ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Πλούσια τρίχρονη δράση, δύναμη για νέους αγώνες και διεκδικήσεις

Ξεκίνησε χτες το 24ο Συνέδριο με εκατοντάδες αντιπροσώπους από όλη τη χώρα

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του ΠΑΜΕ
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του ΠΑΜΕ
Με τη συμμετοχή 352 αντιπροσώπων που εκπροσωπούν 99 σωματεία - μέλη της και χιλιάδες συνταξιούχους σε όλη τη χώρα, άρχισαν χτες στην Αθήνα οι τριήμερες εργασίες του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Το Συνέδριο ολοκληρώνει τον κύκλο μιας τριετίας γεμάτης με πλούσια δράση του συνταξιουχικού κινήματος, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των συνταξιούχων με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. Τους εκατοντάδες αντιπροσώπους μάλιστα υποδέχθηκε σε πολύ θερμό κλίμα η χορωδία του ΠΑΜΕ με καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην πλούσια δράση τους. Χαιρετισμό στις εργασίες απηύθυνε εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος.

Στην εισήγηση, που παρουσίασε εκ μέρους της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας ο πρόεδρός της, Δήμος Κουμπούρης, παρουσιάστηκαν ολόπλευρα οι συνθήκες μέσα στις οποίες επιβιώνουν τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων στη χώρα μας. Συνθήκες που διαμόρφωσαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων από το 2010 ακόμα, οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά και το κύμα ακρίβειας που την τελευταία τουλάχιστον τριετία κατατρώει τις πενιχρές συντάξεις.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση του περιεχόμενου αυτής της επίθεσης, η εισήγηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι εδώ η θανατηφόρα νομοθετική διάταξη που κατάργησε την κατώτατη σύνταξη και την διαχώρισε σε εθνική και ανταποδοτική, οι ατελείωτες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών, οι περικοπές των Δώρων μας, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας, η αύξηση των κρατήσεων για την Υγεία κατά 6% - ακόμη και στους πεθαμένους - η αύξηση της συμμετοχής μας στα φάρμακα. Η μη καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015 - 2016, των επικουρικών και Δώρων. Η "προσωπική διαφορά" του νόμου Κατρούγκαλου που διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της για κατάργησή του. Η αρπαγή δεκάδων δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι οφειλές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι περικοπές στις συντάξεις μας μέσω της ακρίβειας, που τσακίζει το εισόδημά μας».

Από τις εργασίες
Από τις εργασίες
Επιπλέον τονίστηκε: «Οι όποιες πενιχρές "αυξήσεις" έδωσε η κυβέρνηση στο τέλος της προηγούμενης θητείας της μετά από δεκατρία χρόνια, είναι πολύ κάτω από την άνοδο του πληθωρισμού και δεν αποδόθηκαν σε όσους συνταξιούχους είχαν "προσωπική διαφορά". Δεν δόθηκε ποτέ καμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Για όσους από τους συνταξιούχους το άθροισμα των συντάξεών τους πέρασε κάποια λογιστικά όρια, τους προέκυψε εισφορά αλληλεγγύης ΑΚΑΓΕ. Τα ίδια και για τις συντάξεις που πέρασαν τα φορολογικά όρια».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που κάθε μέρα χειροτερεύει, οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική απάντηση με την πανελλαδική συγκέντρωση στις 22 Νοέμβρη, απορρίπτοντας την κυβερνητική προπαγάνδα η οποία, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, επιχειρεί «να μας γεμίσει τα πορτοφόλια με αέρα κοπανιστό, με ψέματα και μισές αλήθειες». Ξεκαθάρισαν πως η Ομοσπονδία και συνολικά το συνταξιουχικό κίνημα που συσπειρώνεται στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, θα συνεχίσει να διεκδικεί όλα εκείνα που με τη βία τους έχουν αφαιρεθεί και τα έχουν πληρώσει σε όλη τους τη ζωή.

  • Σε επόμενο φύλλο ο «Ριζοσπάστης» θα δώσει συνέχεια στο ρεπορτάζ από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Μαχητική παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενάντια στις επιστροφές επιδοτήσεων

Μαχητική παρέμβαση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο, απαιτώντας να μην επιστραφούν οι πενιχρές επιδοτήσεις που πήραν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι για την περίοδο 2022 - '23, για τις οποίες ο Οργανισμός επικαλείται «λάθος», πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Από κοινού με αντιπροσωπείες Αγροτικών Συλλόγων, υπογράμμισε ότι την ίδια ώρα που οφείλονται χρήματα στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, που πλήττονται από την ακρίβεια στο κόστος παραγωγής και γενικότερα, αλλά και από τις «ανοιχτές» τιμές στα προϊόντα τους, σήμερα τους ζητάνε και το... βόδι. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί για τους οποίους ο Οργανισμός απαιτεί επιστροφές, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από 500 έως και 2.000 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που τους οφείλονται και οι ενισχύσεις της προηγούμενης περιόδου!

«Δεν αποδεχόμαστε τα συγκεκριμένα μέτρα, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τίποτα, για προβλήματα και λάθη που δεν ευθυνόμαστε!», επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης. «Τη στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις ακόμα και 50%, μας μιλάνε για λάθη και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πώς και πώς για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ικανοποίησης όλων των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία θα προχωρήσει και σε διαμαρτυρία με ψήφισμά της προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απαιτώντας αυτό να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να στηριχθεί.

Της μείωσαν το επίδομα παιδιών 40% και ζητάνε και τα ρέστα!

Μια ακόμα ιστορία μονογονεϊκής οικογένειας, εργαζόμενης μητέρας τριών παιδιών φέρνει στην επιφάνεια τη βαρβαρότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ως αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών, που αντιμετωπίζει κάθε μέτρο στήριξης ως «κόστος» προς εξορθολογισμό.

Το ετήσιο εισόδημα της παραπάνω εργαζόμενης, που διαμένει στην Αθήνα, είναι 10.000 ευρώ, και προέρχεται από μισθωτή υπηρεσία. Δεν έχει καμιά ακίνητη περιουσία και μένει στο ενοίκιο, σε ένα σπίτι 67 τετραγωνικών, για το οποίο πληρώνει 500 ευρώ τον μήνα. Σε αυτές τις συνθήκες στις 12 Σεπτέμβρη 2024 έμεινε άνεργη.

Στο μεταξύ, η μεγάλη της κόρη, 19 ετών και φοιτήτρια Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά έκανε ορισμένα μεροκάματα το 2023, για τα οποία πληρώθηκε συνολικά 570 ευρώ. Και όπως φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, η ...κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τιμώρησε ολόκληρη την οικογένεια γι' αυτό!

Στο τέλος Σεπτέμβρη 2024 η απολυμένη πλέον μητέρα περίμενε την τέταρτη δόση του επιδόματος παιδιού το οποίο το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη λόγω αυξημένων αναγκών. Ομως, αντί για την τέταρτη δόση έμαθε ότι το επίδομα παιδιών που έπαιρνε ήταν υψηλό και γι' αυτό θα πρέπει να γυρίσει πίσω τη διαφορά!

Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί οι προϋποθέσεις που ορίζει η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι τέτοιες ώστε τα 570 ευρώ από τα μεροκάματα της κόρης φοιτήτριας μετράνε για 3.000 ευρώ ως τεκμαρτό εισόδημα! Ετσι το οικογενειακό εισόδημα έφθασε, στα χαρτιά, τις 13.000 ευρώ και γι' αυτό το επίδομα παιδιών πέφτει στα 336 ευρώ το δίμηνο από τα 560 ευρώ που έπαιρνε μέχρι τώρα! Δηλαδή μείωση 40% με βάση ένα πέρα για πέρα πλασματικό εισόδημα, λόγω των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται! Κατά συνέπεια, με τις τρεις προηγούμενες δόσεις που είχε λάβει είχε καλυφθεί το ποσό αυτό, και έφτασε τώρα να φαίνεται ότι η απολυμένη μητέρα χρωστάει κι από πάνω!

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν συνυπολογιστεί ότι η μητέρα ήταν αυτοαπασχολούμενη και αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί της σε συνθήκες πανδημίας και ενώ είχε προηγηθεί η οικονομική κρίση. Σε τέτοιες συνθήκες, όξυνσης των προβλημάτων και της απόγνωσης, έκλεισε τα βιβλία της στην εφορία αλλά δεν αιτήθηκε τη διαγραφή της από τον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί μέχρι τώρα να πάρει επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή η εφορία τής κατάσχεσε και τον τελευταίο μισθό, για χρέη από το μαγαζί που είχε!

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Αύριο η κινητοποίηση για το επίδομα ασθενείας

Τη χορήγηση επιδόματος ασθενείας σε επαγγελματία που νοσηλεύεται, και σε κάθε επαγγελματία που το έχει ανάγκη, απαιτούν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Ενώσεις επαγγελματιών με κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη 16 Οκτώβρη στις 8 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Ο επαγγελματίας, ιδιοκτήτης καθαριστηρίου στο Περιστέρι, έχει υποβληθεί σε χειρουργείο λόγω ανευρύσματος στην κοιλιακή χώρα. Μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο εδώ και πάνω από 20 μέρες, χωρίς να έχει καμία στήριξη από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Στο μεταξύ, με συσκέψεις, συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες δυναμώνουν τον αγώνα τους οι μικροί ΕΒΕ, με σταθμό το συλλαλητήριο που διοργανώνουν στην Αθήνα την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Αθηνών και προαστίων καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, 6ος όροφος). Επίσης, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στις 21 Οκτώβρη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Από τις 21 Οκτώβρη έως τις 11 Νοέμβρη 2024 θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Τις μέρες των αρχαιρεσιών οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στις εξής ημερομηνίες και περιοχές:

-- 21/10 Μαρούσι (Βασ. Σοφίας 9 και Δημ. Μόσχα - Δημαρχείο)

-- 22/10 Κορυδαλλός (Γρ. Λαμπράκη 240 - Δημαρχείο)

-- 23/10 Αγιοι Ανάργυροι (Λεωφ. Δημοκρατίας 61 - Δημαρχείο)

-- 24/10 Καισαριανή (Βρυούλων 125 και Φιλαδελφείας - Δημαρχείο)

-- 30/10 Πετρούπολη (Εθν. Αντιστάσεως 61 - Πολιτιστικό κέντρο)

-- 31/10 Ελευσίνα (Ηρώων πολυτεχνείου - Εργοτάξιο)

-- 1/11 Αθήνα (Αιόλου 47, 4ος όροφος)

-- 4/11 Πειραιάς, στα γραφεία του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνικών Δήμου Πειραιά (Ρετσίνας 45 στο αμαξοστάσιο του Δήμου Πειραιά)

-- 5/11 Ηλιούπολη (Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου και Πρωτόπαπα - Δημαρχείο)

-- 6/11 Χαϊδάρι (Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως - Δημαρχείο)

-- 8/11 Αγία Παρασκευή (Λεωφ. Μεσογείων 415-417)

-- 11/11 Περιστέρι (Αγίου Βασιλείου 62 - Αμαξοστάσιο).

Επίσης στις 7 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίσουν στη Νέα Ιωνία από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι (Πατριάρχου Ιωακείμ 4 - ΚΕΠ) και στο Γαλάτσι από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους - Δημαρχείο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ