ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Με όπλο την πλούσια αγωνιστική πείρα οργανώνεται η νέα απεργιακή μάχη στις 20 Νοέμβρη

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αποσπάσματα από παρεμβάσεις συνδικαλιστών στη σύσκεψη

Την πείρα από τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις που αναπτύχθηκαν σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, από τη συλλογική συζήτηση και δράση, τα αγωνιστικά βήματα που σχεδιάζουν και τα μέτωπα πάλης που είναι ανοιχτά, μετέφεραν συνδικαλιστές με τις παρεμβάσεις τους στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στον κινηματογράφο «Τριανόν» στην Αθήνα.

Η απαίτηση για αυξήσεις στους μισθούς κόντρα στο κύμα της ακρίβειας, η ανάγκη για αναχαίτιση της επίθεσης στους όρους δουλειάς, οι λαϊκές διεκδικήσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, είναι μερικά από τα θέματα που θίχτηκαν στη συζήτηση.

Στη βάση της αγωνιστικής πείρας που έχει αποκτηθεί, τα συνδικάτα προετοιμάζουν την οργάνωση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη, με στόχο οι επιμέρους αγώνες που είναι σε εξέλιξη σε μια σειρά κλάδους και μέτωπα να ενωθούν σε ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο. Την εισήγηση στη σύσκεψη παρουσίασε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, και ο «Ριζοσπάστης» την περιέλαβε στη χθεσινή του ύλη.

Απεργούν οι οικοδόμοι και στις 6 Νοέμβρη

Μετά την εισήγηση πρώτος πήρε τον λόγο ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μεταφέροντας την απόφαση της Ομοσπονδίας για απεργία του κλάδου στις 6 Νοέμβρη και σημειώνοντας ότι και οι δύο απεργίες (μαζί με την πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη) μπορούν να είναι επιτυχημένες στον κλάδο. Αυτό δείχνουν οι διαθέσεις των οικοδομών, η αύξηση ψηφισάντων κατά 35% στις τελευταίες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, οι αγώνες που δόθηκαν σε εργοτάξια την προηγούμενη περίοδο. Βασικά αιτήματα είναι η υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ και το 7ωρο.


Για την καλύτερη οργάνωση των απεργιών, συνέχισε, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματα, ενώ περιοδείες σε μεγάλα εργοτάξια θα πάρουν κι αυτές τον χαρακτήρα Γενικών Συνελεύσεων.

Πανεκπαιδευτική απεργία μέσα στον Οκτώβρη

Τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, με σειρά παρεμβάσεων ενάντια στα «λουκέτα» στα σχολεία, χαιρέτισε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης». Αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, στα κενά και τις ελλείψεις, στα οξυμένα προβλήματα στέγασης και επιβίωσης των αναπληρωτών, στην απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις πολλών δημόσιων σχολείων. Στο έδαφος αυτό, ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να απαντήσουν με πανεκπαιδευτική απεργία μέσα στον Οκτώβρη, αλλά και να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους κλάδους στην πανελλαδική απεργία τον Νοέμβρη.

Ο,τι τους έχουν αφαιρέσει διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας για τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας είπε ότι παρουσιάζουν τους συνταξιούχους σαν ευνοημένους, όμως όλες οι περικοπές που έχουν γίνει από όλες τις κυβερνήσεις στις συντάξεις και στα Δώρα, είναι εδώ, και οι συνταξιούχοι πληρώνουν κάθε χρόνο 8,5 δισ. ευρώ.

Οι αυξήσεις που λέει η κυβέρνηση ότι δίνει δεν αφορούν ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, ενώ όσοι πάρουν κάποια μικρή αύξηση, θα τους τα πάρει η εφορία. «Διεκδικούμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει. Θέλουμε να πάρουμε ό,τι έχουμε πληρώσει σε όλη μας τη ζωή», τόνισε.

Ενεργειακή φτώχεια για τον λαό, απογείωση των κερδών για τους ομίλους

«Ο κλάδος της Ενέργειας είναι ο κλάδος των μεγάλων αντιθέσεων», σχολίασε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Οπως επεσήμανε, από τη μία οι επιχειρήσεις αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, εμπλεκόμενες και στο γεωστρατηγικό «παιχνίδι», και από την άλλη οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν, η εργολαβική εργασία επεκτείνεται, τα εργατικά «ατυχήματα» πληθαίνουν. Ανατρέχοντας στα χρόνια ύπαρξης και δράσης του κλαδικού Σωματείου, υπογράμμισε τη συμβολή του στη διαμόρφωση αγωνιστικών πυρήνων στους χώρους δουλειάς, κόντρα στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Δεν θα περάσει το χτύπημα του σωματείου στη «Speedex»

Ο Ηλίας Κανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Speedex», τόνισε ότι τα επιχειρησιακά σωματεία πρέπει να στηρίζουν τα συνδικάτα που αγωνίζονται πραγματικά, ενώ αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια που έχει το σωματείο του από το κλαδικό ΣΕΤΤΑ. Στη συνέχεια ανέφερε τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας της «Speedex», η οποία χρησιμοποίησε την εταιρεία για να αποπληρώσει δάνεια, με μεγάλο «κούρεμα», και τώρα θέλει να την πουλήσει, γι' αυτό και προσπαθεί να μειώσει το προσωπικό και να χτυπήσει το Σωματείο. «Ομως θα τους σταματήσουμε», ξεκαθάρισε.

Στον αγώνα μαζί με όλο τον λαό και οι φοιτητές

Την εκτίναξη του κόστους σπουδών και ιδιαίτερα το αδιέξοδο της φοιτητικής στέγης ανέδειξε ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ. «Η κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να απαντήσει στα αιτήματα που έχουμε διαμορφώσει», σημείωσε και παρουσίασε μια σειρά κρίσιμες διεκδικήσεις προκειμένου να μην αναγκαστεί κανένας νέος να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Στηλίτευσε παράλληλα τη διοχέτευση αδρής χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις για την κατασκευή Εστιών μέσω ΣΔΙΤ, στις οποίες μάλιστα η διαμονή δεν θα είναι δωρεάν. Οσον αφορά την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, υπογράμμισε ότι αυτή αφορά και τα πανεπιστήμια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία του ΕΚΠΑ με την πολεμική βιομηχανία «Lockheed Martin». «Οι φοιτητές δηλώνουμε πως θα σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», κατέληξε.

Αναμέτρηση με την εργοδοσία στο Φάρμακο

Τις πρωτοβουλίες του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΜΑΡ» μετέφερε ο Στράτος Μαυρομμάτης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Φαρμάκου και του επιχειρησιακού Σωματείου. Η προσπάθεια ξεχαρβαλώματος του εργάσιμου χρόνου, τα εργατικά «ατυχήματα», η εργοδοτική τρομοκρατία, η αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, ήταν βασικές πλευρές στις οποίες εστίασε η δράση του προηγούμενου διαστήματος, εφοδιάζοντας με σημαντική εμπειρία τους εργαζόμενους μπροστά στις επόμενες μάχες.

Ψυχική Υγεία: Αγώνας ενάντια στον νόμο - έκτρωμα της επιχειρηματικής δράσης

Η Λεμονιά Φακάρου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, κατήγγειλε την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και αναφέρθηκε στον σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ο οποίος μεταξύ άλλων τελειώνει τη «στεγνή» απεξάρτηση. Μιλώντας για την κατάσταση στο ΚΕΘΕΑ είπε ότι υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις προσωπικού, αλλά και από όσους συνεχίζουν να δουλεύουν οι μισοί είναι με μορφές προσωρινής απασχόλησης, με συμβάσεις οι οποίες λήγουν στο τέλος του 2024. Απέναντι σε όλα αυτά, επεσήμανε, ο ενιαίος συντονισμένος αγώνας είναι μονόδρομος.

Προετοιμάζεται η απεργία και στο Δημόσιο

Στην ανάγκη προετοιμασίας της απεργίας στο Δημόσιο, σε αντιπαράθεση με την προσπάθεια συνδικαλιστικών δυνάμεων που προτείνουν ως λύση στους εργαζόμενους την αναζήτηση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης και διαχείρισης, εστίασε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ). Τη μάχη για την απεργία, εξήγησε, η Ομοσπονδία τη συνδέει με τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ με οικονομικά ζητήματα για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες.

Οι μικροί επαγγελματίες σε κοινό αγώνα με τα εργατικά σωματεία

Ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, είπε πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να στρέψει τον φτωχό επαγγελματία ενάντια στους εργαζόμενους και το αντίστροφο. Μιλάει για φοροκλέφτες, αλλά κρύβει ότι με τη φορολεηλασία χτυπά τον φτωχό αυτοαπασχολούμενο, ότι τα 250 χιλιάδες «λουκέτα» που έχουν μπει είναι από τέτοιους αυτοαπασχολούμενους. Θύμισε δε ότι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες βρίσκονται μαζί με τα εργατικά συνδικάτα στα μεγάλα αγωνιστικά μέτωπα στην Υγεία, στην Παιδεία, στη στήριξη των πλημμυροπαθών κ.λπ. «Εμπνεόμαστε από τους αγώνες των εργαζομένων και θα συνεχίσουμε πλάι - πλάι», κατέληξε.

Πείρα από τους μεγάλους αγώνες στα τηλεφωνικά κέντρα

«Εχουμε μπροστά μας μια πανελλαδική απεργία να οργανώσουμε», επεσήμανε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, σχολιάζοντας ότι αυτός ο αγώνας «δεν ξεκινάει από το μηδέν». Στον συγκεκριμένο κλάδο οι κινητοποιήσεις σε μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα που ξέσπασαν μέσα στο 2024 είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, τη μαζική ένταξη εργαζομένων στις γραμμές τους, την απόκτηση σημαντικής πείρας από τη συλλογική συζήτηση και δράση. «Ολα αυτά τα μεγαλύτερα ή μικρότερα ρυάκια διεκδίκησης να γίνουν ένα μεγάλο ποτάμι απεργιακής απάντησης και διεκδίκησης στις 20 Νοέμβρη», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε.

Οι υγειονομικοί τσαλακώνουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης

Ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», αναφέρθηκε στους αγώνες των υγειονομικών που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα και χάλασαν τις φιέστες που προσπαθούσε να στήσει σε νοσοκομεία της χώρας ο υπουργός - έμπορος Υγείας. Παράλληλα προετοιμάζεται και η πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη, με επίκεντρο την άθλια κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, που θα γίνει ακόμα χειρότερη με το νέο αντιδραστικό μέτρο που προωθείται για καθημερινή εφημερία, τινάζοντας στον αέρα την τακτική λειτουργία τους.

Για ΣΣΕ στον οπτικοακουστικό τομέα

Ο Νίκος Καραγιώργης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων στα θέατρα και στον οπτικοακουστικό τομέα, στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του Σωματείου. Δίπλα σε αυτά, στηλίτευσε τις αξιώσεις των εργοδοτών οι οποίες ακολουθούν κατά γράμμα τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Ανεβαίνει ο βαθμός συσπείρωσης στη Χημική Βιομηχανία

Ο Γιώργος Δρέττας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας, είπε ότι στις 30 Σεπτέμβρη ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, θα διαρκέσουν δυο βδομάδες και στόχος είναι να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης και συσπείρωσης. Μπροστά στις αρχαιρεσίες οι εργαζόμενοι «μετράνε» την πείρα τους από μεγάλους αγώνες στον κλάδο, όπως στη «Μινέρβα», όπου υπέγραψαν επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις και μια σειρά άλλα δικαιώματα, στην «Upfield», όπου με διμερείς συμφωνίες απέσπασαν σημαντικές αυξήσεις και άλλες κατακτήσεις, αλλά και στην «Colgate», όπου σταμάτησαν τις αυταρχικές συμπεριφορές στελεχών.

«Τα Τέμπη είναι εδώ» στις αστικές συγκοινωνίες

Την επικίνδυνη κατάσταση στις συγκοινωνίες κατήγγειλε ο Βασίλης Λαγωνίκας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ). «Τα Τέμπη είναι εδώ», σχολίασε, ανατρέχοντας σε πρόσφατα συμβάντα στον σιδηρόδρομο και στις αστικές συγκοινωνίες. Μίλησε για την πρωτοβουλία συνδικαλιστών να καταθέσουν σχέδιο πρότασης για Συλλογική Σύμβαση και να αναδείξουν τα προβλήματα του προσωπικού που δουλεύει με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης, προγράμματα της ΔΥΠΑ και «τίτλο κτήσης», σε αντιπαράθεση με τις πλειοψηφίες των Σωματείων. Το αποτέλεσμα ήταν η συζήτηση για τη Σύμβαση να αγκαλιαστεί από πολλούς εργαζόμενους και να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων με επισφαλείς σχέσεις εργασίας.

Σε χώρους δουλειάς οργανώνονται οι εργαζόμενοι και αποσπούν κατακτήσεις

Ο Βασίλης Σταμούλης, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, μίλησε για τους αγώνες που έχουν δώσει για ΣΣΕ, μέτρα ασφάλειας και υγείας, τη μεταφορά των εργαζομένων. Για τις συμπληρωματικές αυξήσεις που διεκδίκησαν και πήραν, και για τη μάχη που έδωσαν ώστε να μην περάσει η διάσπαση των εργαζομένων.

Ο Αρχοντής Καραγκιώζης - Κακουλίδης, από το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΟΛ, έναν από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους στην Ελλάδα, είπε ότι η ίδρυση του Σωματείου είναι πολύ σημαντική για την οργάνωση των εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν 12ωρα, με 600 ευρώ, καλούνται να καλύψουν το μεγάλο κόστος μετακίνησης κ.ά. Μετά τη συστηματική παρέμβαση του επιχειρησιακού Σωματείου και της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, συνέχισε, κατάφεραν να έχουν άδεια μητρότητας και να καλυφθεί το κόστος των επαγγελματικών εκπαιδεύσεων. Πρόσθεσε δε ότι στο Σωματείο συσπειρώνεται πάνω από το 50% των εργαζομένων στη ΣΟΛ, η οποία απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους, και ότι τώρα πρέπει να δοθεί η μάχη ενάντια στη λογική της ανάθεσης «για να βγούμε όλοι μαζί μπροστά».

Το «παρών» των εργαζομένων στα φροντιστήρια στον αγώνα για δωρεάν Παιδεία, στελέχωση και χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων μετέφερε η Ελπίδα Νασιοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων».

Η ΟΓΕ δίπλα στα σωματεία

Τη σύσκεψη χαιρέτισε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του ΔΣ, διαβεβαιώνοντας ότι η ΟΓΕ θα σταθεί δίπλα στα σωματεία στον αγώνα για να υπογραφούν Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση δικαιωμάτων και μέτρα προστασίας της μητρότητας.


Μια γροθιά ενάντια στα «κοράκια» που ξεσπιτώνουν τον λαό

Συνέντευξη Τύπου στις 9/10, νέα κινητοποίηση σήμερα στην «doValue» από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ και σωματεία

Στο εκρηκτικό πρόβλημα της στέγης που χτυπά τις λαϊκές οικογένειες και στην ανάγκη σωματεία και φορείς να κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της στη σύσκεψη των συνδικάτων της Αττικής, προχτές, η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Αλλωστε, για τα ζητήματα αυτά ανακοίνωσε από το βήμα της σύσκεψης ότι η Επιτροπή και η Ομοσπονδία Οικοδόμων οργανώνουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στις 6 μ.μ., και καλούν τα σωματεία και τους φορείς να πάρουν μέρος.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλέφωνα από απελπισμένους μεροκαματιάρηδες που δεν βρίσκουν άκρη με τα «κοράκια», που βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί και δεν έχουν τη δυνατότητα πολλές φορές ούτε καν να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες, τα funds.

Το πρόβλημα της στέγης διογκώνεται λόγω της εκτόξευσης της τιμής των ενοικίων, της αγοράς κατοικίας και της μείωσης του πραγματικού μισθού. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σχεδόν το 75% των ενοικιαστών ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για τη στέγαση, το 74% των νέων 18 - 34 ετών μένουν ακόμη στο παιδικό τους δωμάτιο, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για το μέλλον αυτών των ανθρώπων. Αυτή η οξυμένη κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορη αν συνυπολογίσει κανείς στο κόστος τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ιδιαίτερα το κόστος της Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται νέος γύρος χιλιάδων πλειστηριασμών για χάρη των «κορακιών» των τραπεζών, των funds και των servicers, με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωενωσιακές Οδηγίες.

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», είπε ότι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών των εργαζομένων, των νέων ζευγαριών στην Ελλάδα, αφού προορίζεται μόνο για 20.000 δικαιούχους για αγορά πρώτης κατοικίας ενώ, όπως γίνεται και σε άλλα προγράμματα, ουσιαστικά επιβάλλεται τραπεζικός δανεισμός. Ετσι οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις που τροφοδοτούν οι ίδιες εξαγγελίες, στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς, παραμένουν «ενοικιαστές» στα ίδια τους τα σπίτια, όμηροι της επόμενης γενιάς των πλειστηριασμών, ενώ οι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εταιρείες real estate και άλλοι ταΐζονται με μπόλικο κρατικό χρήμα.

Τα σωματεία, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και οι φορείς όλο αυτό το διάστημα «έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε μεγαλειώδεις αγώνες, πολλοί από αυτούς αγκάλιασαν εκατοντάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες και έδωσαν λύση σε συνανθρώπους μας που έβλεπαν το σπίτι τους να χάνεται», ανέφερε η Εφη Χαλιού.

Στη συνέχεια κάλεσε «για όλο αυτό το φοβερό πρόβλημα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά τα σωματεία και οι φορείς να πάρουμε πιο αποφασιστικά μέτρα. Να δουλέψουμε με τα μητρώα μας, να απευθυνθούμε στα μέλη μας. Είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγούμε από το πόσες περιπτώσεις θα προκύψουν. Κάθε σωματείο να φτιάξει τη δική του επιτροπή που θα ασχολείται με το θέμα. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στα "κοράκια". Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις που τα σωματεία ήρθαν με τα πανό τους και τον κόσμο τους έξω από τα funds για να υπερασπιστούν ένα μέλος τους που κινδύνευε να χάσει το σπίτι του, σε αυτές τις περιπτώσεις είχαμε και τα πιο άμεσα αποτελέσματα.

Να διατρανώσουμε το λαϊκό αίτημα για κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αυτοαπασχολούμενων. Να αποκαλύψουμε σε όλους ότι τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης προγράμματα με χρήματα που προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού, αποτελούν φόρτωμα δανείων στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Να επιβάλουμε οριστική λύση για την ανάγκη ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδιασμού με ευθύνη του κράτους, με επανασύσταση του ΟΕΚ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν οι φοιτητικές εστίες με αξιοποίηση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για στέγαση των φοιτητών».

Κινητοποίηση σήμερα στην «doValue»

Παράλληλα, σε νέα κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της «doValue» προχωρά σήμερα, Τετάρτη, στις 3 μ.μ. η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, «για να σπάσει η αδιαλλαξία και να γίνουν αναστολές πλειστηριασμών».

Η Επιτροπή καλεί μαζικούς φορείς και σωματεία να στηρίξουν τη νέα κινητοποίηση, στην οποία ήδη έχει ανακοινώσει ότι συμμετέχει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).


Συνελεύσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις και αρχαιρεσίες από σωματεία

Σε συλλογικές διαδικασίες κάθε μορφής προχωρούν τα εργατικά συνδικάτα με κατεύθυνση τον σχεδιασμό, την οργάνωση της δράσης τους και την κλιμάκωση μπροστά στην απεργία της 20ής Νοέμβρη.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιείται η σύσκεψη εργατικών σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για τον συντονισμό της δράσης του επόμενου διαστήματος.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου πραγματοποιεί σύσκεψη το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τη κάνει σύσκεψη τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ., στην έδρα του.

Επίσης, σήμερα, Τετάρτη:

- Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΕΠΕ), στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

- Στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» στις 12 μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1, Περιστέρι, Αττική) καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικών Υπεραγορών «Σκλαβενίτη».

Αύριο, Πέμπτη:

- Σύσκεψη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ΨΝΑ - Δαφνί, του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ).

Το Σάββατο 5 Οκτώβρη:

- Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) καλεί στη Γενική Συνέλευση, στις 11 π.μ., στο θέατρο «Αλάμπρα» (Στουρνάρη 53, Πολυτεχνείο).

Την Κυριακή 6 Οκτώβρη:

- Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, στις 10 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας στο Περιστέρι (αμφιθέατρο του δημαρχείου).

- Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), στις 10.30 π.μ.

- Εκλογές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών ν. Λάρισας από τις 10 π.μ. ως τις 3 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων στον 1ο όροφο στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που βρίσκεται επί της οδού Εργατικής Πρωτομαγιάς 6.

Τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη:

- Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Αττικής, στις 9.30 π.μ., σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Novus» (Καρόλου 23, Αθήνα, σταθμός Μετρό «Μεταξουργείο»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ