ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Συνένοχη στα εγκλήματα των Ισραήλ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Με βάσεις, συνεκπαιδεύσεις, πλοία και ανταλλαγή πληροφοριών στηρίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις του κράτους - δολοφόνου

INTIME NEWS

Μπλεγμένη από την πρώτη στιγμή στον νέο πόλεμο που διεξάγει το κράτος - τρομοκράτης Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, με τις συνέπειες να τις ζει ήδη ο λαός μας. Η κυβέρνηση, άλλωστε, καθώς και όλα τα αστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν «σφυρηλατήσει» όλα τα προηγούμενα χρόνια τη «στρατηγική σχέση» με το κράτος - δολοφόνο, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να του κάνουν πλάτη με τα άθλια προσχήματα περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» του κατακτητή.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα, που έχει πάρει «φωτιά» από την έναρξη των επιχειρήσεων σε Γάζα και Λίβανο, αποτελώντας βασικό σημείο ανεφοδιασμού των ενισχυμένων αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας πλάτη στην ισραηλινή κυβέρνηση και στη σφαγή που διαπράττει σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, απειλώντας με γενίκευση του πολέμου σε όλη την περιοχή.

Διόλου τυχαίο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», από 11.008 τεμάχια που διαμετακόμισαν οι Αμερικανοί το οικονομικό έτος (FY) 2021 μέσω των εγκαταστάσεών τους στην Κρήτη (NSA Souda Bay), ακολούθησε η εκτόξευση στα 20.624 κομμάτια μέσα σε μόλις έξι μήνες (Οκτώβρης - Μάρτης) του οικονομικού έτους 2024. Αλλωστε, σύμφωνα με ΜΜΕ της Κρήτης, στη Σούδα έχουν σταθμεύσει αυτές τις ημέρες περισσότερα από 30 μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, UAV αλλά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Προς ενίσχυση των παραπάνω, οι Ιρανοί καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον δύο «Boeing 2 E3B Sentry» (ιπτάμενα ραντάρ AWACS), ερχόμενα από Ελλάδα, συμμετείχαν στην έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Βηρυτού, δίνοντας εικόνα από την περιοχή στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις. Διαδρομές που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τουλάχιστον το ένα από αυτά να κατευθύνεται κατόπιν στα Χανιά, στο αμερικανικό σκέλος του αερολιμένα.

Εξάλλου, στο Ακτιο λειτουργεί η «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base, FOB) ακριβώς για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, τα οποία συλλέγουν, υποκλέπτουν, καταγράφουν στοιχεία και πληροφορίες μέσω της σάρωσης ηλεκτρονικών και άλλων συστημάτων ολόκληρης της περιοχής σε απόσταση μέχρι 700 χλμ. από το σημείο πτήσης τους.

Στο ίδιο φόντο εντάσσεται και η ανάπτυξη δυνάμεων στη θάλασσα. Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL (για το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ), αποστολή για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στήριξης αποτελούν και οι συνεκπαιδεύσεις, όπου οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, αξιοποιώντας τις αποστάσεις και το ελληνικό ανάγλυφο, δοκιμάζονται σε προσομοιώσεις βομβαρδισμών (όπως αυτούς που εξαπολύουν σε Γάζα, Λίβανο, Υεμένη) και στον ανεφοδιασμό των μαχητικών τους ώστε να επιχειρούν ακόμα μακρύτερα από τις βάσεις τους. Π.χ. στις 27/5 διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκαφών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (2 αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker) στην ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έστειλε στο στόμα του λύκου, τον Κόλπο του Αντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, ενάντια στους Χούθι και την τρίτη κατά σειρά ελληνική φρεγάτα, πάντα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ», η «ΣΠΕΤΣΑΙ» απέπλευσε την προηγούμενη Παρασκευή από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για την επίμαχη ζώνη, εντασσόμενη στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «ASPIDES», η οποία θυμίζουμε ότι έχει τη διοίκησή της στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα, δείγμα κι αυτό της πρεμούρας της εγχώριας πλουτοκρατίας να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από την ανάληψη ολοένα και πιο αναβαθμισμένων ρόλων και αποστολών εμπλοκής κυριολεκτικά όπου Γης.

Η ελληνική εμπλοκή στο καυτό μέτωπο της Μέσης Ανατολής συμπληρώνεται από την ανάπτυξη εδώ και 3 χρόνια πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία. Βρίσκεται στην περιοχή Yanbu, προστατεύοντας εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και άλλες υποδομές της πετρελαιομοναρχίας του Κόλπου. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Ιούλη οι δύο σχετικές συμφωνίες για τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και για την ανανέωση της παρουσίας της ελληνικής αποστολής εκεί επικυρώθηκαν με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «συνέργειες» με το κράτος - δολοφόνο αφορούν και στο κομμάτι της ανταλλαγής πληροφοριών. Εξάλλου, αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε την Τετάρτη, το ενημερωτικό που κυκλοφόρησε ανέφερε ότι «οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών» με το Ισραήλ ή και άλλους παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ, με πρόσθετη πρεμούρα τους τη διαχείριση αυξημένων προσφυγικών ροών και τον «κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος», όπως διαχέεται. Ειδικά ως προς το τελευταίο, καλλιεργούν κλίμα τρομο-λαγνείας και αστυνομοκρατίας, με απαράδεκτες διαρροές περί «ανησυχίας» από τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο!

Στο μεταξύ, ορατές πλέον είναι οι συνέπειες της εμπλοκής καθώς την Πέμπτη έγινε η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού από τον Λίβανο, με κατόχους ελληνικών και κυπριακών διαβατηρίων να εγκαταλείπουν άρον άρον τη χώρα, στοιβαγμένοι σαν τα ζώα σε μεταγωγικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, υπό σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τραγική συνέπεια της συμμετοχής Αθήνας και Λευκωσίας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, τα οποία σπέρνουν τον όλεθρο στους λαούς για τα κέρδη και τις κολιγιές των επιχειρηματικών ομίλων.

Εξάλλου μιλώντας την Παρασκευή στο «Mega» ο Κυρ. Μητσοτάκης αναπαρήγαγε ξανά όλα τα άλλοθι του κράτους δολοφόνου. Αποσιωπώντας την σφαγή στη Γάζα και τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, είπε ότι το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση κι ότι έχει «δικαίωμα να αμυνθεί». Εξέφρασε δε ένα ευχολόγιο αυτή η «αντίδραση» που όπως είπε είναι «αναμενόμενη» και «σε ένα βαθμό δικαιολογημένη», να μην είναι τέτοια που να οδηγήσει σε γενικευμένη ανάφλεξη, εκφράζοντας φόβους όχι για τις απώλειες σε ψυχές αλλά για τις ανατιμήσεις της βενζίνης και τις «ανησυχίες» των Ελλήνων εφοπλιστών, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έστειλε φρεγάτα στην Ερυθρά για την ασφάλεια των πλοίων τους.


Θ.

Απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σε μουσικούς του συγκροτήματος Grup Yorum...

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κράτηση στο αεροδρόμιο των Χανίων και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα των Sena Erkoc και Umut Gultekin, μελών του συγκροτήματος Grup Yorum, που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη εκδήλωση ενάντια στον φασισμό, στον ρατσισμό και στον πόλεμο.

Οπως τονίζει η Επιτροπή, πρόκειται για ενέργεια ενταγμένη στο πλαίσιο των συμφωνιών και συμβιβασμών της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη, που προωθούνται με την παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. «Είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να απαγορεύει την είσοδο στη χώρα, για λόγους τάχα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, σε μέλη ενός μουσικού συγκροτήματος που τραγουδά για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, και την ίδια στιγμή να μετατρέπει την πόλη μας σε στρατιωτικό πέρασμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, οι οποίοι "κουβαλάνε το λάδι" που αύριο θα πέσει και θα αναφλέξει όλη την περιοχή και τη χώρα μας.

Γι' αυτό και είναι κρίσιμο, την ώρα που το Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές του επιδρομές στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Συρία, σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και τους άλλους ευρωατλαντικούς συμμάχους του και προετοιμάζουν την επίθεση εναντίον του Ιράν, να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς που ματώνουν εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων», υπογραμμίζει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

Και απευθύνει κάλεσμα στα εργατικά σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους μαζικούς φορείς του νομού να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση την Τρίτη 8 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς, απαιτώντας να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

... και κάνουν πλάτες στους Ισραηλινούς τραμπούκους

Παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου στον εισαγγελέα για την τραμπούκικη επίθεση

Παρέμβαση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου πραγματοποίησαν την Παρασκευή μέλη της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου σχετικά με την τραμπούκικη επίθεση ομάδας Ισραηλινών τουριστών που βρίσκονται στη Ρόδο σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό, το απόγευμα της Πέμπτης. Τα μέλη του Σωματείου συναντήθηκαν με τον εισαγγελέα και κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία των ερευνών.

Οι συνδικαλιστές κατέθεσαν το βράδυ της Πέμπτης μηνύσεις στην Α' Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, απαιτώντας τη σύλληψη και τιμωρία όσων συμμετείχαν στην επίθεση, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την προκλητική ανοχή της Αστυνομίας που είχε παρουσία στο σημείο που έγινε η επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης, ομάδα περίπου 20 Ισραηλινών τουριστών επιτέθηκε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πλατεία Κύπρου, με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και της Επιτροπής Ειρήνης Ρόδου, για την καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής των Ισραήλ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την έκφραση αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.

Οι Ισραηλινοί, ενθαρρυμένοι από τη στάση της κυβέρνησης, που στηρίζει τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου, και με την ανοχή της Αστυνομίας, προχώρησαν στην απρόκλητη επίθεση αφότου αντίκρισαν παλαιστινιακές σημαίες, αρχικά προκαλώντας, βρίζοντας χυδαία και φωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια, έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν με χτυπήματα στους συγκεντρωμένους και με απειλές όπως «θα σας κόψουμε τον λαιμό» και «θα σας σκοτώσουμε!».

Η προσπάθεια διάλυσης της συγκέντρωσης δεν πέρασε. Η ομάδα των Ισραηλινών έλαβε αποφασιστική απάντηση από τους συγκεντρωμένους, αλλά και από περαστικούς, οι οποίοι τους απώθησαν.

Οι μηχανισμοί του αστικού κράτους ωστόσο παρουσιάζουν χαρακτηριστική αδράνεια, καθώς, όπως σημειώθηκε κατά την παρέμβαση στην Εισαγγελία, δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία. «Ποια έρευνα; Ποιο αυτόφωρο;» φέρεται να απαντήθηκε κατά την παρέμβαση, καθώς ούτε καν η μήνυση έχει φτάσει στα χέρια της Εισαγγελίας από την Αστυνομία. Η εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι αφότου δεν συνελήφθησαν οι δράστες της επίθεσης από την Αστυνομία την ώρα της επίθεσης, δεν μπορούν να γίνουν πολλά στη συνέχεια...

Για το ζήτημα είχε πραγματοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζητώντας τη σύλληψη των Ισραηλινών τουριστών και την απέλασή τους από τη χώρα.

Την πρόκληση κατήγγειλε, με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ τονίζοντας: «Το θράσος τους, να προσπαθούν να επιβάλουν σιωπητήριο για τα εγκλήματα του Ισραήλ, να πιστεύουν ότι μπορούν να πνίξουν τη δίκαιη οργή που ξεχειλίζει με αυτόν τον προκλητικό τρόπο, πηγάζει από τη στάση της κυβέρνησης και όσων δικαιολογούν τη σφαγή, στο όνομα της "αυτοάμυνας" του Ισραήλ. Ομως, "βρήκαν τοίχο", γιατί η συγκέντρωση εξέφραζε τα πραγματικά αισθήματα του λαού μας που είναι ενάντια στη σφαγή που διεξάγεται από το κράτος - δολοφόνο, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ