ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

«Λεφτά για την Υγεία - όχι για τα ΝΑΤΟικά σφαγεία» διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη

ΥΜΑΘ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

INTIME NEWS

ΥΜΑΘ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εδώ και τώρα διπλασιασμό του προσωπικού και τον απολαβών του στο ΕΣΥ, όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης απαίτησαν οι υγειονομικοί και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της χτεσινής πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας.

Στο πλευρό τους, στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, βρέθηκαν μαζικά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων και συνταξιούχοι, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους.

Με συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης.

«Απαιτούμε τα αυτονόητα. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων για την ικανοποίηση των αναγκών, για περίθαλψη των ασθενών, για αυξήσεις στους μισθούς μας», σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Αναφέρθηκε στην υποστελέχωση στα νοσοκομεία και «ξετίναξε» με συγκεκριμένα στοιχεία τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τα «ρεκόρ προσλήψεων», αφού για παράδειγμα στην τελευταία προκήρυξη περιλαμβάνονται μόλις 8 θέσεις για τα 4 από τα 9 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κλειστές μένουν το 40% των χειρουργικών αιθουσών της πόλης, και για 100 νοσηλευτές χειρουργείου και 25 αναισθησιολόγους δεν λύνεται το τεράστιο πρόβλημα της λίστας αναμονής, της λίστας της ντροπής, αφού με τόσες προσλήψεις θα μπορούσε να μηδενιστεί η αναμονή. «Αντίθετα ο υπουργός μάς λέει ότι η λύση είναι να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα και στα απογευματινά χειρουργεία, στην εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων», σημείωσε.

ΔΡΑΜΑ
ΔΡΑΜΑ
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι σωματείων από τα νοσοκομεία της πόλης και σωματείων άλλων κλάδων.

Μαζικές συγκεντρώσεις σε Βέροια και Δράμα

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Βέροια, μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» και άλλων φορέων.

Στη Δράμα απεργιακή συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη στην Αντιπεριφέρεια πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί με τη συμπαράσταση του εργαζόμενου λαού της περιοχής. Η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ μαζική ήταν και η συμμετοχή των σωματείων και φορέων του νομού που βλέπουν το νοσοκομείο να καταρρέει, μετά τις ομαδικές παραιτήσεις γιατρών εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης και διοικήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μικροβιολογικό εργαστήριο εργάστηκε με προσωπικό ασφαλείας, το ίδιο και το Ακτινολογικό, επίσης δεν έγιναν χειρουργεία, ενώ πολλοί ήταν οι υγειονομικοί που έκαναν απεργία για πρώτη φορά.


Μαχητικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στην Πάτρα μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα της ΕΙΝΑ στο Εργατικό Κέντρο. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα. Επίσης, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, η Συντονιστική Αγώνα Αναπήρων Αχαΐας, συνταξιουχικά σωματεία, φοιτητές σχολών Υγείας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Δάβουλος, πρόεδρος ΕΙΝΑ, που υπογράμμισε ότι η απεργία αφορά όλο τον λαό, ενώ ανέδειξε την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων. Τόνισε πως η δημόσια Υγεία απαιτεί άτομα όχι για να κόβουν «κορδέλες», αλλά για να στελεχώσουν τους τομείς της και να προσφέρουν υπηρεσίες στον λαό.

Χαιρετισμούς, καλώντας σε συνεχή πάλη για όλα όσα έχουν ανάγκη ο λαός και οι εργαζόμενοι σήμερα για την Υγεία, απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Ελένη Μπιρλή εκ μέρους της ΣΕΑΝ και η Ελένη Δεβελέκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για την Υγεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», και «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις».

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα της ΕΙΝΝΑΑ και στην πύλη του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπου δίπλα στους υγειονομικούς βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο της πόλης, συνταξιούχοι κ.ά. λαϊκοί φορείς, ενώ τη στήριξή του εξέφρασε και ο Εμπορικός Σύλλογος. Στο Μεσολόγγι, υγειονομικοί και άλλος λαϊκός κόσμος έδωσαν το «παρών» στο αγωνιστικό «ραντεβού» στην πύλη του νοσοκομείου.

Συγκέντρωση υγειονομικών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της 5ης ΥΠΕ, με τον Νίκο Νταφούλη, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας, να μεταφέρει το μήνυμα της μεγάλης συμμετοχής. Μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που έχουν οδηγήσει π.χ. στο 50% των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της Λάρισας να παραμένουν κλειστές. Χαιρετισμοί έγιναν και από τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών σωματείων, του συλλόγους φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συλλόγου μελών ΔΕΠ της Ιατρικής.

Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση έγινε στην πύλη του νοσοκομείου, όπου μίλησε ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας. Στα Τρίκαλα, η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 85%, ενώ συγκέντρωση έγινε στο χώρο του ΤΕΠ, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Στον Βόλο, συγκέντρωση έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο.

Στην Κρήτη

ΚΡΗΤΗ - ΠΑΓΝΗ
ΚΡΗΤΗ - ΠΑΓΝΗ
Στο Ηράκλειο, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου. Στην κινητοποίηση έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μαχητική πορεία στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, καλώντας σε κλιμάκωση με το παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο στις 6 Νοέμβρη.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, στην πύλη του, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν σε Ρέθυμνο, Χανιά, Λασίθι, Αγιο Νικόλαο, Σητεία και Ιεράπετρα.

Στην Ηπειρο

Στα Γιάννενα η μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου με τη στήριξη φορέων της πόλης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, οι Σύλλογοι εργαζομένων των νοσοκομείων «Χατζηκώστα» και ΠΓΝΙ, ο Σύλλογος Μάιων Ηπείρου. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και στήριξαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Καλλιθέα».

Στην Πρέβεζα, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, ενώ στην Αρτα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα συλλαλητήριο, μια κοινή πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και του Εργατικού Κέντρου Αρτας.

Σε Στερεά και Εύβοια

Σε Χαλκίδα, Λιβαδειά και Καρπενήσι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και τα σωματεία τους, έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων και συλλόγων συνταξιούχων, πραγματοποίησαν απεργιακές συγκεντρώσεις στις εισόδους των νοσοκομείων.

Σε νησιά του Ιονίου

Στο ΓΝ Ζακύνθου, πραγματοποίησε συγκέντρωση το Εργατικό Κέντρο του νησιού, στηρίζοντας τους υγειονομικούς. Στο Αργοστόλι στο κάλεσμα για συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ Κεφαλονιάς μια σειρά σωματεία του νησιού.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Λευκάδα από τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ