ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μέτρα κατά του ασύλου σε Γερμανία και Πολωνία

Η Ιταλία στέλνει ξεριζωμένους στα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αλβανία

Συμφώνησαν χθες στο λεγόμενο «πακέτο για την ασφάλεια», με πρωτοφανή σκληρά μέτρα για το άσυλο και τους «παράτυπους» μετανάστες, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) της Γερμανίας.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει μέτρα πίεσης και καταστολής, μεταξύ άλλων ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας, κατάργηση των κοινωνικών παροχών για πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ - υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η χώρα δέχεται να τους επιστρέψουν σε αυτήν. Ειδικά για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες που «διαπράττουν εγκλήματα» η απέλαση θα καθίσταται «πολύ πιο εύκολη», ενώ το καθεστώς προστασίας θα αίρεται σε περίπτωση που ο αιτών άσυλο ή ο πρόσφυγας ταξιδεύει στην πατρίδα του χωρίς σοβαρό λόγο.

Επίσης περιλαμβάνει αυστηροποίηση των κανόνων οπλοκατοχής σε ό,τι αφορά τα μαχαίρια, μέτρα για την «αποτροπή ισλαμιστικών εγκλημάτων» και «μείωση της παράτυπης μετανάστευσης». Σε αθλητικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, αγορές και άλλες συγκεντρώσεις, αλλά και στα ΜΜΜ θα απαγορεύεται να φέρει κανείς μαχαίρι.

Οι νομοθετικές προτάσεις αναμένεται να φτάσουν στη γερμανική βουλή την επόμενη εβδομάδα και έως τις 18 Οκτώβρη να έχουν εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD) ισχυρίστηκε πως «το πακέτο ασφαλείας μας ενισχύει την εσωτερική ασφάλεια της χώρας μας» από την «ισλαμιστική τρομοκρατία», ενώ στην πραγματικότητα χτυπά σκληρά το άσυλο και τους πιο ευάλωτους από τους ξεριζωμένους.

Η Σοσιαλδημοκράτης υπουργός «κατέβαλε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να φανεί αποφασισμένη, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής ασύλου της Γερμανίας στους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο», γράφει η Sueddeutsche Zeitung. Tόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί όλους τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη.

Η Φέζερ προετοίμασε το έδαφος για τον Καγκελάριο Ολαφ Σολτς, καθώς η μετανάστευση θα είναι βασικό θέμα την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, 17 - 18 Οκτώβρη. Οι υπουργοί Εσωτερικών έδειξαν ήδη τον «δρόμο» της πολτικής ασύλου της ΕΕ. Οπως σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών συζήτησαν την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την πολιτική επιστροφών και την ιδέα της δημιουργίας κέντρων επιστροφής σε τρίτες χώρες για αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί. Πολλοί από τους υπουργούς Εσωτερικών τάχθηκαν υπέρ ενός τέτοιους σχεδίου, ενώ ορισμένοι υπέδειξαν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να είναι ένα πιθανό πεδίο δοκιμών».

Πρώτες καραβιές ξεριζωμένων από Ιταλία σε Αλβανία

Η απάνθρωπη αντιμετώπιση της ΕΕ σε βάρος των ξεριζωμένων από τη φτώχεια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους προχωράει. Από την Ιταλία, ξεκίνησαν χθες τα πρώτα δρομολόγια πλοίων του πολεμικού ναυτικού που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Αλβανία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις τον περασμένο Νοέμβρη. Αυτή προβλέπει τη λειτουργία, σε αλβανικό έδαφος, ενός κέντρου με χωρητικότητα 880 ατόμων, ένα κέντρο προ-απέλασης και μια φυλακή με 20 θέσεις. Στο συγκεκριμένο κέντρο - σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, θα «διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου», ωστόσο στην πραγματικότητα θα λειτουργεί ως χώρος από όπου θα γίνονται απελάσεις.

Πολωνία: Αναστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο

Επίσης η Πολωνία σχεδιάζει να αναστείλει προσωρινά τα δικαιώματα που συνδέονται με την παροχή ασύλου στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που αποσκοπεί στη μείωση της μετανάστευσης χωρίς έγγραφα στο ελάχιστο, δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ.

«Ενα στοιχείο της στρατηγικής μας θα είναι η προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ασύλου και θα ζητήσω να αναγνωριστεί αυτή η απόφαση στην Ευρώπη», δήλωσε εντάσσοντας την απόφαση στην γεωπολιτική αντιπαράθεση με Ρωσία και Λευκορωσία: «Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς χρησιμοποιείται το δικαίωμα στο άσυλο από τον Λουκασένκο και τον Πούτιν, από λαθρέμπορους και διακινητές ανθρώπων».

Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι θα κλείσει τα σύνορα της Πολωνίας έναντι των εισερχομένων χωρίς έγγραφα. «Δεν θα σεβαστούμε και δεν θα εφαρμόσουμε καμία ιδέα της ΕΕ εάν είμαστε βέβαιοι ότι είναι επιζήμια για την ασφάλειά μας», υπογράμμισε.

Η Πολωνία έχει κατασκευάσει τείχος στα σύνορα με την Λευκορωσία, που φυλάσσεται από στρατιώτες, και έχει εξαγγειλει δισεκατομμύρια ευρώ για πρόσθετες οχυρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ