ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
1936: Η μοναρχοφασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου

Σιδηροδέσμιοι κομμουνιστές κρατούμενοι χαιρετούν με υψωμένες γροθιές λίγο πριν μεταφερθούν σ' έναν απ' τους τόπους εξορίας
Σιδηροδέσμιοι κομμουνιστές κρατούμενοι χαιρετούν με υψωμένες γροθιές λίγο πριν μεταφερθούν σ' έναν απ' τους τόπους εξορίας
Στις 4 Αυγούστου 1936 κηρύχτηκε ο στρατιωτικός νόμος και ανεστάλησαν βασικά άρθρα του Συντάγματος. Μόνο τις πρώτες μέρες της δικτατορίας συνελήφθησαν και στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αντιφασίστες, ενώ πολλοί ρίχτηκαν στις φυλακές. Στις 19 Σεπτέμβρη συνελήφθη ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης.

Οι μαζικές συλλήψεις συνεχίστηκαν σ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας. Χιλιάδες κομμουνιστές, αντιφασίστες και δημοκράτες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν.

Η δικτατορία απαγόρευσε τη δράση όλων των πολιτικών κομμάτων. Φίμωσε τον Τύπο. Φασιστικοποίησε τα εργατοϋπαλληλικά συνδικάτα και χτύπησε βαριά τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις. Ιδρυσε την «Εθνική Οργάνωση Νεολαίας» (ΕΟΝ) για να «διαπαιδαγωγήσει» φασιστικά την ελληνική νεολαία και να καλλιεργήσει σ' αυτήν το πνεύμα της υποταγής στους ξένους και ντόπιους τυράννους, να μετατρέψει τους νέους σε πραιτοριανούς.

Η δικτατορία βασάνιζε απάνθρωπα τους κομμουνιστές και τους αντιφασίστες στα άντρα της Γενικής Ασφάλειας με τον άγριο ξυλοδαρμό, τη φάλαγγα, το ρετσινόλαδο και άλλες φασιστικές μεθόδους. Ιδρυσε το στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και έστειλε στο μεσαιωνικό κάτεργο των φυλακών Κέρκυρας τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ.

Το καθεστώς βασιλιά - Μεταξά ψήφισε το διαβόητο νόμο 375 «περί κατασκοπίας». Με βάση αυτό το νόμο καταδικάστηκαν αργότερα, στη δεκαετία 1940-1950, πάρα πολλοί κομμουνιστές σε θάνατο και ισόβια δεσμά σαν «κατάσκοποι» και πολλοί εκτελέστηκαν.

Η 4η Αυγούστου 1936 ήταν ανοιχτή φασιστική τρομοκρατική δικτατορία των πιο αντιδραστικών δυνάμεων. Εξέφραζε τη θέληση της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών και μεγαλεμπόρων και του ξένου (κυρίως αγγλικού κεφαλαίου) να πνίξουν τη λαϊκή θέληση, που αποτελούσε κίνδυνο για την κυριαρχία τους και να επιβάλουν στο λαό την πιο βίαιη και ολοκληρωτική καταπίεση και φανέρωνε παράλληλα την αδυναμία της πλουτοκρατίας να κυβερνήσει με τις μεθόδους του αστικού κοινοβουλευτισμού.

Κύρια εσωτερικά στηρίγματα της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου ήταν η πλουτοκρατία, η μοναρχία και η ανώτερη στρατοκρατία. Επίσης, στηρίγματά της ήταν οι δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, ειδικά τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και μερίδα εργατοπατέρων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Διεθνώς η δικτατορία βασιζόταν, κυρίως στην υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής Αγγλίας.

Κύρια επιδίωξη της δικτατορίας ήταν να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο και ξένο, και να κατοχυρώσει τις στρατηγικές θέσεις του αγγλικού ιμπεριαλισμού.

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ
1875: Πεθαίνει ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Δανός μυθιστοριογράφος, γνωστός κυρίως ως συγγραφέας παιδικών παραμυθιών. Στην αρχή της λογοτεχνικής του σταδιοδρομίας έγραφε ποιήματα. Κορυφαίο ποιητικό του έργο είναι το λυρικό ποίημα «Το παιδί που πεθαίνει». Με τη βασιλική χορηγία ταξίδεψε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και μελέτησε τη φιλολογία τους. Τα «Παραμύθια» του εκδόθηκαν το 1842 σε τρεις τόμους και συμπληρώθηκαν το 1861. Μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου.

1991: Πεθαίνει ο Νικηφόρος Βρεττάκος. Κορυφαίος Ελληνας ποιητής. Λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις νομικές του σπουδές και εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα. Το 1929 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο: «Κάτω από σκιές και φώτα». Ακολούθησαν οι συλλογές: «Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων», «Ο πόλεμος», «Το ταξίδι του Αρχάγγελου», «Μαργαρίτα», «Γυμνό παιδί» και πολλές άλλες. Πάντα στο πλευρό των δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού, γνώρισε την καταξίωση.

ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 4 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1789 Στη Γαλλική Επανάσταση, η εθνοσυνέλευση καταργεί τη δουλοπαροικία ως συνέπεια της κατάργησης του φεουδαρχικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας. Ηταν μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Επανάστασης και έφερνε στην επιφάνεια το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης του οικονομικού, του κοινωνικού καθεστώτος και συνάμα του πολιτικού συστήματος που στήριζε το σύστημα και ταυτόχρονα στηριζόταν απ' αυτό.

1965 Καταψηφίζεται στη Βουλή η πρώτη κυβέρνηση των αποστατών υπό το Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα. Ηταν ένα ακόμα επεισόδιο του παλατιανού πραξικοπήματος υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης, με απώτερο στόχο την εγκαθίδρυση της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας.

1995 Η Κροατία ξεκινά επίθεση, με σκοπό να επανακτήσει την Κράινα, η οποία ήταν στα χέρια της μειονότητας των Σέρβων για τέσσερα χρόνια.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 22-37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 24-35, στο Αιγαίο από 25-32 και στη Θεσσαλονίκη από 25-35 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-35 βαθμούς.

ΣΕ ΔΟΛΙΕΣ ενέργειες καταφεύγει η τουρκική διπλωματία, προκειμένου να συγκαλύψει την αποτυχία της να καταστήσει αποδεκτές στη Ισλαμική Διάσκεψη αξιώσεις της περί αναγνωρίσεως του ψευδοκράτους (σελίδα 8)

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους πρώην εργαζόμενους της ΡΟΚΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Λάρισας (σελίδα 10)

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ επιχείρηση αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 με αφορμή και σχετική απόφαση δικαστηρίου της ΕΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (σελίδα 12)

ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ σύλληψης παρανομίες και αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων και κυρίως των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων επιδίδεται η διοίκηση του Σικιαρίδειου Ιδρύματος - Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, Ειδικό Σχολείο για παιδιά με νοητική στέρηση (σελίδα 13)

ΠΑΡΑ τη μικρή βελτίωση (μείωση 102 εκατ. ευρώ) που εμφάνισε το Μάη το εμπορικό έλλειμμα, στο 5μηνο Γενάρης- Μάης 2001 έκλεισε στα 9.160,3 εκατ. ευρώ (από 9.144,1 εκατ. ευρώ στο 5μηνο του 2000) ενώ το συνολικό έλλειμμα (τρεχουσών συναλλαγών)παραμένει στο... ύψος του (σελίδα 18)

ΜΕ ΦΡΕΝΗΡΕΙΣ ρυθμούς συνεχίζει να αυξάνει η καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα και η υπερχρέωση των νοικοκυριών (σελίδα 18).

ΣΤΟ πλέον γνωστό «μνημείο» εγκατάλειψης, αδιαφορίας και κυνισμού έναντι της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου, στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας, αποφάσισε να επέμβει, έστω και «δειλά», η Αρχαιολογική Υπηρεσία, κηρύσσοντας την περιοχή Α' Ζώνη προστασίας (αδόμητη) και επεκτείνοντας την κήρυξη και στη θάλασσα, στα Αμπελάκια (σελίδα 19)

ΤΗΝ μεγαλύτερη αναστηλωτική παρέμβαση της χώρας θα αποτελέσει η αποκατάσταση του Σταδίου της Αρχαίας Μεσσήνης και των στοών του, την οποία ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, γνωμοδοτώντας ομόφωνα υπέρ της σχετικής μελέτης που κατέθεσε ο ανασκαφέας και καθηγητής, Π. Θέμελης (σελίδα 19)

ΔΕΚΑ ανέκδοτα δελτία για τον Δημήτρη Χατζή, τα οποία προέρχονται από το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ και δίνουν σημαντικές πλευρές για τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη παρουσιάζει ο Ν. Γουλανδρής στο σημερινό «Ριζοσπάστη» (σελίδες 20 - 22)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ