάχου

Με τα «Κίτρινα Ποδήλατα»

RIZOSPASTIS

Με τα «Κίτρινα Ποδήλατα»

Με τον Δ. Τσακνή

RIZOSPASTIS

Με τον Δ. Τσακνή

Με τον Γ. Μαργαρίτη
Με τον Γ. Μαργαρίτη

Με τους συνδικαλιστές από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής

RIZOSPASTIS

Με τους συνδικαλιστές από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ