ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ετοιμάζονται για μία ακόμα μεγάλη μάχη, για το μεροκάματο και την ίδια τη ζωή τους

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, για τη μεγάλη αναμέτρηση στον κλάδο των Κατασκευών

Από προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων
Από προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων
Για μία ακόμα μεγάλη μάχη ετοιμάζονται εντατικά οι οικοδόμοι, συνολικά ο κλάδος των Κατασκευών, με την πανοικοδομική απεργία στις 6 Νοέμβρη. Δύο χρόνια μετά την προηγούμενη επιτυχημένη προσπάθεια για την υπογραφή ΣΣΕ, στο επίκεντρο της διεκδίκησης βρίσκεται η νέα ΣΣΕ με αυξήσεις, αλλά και τα ζητήματα ασφάλισης, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ. Ταυτόχρονα, ο κλάδος συντονίζεται με τα εκατοντάδες συνδικάτα όλης της χώρας που οργανώνουν την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Γι' αυτές τις αναμετρήσεις και τις διεκδικήσεις των οικοδόμων ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

* * *

-- Δύο χρόνια πριν, με μεγάλους αγώνες η Ομοσπονδία κατάφερε να υπογράψει ΣΣΕ. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο;

-- Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι ήταν μεγάλης σημασίας η υπογραφή ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα, που έφτασαν από 18% μέχρι 38%. Βοήθησε τους εργαζόμενους του κλάδου να αποκτήσουν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, που επιδιώκει να έχει «στο χέρι» εργάτες αμειβόμενους με τα ελάχιστα μεροκάματα. Από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής της, το σύνολο των οικοδόμων είδε να βελτιώνεται το ύψος των ενσήμων του.

Κάθε μέρα στα εργοτάξια και στα γιαπιά με το αγωνιστικό κάλεσμα
Κάθε μέρα στα εργοτάξια και στα γιαπιά με το αγωνιστικό κάλεσμα
Η ΣΣΕ εφαρμόστηκε στο μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του κλάδου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εργοδοσία δεν παραβίαζε πλευρές της Σύμβασης. Εξάλλου, το ζήτημα της εφαρμογής είναι ένας καθημερινός αγώνας των συνδικάτων. Η σύμβαση δεν εφαρμόστηκε σε ένα μικρότερο μέρος εργαζομένων, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκαν να την κηρύξουν ως γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες του κλάδου.

Σήμερα τα βελτιωμένα μεροκάματα εξανεμίζονται τις πρώτες μέρες του μήνα από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής, σε Ενέργεια, διατροφή, στέγαση, Υγεία, Εκπαίδευση. Ολα «τρέχουν με χίλια» και το μεροκάματο δεν ανταποκρίνεται.

Το ζήτημα της ασφάλισης, του ενσήμου στους οικοδόμους είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Οι οικοδόμοι δουλεύουν «στα κόκκινα» όλες τις εργάσιμες μέρες και ακόμα παραπάνω, και ασφαλίζονται για λίγο πάνω από τις μισές μέρες. Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι οικοδόμοι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ανεργίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό το εξής στοιχείο: Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, για το διάστημα Γενάρης - Αύγουστος 2023 οι οικοδόμοι ασφαλίζονται κατά μέσο όρο με 12,09 έως 13,64 ένσημα τον μήνα, όσα περίπου την περίοδο της κρίσης και της μεγάλης ανεργίας (Οκτώβρης 2013 με 12,82 ένσημα).

Κατά συνέπεια, σήμερα οι οικοδόμοι βρίσκονται μπροστά στα ίδια προβλήματα. Στην κρίση ψάχναμε «με το ντουφέκι» μεροκάματο για να μπαλώσουμε τρύπες και τώρα, που υπάρχει δουλειά, πάλι «το ταμείο είναι μείον».

Ο δρόμος του αγώνα, της διεκδίκησης, είναι μονόδρομος. Για να κερδίσουμε εμείς πρέπει να χάσουν η μεγαλοεργοδοσία, οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι.

-- Οι διεκδικήσεις που ξεχωρίζει η Ομοσπονδία για τη νέα ΣΣΕ τι σημαίνουν πρακτικά για τη δουλειά του οικοδόμου;

-- Οι διεκδικήσεις που έχουμε στην προμετωπίδα της πάλης μας αποτελούν ένα ενιαίο πλαίσιο που απαντά σε βασικές ανάγκες και προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου.

Η υπογραφή νέας ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις στα μεροκάματα, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, συνδέεται άρρηκτα με το ζήτημα της ασφάλισης, της εφαρμογής του κανόνα «κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο», που γίνεται κουρελόχαρτο από τη μεγαλοεργοδοσία και την έλλειψη ελέγχων.

Συνδέεται με το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της αναγνώρισης και διανομής των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους δικαιούχους οικοδόμους, όπως συνέβη κατά το παρελθόν.

Συνδέεται με την προστασία της ζωής και της υγείας των οικοδόμων, με λήψη μέτρων και ελέγχων στους χώρους δουλειάς. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους 23 συνάδελφοί μας στους χώρους δουλειάς.

Η πάλη μας συνδέεται με τον αγώνα για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, τους μεγάλους κινδύνους που γεννιούνται με την πολεμική ανάφλεξη όλης της περιοχής. Η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον λαό για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στους πολέμους. Εμείς βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλους κινδύνους, με ανάγκες ακάλυπτες, και η κυβέρνηση στέλνει φρεγάτες και πολεμικό υλικό, σκορπάει δισ. ευρώ στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για να στηρίξει τα συμφέροντα των λίγων, που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ολες οι διεκδικήσεις που βάζουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και των μεγάλων απεργιών του Νοέμβρη, της πανοικοδομικής στις 6 και της πανεργατικής στις 20, δεν είναι μόνο αιτήματα γραμμένα σε ένα χαρτί. Συνδέονται με τη ζωή μας και η ικανοποίησή τους θα δώσει ανάσες ανακούφισης, θα επιβεβαιώσει ότι με τον συλλογικό αγώνα μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, που θα τροφοδοτούν νέες, καλύτερες προϋποθέσεις και δυνατότητες της πάλης. Για παράδειγμα, αν με τον αγώνα μας πετύχουμε την υπογραφή νέας ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις, σημαίνει ότι ένας έγγαμος τεχνίτης οικοδόμος που σήμερα αμείβεται με 57,40 ευρώ (μαζί με τις τριετίες) θα αμείβεται με 84 ευρώ και το μεροκάματό του θα αντιστοιχεί σε 7ωρη εργασία.

Σημαίνει ότι αν κερδίσουμε την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, χιλιάδες οικοδόμοι θα καλύψουν κενά της ασφάλισής τους από τα αδιάθετα ένσημα που εδώ και δεκαετίες εισπράττει ο ΕΦΚΑ για λογαριασμό της εργασίας τους. Σημαίνει ότι θα παρθούν μέτρα για την προστασία της ζωής μας στους χώρους δουλειάς.

-- Πράγματι, τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα παραμένουν στα αζήτητα και η κυβέρνηση απορρίπτει την αναγνώριση και διανομή τους. Γιατί παραμένει ψηλά στα αιτήματα του κλάδου;

-- Τα «υπέρ αγνώστων» ή, πιο σωστά, τα αδιάθετα ένσημα είναι ένσημα που αντιστοιχούν σε πραγματική εργασία των οικοδόμων, που έχει βεβαιωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και έχουν εισπραχθεί οι εισφορές που αναλογούν. Ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις παραπάνω εισφορές από το 1985, συγκεντρώνοντας ένα ποσό που ξεπερνά τα 246 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει απαντηθεί από το υπουργείο Εργασίας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ το φθινόπωρο του 2023. Οι οικοδόμοι όμως ένσημα δεν έχουν πάρει, όπως συνέβη κατά το παρελθόν.

Ολες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί Εργασίας δεν έχουν κανένα επιχείρημα για να αντικρούσουν τις θέσεις και τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ολα τα επιχειρήματά τους έχουν αποδομηθεί και αναγκαστικά όλοι αναγνωρίζουν το δίκαιο της διεκδίκησής μας, αλλά επικαλούνται διάφορα νομικά ζητήματα για να μην προχωρήσουν στη λύση του προβλήματος. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης και της μέγιστης πίεσης που πρέπει να ασκηθεί από τους οικοδόμους για την άμεση ικανοποίησή του. Δεν υπάρχει καμία λογική, ούτε καν στα δικά τους, αστικά πλαίσια, που να λέει: «Εσείς θα δουλεύετε, εμείς θα εισπράττουμε εισφορές για τη δουλειά σας και στο τέλος θα μένετε χωρίς ένσημα».

-- Ποια είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στις διεκδικήσεις και πώς απαντούν τα συνδικάτα;

-- Η εργοδοσία έχει τις δικές της θέσεις, που εκφράζουν τα συμφέροντά της και έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η υπογραφή ΣΣΕ δεν είναι εύκολη μάχη. Η εργοδοσία έχει τα δικά της όπλα, θέτει τα δικά της διλήμματα. Αλλά και εμείς, τα Συνδικάτα και η Ομοσπονδία μας, έχουμε τα δικά μας όπλα. Εχουμε τη δύναμη του αγώνα, την πείρα των προηγούμενων σταθμών της ταξικής πάλης, που έφεραν μεγάλες κατακτήσεις. Εχουμε τα πρόσφατα θετικά παραδείγματα των αγώνων, όπως των εργαζομένων στη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, που μετά από πολυήμερο απεργιακό αγώνα απέσπασαν σημαντικές αυξήσεις στα καταβαλλόμενα μεροκάματα και μισθούς, των μεταλλωρύχων στη Χαλκιδική, των μεταλλεργατών της Ζώνης κ.ά.

Το δίκιο δεν κερδίζεται με παρακάλια. Δεν θα το χαρίσει καμία φιλεύσπλαχνη εργοδοσία που θα μας λυπηθεί για τα βάσανα και τα προβλήματα που βιώνουμε. Αυτοί κοιτάνε το δικό τους συμφέρον. Εμείς με τον αγώνα μας θα τους υποχρεώσουμε να υποχωρήσουν μπροστά στις διεκδικήσεις μας. Γι' αυτό ο απεργιακός αγώνας είναι πάρα πολύ σημαντικός και η επιτυχία του θα φανερώσει νέες μεγάλες δυνατότητες για νέες κατακτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ