ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αντιπαράθεση Ορμπαν - Κομισιόν για Κίνα, Ρωσία και «πράσινες» επενδύσεις

Συμφωνία στην αντιμεταναστευτική πολιτική που καταργεί ουσιαστικά το άσυλο

Στην επιφάνεια βγήκαν και πάλι οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων εντός της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της εξάμηνης προεδρίας, ενώ σε σκληρούς τόνους τού απάντησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ορμπαν στράφηκε ενάντια στην «πράσινη ατζέντα» της ΕΕ, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκοί όμιλοι χάνουν το μερίδιο αγοράς εξαιτίας της και εξαιτίας των εμπορικών περιορισμών.

«Εφαρμόζουμε την κλιματική πολιτική χωρίς να μεταρρυθμίσουμε τη βιομηχανική πολιτική. Ωστόσο, η ΕΕ δεν εμβαθύνει τις εργασίες για την αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμού και, ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχασαν σημαντικά μερίδια στις αγορές». Οι νέοι εμπορικοί περιορισμοί «θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες», σημείωσε, αναφερόμενος στους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες «δαπανούν δύο φορές λιγότερα χρήματα για Ερευνα και Ανάπτυξη από τις αμερικανικές εταιρείες όσον αφορά το μερίδιο στο ΑΕΠ», είπε ακόμα ο Ορμπαν.

Και τόνισε την ανάγκη «να επιταχύνουμε την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Είναι βασικό ζήτημα για την Ευρώπη να τα ενσωματώσουμε οικονομικά, γεωπολιτικά και στον τομέα της ασφάλειας». Οπως είπε, αρκετές υποψήφιες για ένταξη χώρες έχουν εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ΕΕ αλλά δεν υπάρχει συναίνεση για την αποδοχή τους.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη σημασία της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, χωρίς την οποία «δεν θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στα Βαλκάνια. Μέχρι να γίνει μέλος της ΕΕ η Σερβία, τα Βαλκάνια θα παραμείνουν ασταθής περιοχή».

«Κερκόπορτα» για Κίνα και Ρωσία

Η φον ντερ Λάιεν άσκησε κριτική στον Ορμπαν για τη «φιλορωσική» στάση της κυβέρνησής του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρπαξε δε την ευκαιρία για αντικομμουνισμό, αναφερόμενη στη «σοβιετική εισβολή» στην Ουγγαρία και στην Τσεχία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ανιστόρητους και αντιεπιστημονικούς παραλληλισμούς με την εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία και την ιμπεριαλιστική σύγκρουσή της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για τον έλεγχο του πλούτου της χώρας και της γεωστρατηγικής της θέσης.

Οσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, φον ντερ Λάιεν και Ορμπαν συμφωνούν ότι η ΕΕ χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις. Ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να τονώσει την ενιαία αγορά, «υπάρχει μια κυβέρνηση που κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, απομακρύνεται από την ενιαία αγορά», «φωτογραφίζοντας» τη Βουδαπέστη.

«Πώς μπορεί μια κυβέρνηση να προσελκύσει περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις αν κάνει διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών, φορολογώντας τες περισσότερο από άλλες;», διερωτήθηκε.

Και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της Ουγγαρίας να επιτρέψει στην κινεζική αστυνομία να επιχειρεί εντός της επικράτειάς της, καθώς επίσης τη χαλάρωση των απαιτήσεων βίζας για Ρώσους υπηκόους φέτος το καλοκαίρι, απόφαση την οποία αποκάλεσε «κίνδυνο για την ασφάλεια» για όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Αυτό δεν υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ευρώπης, είναι μια κερκόπορτα για ξένες παρεμβάσεις», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Ορμπαν: «Στο τέλος θα συμφωνήσετε μαζί μου»

Ο Ορμπαν ξεδίπλωσε και την αντιμεταναστευτική πολιτική που θα εφαρμόσει η ΕΕ το επόμενο διάστημα, και ήδη στην υλοποίησή της πρωτοστατούν πολλά κράτη - μέλη.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει αυτά τα σύνορα. Μιλάω ανοιχτά γι' αυτό το ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό. Χτίστε φράχτες και σταματήστε τη μετανάστευση. Από το 2015 δοκιμάσατε κάθε είδους μεταναστευτικό σύμφωνο, αλλά η μετανάστευση μπορεί να σταματήσει μόνο με έναν τρόπο: Με την ύπαρξη ελέγχων», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα που έχτισε φράχτες.

«Να κάνουμε hot spots έξω από την ΕΕ. Μέχρι να το κάνουμε αυτό, πρέπει να τους σταματάμε στα σύνορα. Να μην μπαίνουν στην ΕΕ», συνέχισε.

«Από το 2015 με κατηγορούν ότι είμαι χαζός ή διαβολικός, αλλά στο τέλος θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πρέπει να στήσουμε εξωτερικά hot spots και να αφήνουμε να μπαίνουν στην ΕΕ μόνο αυτοί που τους δίνουμε άδεια», τόνισε, ενώ καταλήγοντας στήριξε την πρόταση υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπροσφυγικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ