ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιχαίρει για την ταξική εκκαθάριση στην παιδεία

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό με θέμα την πορεία της εκπαιδευτικής πολιτικής, είχε χτες ο υπουργός Π. Ευθυμίου

Μετρώντας ένα χρόνο κατά τον οποίο οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση βρέθηκαν σε πλήρη εξέλιξη, η πορεία της εκπαιδευτικής πολιτικής θα είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση μετά τις διακοπές. Τα θέματα του προγραμματισμού για την παιδεία μέχρι το 2004 που θα απασχολήσουν το Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στα τέλη του μήνα, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χτες ο υπουργός Παιδείας με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Μετά τη συνάντηση χτες το μεσημέρι, ο Π. Ευθυμίου αναφέρθηκε και πάλι στη ρύθμιση οριστικής επαναφοράς του θεσμού των μετεξεταστέων λέγοντας ότι «το αντικείμενο της εκπαίδευσης είναι τα παιδιά μας, δεν είναι οι στατιστικές των αριθμών. Αυτή τη στιγμή τα Ελληνόπουλα έχουν κάθε δικαίωμα να είναι παρόντα στην εκπαίδευση και οτιδήποτε δρα ως παράγων αποκλεισμού, είναι αρνητικό και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με θετικά μέτρα, όπως είναι η δεύτερη ευκαιρία, που είναι κάτι που τα παιδιά μπορούν να το αξιοποιήσουν για το ίδιο τους το μέλλον», δήλωσε προκλητικά ο υπουργός Παιδείας.

Η πρόκληση αυτή είναι καταφανής αφού η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι η γενεσιουργός αιτία που έκανε τους μαθητές «στατιστικές των αριθμών» και μάλιστα τραγικές αφού η γλώσσα των αριθμών αποκαλύπτει ότι ένας στους τέσσερις μαθητές που τέλειωσε το γυμνάσιο το 1998 εγκατέλειψε πριν τα 18 την εκπαίδευση ενώ οι μισοί απόφοιτοι γυμνασίου δεν έφτασαν στη Γ' Λυκείου. Οσο για τις δηλώσεις περί δικαιώματος των Ελληνόπουλων να είναι παρόντα στην εκπαίδευση, η αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι αυτή που συρρίκνωσε αυτό το δικαίωμα. Και πρόκειται για μια πολιτική στην οποία επιμένει η κυβέρνηση.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Φλας», ο Π. Ευθυμίου δήλωνε ότι «το ιδιαίτερα ευχάριστο, το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το σύστημα έχει πια ομαλοποιηθεί, εκπαιδευτικά έχει ισορροπήσει, η αποτυχία στη Β' Λυκείου ήταν μόλις 7,5%, στη Γ' Λυκείου μόλις 2,1% και ακριβώς αυτή η ομαλοποίηση του συστήματος είναι το μεγαλύτερο φετινό κέρδος, γιατί δείχνει ότι πια το ενιαίο λύκειο έχει έρθει σε μία ισορροπία». Πίσω από αυτή την προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να παρουσιάσει ειδυλλιακό τοπίο στην εκπαίδευση, κρύβεται φυσικά το γεγονός ότι το γενικό ποσοστό του 7,5% φτάνει σε διψήφια νούμερα στις εργατοσυνοικίες και αγροτικές περιοχές ενώ το μικρό ποσοστό αποτυχίας στη Β΄ Λυκείου, είναι κατά γενική ομολογία, προϊόν της ταξικής εκκαθάρισης που έγινε στη Β΄ Λυκείου.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, συνέχισε χτες τις βολές ενάντια στην επιλογή για επαναφορά των μετεξεταστέων. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ 104,5» έκανε λόγο για «ξήλωμα» της μεταρρύθμισης και μίλησε για μια ακόμα φορά για υποχώρηση σε «πιέσεις διαφόρων συντεχνιών οι οποίοι για ιδιοτελείς σκοπούς θέλουν τα πράγματα να γίνονται διαφορετικά».

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σαλπάρει για τα νησιά

Με χρώματα και μουσικές σε πόλεις και χωριά συνεχίζεται, με μια σειρά εκδηλώσεις, το ταξίδι του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οπως είναι φυσικό, αυτή την εποχή τα νησιά έχουν την τιμητική τους. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών είναι:

Σήμερα Πέμπτη

-- Μαχαιράδες Ζακύνθου, στις 9 μ.μ., για τη δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

-- Καλλιράχη Θάσου, στις 8:30 μ.μ.

Αύριο Παρασκευή

-- Αμαλιάδα, στις 9 μ.μ., για τη δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

-- Πλατύκαμπος Λάρισας, στις 9 μ.μ., για τη δράση της ΚΝΕ.

-- Ποταμιά Θάσου, στις 8:30 μ.μ.

Το Σαββατοκύριακο 4-5/8

-- Διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην ειρήνη, θα πραγματοποιηθεί στον Κερατόκαμπο Ηρακλείου Κρήτης.

Επίσης, το Σάββατο 4/8 πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Αργοστόλι, στις 9 μ.μ., κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Κεφαλλονιά, για τις πολιτικές εξελίξεις.

-- Παλιά Ρούματα Χανίων Κρήτης, στις 8 μ.μ., για τους νέους αγρότες.

-- Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας, στις 9 μ.μ., η δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

-- Λιμενάρια Θάσου, στις 8:30 μ.μ.

Την Κυριακή 5/8 γίνονται:

-- Χίος, κεντρική εκδήλωση στο νησί αφιερωμένη στην ειρήνη, όπου θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, στις 8 μ.μ., για την ειρήνη.

-- Ζαγορά Πηλίου, στις 9 μ.μ., για την παιδεία.

-- Λιμένας Θάσου (στην πλατεία), στις 8:30 μ.μ.

-- Βουκολιές Χανίων Κρήτης, στις 8 μ.μ., για τους νέους αγρότες.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ξεκινούν οι ξεχωριστές νεανικές διακοπές

Αναχωρούν αύριο για τη Μυτιλήνη, από το λιμάνι του Πειραιά, οι κατασκηνωτές για το Κάμπινγκ της ΚΝΕ. Το Κάμπινγκ θα λειτουργήσει μέχρι τις 12 Αυγούστου και το πρόγραμμά του υπόσχεται μοναδικές νεανικές διακοπές, σ' ένα από τα πιο όμορφα νησιά μας.

Απόλαυση του ήλιου και της θάλασσας, καλά οργανωμένες εγκαταστάσεις, εκδρομές στο νησί, εκδηλώσεις και γλέντια στην κατασκήνωση, ομαδικά παιχνίδια είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το ψηφιδωτό των εναλλακτικών αυτών διακοπών που οργανώνει και προτείνει η ΚΝΕ. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία της Οργάνωσης, η επιτυχία της οποίας θα δώσει τη δυνατότητα για επέκτασή της του χρόνου με τη λειτουργία του κάμπινγκ περισσότερες μέρες.

Μόλις οι κατασκηνωτές φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης ένα πούλμαν θα τους περιμένει για να τους μεταφέρει στην παραλία Χαραμίδα, στην περιοχή Λουτρών. Επίσης, μεθαύριο Σάββατο, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, θα υποδεχτεί το βράδυ τους κατασκηνωτές σε μια εκδήλωση - προσφορά του δήμου, με νησιώτικα, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια της Λέσβου.

Τη Δευτέρα 6/8, θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στο μαγευτικό Μόλυβο. Την Τετάρτη 8/8 οργανώνεται εκδρομή στη γραφική Αγιάσο. Το βράδυ της Πέμπτης 9/8, θα δοθεί στο χώρο του κάμπινγκ συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Την Παρασκευή 10/8, γλέντι με τοπικούς μεζέδες, κρασί και ούζο, που θα προσφέρει η Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 11/8, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Μυτιλήνης εκδήλωση του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που για τους κατασκηνωτές θα συνδυαστεί με εκδρομή και περιήγηση στην πόλη.

Οι πόρτες του κάμπινγκ θα είναι ανοιχτές για όποιο νέο και νέα το αποφασίσει κι εμείς ευχόμαστε καλό ταξίδι και καλές διακοπές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ