ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
Μόνο 700 εκατ. δραχμές για τους σεισμόπληκτους

Τα μέτρα για τους σεισμοπαθείς της Σκύρου, που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, έχουν «ίδια γεύση» με τα μέτρα ανεπαρκούς αποκατάστασης των ζημιών της Αθήνας. Μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για τα καταπλακωμένα από βράχους ΙΧ

Με το αστείο ποσόν των 700 εκατομμυρίων δραχμών σκοπεύει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της Σκύρου! Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία προωθείται «Κοινή Υπουργική Απόφαση για το χαρακτηρισμό της Σκύρου ως σεισμόπληκτης περιοχής και την ένταξή της στις διατάξεις του Ν. 867/79 "περί αποκαταστάσεως σεισμοπλήκτων" με προϋπολογισμό 700 εκατ. δρχ., από τα οποία 150 εκατ. δρχ. διατίθενται ήδη για τα πρώτα μέτρα».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε ελπίδα των σεισμοπλήκτων της Σκύρου για ουσιαστική και πλήρη αποκατάσταση, κάτι που ισχύει και για τους κατοίκους της Αθήνας και όλων των άλλων περιοχών που επλήγησαν πρόσφατα από σεισμούς. Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα μέτρα και για τη Σκύρο είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της Αθήνας. Συγκεκριμένα:

  • Επιδότηση ενοικίου από 80.000 έως 120.000 δρχ. για τους κατοίκους που τα σπίτια τους θα κριθούν από το Δευτεροβάθμιο έλεγχο ως κατεδαφιστέα (κόκκινα) ή επισκευάσιμα (κίτρινα).
  • Στεγαστική Συνδρομή 130.000 δρχ. το τετραγωνικό (το 1/3 δωρεάν και τα 2/3 άτοκο δάνειο) για την ανακατασκευή και μέχρι 65.000 δρχ. το τετραγωνικό το ανώτερο για τις επισκευές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, είχαν υποβληθεί συνολικά 460 αιτήσεις για αυτοψία. Τα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν διενεργήσει αυτοψία στα 400 από αυτά τα κτίσματα από όπου προκύπτει: Τα 5 χαρακτηρίστηκαν κόκκινα (κυρίως σταύλοι και αποθήκες) και τα 76 κίτρινα, ενώ τα υπόλοιπα 319 πράσινα.

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, το οποίο προσωρινά επιλύεται με τη μεταφορά νερού από το Λαύριο με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και με την εκμετάλλευση τριών εφεδρικών γεωτρήσεων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι εφόσον τις επόμενες μέρες δεν επανέλθει η παροχή στην πηγή Αναβάλσα (όπως αναμένουν οι γεωλόγοι), τότε μαζί με το ΙΓΜΕ θα προχωρήσει στη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων πάνω από την πηγή για τη δημιουργία νέας υδρομάστευσης.

Υδρευση - κατολισθήσεις

Εξίσου σοβαρό είναι και το πρόβλημα των κατολισθήσεων, καθώς διαπιστώθηκε ότι παραμένει ενεργό για ενδεχόμενη νέα κατολίσθηση ένα μεγάλο μέτωπο με ασταθή και αποσαθρωμένα πετρώματα και έντονες ρηγματώσεις που εμφανίζονται στην κορυφή και στην πλαγιά του λόφου.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα άμεσα μέτρα:

  • Η απαγόρευση της πρόσβασης στην περιοχή με κλείσιμο των προσβάσεων από την Αστυνομία.
  • Η εκκένωση 20 κατοικιών και 1 καταστήματος που βρίσκονται μέσα στη ζώνη κινδύνου.
  • Η αποφυγή απομάκρυνσης των μπαζών και του απεγκλωβισμού των 30 περίπου αυτοκινήτων που έχουν καταπλακωθεί, επειδή υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης κατολίσθησης. (Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι τώρα ούτε νύξη για την αποζημίωση των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων αυτών...).

Οπως έγραψε ο «Ρ» και χτες, σε δεύτερη φάση προβλέπεται να τοποθετηθούν μεταλλικά πλέγματα (σε δύο ή τρεις ζώνες) γύρω από το λόφο για την προστασία του οικισμού από νέες κατολισθήσεις. Η τοποθέτηση των πλεγμάτων, όπως ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ξεκινήσει σε 10 μέρες (μετά την ομαλοποίηση, δηλαδή, των μετασεισμών), ενώ οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Σε τρίτη φάση, προβλέπεται η εκπόνηση ειδικής γεωτεχνικής μελέτης, σε συνδυασμό με τη μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού για τη σταθεροποίηση του βράχου στα όρια της Μονής Αγίου Γεωργίου, για την απομάκρυνση των μπαζών από τη βάση του λόφου (και τον απεγκλωβισμό των αυτοκινήτων), την απομάκρυνση των βράχων που κρέμονται έτοιμοι να πέσουν και τη στερέωση και σταθεροποίηση της πλαγιάς με κατάλληλες μεθόδους.

Κτίριο που κρύβει την... Ακρόπολη!

Ενα εννιαώροφο κτίριο κατοικιών και γραφείων που πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή του Μακρυγιάννη (επί των οδών Μητσαίων, Μισσαρλιώτου και Τσάμη Καρατάσου) πρόκειται να κρύψει εντελώς την Ακρόπολη! Το καταπληκτικό όμως είναι ότι το κτίριο αυτό χτίζεται νομότυπα βασιζόμενο στις διατάξεις του νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) που επιτρέπει στους επιχειρηματίες εργολάβους του να το υψώσουν σε εννέα ορόφους, σε αντίθεση με τους έξι ορόφους που έχουν ανεγερθεί ως τώρα όλα τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής...

Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία σε ψήφισμά της επισημαίνει τα ακόλουθα, καταλυτικά και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα και σε βάρος του οικιστικού περιβάλλοντος και των ιστορικών μνημείων:

1. Το τμήμα έχει εκφραστεί ενάντια στις διατάξεις αυτές του ΓΟΚ οι οποίες εξυπηρετούν μόνον συμφέροντα των επιχειρηματιών, ενώ καταστρέφουν την πόλη και το αστικό τοπίο.

2. Ειδικά για το συγκεκριμένο κτίριο, το Τμήμα θεωρεί βαρβαρότητα να υψώνονται τρεις όροφοι επιπλέον των γειτονικών και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η περί την Ακρόπολη.

3. Τονίζει ότι το ίδιο το Δημόσιο έχει δώσει το κακό παράδειγμα επιτρέποντας την ανέγερση με κατά παρέκκλιση αύξηση ύψους σε δημόσιο κτίριο και συγκεκριμένα για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, κάτω ακριβώς από τον Ιερό Βράχο, αυτό που ο αείμνηστος Αριστομένης Προβελέγγιος αποκάλεσε «Υβρη προς την Ακρόπολη».

4. Το Τμήμα υποστηρίζει την άποψη των συλλόγων και των φορέων οι οποίοι ζητούν να ενταχθεί στα προϋφιστάμενα κτίρια ως προς το ύψος και την κάλυψη, ώστε να μην ξεπεράσει τους έξι συνολικά ορόφους.

5. Εκφράζει ακόμη, γενικότερα την ευχή να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να αποφεύγονται οι πολεοδομικοί βανδαλισμοί στην περιοχή της Ακρόπολης, αλλά και άλλων περιοχών και ζητά να καταργηθούν οι συναφείς διατάξεις του ΓΟΚ.

Εμείς τι να προσθέσουμε;..

Ενταλμα σύλληψης για την υπάλληλο των ΕΛΤΑ

Ενταλμα σύλληψης εξέδωσε ο 10ος ειδικός ανακριτής για την υπάλληλο των ΕΛΤΑ Ελ. Κυρλή, η οποία φέρεται να έχει υπεξαιρέσει τουλάχιστον 165 εκατ. δραχμές που πλήρωνε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για ανύπαρκτα ταχυδρομικά τέλη.

Εναντίον της έχει επίσης ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και πλαστογραφία σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, αδικήματα τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπάλληλος φέρεται ότι εδώ και χρόνια υπεξαιρούσε κονδύλια του Ιδρύματος, πλαστογραφώντας αποδείξεις των ΕΛΤΑ και εμφανίζοντας τα χρήματα που έβαζε στην τσέπη της ως πληρωμές για ταχυδρομικά τέλη. Η κατηγορούμενη εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι οι αποδείξεις που χορηγούν τα ΕΛΤΑ είναι απλές και όχι διάτρητες. Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου, απέστειλαν την υπόθεση στον εισαγγελέα ευθύς μόλις έγινε γνωστό το γεγονός.

Ξηλώνουν στις αστικές συγκοινωνίες

Αλλαγές στις διοικήσεις ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ και στην πολιτική ιεραρχία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών φημολογείται ότι θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Λέγεται ότι ο υπουργός σχεδιάζει να αντικαταστήσει τους προέδρους των τεσσάρων συγκοινωνιακών φορέων με τον μέχρι σήμερα γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Μανιάτη. Οτι στη θέση του προωθείται ο Γ. Κωνσταντινίδης, πρώην βουλευτής Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε και στο παρελθόν διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρόεδροι των οργανισμών Ν. Παπαδάκης (ΟΑΣΑ), Ι. Χατζόπουλος (ΕΘΕΛ). Π. Λάμπος (ΗΣΑΠ) και Αθ. Μπάτσιος (ΗΛΠΑΠ) σχεδιάζεται να απομακρυνθούν, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει ενιαίο κέντρο συντονισμού στις αστικές συγκοινωνίες, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Κατέβασε τη σημαία από τον Ιερό Βράχο!

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και προφανώς και το πολύ υψηλό ...φρόνημά της οδήγησαν χθες την 60χρονη Σωτηρία Μερτζανίδου μέχρι τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Εκεί η ηλικιωμένη γυναίκα κατέβασε την ελληνική σημαία απ' το χώρο και στη θέση της επιχείρησε να αναρτήσει την αρχαία μακεδονική, με τον ήλιο της Βεργίνας!

Η 60χρονη συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης και πρόκειται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ