ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
Εφιάλτες

Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε δύο απαράδεκτα κοινά ψηφίσματα ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών, ακροδεξιών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων για τη Μολδαβία και τη Γεωργία, ενόψει των εκλογών στις χώρες αυτές (το ψήφισμα για τη Μολδαβία το συνυπογράφει και η ευρωενωσιακή «Αριστερά»), τα οποία καταψήφισε το ΚΚΕ. Τα ψηφίσματα αποτελούν ωμή και απροκάλυπτη επέμβαση της ΕΕ στις εκλογές των δύο κρατών, για την επικράτηση των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζει η ΕΕ σε βάρος των αντιπάλων τους, που με τη σειρά τους έχουν τη στήριξη της καπιταλιστικής Ρωσίας, οξύνοντας και κλιμακώνοντας την ιμπεριαλιστική σύγκρουση σε όλη την περιοχή. Στην τελευταία παράγραφο του ψηφίσματος για τη Γεωργία, το Ευρωκοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για την εντεινόμενη λατρεία του Στάλιν και τη σχετική άνοδο της νοσταλγίας για τη σοβιετική εποχή», αποκαλύπτοντας και ομολογώντας τον πραγματικό φόβο της ΕΕ και των αστικών πολιτικών δυνάμεων, δεκαετίες μετά την αντεπανάσταση στη Σοβιετική Ενωση. Παρά τους τόνους αντικομμουνισμού, τη λάσπη, την ιστορική διαστρέβλωση, τους πακτωλούς των αντικομμουνιστικών ευρωενωσιακών προγραμμάτων σε σχολεία και σχολές, με στόχο ειδικά τη νεολαία, οι λαοί ακόμα και σε χώρες με απαγορευμένα ή διωκόμενα ΚΚ συνεχίζουν να βλέπουν με νοσταλγία τα επιτεύγματα και την υπεροχή του σοσιαλισμού. Το φάντασμα του κομμουνισμού και της κοινωνικής απελευθέρωσης συνεχίζει να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, ταράζοντας τον ύπνο των καπιταλιστών. Οι λαοί μπορούν με την πάλη τους να κάνουν πραγματικότητα αυτούς τους εφιάλτες, σπάζοντας τα δεσμά της εκμετάλλευσης, ξεμπερδεύοντας οριστικά με την ΕΕ του κεφαλαίου και την καπιταλιστική βαρβαρότητα την οποία υπηρετεί.

Ρεζιλίκια

«Μας ρεζίλεψε. Εβγαινα στα κανάλια και έκανα γαργάρα το "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια" και το "είναι ιερή συμμαχία το ΝΑΤΟ"», έλεγε «όλο οργή» ο Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ για τον Στ. Κασσελάκη, διερωτώμενος αν είναι «αυτή η αριστερά». Αν και κάτι ξέρουν όλοι αυτοί για τη ΝΑΤΟική «αριστερά», μείναμε με την απορία: Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε δυο - δυο τις συμφωνίες με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, που μετέτρεψαν όλη την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, τις «τριμερείς» με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, όταν υπέγραφαν τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, παραδίδοντας μάλιστα και μαθήματα περί «διεθνισμού», τόσο καλά έκρυβαν όλοι αυτοί, όπως ο Ζαχαριάδης ή οι άλλοι της «Νέας Αριστεράς», το ...ρεζιλίκι τους; Οταν έλεγαν και λένε για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», όταν έλεγαν και λένε ότι πρέπει πιο αποφασιστικά η κυβέρνηση να αναλάβει ρόλους στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ουκρανία και να τρέξει τις «διευθετήσεις» με την Τουρκία, τους εξαναγκάζει κάποιος ή τους βγαίνουν αυθόρμητα; Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια: Καλή η παράσταση που ξανανεβάζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι, χρησιμοποιώντας ως «κολυμβήθρα» την προεδρία και την εκ νέου υποψηφιότητα Κασσελάκη, αλλά το έργο δεν κόβει εισιτήρια.

Βαρβαρότητα

Επιστήμονες και αρχές των ΗΠΑ προειδοποιούσαν εδώ και μέρες για έναν τυφώνα «ιστορικών διαστάσεων» στη Φλόριντα. Και ποιο ήταν το «καλύτερο» που κατάφερε το αμερικανικό κράτος; Να εκδίδει οδηγίες ότι «όποιος δεν φύγει από την περιοχή θα πεθάνει», ότι «τα σπίτια θα γίνουν φέρετρα», ότι «δεν θα γλιτώσει κανείς» και ότι «αν δεν φύγετε, γράψτε το όνομά σας με μαρκαδόρο στο χέρι σας για να σας ταυτοποιήσουμε»! Καμάρωναν μάλιστα για την τεράστια μετακίνηση πληθυσμού, που έγινε χωρίς σχέδιο και κρατική ευθύνη, ενώ υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων ότι δούλευαν μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν μπορούσαν να φύγουν! Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες της απόγνωσης, με οικογένειες να εκλιπαρούν για μια λύση, αφού δεν είχαν πού να πάνε, τα ξενοδοχεία ήταν όλα κλεισμένα, αεροπορικά εισιτήρια δεν υπήρχαν και οι δρόμοι είχαν φρακάρει. Με λίγα λόγια: Ο καθένας αφημένος μόνος του, να παλεύει όπως μπορεί. Κι αν έχει λεφτά και «άκρες», ίσως επιβιώσει. Αυτά συμβαίνουν για μια ακόμα φορά στο ισχυρότερο καπιταλιστικό κράτος του κόσμου, που τον τελευταίο χρόνο έχει διαθέσει 21,2 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ για να μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό, και που για τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαθέσει πάνω από 150 δισ. δολάρια. Κυβέρνηση και κράτος των ΗΠΑ εγκληματούν μέσα και έξω από τη χώρα τους, με την επιθετικότητα σε βάρος των λαών να μη γνωρίζει σύνορα. Καπιταλιστική βαρβαρότητα λέγεται, και ξεχειλίζει από παντού, αφήνοντας πίσω της μόνο απώλειες, συντρίμμια, πόνο και δυστυχία.

Αγωνιούν

«Ως προς το αν θα αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ μια αξιόπιστη εναλλακτική, αυτό θα το δείξει η ιστορία των επόμενων περίπου 3 ετών, μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όπου θα κληθεί να διατυπώσει μια εναλλακτική πρόταση για τον τόπο, κοστολογημένη - μάλιστα πλέον αυτό είναι κάτι που προβλέπεται εκ του νόμου» γιατί «δεν μπορείς να μιλάς στον αέρα. Αξιολογείσαι, πλέον, και με βάση την επίσημη κοστολόγηση και με βάση το τι προβλέπει η ΕΕ και με το νέο Μεσοπρόθεσμο - θα πρέπει να λες, κάθε φορά που θες να δώσεις κάτι, από πού θα κόψεις και από πού θα βρεις τα λεφτά». Αυτά έλεγε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας δύο πράγματα: Πρώτον, ότι τα μνημόνια διαρκείας που φόρτωσαν στον λαό ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυάδες τους ήρθαν για να μείνουν και αποτελούν το υπόβαθρο της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Δεύτερον, την αγωνία του αστικού πολιτικού συστήματος, ακόμα και της κυβέρνησης ΝΔ, να διαμορφωθεί γρήγορα μια κυβερνητική εναλλακτική που θα απορροφά τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ταυτόχρονα θα στηρίζει - υλοποιεί τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Εξ ου και τα «κοιλοπονήματα» στη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και οι διεργασίες μέσα και γύρω από τη ΝΔ, που ανακατεύουν την τράπουλα του αστικού πολιτικού συστήματος με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1862 Καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά η βασιλική θαλαμηγός, αλλά ο Οθωνας και η Αμαλία δεν τολμούν να βγουν στην προκυμαία, που συγκλονίζεται από αντιμοναρχικές εκδηλώσεις. Την επομένη, θα φύγει για πάντα από την Ελλάδα.

1896 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης κλασικής μουσικής Αντον Μπρούκνερ.

1899 Ξεκινά ο δεύτερος πόλεμος μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και του Ελεύθερου Κράτους των Μπόερς (Ολλανδοί άποικοι) στη Νότια Αφρική. Ο πόλεμος έληξε στις 31 Μαΐου 1902 με νίκη των Βρετανών.

1915 Η Βουλγαρία εισέρχεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των Κεντρικών Δυνάμεων.

1922 Γεννιέται ο ζωγράφος Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος.

1944 Η Βουλγαρία δέχεται τους προκαταρκτικούς όρους των συμμαχικών κυβερνήσεων, που προβλέπουν την αποχώρηση όλων των βουλγαρικών στρατευμάτων από την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία εντός 15 ημερών.

1944 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εγκαταλείπουν το Ηράκλειο Κρήτης. Τμήματα ανταρτών μπαίνουν στην πόλη.

1963 Πεθαίνει η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ (Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν).

1963 Πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και μυθιστοριογράφος Ζαν Κοκτό.

1964 Πορεία χιλιάδων Κυπρίων πραγματοποιείται στη Λεμεσό για την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων.

1970 Από το Λακκί της Λέρου 507 πολιτικοί κρατούμενοι, μέλη και στελέχη της ΕΔΑ, στέλνουν γράμμα με το οποίο καταδικάζουν τον διασπαστικό ρόλο των Μπριλλάκη, Δρακόπουλου και Καρρά, δηλώνουν ότι οι παραπάνω δεν μπορούν πια να εκπροσωπούν την ΕΔΑ και τονίζουν την επιτακτική ανάγκη της ανασυγκρότησης του κεντρικού της οργάνου.

1977 Η βόμβα νετρονίου συγκαταλέγεται στα κύρια θέματα συζήτησης της ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ