ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ψέματα και θρασύτατες δικαιολογίες για τις μπουλντόζες στο Γράμμο

Η ζημιά που προκαλείται στον Γράμμο από τις μπουλντόζες του στρατού
Η ζημιά που προκαλείται στον Γράμμο από τις μπουλντόζες του στρατού
Την εκτίμηση ότι οι απευθείας αναθέσεις ύψους άνω των 12,1 εκατ. ευρώ, σε διάστημα μόλις έξι μηνών, στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου, ακολουθούν πιστά τις αντιλαϊκές προβλέψεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων διαπιστώνει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου σχολιάζοντας την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Παράλληλα, σημειώνει ότι πίσω από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν για το ύψος, τη σύνθεση και τη σκοπιμότητα των απευθείας αναθέσεων η περιφερειακή αρχή της ΝΔ επιδιώκει να χαθεί η ουσία του ζητήματος. Δηλαδή, ότι, από τη μία, χρηματοδοτούνται έργα με τεράστια ποσά για τη στήριξη της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων και, από την άλλη, βαλτώνουν έργα απολύτως αναγκαία για τις λαϊκές ανάγκες. Πρόσθετα η ανακοίνωση χαρακτηρίζει επικίνδυνο κατήφορο τη στάση της περιφερειακής αρχής να καταφεύγει σε ψέματα και θρασύτατες δικαιολογίες με στόχο την εξαπάτηση της επιτροπής με παραπλανητικές εισηγήσεις για την απόσπαση πιστώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή αρχή της ΝΔ κατά καιρούς καταφεύγει σε επικίνδυνες ψευδείς δηλώσεις για να συγκαλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των κρατικών αποφάσεων. Ετσι, στην πρόσφατη περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού (παραχωρήθηκε στην ΤΕΡΝΑ) υποστήριξε ψευδώς ότι αυτή ήταν αναγκαία αφού υπήρχαν σήραγγες που λόγω κακής συντήρησης κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, σπέρνοντας ανησυχία και πανικό.

Αντίστοιχα πράττει και στην υπόθεση ανάθεσης υπηρεσίας, 37.200 ευρώ, σε εξωτερικό συνεργάτη για να κλείνει τα φώτα και τα κλιματιστικά του κτιρίου της Περιφέρειας που αποκάλυψαν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι. Σήμερα η περιφερειακή αρχή την αποδίδει σε κακή εισήγηση των υπαλλήλων και σπεύδει να την ανακαλέσει, τονίζεται στην ανακοίνωση, υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής.

«Εμπιστευτικό» αίτημα του στρατού η διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο (!)

Ως τελευταίο παράδειγμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου αναφέρει την απευθείας ανάθεση για διάνοιξη δρόμου εντός της αλπικής ζώνης του Γράμμου σε υψόμετρο 2.200 μέτρων. Η περιφερειακή αρχή της ΝΔ εισηγήθηκε στις 3/9 απευθείας ανάθεση με αιτιολογούμενο σκοπό την «αποκατάσταση βατότητας υφιστάμενου ορειβατικού μονοπατιού στον Γράμμο». Οπως όμως αποκαλύφθηκε, μετά από καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής και παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Κόνιτσας, στην πραγματικότητα οι εργασίες αφορούν την διάνοιξη δρόμου με σκαπτικά μηχανήματα χωρίς να έχει προηγηθεί εκπόνηση καμίας περιβαλλοντικής μελέτης. Η αναφορά του περιφερειάρχη ότι η διάνοιξη του δρόμου γίνεται μετά από «εμπιστευτικό αίτημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού», το οποίο δεν μπορεί να μοιραστεί με το Σώμα της επιτροπής, εάν είναι αληθής, απαιτεί άμεσες απαντήσεις, τονίζεται στην ανακοίνωση. Πόσο δε μάλλον «όταν φλέγεται η γειτονιά μας με τη χώρα να εμπλέκεται μέχρι τα μπούνια στους δολοφονικούς ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς», σχολιάζουν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σημειώνουμε ότι οι κάτοικοι των περιοχών του Γράμμου, που παραμένουν στον τόπο τους, παρότι η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων είναι να τους διώξει, συνεχίζουν να απαιτούν εξηγήσεις για την καταστροφή που συντελείται στο βουνό. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι «πληγώνεται μια ευαίσθητη, παρθένα και απείρου κάλλους περιοχή που προστατεύεται από το δίκτυο "Natura 2000"».

Προσθέτει ότι η διάνοιξη καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι, σημειώνοντας ότι οι δικαιολογίες ότι «το έργο γίνεται για φύλαξη των συνόρων ή την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων» δεν ευσταθούν, «γιατί ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει σχέση με τα σύνορα, ούτε προσθέτει τίποτα στους κτηνοτρόφους, που εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους δρόμους, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι κάποια βελτίωση και την ετήσια συντήρηση που πραγματοποιείται από τα μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας».

Αναφέρει ακόμα ότι «η διάνοιξη φαίνεται να γίνεται χωρίς καμία αδειοδότηση από Δ/νση Δασών, ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», ενώ όταν ζήτησε εξηγήσεις από τον διοικητή της 9ης Ταξιαρχίας, δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση και έχει απευθύνει επιστολή στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΕΘΑ.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα άφησαν πίσω τους οι βροχοπτώσεις

Μέτρα για την προστασία του λαού απαιτεί και με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ - Περιοδεία σήμερα Πέμπτη σε πληγείσες περιοχές

Το πέρασμα των ημερών ανέδειξε ακόμη περισσότερο τα εκτεταμένα, μεγάλα προβλήματα, που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, δείγμα των ελλιπέστατων μέτρων προστασίας συνολικά του λαού και της περιουσίας του, αλλά και της έλλειψης αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. περιφερειακών και τοπικών αρχών διαχρονικά.

Εκτός από την τραγική απώλεια ενός εργαζόμενου και τις ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, καλλιέργειες κ.ά., το ορμητικό πέρασμα του νερού από τον χείμαρρο Ρυάκας προκάλεσε προβλήματα στις υποδομές της ΔΕΗ, αφού ο τελευταίος «μπάζωσε» τη διώρυγα διοχέτευσής του από την τεχνητή λίμνη προς τον Αχελώο, προκαλώντας και καταστροφές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει και η λειτουργία των τριών υδροηλεκτρικών σταθμών σε Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτο, εφόσον απαιτείται καθαρισμός της διώρυγας και επιδιόρθωση των τοιχίων στα σημεία που έχουν καταστραφεί.

Αυτά στην περίοδο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που ο λαός χρυσοπληρώνει για να έχει ρεύμα ζώντας συνολικά στην ενεργειακή φτώχεια και ένδεια, με τον ανταγωνισμό των διαφόρων ομίλων να γιγαντώνεται.

Επίσης, μεγάλα προβλήματα εντοπίστηκαν και στο αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΑ στον Στράτο, σε τμήματά του που οδηγούν τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό, ζητήματα που έρχονται να προστεθούν στις συνολικές ζημιές στην περιοχή.

Η «λογική» κόστους - οφέλους

«Στην Αιτωλοακαρνανία δεν πρόλαβε να μπει ακόμα ο χειμώνας και με τις τελευταίες βροχές είχαμε για μια ακόμη χρονιά πλημμύρες, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές. Χτυπήθηκαν χωριά και περιοχές. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, αφού παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ δούλευε ως φύλακας σε επιχείρηση της περιοχής», αναφέρουν σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Εξαρχος, απαιτώντας μεταξύ άλλων να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του εργαζόμενου, επισημαίνοντας για τα αίτια της κατάστασης:

«Αυτές είναι οι επιπτώσεις από την διαχρονικά ασκούμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες με την λογική "κόστους - οφέλους" δεν εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων και σε αυτό το πλαίσιο δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, της περιουσίας αλλά και των δημόσιων υποδομών.

Ακόμα και οι όποιες ενέργειες γίνονται από το τοπικό κράτος (Περιφέρεια, δήμους), είναι αποσπασματικές. Το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις ούτε θέλουν ούτε μπορούν. Αντιμετωπίζουν ως κόστος τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, συνολικά την προστασία των κατοίκων για να περισσεύουν δισεκατομμύρια για τους ομίλους και τους πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ».

Μεταξύ άλλων, απαιτούν επίσης να διασφαλιστεί η άμεση και πλήρης αποκατάσταση των προβλημάτων, άμεση καταγραφή και 100% αποζημίωση των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη σημειωθούν ξανά προβλήματα, να μην υπάρξουν θύματα, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της αντιπλημμυρικής προστασίας, με την κατάρτιση ολοκληρωμένων μελετών, κατασκευή ανάλογων τεχνικών έργων με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων, συνολικά του λαού στον νομό.

Τέλος, σήμερα Πέμπτη από τις 10.30 π.μ. κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ θα περιοδεύσει σε πληγείσες περιοχές, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος στον νομό, Νίκο Παπαναστάση.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Συνέντευξη Τύπου για το δασόκτημα Βεΐκου

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Γαλατσίου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου με θέμα «Οι ανησυχητικές εξελίξεις στο δασόκτημα Βεΐκου» σήμερα στις 7.30 μ.μ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» (Ρεθύμνης και Χρήστου Καψάλη 36, Γαλάτσι). Θα μιλήσουν ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Ιωνίας και δημοτικός σύμβουλος, και ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γαλατσίου και δημοτικός σύμβουλος.

ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Σύλληψη τριών ατόμων για τον εμπρησμό στο αμαξοστάσιο

Στη σύλληψη τριών ατόμων προχώρησε χτες το πρωί η αστυνομία στο Ηράκλειο Κρήτης, ως υπεύθυνους για τον εμπρησμό των απορριμματοφόρων στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου πριν από μερικές ημέρες. Οι δύο συλληφθέντες, 39 και 53 ετών αντίστοιχα, ομολόγησαν την πράξη τους, ενώ κατηγόρησαν ότι ένας 44χρονος διέταξε την εμπρηστική ενέργεια, ο οποίος και συνελήφθη. Πέρα από τις συλλήψεις των τριών ανδρών, κατασχέθηκαν μετά από έρευνες στα σπίτια τους 3 μεταλλικοί κόφτες, 3 μαχαίρια, είδη ένδυσης, προστατευτικά κράνη και μία μοτοσικλέτα ως μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης. Η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου και το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Πειθαρχική έρευνα σε ΜΑΤατζήδες

Πειθαρχική έρευνα θα διεξαχθεί για την αναίτια επίθεση αστυνομικών των ΜΑΤ σε διαδηλωτές. Το περιστατικό αστυνομικής βίας μετά από πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, το περασμένο Σάββατο, καταγράφηκε σε σχετικό βίντεο που δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να σπρώχνουν, να χτυπούν και να ψεκάζουν πολίτες με χημικά.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, είπε ότι για το περιστατικό διατάχθηκε έρευνα. «Δεν επιτρέπεται τέτοια συμπεριφορά και καλά κάνουν οι συνάδελφοί του που προσπάθησαν να τον συνετίσουν». Ωστόσο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά των αστυνομικών, πρόσθεσε: «Εχουμε δει πολλές φορές τέτοια στιγμιότυπα, δεν ξέρουμε πώς ξεκινά, δεν γνωρίζουμε τι έχει προηγηθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ