ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμάκωση ισραηλινών επιθέσεων και στρατιωτικών προετοιμασιών εναντίον του Λιβάνου

Από κηδεία μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στην προχθεσινή δεύτερη μέρα της τρομοκρατικής ισραηλινής επίθεσης

Copyright 2024 The Associated

Από κηδεία μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στην προχθεσινή δεύτερη μέρα της τρομοκρατικής ισραηλινής επίθεσης
Απειλώντας να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη όλη τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ εντείνει τις προετοιμασίες για κλιμάκωση των επιθέσεων στον Λίβανο, προωθώντας στα βόρεια σύνορα ολοένα και περισσότερα στρατεύματα, την ίδια ώρα που συνεχίζει το μακελειό εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα πριν ξεκινήσει χτες το απόγευμα το διάγγελμα του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, στον απόηχο των διήμερων τρομοκρατικών επιθέσεων από το Ισραήλ στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός και η αεροπορία ξεκίνησαν ευρύ κύμα επιδρομών σε πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου, ενώ ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν τρομοκρατικές πτήσεις σπάζοντας το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό. Λιβανέζικα ΜΜΕ έκαναν λόγο για ένα από τα σφοδρότερα κύματα επιθέσεων από τον περασμένο Οκτώβρη.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Χ. Χαλεβί, ενέκρινε τα σχέδια μάχης για το «βόρειο μέτωπο».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε ότι η θέση του Ισραήλ στον βορρά «έχει ευκαιρίες αλλά και βαριά ρίσκα» και ότι πλέον η χώρα έχει εισέλθει σε «μία νέα φάση πολέμου». Πρόσθεσε πως η Χεζμπολάχ «βάλλεται» και η σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της «θα συνεχιστεί».

Στο μεταξύ, τους 37 έφτασαν χτες οι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισραήλ την Τρίτη και την Τετάρτη στον Λίβανο, με τις συντονισμένες εκρήξεις χιλιάδων παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας (βομβητών, ασυρμάτων κ.ά.), σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας. Από αυτούς οι 25 σκοτώθηκαν στο προχτεσινό, δεύτερο κύμα της επίθεσης.

Παράλληλα, από τους περίπου 3.000 τραυματίες, οι 287 παραμένουν σε ΜΕΘ, ενώ περίπου 400 άλλοι θα πρέπει να υποβληθούν σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, αγωγή αποκατάστασης κ.ά.

Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να απαντά με επιθέσεις σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, με ρουκέτες και με drones, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει χτες τον θάνατο 2 Ισραηλινών στρατιωτών σε ξεχωριστές επιθέσεις και τον τραυματισμό άλλων 9.

Νασράλα: Οι ισραηλινές επιθέσεις ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου

Στο διάγγελμα στο οποίο προχώρησε χτες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, χαρακτήρισε τις διήμερες τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ανατινάζοντας χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας, πράξη που ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου», ενώ διαβεβαίωσε ότι η λιβανέζικη οργάνωση παραμένει ετοιμοπόλεμη και θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ισραήλ σε τρόπο και χρόνο που θα επιλέξει εκείνη.

Οπως τόνισε, με το μπαράζ εκρήξεων σε βομβητές και ασυρμάτους, το Ισραήλ ήθελε να σκοτώσει μονομιάς χιλιάδες Λιβανέζους. «Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία. Θα τις αποκαλούμε "Σφαγή της Τρίτης" και "Σφαγή της Τετάρτης". Αυτές είναι εγκλήματα πολέμου ή τουλάχιστον κήρυξη πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβίασε κάθε «κόκκινη γραμμή», ενώ αναγνώρισε πως ο εχθρός έχει τεχνολογική υπεροπλία λόγω της στήριξης της «Δύσης».

Ο Νασράλα ανακοίνωσε πως θα διενεργηθεί έρευνα από ειδική επιτροπή για τον τρόπο που έγιναν οι ισραηλινές επιθέσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «δίκαιη τιμωρία εκεί που το περιμένει και εκεί που δεν το περιμένει».

Διαβεβαίωσε δε ότι παρά το «σοβαρό» και «άνευ προηγουμένου» πλήγμα, η ηγεσία και η υποδομή της Χεζμπολάχ «παρέμειναν ανέγγιχτες», ενώ διαμήνυσε πως η οργάνωση θα συνεχίζει να μάχεται και πως δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων «όσο ο εχθρός δεν σταματά τον πόλεμό του στη Γάζα».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ανέφερε ακόμα ότι η οργάνωση «καταγράφει εντυπωσιακά επιτεύγματα στο βόρειο Ισραήλ», ενώ διαμήνυσε ότι όποια στρατιωτική κλιμάκωση και αν επιλέξει η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να επιστρέψει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Προειδοποίησε» δε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζουμε το Ισραήλ να εισβάλει στον νότιο Λίβανο γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια ιστορική ευκαιρία για τη Χεζμπολάχ».

Από την πλευρά του Ιράν, ο στρατηγός Χ. Σαλαμί, που ηγείται των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον Νασράλα πως το Ισραήλ «θα αντιμετωπίσει μία συντριπτική απάντηση από τον Αξονα της Αντίστασης» και πως τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις είναι αναμφίβολα «αποτέλεσμα της απελπισίας του σιωνιστικού καθεστώτος και των επανειλημμένων αποτυχιών».

Πληροφορίες και έρευνες για τις συντονισμένες εκρήξεις

Στο μεταξύ, συνεχώς δημοσιεύονται νεότερα στοιχεία για το πώς οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να οργανώσουν την παγίδευση και τη συντονισμένη έκρηξη χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο.

Η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι η ουγγρική εταιρεία BAC, που είχε φτιάξει τις ύποπτες συσκευές που εισήχθησαν στον Λίβανο, ήταν εταιρεία - βιτρίνα Ισραηλινών πρακτόρων, οι οποίοι και ήταν υπεύθυνοι για την τοποθέτηση εκρηκτικών υλικών στις μπαταρίες των συσκευών.

Η διευκόλυνση της εξαγωγής αυτών των συσκευών προς τον Λίβανο φαίνεται ότι έγινε με τη βουλγάρικη εταιρεία «Norta Global Ltd» με έδρα τη Σόφια.

Η πληροφορία αυτή έκανε χτες τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες DANS να ανακοινώσουν τη διενέργεια έρευνας για τον ρόλο της εταιρείας στο διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο.

Αντίστοιχα, η Εισαγγελία της Ταϊβάν ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την προέλευση των βομβητών και την πιθανή εμπλοκή της ταϊβανέζικης εταιρείας «Gold Apollo», καθώς οι ύποπτοι βομβητές έφεραν το σήμα της. Ηδη χτες πραγματοποιήθηκαν έφοδοι από ερευνητές σε τέσσερις σχετικές τοποθεσίες.

Τα δύο κύματα εκρήξεων παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της χώρας ακόμα και για τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.

Η διοίκηση του διεθνούς αεροδρομίου Ρ. Χαρίρι της Βηρυτού ανακοίνωσε χτες πως εφεξής απαγορεύεται η μεταφορά συσκευών ασυρμάτων και βομβητών στα αεροπλάνα για λόγους ασφαλείας.

Επικοινωνίες του Γάλλου Προέδρου

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου και του Ισραήλ πραγματοποίησε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τις συντονισμένες εκρήξεις στον Λίβανο και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησε χτες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός στον νότιο Λίβανο.

Εκτίμησε πως οι εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων στον Λίβανο θα προκαλέσουν «επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή» και απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για «υπεύθυνες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση». Απέφυγε να καταδικάσει ευθέως το Ισραήλ και την κυβέρνηση Νετανιάχου για τις επιθέσεις κρατικής τρομοκρατίας στον νότιο Λίβανο, ζητώντας, αντ' αυτού, «αυτοσυγκράτηση» από τη Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, καταδίκασε τις επιθέσεις με στόχο συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι όποιος κρύβεται από πίσω είχε στόχο «να σπείρει τον τρόμο στον Λίβανο». «Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε χωρίς να κάνει διακρίσεις είναι απαράδεκτη, λόγω των αναπόφευκτων και βαριών παράπλευρων απωλειών μεταξύ των αμάχων και των ευρύτερων συνεπειών για όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων του φόβου και του τρόμου, καθώς και της κατάρρευσης των νοσοκομείων», ανέφερε ο Μπορέλ.

Εντονες διπλωματικές ζυμώσεις και παζάρια

Στο μεταξύ, χτες, ενώ συνεχίζει τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει στο τραπέζι μία νέα πρόταση για «εκεχειρία», κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.

Η νέα πρόταση του Ισραήλ συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων - Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων (εφάπαξ), τη δημιουργία «ασφαλούς διαδρόμου» για την «εξορία» του ηγέτη της Χαμάς, Γ. Σινουάρ, και όσων άλλων θελήσουν να τον συνοδεύσουν, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, την επιβολή νέου «τύπου διακυβέρνησης» του παλαιστινιακού θύλακα, πιθανώς υπό μία «ανανεωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή και «τερματισμό» του πολέμου.

Χτες, στο Παρίσι, ανώτεροι διπλωμάτες από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά συνάντηση, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ωστόσο ο Μπλίνκεν, φεύγοντας προχθές βράδυ από το Κάιρο όπου συμμετείχε σε διήμερο τραπέζι Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Αιγύπτου, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημειώνοντας πως «σήμερα δεν είμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία για εκεχειρία από ό,τι την προηγούμενη βδομάδα».

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, επανέλαβε τα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», προσθέτοντας κατά τα άλλα πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Δήλωσε ακόμη πως οι «επιπρόσθετες στρατιωτικές επιχειρήσεις» δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Χεζμπολάχ.

Στη Μαδρίτη ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς μετέβη χθες στη Μαδρίτη και συνάντησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ, ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη της χώρας του στην Παλαιστίνη. Η Ισπανία αναγνώρισε πρόσφατα επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

Σάντσεθ και Αμπάς συζήτησαν την ενίσχυση των «ιστορικών» διμερών σχέσεων και για την επιθυμία του Παλαιστίνιου Προέδρου να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας μαζί με την υπόλοιπη παλαιστινιακή ηγεσία, τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, και όποιον άλλο αξιωματούχο θελήσει να τους συνοδεύσει.

Το ίδιο 24ωρο, στην Καμπατίγια (νότια της Τζενίν) στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ακόμη τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους στη διάρκεια στρατιωτικής εισβολής.

Στο Ισραήλ, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες η σύλληψη του 73χρονου Εβραίου επιχειρηματία Μότι Μαμάν (συνελήφθη τον Αύγουστο, αλλά η υπόθεσή του έγινε γνωστή χτες), με την κατηγορία πως είχε στρατολογηθεί από το Ιράν και συμμετείχε σε συνωμοσία με δύο Τούρκους με σκοπό δολοφονική επίθεση κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γ. Γκάλαντ και του αρχηγού των υπηρεσιών ασφαλείας Shin Bet.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τimes of Israel», ο Μαμάν δεν αρνήθηκε ποτέ τις κατηγορίες σε βάρος του στη διάρκεια της προανάκρισης και συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ