ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση επιθέσεων σε Βηρυτό και άλλες πόλεις με τη στήριξη των ΗΠΑ

Ισοπεδωμένα ολόκληρα τετράγωνα και στη Βηρυτό από ισραηλινές βόμβες

2024 The Associated Press. All

Ισοπεδωμένα ολόκληρα τετράγωνα και στη Βηρυτό από ισραηλινές βόμβες
Τη μεγιστοποίηση των καταστροφών σε κτίρια και υποδομές του νότιου Λιβάνου και άλλων περιοχών της χώρας μέσω της αύξησης των εναέριων επιδρομών και των πληγμάτων σε βάρος αμάχων επιδιώκει η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι σημαντικές δυσκολίες που συναντούν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στα πεδία των συγκρούσεων.

Το εντεινόμενο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ αυξάνει καθημερινά τα θύματα μεταξύ αμάχων. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σε ένα 24ωρο σκότωσαν 16 πολίτες του και τραυμάτισαν 59 άλλους, με τα περισσότερα θύματα να καταγράφονται στην πόλη Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα.

Μέσα Ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τοποθέτησαν και πυροδότησαν εκρηκτικά ανατινάζοντας αρκετά κτίρια σε τρία λιβανέζικα μεθοριακά χωριά. Μεταξύ των χωριών αυτών ήταν και το Αϊτα αλ Σαάμπ. Χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι από ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 διασώστες και άλλοι 5 τραυματίστηκαν σε περιοχές του νότιου Λιβάνου. Παράλληλα καταστράφηκαν και 3 ασθενοφόρα.

Επιθέσεις κατά τράπεζας

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ΝΝΑ, από το βράδυ της Κυριακής εξαπολύθηκαν τουλάχιστον 11 ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον υποκαταστημάτων της λεγόμενης τράπεζας Αλ Καρντ αλ Χάσαν (al-Qard al-Hassan) σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου που θεωρείται ότι ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα Σώματα Ασφαλείας του Λιβάνου μετέδωσε χτες ξημερώματα βομβαρδισμό πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια.

Αυτά ενώ την Κυριακή η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως επιτέθηκε στο επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε ένα υπόγειο εργαστήριο παραγωγής όπλων στη νότια Βηρυτό.

Σε αυτό το φόντο, την Κυριακή, ο στρατός του Λιβάνου, που αποφεύγει επιμελώς να συμμετάσχει στις συγκρούσεις με τον στρατό του Ισραήλ, ανακοίνωσε τον θάνατο 3 στρατιωτών από ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο. Χτες, Ισραηλινός αξιωματούχος ζήτησε «συγγνώμη» για τη δολοφονία των 3 στρατιωτών λέγοντας ότι επρόκειτο για «λάθος». Ακολούθησαν νέα ισραηλινή επίθεση σε θέση της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ UNIFIL και η καταστροφή παρατηρητηρίου στον νότιο Λίβανο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της UNIFIL αναφέρεται ότι μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού «κατεδάφισε σκόπιμα» ένα παρατηρητήριο και την περίφραξη θέσης της αποστολής του ΟΗΕ στο χωριό Μαρουάχιν στον νότιο Λίβανο. Η επίθεση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση ακόμη και της φιλοϊσραηλινής κυβέρνησης του Γερμανού καγκελάριου, Ολαφ Σολτς.

Χτες το απόγευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, σε νέες δηλώσεις που έκανε αρνήθηκε ότι το Ισραήλ στοχοποιεί εσκεμμένα την αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, λέγοντας ότι οι σχετικές κατηγορίες «είναι εντελώς ψευδείς».

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ προχώρησε το Σάββατο 19 Οκτώβρη σε θεαματική επίθεση με drones στην παραθεριστική κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Καισάρεια προκαλώντας εμφανείς υλικές ζημιές.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα εκτόξευσε ρουκέτες σε τουλάχιστον τρεις στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ισραήλ κοντά στις πόλεις Χάιφα και Σαφέντ, και δυτικά της λίμνης Τιβεριάδας.

Εκτιμήσεις Λιβανέζου στρατιωτικού για τις επιθέσεις του Ισραήλ

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Mayadeen» ο Λιβανέζος συνταγματάρχης ε.α. Ακραμ Σρεΐουι παρουσίασε κάποια πρώτα συμπεράσματα από τις έως τώρα ισραηλινές επιθέσεις κατά της χώρας του.

Μεταξύ άλλων εκτιμά πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, «άδειασε ό,τι έχει στη φαρέτρα του», ιδιαίτερα μετά την εξολόθρευση ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της, Χ. Νασράλα. Θεωρεί επίσης ότι το Ισραήλ εξάντλησε τη λίστα στρατιωτικών στόχων καταστρέφοντας περίπου 6.000 πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων της Χεζμπολάχ και ότι με τη χερσαία επίθεση που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτέμβρη εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του νότιου Λιβάνου, έχοντας αφήσει στην άκρη ένα βασικό «χαρτί»: Την καταστροφή των περισσότερων κτιρίων και κατάφωρα πλήγματα κατά αμάχων, Κέντρων Υγείας, νοσοκομείων και άλλων υποδομών.

Κάνοντας απολογισμό των στρατιωτικών δυσκολιών που συναντά ο στρατός εισβολής, επισήμανε την ιδιαίτερη γεωφυσική κατάσταση του νότιου Λιβάνου που είναι γεμάτος υψώματα και κοιλάδες, γεγονός που αυξάνει τις προκλήσεις για τις δυνάμεις εισβολής. Ανέφερε δε ότι η μεθοριακή γραμμή «ξεκινά από τη θάλασσα με μηδέν υψόμετρο και φθάνει σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο 2.000 μ.».

Τονίζει επίσης ότι μέσα στο τελευταίο 20ήμερο οι ισραηλινές δυνάμεις «έχουν κολλήσει» και δεν κινούνται περαιτέρω προς τον στόχο τους, που ήταν ο έλεγχος περιοχών και πέραν του ποταμού Λιτάνι. Θεωρεί δε ότι σήμερα οι εξελίξεις καταγράφουν ένα πεδίο συγκρούσεων «σχεδόν στατικό» και υποστήριξε πως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν κατάφεραν τις τελευταίες βδομάδες να ελέγξουν «ούτε ένα μεθοριακό χωριό του Νότου ειδικά στην κεντρική περιοχή», όπου συγκεντρώνεται η βασική δύναμη της Χεζμπολάχ. Ο Λιβανέζος συνταγματάρχης ε.α. έκρινε ότι τα εχθρικά τεθωρακισμένα απέτυχαν στις προσπάθειες προέλασης στον νότιο Λίβανο και ότι κάθε φορά που επιχειρούν επίλεκτες δυνάμεις πεζικού συναντούν ισχυρές αντιστάσεις και υφίστανται σημαντικές απώλειες.

Στο μεταξύ, χτες, η ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» αποκάλυψε ότι ο πόλεμος στον Λίβανο κόστισε στο Ισραήλ από τις αρχές του Σεπτέμβρη ως τώρα πάνω από 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νέα επίσκεψη Χοκστάιν στη Βηρυτό

Νέο κύκλο συναντήσεων με Λιβανέζους αξιωματούχους ξεκίνησε χτες το πρωί στη Βηρυτό ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, Εϊμος Χοκστάιν.

Πριν από την επίσκεψη και συνάντηση του Χοκστάιν μεταξύ άλλων με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ο αμερικανικός ιστότοπος «Axios.com» είχε αποκαλύψει δύο βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για σταμάτημα των επιθέσεων στον Λίβανο, που ισοδυναμούν με σχέδιο μετατροπής της χώρας σε ισραηλινό προτεκτοράτο. Το πρώτο ισραηλινό «αίτημα» είναι να έχει το ελεύθερο η Πολεμική Αεροπορία του να επιχειρεί στον εναέριο χώρο του Λιβάνου και το δεύτερο είναι να επιτραπεί στον ισραηλινό στρατό να διεξαγάγει «ενεργή επιβολή» στον νότιο Λίβανο για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μικάτι, ο τελευταίος κάλεσε τον ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να ανανεώσει τη δέσμευση εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν «νέες συνεννοήσεις» όσον αφορά την εφαρμογή του. Στη συνέχεια ο Χοκστάιν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου (Σιίτη και σύμμαχο της Χεζμπολάχ), Ναμπίχ Μπέρι. Ο Χοκστάιν δήλωσε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του Λιβάνου» να συνδέεται η τύχη του «με άλλες συγκρούσεις στην περιοχή». Πρόσθεσε πως «η δέσμευση που έχουμε είναι να επιλύσουμε τη σύγκρουση αυτή στη βάση του ψηφίσματος 1701 (του ΟΗΕ), σε αυτό θα πρέπει να μοιάζει η λύση». Ομως στη συνέχεια δήλωσε ότι η δέσμευση των δύο πλευρών να σεβαστούν το ψήφισμα 1701 (που ζητούσε αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο ως τον ποταμό Λιτάνι και ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού της χώρας) δεν είναι αρκετή. «Το ψήφισμα 1701 κατάφερε να βάλει τέλος στον πόλεμο το 2006 αλλά (...) κανείς δεν έκανε τίποτα για να το θέσει σε εφαρμογή», είπε.

Χτες το απόγευμα και ενώ ο Χοκστάιν είχε ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο συναντήσεων, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε νέα επίθεση σε γνωστή συνοικία της Δαμασκού με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου που επέβαινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο.


ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Οσους δεν σκοτώνουν οι βόμβες, θερίζουν η πείνα και η δίψα

Συνεχίζει τα εγκλήματα ο ισραηλινός στρατός με χτυπήματα σε νοσοκομεία και σχολεία

Η θηριωδία δεν έχει τέλος
Η θηριωδία δεν έχει τέλος
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει ανεμπόδιστα το ανελέητο μακελειό των Παλαιστινίων ιδιαίτερα στη Βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας μέσα σε 17 μέρες πάνω από 640 αμάχους (ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά) και τραυματίζοντας πολλές εκατοντάδες άλλους.

Την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε λουτρό αίματος με πάνω από 87 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από βομβαρδισμούς σχολείων του ΟΗΕ μόνο στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια της Βόρειας Γάζας. Χτες προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον άλλων 41 ανθρώπων, ανατινάζοντας σπίτια και καταυλισμούς εκτοπισμένων, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες πως οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες» σε πεδία συγκρούσεων.

Στόχοι ισραηλινών επιθέσεων έγιναν για ακόμη μία φορά νοσοκομεία στη Βόρεια Γάζα, όπως το Kamal Adwan, με τον στρατό να πυρπολεί παρακείμενα σχολεία που έχουν μετατραπεί εδώ και έναν χρόνο σε κέντρα «φιλοξενίας» εκτοπισμένων. Το δε Ινδονησιακό Νοσοκομείο της Γάζας όπου παραμένουν 32 ασθενείς έχει ξεμείνει ακόμη και από γάζες, εκτός από τρόφιμα, νερό και κάποια φάρμακα και οι γιατροί απηύθυναν έκκληση μέσω του ΟΗΕ να επιτραπούν εφόδια και ανθρωπιστική βοήθεια. «Αντιμετωπίζουμε θάνατο από βόμβες, πείνα και δίψα», ήταν οι χαρακτηριστικές εκφράσεις. Στο μεταξύ, χτες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε πως μπορεί να μεταφερθούν από τη Γάζα σε χώρες της Ευρώπης έως και 1.000 γυναίκες και παιδιά που χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη.

Την Πέμπτη, οι ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι το Ισραήλ στοχεύει σκόπιμα εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα και σκοτώνει και βασανίζει το ιατρικό προσωπικό εκεί, κατηγορώντας τη χώρα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ενώ ήδη από τον Μάιο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε ότι περίπου 10.000 άνθρωποι χρειάζονται εκκένωση από τη Γάζα για επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Συσκέψεις και ανοιχτές σκέψεις για πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει να κλιμακώνει τις επιθέσεις, επιδιώκοντας παράλληλα νέο κύκλο παζαριών με στόχο την απελευθέρωση αμάχων έπειτα και από την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως σε συνεδριάσεις της κυβέρνησης εξετάστηκαν «νέες ιδέες» και το κατά πόσον αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια πρόταση για απελευθέρωση των ομήρων. Διάφοροι αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα πριν την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Αργότερα χτες πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ συνδιάσκεψη της οργάνωσης επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών Nahala, στην οποία συμμετείχε και ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που ζήτησε το ξαναχτίσιμο των ισραηλινών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τον «μη βίαιο» εκτοπισμό των Παλαιστινίων προτείνοντάς τους να «μεταναστεύσουν» σε άλλες χώρες, επειδή τάχα η λεγόμενη «ενθάρρυνση της μετανάστευσης» του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας είναι «η πιο ηθική» λύση για τον σημερινό πόλεμο.

Επιθέσεις και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα ο κατοχικός στρατός και ορδές Εβραίων εποίκων συνεχίζουν ανενόχλητοι το πογκρόμ επιθέσεων και διώξεων κατά των Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Χτες το πρωί στη Ραμάλα στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού τραυματίστηκαν δύο νεαροί Παλαιστίνιοι και λίγες ώρες αργότερα αναφέρθηκαν άλλοι τραυματισμοί αγροτών και εργατών γης σε ελαιώνα κοντά στη Χεβρώνα από επιθέσεις κατοχικών δυνάμεων και εποίκων, μεταξύ άλλων με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν επίσης οι συλλήψεις 25 Παλαιστινίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ