ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
Σύνοδος Κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ευρωατλαντική «ευθυγράμμιση»

Στο επίκεντρο η παραπέρα στήριξη του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία

Από τη σύνοδο στο Ντουμπρόβνικ

Eurokinissi

Από τη σύνοδο στο Ντουμπρόβνικ
Με στόχο την υποστήριξη προς το Κίεβο και το μπλοκ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, καθώς και την παραπέρα προώθηση της ευρωατλαντικής «ολοκλήρωσης» της ευρύτερης περιοχής, διεξήχθη χτες στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας η 3η Σύνοδος Κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή ηγετών ή υπουργών Εξωτερικών 12 χωρών (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Κόσοβο, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία).

«Περιμένουμε η περιοχή να εκδηλώσει ενωμένη την υποστήριξή της στην Ουκρανία», επισήμανε το κροατικό ΥΠΕΞ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, συμμετείχε στη σύνοδο σε μια φάση του πολέμου κατά την οποία τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σταθερά στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, προειδοποίησε ότι πιθανόν η χώρα θα αντιμετωπίσει τον πιο δύσκολο χειμώνα από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, με κρίσιμες ενεργειακές υποδομές να έχουν βομβαρδιστεί.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει και θα κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία. Οσο περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη δώσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», ισχυρίστηκε ο Ρούτε.

Ενόψει της συνόδου ο Κροάτης πρωθυπουργός, Α. Πλένκοβιτς, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα επιδείξει «αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα».

Μεταξύ άλλων, αναμενόταν να υπογραφεί κυρίως μια συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας ανάμεσα στην Κροατία και την Ουκρανία, η οποία πιθανολογείται ότι θα βασιστεί στην κροατική εμπειρία σε ό,τι αφορά την άρση ναρκοπεδίων τη δεκαετία του '90 και τη νομική αντιμετώπιση των εγκλημάτων πολέμου. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Κροατία έστειλε στην Ουκρανία βοήθεια 300 εκατ. ευρώ, κυρίως στρατιωτική, πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι «αμφιλεγόμενο» ζήτημα στην Κροατία λόγω της ενδοαστικής και γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Πλένκοβιτς έχει καταστήσει τη βοήθεια προς το Κίεβο σημαντικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ ο Πρόεδρος, Ζ. Μιλάνοβιτς, αρνήθηκε στις αρχές Οκτώβρη να υποστηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης να συμμετάσχουν Κροάτες αξιωματικοί σε εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ.

Ο Μιλάνοβιτς, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως εθιμοτυπικός, ωστόσο παραμένει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, εξήγησε ότι δεν θα επιτρέψει Κροάτες στρατιώτες «να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που ωθούν την Κροατία στον πόλεμο».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι

Στην τοποθέτησή του στη σύνοδο στο Ντουμπρόβνικ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, διεκδικώντας δάφνες για τη συμβολή της κυβέρνησης στα σχέδια ευρωατλαντικής «ολοκλήρωσης» όλης της περιοχής, υπογράμμισε «τη σημασία που έχει η συνέχιση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε πρώτη η Ελλάδα διοργανώνοντας την 1η Σύνοδο Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης», στις 21/8/2023.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της», προσθέτοντας ότι «η γεωπολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική τη διεύρυνση».

Τα ίδια επανέλαβε και όταν συνάντησε στο περιθώριο της συνόδου τον Ζελένσκι, συζητώντας μαζί του την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με τη «σύναψη διμερούς συμφωνίας για την πολύπλευρη στήριξη της Ουκρανίας, την ανασυγκρότησή της και την ενταξιακή της προοπτική στο πρότυπο αντίστοιχων συμφωνιών που ήδη έχουν συνάψει με την Ουκρανία 19 κράτη - μέλη της ΕΕ», με την κυβέρνηση να βάζει ακόμα πιο βαθιά τον λαό στο στόχαστρο των ανταγωνισμών, για ένα κομμάτι από τη λεία για το κεφάλαιο.

Στη «Διακήρυξη του Ντουμπρόβνικ» εκφράζεται η υποστήριξη προς την Ουκρανία και τη λεγόμενη «Φόρμουλα Ειρήνης» του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, ενώ επισημαίνεται χαρακτηριστικά «η σημασία της ευθυγράμμισης με τις αποφάσεις και τα μέτρα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Επαναλαμβάνεται δε, μεταξύ άλλων, «η αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για να διασφαλίσουμε περαιτέρω πρόοδο και αμοιβαία στήριξη προς τους εταίρους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Ουκρανία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και τη Γεωργία, στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ με βάση την αξιοκρατία».

Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής στο Ραμστάιν

Στο μεταξύ, την αναβολή της Συνόδου Κορυφής της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, αλλά και της συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ανακοίνωσε χτες το Βερολίνο, μετά την αναβολή του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στη Γερμανία λόγω του τυφώνα «Μίλτον».

Ο Β. Ζελένσκι θα ταξιδέψει παρ' όλα αυτά στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει αύριο, Παρασκευή, τον καγκελάριο, Ο. Σολτς, στο πλαίσιο περιοδείας του σε «συμμάχους» στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο των επαφών του Ζελένσκι βρίσκεται η παρουσίαση του λεγόμενου «σχεδίου νίκης» του Κιέβου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά σχέδιο κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Μεταξύ άλλων το «σχέδιο νίκης» εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στο αίτημα να επιτραπεί στην Ουκρανία να εκτοξεύσει τους βρετανικούς/γαλλικούς «Storm Shadow», τους αμερικανικούς ATACMS και άλλους «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία.

Αναβολή επ' αόριστον και για τη «διάσκεψη ειρήνης»

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε επ' αόριστον η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής «για την ειρήνη στην Ουκρανία», που επρόκειτο να γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, καθώς, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Η Ρωσία είχε απορρίψει τη συμμετοχή της, λέγοντας πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις πάνω σε μια «ρεαλιστική» βάση.

Αρχικά, το Κίεβο ήλπιζε ότι η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής «για την ειρήνη στην Ουκρανία», μετά από αυτήν στην Ελβετία, θα διεξαχθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη, όμως κάτι τέτοιο «δεν φαίνεται πλέον εφικτό» και έτσι οι «προετοιμασίες για τη σύνοδο θα συνεχιστούν».

Επί του παρόντος γίνονται διασκέψεις «για μεμονωμένες πτυχές του ειρηνευτικού σχεδίου του Προέδρου Ζελένσκι» και η τελική διαβούλευση για ανθρωπιστικά ζητήματα - όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου - έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο διήμερο του Οκτώβρη. Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσουν τακτικά αιχμαλώτους.

Η Ουκρανία σκοπεύει να διοργανώσει μια νέα Σύνοδο Κορυφής «για την ειρήνη» μέχρι το τέλος του έτους και επιθυμεί να συμμετάσχει η Ρωσία αυτήν τη φορά, δήλωσε χτες ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε απευθείας διμερή επικοινωνία με τη Μόσχα κατά τη σύνοδο.

«Η διεθνής κοινότητα μαζί με την Ουκρανία θα καθίσουν και θα δημιουργήσουν μια λίστα με τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και θα συζητήσουν τι είδους απαιτήσεις θα προβάλουν στη Ρωσία με βάση αυτήν τη λίστα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι όποιες συνομιλίες με τη Ρωσία «θα γίνονται μέσω τρίτων μερών. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί αυτή η Σύνοδος Κορυφής μέχρι το τέλος του έτους».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία, η οποία προσπάθησε να διατηρήσει δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, «θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας λόγω της εμπειρίας της στη διαμεσολάβηση σε άλλες συγκρούσεις».

Ο Τούρκος υπουργό Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ, όπου επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι οι όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να περιλαμβάνουν και τα δύο μέρη για μια «δίκαιη και μόνιμη λύση».

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που λένε ότι η «Δύση» συζητά την αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε ουκρανικά εδάφη που ελέγχει ο ρωσικός στρατός, με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη αν δεν διασφαλισθεί πως το καθεστώς της Ουκρανίας θα είναι ουδέτερο και δεν θα ενταχθεί σε συμμαχία».

Βρετανικές κυρώσεις στη Ρωσία για χημικά όπλα

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε ρωσικά στρατεύματα που, όπως αναφέρει, έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Μόσχα για «σκληρές και απάνθρωπες τακτικές».

Μεταξύ των στρατευμάτων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι τα Στρατεύματα Ραδιολογικής, Χημικής και Βιολογικής Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο επικεφαλής τους, Ιγκόρ Κιρίλοφ, με την κατηγορία της καταπάτησης της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο αναφέρει ότι οι κατηγορίες πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα είναι αβάσιμες.

Οι νέες αυτές κυρώσεις ανακοινώνονται μια βδομάδα αφότου η βρετανική κυβέρνηση είχε επιβάλει κυρώσεις σε 16 μέλη της ρωσικής συμμορίας στον κυβερνοχώρο Evil Corp, μια ομάδα που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά των «συμμάχων» του ΝΑΤΟ.

ΜΙ5: Ρωσία και Ιράν προσπαθούν να προκαλέσουν «χάος» στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, η υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας δήλωσε ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας GRU (Κεντρική Διεύθυνση Κατασκοπείας) επιδιώκει να προκαλέσει «χάος» σε όλη τη Βρετανία και την Ευρώπη, ενώ μια αυξανόμενη απειλή από την «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος» αποτελεί «τη μεγαλύτερη ανησυχία για την τρομοκρατία».

Στην ετήσια ομιλία του, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5), Κεν Μακάλουμ, κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι βρίσκεται «πίσω από κάθε συνωμοσία» σε βρετανικό έδαφος.

Ο Μακάλουμ δήλωσε ότι οι έρευνες για κρατικές απειλές αυξήθηκαν κατά 48% τον τελευταίο χρόνο, καθώς, όπως είπε, η Ρωσία και το Ιράν έχουν στραφεί σε εγκληματίες, εμπόρους ναρκωτικών και πληρεξούσιους για να εκτελούν τις «βρώμικες δουλειές» τους.

Περιγράφοντας τις απειλές για τη Βρετανία, ο Μακάλουμ είπε ότι από τον Μάρτη του 2017, η MI5 και η βρετανική αστυνομία εξουδετέρωσαν 43 συνωμοσίες σε προχωρημένο στάδιο, ορισμένες από τις οποίες ήταν στις τελευταίες μέρες του σχεδιασμού μαζικών δολοφονιών.

Αλλά μέχρι στιγμής η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει ακόμη περάσει στη βαθμίδα της στρατιωτικής βίας εντός της πατρίδας, είπε ο Μακάλουμ, αναφερόμενος στην «Αλ Κάιντα» και στο «Ισλαμικό Κράτος».

Πάντως, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις κρατικές απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία και το Ιράν.

Παρά την απέλαση άνω των 750 Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, και του τελευταίου αξιωματικού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας στις αρχές του έτους, ο Μακάλουμ είπε ότι είναι «εντυπωσιακός» ο τρόπος με τον οποίο οι ρωσικοί κρατικοί φορείς στρέφονται σε πληρεξούσιους για να κάνουν τη δουλειά τους.

«Ειδικά η GRU βρίσκεται σε μια διαρκή αποστολή να δημιουργεί χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους: Εχουμε δει εμπρησμούς, σαμποτάζ και άλλα», είπε.

Από τον Γενάρη του 2022, ο ίδιος είπε επίσης ότι η υπηρεσία του και η αστυνομία ανταποκρίθηκαν σε 20 συνωμοσίες υποστηριζόμενες από το Ιράν, «οι οποίες δυνητικά αποτελούσαν θανάσιμες απειλές για πολίτες και κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ