ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Χειμερινές διακοπές θα κάνουν φέτος οι δικαιούχοι

Περιορίζοντας το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, μόνο για το διάστημα από 20 Αυγούστου μέχρι 31 Δεκέμβρη, η κυβέρνηση αποκλείει τους δικαιούχους από τη χρήση του δικαιώματος τους θερινούς μήνες

Στα πλαίσια της αποδιάρθρωσης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της απεμπόλησης του κοινωνικού του ρόλου εντάσσει η κυβέρνηση και τον περιορισμό μέχρι τη σταδιακή κατάργηση στην πράξη των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε ότι το φετινό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Δηλαδή, χρήση του δικαιώματος κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να έχουν οικονομικότερη διαμονή θα μπορούν να κάνουν οι δικαιούχοι, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι με το... τέλος της τουριστικής περιόδου! Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δε δικαιούνται δελτίο κοινωνικού τουρισμού εκείνοι που πήραν το 2000 με εξαίρεση όσους έχουν προορισμό περιοχές με χαμηλή πληρότητα, και συγκεκριμένα τη Σάμο, την Πιερία, την Καβάλα, τη Θάσο και τη Σκύρο.

Ειδικότερα, η διανομή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 23 Αυγούστου από υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι.

Για την Αττική έχουν οριστεί 32 υποκαταστήματα, για τη Θεσσαλονίκη πέντε, για την Αχαΐα δύο και πενήντα υποκαταστήματα για την υπόλοιπη Ελλάδα. Δικαιούχοι του προγράμματος, που σημειώνεται ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν το λιγότερο πέντε και το μέγιστο επτά διανυκτερεύσεις, είναι:

  • μόνιμοι υπάλληλοι και συνταξιούχου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ
  • μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας
  • μόνιμοι υπάλληλοι του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, του ΟΓΑ, του ΟΤΕ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ
  • συνταξιούχοι ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και άλλες μικρότερες κατηγορίες συνταξιούχων
  • άτομα με ειδικές ανάγκες με αναπηρία 67% και πάνω ανεξάρτητα από το φορολογητέο εισόδημα, τα άτομα αυτά εφόσον είναι μεμονωμένα δικαιούνται δελτίο κοινωνικού τουρισμού και για συνοδό
  • άνεργοι εφόσον έχουν ενημερωμένη κάρτα εργασίας από τον ΟΑΕΔ.

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και σε ΗΣΑΠ, ΕΗΣ, ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και οι μη δικαιούχοι των προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας.

Το φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας για τα εισοδήματα του 1999 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4,5 εκατ. δρχ. για μεμονωμένο εργαζόμενο ή συνταξιούχο, για παντρεμένο ζευγάρι με ένα μισθωτό ή συνταξιούχο τα 6 εκατ. δρχ. και για ζευγάρι με δύο μισθωτούς ή συνταξιούχους τα 7 εκατ. δρχ. Για κάθε παιδί το εισόδημα θα προσαυξάνεται κατά 800.000 δρχ., ενώ για τα υπόλοιπα προστατευόμενα μέλη εκτός από τα παιδιά το αρχικό ποσό προσαυξάνεται κατά 500.000 δρχ.

Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τους προορισμούς: Αθήνα, Ρόδο, Κω, νομό Θεσσαλονίκης, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Κρήτη, Κυκλάδες, Χαλκιδική που παρουσιάζουν μέση πληρότητα κατά την τετραετία 1996 - 1999 πάνω από 50%.

Η ημερήσια επιδότηση κατ' άτομο είναι 3.000 δρχ. για ξενοδοχεία, 2.000 δρχ. για ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και 1.000 δρχ. για τα κάμπινγκ. Μεγαλύτερη κατά 1.000 δρχ. κατ' άτομο είναι επιδότηση για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια σε Σάμο, Πιερία, Καβάλα, Θάσο και Σκύρο.

Προκειμένου ο δικαιούχο να κάνει χρήση του προγράμματος θα πρέπει να κάνει κράτηση στο κατάλυμα της επιλογής του που συμμετέχει στο πρόγραμμα και να στείλει τη ζητηθείσα προκαταβολή. Για την παραλαβή του δελτίου από το αρμόδιο υποκατάστημα της Εθνικής θα πρέπει να προσκομίζεται δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας 2000 (το πρωτότυπο και ένα αντίγραφο μη θεωρημένο), βιβλιάρια υγείας του ιδίου του δικαιούχου και όλων των προστατευόμενων μελών, πρόσφατη βεβαίωση του ΟΑΕΔ εφόσον πρόκειται για άνεργο, πιστοποιητικό αναπηρίας 67% και άνω και ένα φωτοαντίγραφο προκειμένου για άτομα με ειδικές ανάγκες, στην περίπτωση των οποίων μπορεί να προσέρχεται τρίτο άτομο, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αποδεικτικό κατάθεσης προκαταβολής για κράτηση στο τουριστικό κατάλυμα.

Για πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στα τηλέφωνα 3271601 -2 -3, 3271592 - 5 - 6 - 9.

Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τον κατάλογο με τα καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τις 16 Αυγούστου από τις νομαρχίες, καθώς και από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ στην Αθήνα (Σταδίου 4), στην Αρτα, στο Βόλο, στο Γύθειο, στο Ηράκλειο(Ξανθουδίδου 1), στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως 5), στα Ιωάννινα (Ναπολ. Ζέρβα 2), στην Καβάλα (Φιλελλήνων 5), στην Καλαμάτα (Αριστομένους και Πολυβίου 6), στην Κέρκυρα, στην Κεφαλλονιά, στην Κομοτηνή, στη Λαμία, στη Λάρισα (Κουμουνδούρου 18), στη Μυτιλήνη, στην Πάτρα (Φιλοποίμενος 26), στον Πειραιά (Διοικητήριο Μαρίνας Ζέας), στο Ρέθυμνο, στη Ρόδο, στη Σάμο, στη Σύρο και στα Χανιά.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 6.6.2001
Συνεργασία Λάτση - RWE

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την κοινή δραστηριοποίησή τους στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, υπέγραψε ο όμιλος Λάτση και η γερμανική εταιρία «RWE Prower». Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο ομίλων, το μνημόνιο συνεργασίας δεν περιορίζεται μόνο στην υπό απελευθέρωση αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αλλά έχει προοπτικές επέκτασης και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Πέρα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε εξέλιξη βρίσκονται και διαπραγματεύσεις του ομίλου Λάτση και της «RWE Tranding» για συνεργασία και στον τομέα της διανομής ενέργειας. Και οι δύο εταιρίες σχεδιάζουν να υποβάλουν από κοινού αίτησης αδειοδότησης για προμήθεια και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά.

Αυξάνονται οι αμοιβές δικαστικών επιμελητών

Αυξάνονται μέχρι και 100% οι αμοιβές των δικαστικών επιμελητών. Το νέο ύψος των δικαιωμάτων και των εξόδων, όσων συμμετέχουν σε δικαστικούς πλειστηριασμούς, αναγκαστικές εκτελέσεις, κατασχέσεις (δικαστικοί επιμελητές κλπ.), ανακοίνωσε, με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών. Στην αναλυτική παρουσίαση των νέων τιμών των δικαιωμάτων και των δικαστικών εξόδων, δεν παρατίθενται οι παλιές τιμές, ώστε να είναι δυνατή η σύγκρισή τους, με τις νέες, ώστε να γίνει εμφανές το ύψος των αυξήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, οι αυξήσεις των δικαιωμάτων, φτάνουν - ανάλογα με την περίπτωση - μέχρι και 100%.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι τα δικαιώματα που θα εισπραχθούν, υπολογίζονται στο βεβαιωμένο ποσό της οφειλής και όχι στο ποσό των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ανεξάρτητα αν το ποσό των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής αναγράφεται ή όχι στην παραγγελία κατάσχεσης. Αναφέρεται επίσης ότι το άγνωστο όριο της αμοιβής που δικαιούται να εισπράξει ένας δικαστικός επιμελητής, κατ' έτος, και από κάθε ΔΟΥ για πράξεις διοικητικής εκτέλεσης, ανέχεται στο ποσό των 4 εκατ. δραχμών ή στα 11.738,81 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ