ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΑΕΔ
Να αποσυρθεί τώρα

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ και της μετατροπής του σε εργαλείο προώθησης της αντεργατικής πολιτικής

Πλήθος αντιδράσεων από δεκάδες συνδικαλιστικούς φορείς εξακολουθεί να προκαλεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για το ξεπούλημα και του ΟΑΕΔ. Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί την ανεργία. Απαιτεί την απόσυρσή του και υπογραμμίζει ότι «ο εργάτης δεν είναι πράγμα για να πουλιέται». Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους «για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής που υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών επιχειρήσεων» και προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην «έχει την αυταπάτη ότι αυτά τα μέτρα θα τα περάσει κατακαλόκαιρο, οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αγρυπνά».

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας πιστά και απαρέγκλιτα την πολιτική της, πολιτική εξυπηρέτησης του ντόπιο και ξένου κεφαλαίου, καταθέτει νομοσχέδιο στη Βουλή που προβλέπει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ» που θα εξυπηρετήσει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση ξέρει πως η πολιτική της αυτή δε θα μείνει αναπάντητη από τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για αυτό, συνεχίζει, προσπαθεί να τη θωρακίσει με κατασταλτικούς μηχανισμούς και τρομονόμους. Καλεί τους εργαζόμενους στο μέταλλο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για το δυνάμωμα της πάλης τους ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Την εποχή που «οι δουλοκτήτες κοίταγαν στα δόντια τον σκλάβο για να τον αγοράσουν, να τον κάνουν κτήμα τους» θυμίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Μέσω αυτού του νομοσχεδίου, συνεχίζει η ανακοίνωση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη σφαγή της εργατικής τάξης και της νεολαίας, δημιουργώντας «τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα με την απασχολησιμότητα, τη διά βίου κατάρτιση και δε συμμαζεύεται». Η Ενωση επισημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του Πειραιά είναι αποφασισμένοι «να σταθούν δίπλα στην εργατική τάξη για να μην περάσουν αυτά τα τερατώδη μέτρα».

Το νομοσχέδιο καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ενώ η Ενωση Οικοδόμων στο Αγρίνιο επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η νομιμοποίηση των ιδιωτικών «Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης» προάγει «την "απασχολησιμότητα", καταργώντας τα εργασιακά δικαιώματα» ενώ νομιμοποιείται έτσι «το αλισβερίσι αυτών των εταιριών με τα δεκάδες ΙΕΚ - ΚΕΚ και κάθε άλλο μαγαζί που πλουτίζει στις πλάτες των εργατών».

Η Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση (ΔΗ.Σ.Ε.Κ.) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ανάμεσα στα άλλα για το νομοσχέδιο ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί σημαντικές αντεργατικές παρεμβάσεις παραδίδοντας τον ΟΑΕΔ στους ιδιώτες». Ενώ σχετικά με την «ενοικίαση» εργαζομένων υπογραμμίζει πως «μετά τους "απασχολήσιμους", τους "ασφαλίσιμους" έχουμε τώρα και την ενοικίαση των εργαζομένων - Ανέργων, επιστροφή δηλαδή στην έμμεση δουλοκτησία»

Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Την καταδίκη του στην επιχείρηση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΑΕΔ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με στόχο, όπως επισημαίνει να διαμορφωθούν ακόμα πιο στυγνοί όροι και να προσφερθεί στο κεφάλαιο ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Το Εργατικό Κέντρο «καλεί όλους τους εργαζόμενους: Ν' αντισταθούν στην επίθεση για την ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων και την επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης μετατρέποντας χιλιάδες εργαζόμενους σε απασχολήσιμους, θύματα της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης της εργοδοσίας. Ν' αντιπαλέψουν την πολιτική που χτυπάει, μειώνει την τιμή της εργατικής δύναμης και προσφέρει στο κεφάλαιο φτηνότερο εργατικό δυναμικό. Να βάλουν φρένο στο νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών εταιριών ενοικίασης των εργαζομένων, δηλαδή, νομιμοποίησης της δουλεμπορίας». Καλεί σωματεία και εργαζόμενους «να συμβάλλουν αποφασιστικά στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του νομοσχεδίου, αλλά και όποιων άλλων αντεργατικών - αντιλαϊκών νομοσχεδίων ετοιμάζει η δουλεμπορική κυβέρνηση υλοποιώντας τις εντολές της εργοδοσίας και της ΕΕ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΟΔΙΩΝ
«Δεν κάνουμε πίσω»

Φουντώνει ο απεργιακός αγώνας των συμβασιούχων, 48ωρη απεργία των μονίμων, σε κατάληψη τα κεντρικά γραφεία του ΤΕΟ

Οι εργαζόμενοι στα γραφεία του ΤΕΟ
Οι εργαζόμενοι στα γραφεία του ΤΕΟ
Στη μετωπική σύγκρουση περνούν οι εργαζόμενοι των διοδίων, συμβασιούχοι και μόνιμοι, με τη διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρίας του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ). Χτες οι συμβασιούχοι, οι οποίοι διεκδικούν την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου, συνέχισαν για δεύτερη μέρα την κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΤΕΟ στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι επαναλαμβανόμενες απεργίες τους ενώ ορισμένοι από αυτούς «έκλεισαν» χτες 11 μέρες απεργία πείνας. Από αύριο στον αγώνα εντάσσονται και οι μόνιμοι με 48ωρη απεργία ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους, αλλά και για να προστατεύσουν τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα. Από την πλευρά της η διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρίας επιχειρεί να χτυπήσει τον απεργιακό αγώνα των συμβασιούχων με τη... βοήθεια της Δικαιοσύνης, σέρνοντας σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Ομοσπονδία και αξιώνοντας να «βγει» η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι η εργοδοσία ετοιμάζει και απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Από χτες στο χώρο της κατάληψης βρίσκονται και οι απεργοί πείνας, οι οποίοι παρουσιάζουν έντονα σημάδια εξάντλησης και ήδη άρχισε να τους δίνεται ιατρική φροντίδα. Ενας από τους απεργούς πείνας ο Η. Γεωργίτης με δήλωσή του στο «Ρ» σημείωσε ότι: «Δε μας έχει καλύψει πουθενά η κυβέρνηση, μόνο στα λόγια. Αφού καθημερινά, με τις πιέσεις που δέχεται από τον αγώνα μας, ακούμε και καινούρια σχέδια. Αυτό λέγεται κοροϊδία. Από τη μία είναι μαζί μας κι από την άλλη η ΑΕ προκηρύσσει διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, για την πρόσληψη 140 ατόμων για να σπάσει την απεργία. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

Χαρακτηριστικό της κοροϊδίας που δέχονται οι απεργοί είναι και η χτεσινή «συζήτησή» τους με τον πρόεδρο του ΤΕΟ Θ. Στρίμπερη που από τη μία διατείνεται ότι είναι μαζί τους και θα τακτοποιηθεί το θέμα κι από την άλλη τους εκβιάζει ότι αν δε σταματήσουν θα φέρει τα ΜΑΤ!

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Οι... βλάβες της ημέρας

Οι απανωτές βλάβες των ακτοπλοϊκών σκαφών καλά κρατούν ταλαιπωρώντας καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες. Τη... σημαία βέβαια «κρατούν» τα γέρικα και κατά κοινή ομολογία κακοσυντήρητα πλοία, του εφοπλιστή Αγούδημου. Ετσι χτες σειρά είχε το επιβατηγό - οχηματαγωγό «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» του εν λόγω εφοπλιστή.

Σύμφωνα με ενημέρωση του πλοιάρχου προς το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του ΥΕΝ, το πλοίο χτες στις 1.15 το μεσημέρι ενώ έπλεε 30 ναυτικά μίλια από το Ηράκλειο Κρήτης παρουσίασε κραδασμούς στη δεξιά κύρια μηχανή με αποτέλεσμα να μειώσει την ταχύτητα. Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν 249 άνθρωποι έφτασε στο Ηράκλειο περίπου στις 4 το απόγευμα, όπου διεξάγεται έλεγχος. Το «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» είχε ξεκινήσει από Θεσσαλονίκη για να εκτελέσει το δρομολόγιο Σκιάθο - Σκύρο - Σύρο - Μύκονο - Πάρο - Θήρα - Ηράκλειο με 249 επιβάτες. Να σημειωθεί ότι τρεις μέρες πριν, στις 28 Ιούλη, πρόβλημα είχε παρουσιαστεί στα πλοία του Αγούδημου «ΡΟΜΙΛΝΤΑ» το οποίο δεν «κατάφερε» να καταπλεύσει στο λιμάνι της Νάξου και στο «ΜΙΛΕΝΑ» του οποίου βγήκε «εκτός» η δεξιά κύρια μηχανή με αποτέλεσμα οι 708 επιβάτες του να μείνουν «αμανάτι» επί ώρες στη Σκιάθο.

Βλάβη παρουσιάστηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης και στη Νο 3 ηλεκτρομηχανή του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ» του Στρίντζη. Η ηλεκτρομηχανή βγήκε «εκτός» κατά την ώρα των χειρισμών πρυμνοδέτησης του πλοίου, στο λιμάνι της Ραφήνας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΜΕΑ
Δεκάδες ενστάσεις για τον τρόπο έγκρισης

Δέκτης έντονων αντιδράσεων από ανθρώπους που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ατόμων, έχει γίνει εδώ και δυο μέρες ο ΟΑΕΔ. Αφορμή αποτέλεσε η δημοσιοποίηση των 500 περίπου προσλήψεων που ενέκρινε ο Οργανισμός με βάση το νόμο 2643 περί μέριμνας και απασχόλησης ατόμων ειδικών κατηγοριών. Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στο «Ρ», αλλά και δεκάδες ενστάσεις που έχουν κατατεθεί, οι προσλήψεις αυτές δεν έγιναν όλες με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος.

Ειδικότερα, οι 500 προσλήψεις προκηρύχτηκαν πριν από έναν περίπου χρόνο και αφορούσαν το δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και ιδιωτικές επιχειρήσεις (το δημόσιο επιδοτεί για κάθε άτομο των ειδικών κατηγοριών το 50% του μισθού του). Οι ενδιαφερόμενοι που έφτασαν σε αριθμό αιτήσεων περίπου τους 9.000, έπρεπε να δηλώσουν και 20 επιχειρήσεις που προτιμούσαν να εργαστούν καθώς ίσχυε σειρά προτεραιότητας.

Η επιτροπή του ΟΑΕΔ που εξέτασε τις αιτήσεις φαίνεται ότι εφάρμοσε άλλα κριτήρια από αυτά που προβλέπει ο νόμος, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά. Αυτό, καθώς όπως μας καταγγέλθηκε, εκατοντάδες ήταν τα κρούσματα με άτομα που δεν τους ενέκριναν πρόσληψη αν και είχαν υψηλότερα μόρια από άλλους που προσλήφθηκαν. Παράλληλα πολλά άτομα, των οποίων εγκρίθηκαν οι προσλήψεις τους, τοποθετήθηκαν σε εργασία που δεν είχαν καν δηλώσει, με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση της σειράς προτεραιότητας και τη δημιουργία πολλών προβλημάτων κυρίως στα άτομα με ειδικές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ