ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαοί έχουν τη δύναμη να ακυρώσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με ιστορικό περίπατο για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ

Με ιστορικό περίπατο για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, που ολοκληρώθηκε με ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκίνησαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις που οργανώνουν οι ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 30 Οκτώβρη, μέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, με εκδήλωση στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, στις 6.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια, να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα που αποτελούν πυξίδα για τη σύγχρονη πάλη του λαού, να δοθούν ερεθίσματα για πιο βαθιά μελέτη και γνώση της Ιστορίας της ταξικής πάλης της χώρας μας, του Κόμματος, για την άνοδο της ικανότητας αντιπαράθεσης με διάφορες ανιστόρητες θεωρίες και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Τιμάμε την ηρωική αντίσταση στις θηριωδίες του ναζισμού

Η εκδήλωση στον Χορτιάτη ξεκίνησε με ιστορικό περίπατο από το ρωμαϊκό υδραγωγείο και στη συνέχεια έκανε στάση στο Πέτρινο Σχολείο, όπου το 1997 ο τότε Σύλλογος Γονέων έστησε μνημείο για τους μαθητές - θύματα. Επόμενοι σταθμοί, ο φούρνος του Γκουραμάνη και η οικία Νταμπούδη, που αποτέλεσαν τους ομαδικούς τάφους για τους κατοίκους του χωριού. Οταν ολοκλήρωσαν το φριχτό έργο τους οι Γερμανοί και οι ταγματασφαλίτες, ο απολογισμός ήταν βαρύς, εξοντωτικός για τη μικρή κοινωνία του Χορτιάτη: 149 άτομα είχαν θανατωθεί μαρτυρικά. Από αυτά τα 51 ήταν ανήλικα παιδιά, τα 36 με ηλικία κάτω από 10 χρόνων, μερικά ήταν βρέφη. Ανάμεσα στα πτώματα και στα αποκαΐδια 300 περίπου σπιτιών, λίγοι που κρύφτηκαν και επέζησαν, σφραγίστηκαν ανεξίτηλα για ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή τους με την εικόνα αυτής της φρίκης.

Ξεναγοί σε αυτήν την ιστορική διαδρομή ήταν ο ιστορικός Κώστας Τζιάρας και μέλη του ΚΚΕ, που σε κάθε σταθμό ανέγνωσαν μαρτυρίες και απήγγειλαν ποιήματα.

Ηταν μία εκδήλωση τιμής για τα θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, για την ηρωική αντίσταση και δράση του λαού μας απέναντι στις θηριωδίες του ναζισμού. Ανέδειξε ότι ήταν και είναι δικαίωμα των λαών να αντιστέκονται και να αντιστέκονται ένοπλα όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Ο Κ. Τζιάρας, εξηγώντας το πλήθος των Ολοκαυτωμάτων - πράξεις ανείπωτης φρίκης - λίγο πριν από το τέλος και την υποχώρηση των δυνάμεων κατοχής, τόνισε ότι στόχος των Γερμανών και των συνεργατών τους ήταν «να πνιγούν στο αίμα και τα δάκρυα η διάθεση εκδίκησης και το μαχητικό πνεύμα του λαού που έβλεπε να πλησιάζει η λευτεριά του. Οι δρόμοι της υποχώρησης έπρεπε να μείνουν ανοιχτοί όπως και οι δίοδοι για την αποτροπή της επικράτησης των δυνάμεων στις οποίες πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές και εξέφραζαν τις λαϊκές προσδοκίες για την απελευθέρωση».

Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, αυτή των λαών

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στον χώρο του μνημείου έξω από την κοινότητα Χορτιάτη και με συναυλία - αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι με τους Ανθή Τατσιούλη, Κωνσταντίνο Γκούβα και Κώστα Γκρανόπουλο.

Ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την εμπλοκή της χώρας μας.

«Εχουμε το μυαλό και ερμηνεύουμε τις εξελίξεις από ταξική σκοπιά. Οπως τους πρόσφατους βομβαρδισμούς του Ιράν ως αντίποινα στις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες του ισραηλινού κράτους με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (...)

Εχουμε την καρδιά να μην ανεχόμαστε γενοκτονίες όπως αυτή που γίνεται στην Παλαιστίνη και τώρα στον Λίβανο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του κράτους - δολοφόνου στην περιοχή (...)

Εχουμε το θάρρος μέσα σε αυτές τις συνθήκες να δηλώνουμε παντού ότι η εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους την κάνει στόχο αντιποίνων. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος, εδώ και τώρα ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Γιατί το Κόμμα μας στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ιδίως τώρα, σε μια περίοδο που όλος ο κόσμος φλέγεται, που οι "πύλες της κολάσεως" είναι έτοιμες να ανοίξουν.

Ζούμε σε εποχή κλονισμών, αντιθέσεων που έχουν οξυνθεί σε μεγάλο βαθμό (...)», είπε.

Σημείωσε ότι ο κίνδυνος για τον ελληνικό λαό από αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ μεγάλος. Και τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει και δεν θα έχει καμιά εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο υποστηρίζοντας το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, κάνοντάς μας στόχο αντιποίνων. Το "εθνικό συμφέρον" που λέει η κυβέρνηση αφορά μόνο τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας.

Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε όλα αυτά τα κόμματα που στην πράξη προσφέρουν χείρα βοηθείας στη ΝΔ».

Κάλεσε τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα για να ακυρώσει τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να νικήσει το σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Δουλεύουμε για να μπαίνει όλο και πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος

Αναφερόμενος στα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ τόνισε: «Ούτε το ξεκίνημα της αντίστασης ούτε η απελευθέρωση ήταν αποτέλεσμα της εθνικής ενότητας, Ηταν ένας τιτάνιος λαϊκός, απελευθερωτικός αγώνας με την ηγεσία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και την καθοδήγηση του ΚΚΕ, σε συνθήκες ταξικής πάλης και μηχανορραφιών των Αγγλων συμμάχων».

Μιλώντας για τα ιστορικά διδάγματα ανέδειξε ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι γίνονται για του αφέντη το φαΐ. Οτι οι ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις είναι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλισμού.

Και τόνισε: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μαζί με τον λαό να το πάμε μέχρι τέλους. Ναι, μέχρι τέλους, μέχρι την επαναστατική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, την εγκαθίδρυση της πραγματικής εργατικής - λαϊκής εξουσίας, την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας στην Ελλάδα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να αποτελεί, μαζί με τον λαό που αγωνίζεται, τη μόνη πραγματική, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα.

(...) Ο οργανωμένος, αποφασισμένος λαός είναι μια τεράστια δύναμη και η διέξοδος για τον λαό δεν βρίσκεται στην εναλλαγή κυβερνήσεων.

Το έργο το έχουμε δει πάρα πολλές φορές, με πολλά και διαφορετικά κόμματα και χρώματα. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Η βαρβαρότητα δεν γιατρεύεται.

Δεν περιμένουμε, όμως, να ξημερώσει κάποια μεγάλη μέρα που θα παλέψουμε τότε γι' αυτό.

Από σήμερα παίρνουμε μέτρα κι εμείς για να έρθει το μέλλον. Δουλεύουμε, παρεμβαίνουμε παντού για να μπαίνει όλο και πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η άρχουσα τάξη και η εξουσία της, να αμφισβητούνται σήμερα η στρατηγική της και οι στόχοι της, στους οποίους συμφωνούν όλοι οι άλλοι.

Να γιατί μπορούμε να είμαστε παρόντες, μπροστάρηδες και οργανωτές σε κάθε αγώνα του λαού μας και να γιατί οι άλλοι δεν μπορούν.

Αυτή είναι η καλύτερη προσφορά στους αγωνιστές του ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ. Στους μαχητές του ΔΣΕ. Στους εξόριστους της Μακρονήσου, της Γυάρου και των άλλων τόπων εξορίας. Στους πολιτικούς κρατούμενους του Γεντί Κουλέ. Στους 149 μάρτυρες του Χορτιάτη.

Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη. Θα τα καταφέρουμε με ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο λαό».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου:

Στις 11 π.μ., στο πάρκο «Ν. Παπάζογλου», στον Αγιο Θεράποντα Κάτω Τούμπας, εκδήλωση τιμής και μνήμης σε έναν αλύγιστο της ταξικής πάλης, τον Σίμο Κερασίδη, με ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, Γραμματέα της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις 5 μ.μ., ιστορικός περίπατος, με έναρξη από την Καμάρα, σε σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στις 7 μ.μ., στην Καλαμαριά, στο Θέατρο «Μ. Μερκούρη», ομιλία από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ και συναυλία - αφιέρωμα στα τραγούδια της Αντίστασης. Τραγουδούν: Μ. Φραγκούλη, Σ. Μπαλλάς. Παίζουν: Π. Παφρανίδης (μπουζούκι), Γ. Φιλιππουπολιτης (Πιάνο), Γ. Ιωαννίδης (Τύμπανα), Λ. Κυρίδης (Μπάσο), Ν. Ταλέας (ακοτρντεόν).

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου:

Στις 11 π.μ., εκδήλωση προς τιμήν του δολοφονημένου Τάσου Μαγλαρίδη, μέλους του ΚΚΕ, και πορεία από το δημοτικό θέατρο Νεάπολης προς τον τόπο δολοφονίας του.

Στις 11.30 π.μ., στο Πάρκο του Αρη, στη Χαριλάου, εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αλέκο Σιώτη, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και αθλητή του Αρη Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Ακη Αδάμ, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 5 μ.μ., ιστορικός περίπατος στην περιοχή της Ανάληψης, με έναρξη από τη συμβολή Βασιλίσσης Ολγας και 25ης Μαρτίου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, μέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, με εκδήλωση στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, στις 6.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ