ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Καμπέρειου Θεάτρου στα Γιάννενα μίλησε την Κυριακή το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πανηπειρωτική σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών με θέμα «Με το δίκιο των πολλών, ενάντια στις θυσίες για τα κέρδη των λίγων», την οποία διοργάνωσε η ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες φορείς της περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων πήραν τον λόγο, αναφερόμενοι στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα της περιοχής και των κλάδων τους. Τον λόγο πήραν οι: Χριστίνα Τουλκιαρίδου, εργαζόμενη στο σούπερ μάρκετ «Market In» και πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων ν. Ιωαννίνων, Φλώρα Αθανασίου, γγ του Σωματείου Ταξί Ιωαννίνων «Αγιος Γεώργιος Νεομάρτυρας», Ελένη Μπότσα, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Καλλιθέα», Γιώργος Χασκής, πρόεδρος του Αιγοπροβατοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, Κώστας Κύρλας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ, Γιάννης Γάλλιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Αρχαιολογίας, Αλέκος Βεροιώτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας, Εφη Λουκά, εργαζόμενη στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας και πρόεδρος του Σωματείου Τροφίμων, Ποτών και Γάλακτος Αρτας - Πρέβεζας, Ανδρέας Καραμάνης, πρόεδρος της ΟΕΣΒΔΕΝ και του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας, Θοδωρής Παπαγιάννης, εργάτης στις Ιχθυοκαλλιέργειες, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και πρόεδρος του Σωματείου ΓΤΠ Θεσπρωτίας, Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, Θοδωρής Παντούλας, εργάτης στο «Ζαγόρι», πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ζαγόρι - Χήτος» ΑΒΕΕ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Θωμάς Μπασογιάννης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Θοδωρής Βενετικίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ηπείρου, Κατερίνα Αναστασίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Ηπείρου, Βίβιαν Γιούρη, προπονήτρια αγωνιστικής αναρρίχησης, μέλος της Συλλογικής Ομάδας Αναπηρίας Ιωαννίνων, Μάριος Γιαννέτας, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Γιάννης Παπαχρήστος, ΚΕΘΕΑ, επιστημονικός υπεύθυνος Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, και Κώστας Καμήλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Ιωαννίνων.

Την εκδήλωση άνοιξε η Μαρία Ανδρεάδου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, ενώ το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτή του ΚΚΕ.

Παρευρέθηκαν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του Κόμματος.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βρέθηκε στο ιστορικό χωριό Πρωτόπαππας Ζίτσας, όπου συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής.


Συμπόρευση με το ΚΚΕ, που δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και στο σύστημά του, για να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά σχέδιά τους

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη σύσκεψη

Φίλες και φίλοι,

Και εδώ στα Γιάννενα, σε όλη την Ηπειρο, ξέρετε καλά πως το ΚΚΕ επιμένει να συζητάει πρόσωπο με πρόσωπο με όλους όσοι αγωνιούν για τη σημερινή κατάσταση. Με όσους αναζητούν τις αιτίες, τι φταίει που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, που γίνονται συνήθεια οι εικόνες του πολέμου. Κυρίως όμως συζητούν τι πρέπει να γίνει για να μπει ένα φρένο και - το πιο σημαντικό - τι χρειάζεται να κάνουμε για να ανοίξουμε έναν καλύτερο δρόμο για μας και τα παιδιά μας.

Με αυτήν την έννοια, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικές αυτές οι συναντήσεις, οι συσκέψεις με όλους εσάς: Συνδικαλιστές, σωματεία, συλλόγους και φορείς. Οχι μόνο γιατί εσείς γνωρίζετε από πρώτο χέρι ποια είναι η κατάσταση και τα προβλήματα σε κάθε χώρο, σε κάθε κλάδο. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν συμβιβάζεστε με αυτά, μπαίνετε μπροστά, διεκδικείτε λύσεις. Το ίδιο κι εμείς.

Απ' αυτήν τη σκοπιά μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά: «Με το δίκιο των πολλών, ενάντια στις θυσίες για τα κέρδη των λίγων», όπως λέει και το σύνθημα της σημερινής σύσκεψης.

Εδώ, στην υπεράσπιση των κερδών των λίγων, των εκμεταλλευτών καπιταλιστών, βρίσκεται η απάντηση στο γιατί η πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούν διαδοχικά, σήμερα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες φυσικά των άλλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό κι εμείς τονίζουμε ότι «από τα πάνω», από τους κυβερνώντες και από τη βολική τους δήθεν αντιπολίτευση, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα.

Υπάρχει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, βρίσκεται στους δρόμους


Αντίθετα, από την οργάνωση της πάλης για τις δικές μας ανάγκες, από τη μαζικοποίηση των γραμμών του εργατικού κινήματος, από την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας μπορούμε να περιμένουμε πολλά.

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και η δική σας δράση. Τα παραδείγματα είναι πολλά, και εδώ στα Γιάννενα και σε ολόκληρη την Ηπειρο. Παραδείγματα που απαντούν σε όσους πονηρά λένε: «Δεν υπάρχει αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη»!

Θα δανειστώ την απάντηση από ένα σκίτσο σε εβδομαδιαία εφημερίδα (στο «Ποντίκι») που στην άποψη ότι «Δεν υπάρχει ούτε ένας να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση» απαντά: «Υπάρχει μία. Μία τάξη».

Ναι, υπάρχει η εργατική τάξη. Ναι, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Μητσοτάκη υπάρχει. Και είναι όλοι όσοι βρίσκονται στους δρόμους, όλοι όσοι κουρελιάζουν τους αντεργατικούς νόμους, σηκώνουν ανάστημα και διεκδικούν.

Τις προηγούμενες μέρες ήταν η μεγάλη απεργία των διανομέων, των παιδιών με τα μηχανάκια, των ντελιβεράδων, που απήργησαν, πραγματοποιώντας τεράστιες συγκεντρώσεις, για να μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια και με στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα που τους στερούν οι περιβόητες πλατφόρμες.

Ακολούθησε η μεγάλη πανυγειονομική απεργία, όπου την Πέμπτη οι υγειονομικοί απήργησαν για προσλήψεις, για μισθούς και, βέβαια, ενάντια στα σχέδια πλήρους εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ που υλοποιεί κατά γράμμα ο υπουργός - μάνατζερ της ιδιωτικής Υγείας.


Ακολουθούν την επόμενη βδομάδα οι εκπαιδευτικοί, που θα απεργήσουν σε όλη την Ελλάδα την Τετάρτη, για να μπορούν να διδάσκουν τα παιδιά μας σε ανθρώπινες συνθήκες, που αρμόζουν στον 21ο αιώνα και όχι στη δεκαετία του 1960, με 28 παιδιά μέσα σε μια τάξη, σε αίθουσες χωρίς θέρμανση και με σοβάδες να πέφτουν. Επίσης οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στην Εστίαση, μετά οι οικοδόμοι κ.ά.

Και όλοι οι κλάδοι προετοιμάζονται για τη μεγάλη απεργία σε έναν μήνα από τώρα, στις 20 του Νοέμβρη, με σύνθημα «Λεφτά για μισθούς, Παιδεία, Υγεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία».

Γιατί η αντιλαϊκή πολιτική που μας καταδικάζει στη φτώχεια έχει την ίδια ρίζα με την πολιτική που μας σέρνει στον πόλεμο. Και αυτή χρειάζεται σήμερα να βρεθεί στο στόχαστρο της εργατικής τάξης, όλου του λαού και της νεολαίας.

Και όταν μιλάμε για απεργία, ξέρουμε πως μιλάμε για σύγκρουση, και μάλιστα σκληρή. Μηχανές σβήνουν, η παραγωγή σταματάει, ρολά κατεβαίνουν, γραφεία αδειάζουν, δρόμοι πλημμυρίζουν και η μεγαλοεργοδοσία σκυλιάζει, όπως και η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της επίσης.

Εδώ στα Γιάννενα ξέρετε από σκληρές συγκρούσεις

Το τι σημαίνει όμως σύγκρουση σκληρή το ξέρετε καλά εσείς εδώ στα Γιάννενα, στην Ηπειρο. Το ξέρουν καλά οι εργαζόμενες στα «Market In», οι οποίες με τον πολύχρονο αγώνα τους επέβαλαν την επιστροφή τους στη δουλειά, την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Και μπράβο τους που τα κατάφεραν!


Το ξέρουν πολύ καλά οι συμβασιούχοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που μέσα από την Επιτροπή Αγώνα τους όλα αυτά τα χρόνια δίνουν μάχη και έχουν πετύχει την παράταση των συμβάσεών τους, ενώνοντας τη φωνή τους με τους συμβασιούχους των νοσοκομείων όλης της χώρας, που διεκδικούν δικαίως μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το ξέρουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και εδώ στην Ηπειρο, που με τα μπλόκα τους παλεύουν για να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν στον τόπο τους. Δεν σας χαρίστηκε τίποτα και από κανέναν.

Το ίδιο και στους λιμενεργάτες της COSCO στον Πειραιά, για να πάρουμε ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα, που με τον ανυποχώρητο, σκληρό αγώνα τους και έχοντας απέναντί τους «θεούς και δαίμονες», ένα τεράστιο κινεζικό μονοπώλιο, πέτυχαν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και μάλιστα αναδρομικά από το 2012. Ενώ προχτές (σ.σ. 17/10) κατάφεραν να σταματήσουν, να εμποδίσουν φορτηγό με κοντέινερ από το εξωτερικό που κουβαλούσε πολεμικό υλικό για να το παραδώσει στους εγκληματίες πολέμου.

Σκεφτείτε πόσες κυβερνήσεις έχουν περάσει από τότε και καμία δεν ικανοποίησε, δεν έδωσε λύση σ' αυτό το σοβαρό ζήτημα, στα αιτήματά τους. Αντίθετα, τους έστελναν τα ΜΑΤ όταν απεργούσαν και έβαζαν τα παπαγαλάκια τους να τους συκοφαντούν. Το έλυσαν, το πέτυχαν όμως μόνοι τους και - νομίζουμε πως δικαιούμαστε να το πούμε αυτό - με το ΚΚΕ μαζί τους, στο πλευρό τους.

Ολοι αυτοί οι αγώνες, λοιπόν, αποτελούν σήμερα τη μόνη πραγματική, εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτός είναι ο λόγος που τα ίδια τα παπαγαλάκια τους σε διάφορα ΜΜΕ, οι οποίοι τάχα ανησυχούν γιατί «ο Μητσοτάκης παίζει μόνος του, χωρίς αντίπαλο», την ίδια ώρα «θάβουν» τον πραγματικό του αντίπαλο, όλους αυτούς τους αγώνες, αλλά και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, όταν βέβαια δεν τους συκοφαντούν.

Είναι οι ίδιοι που μας ταΐζουν κάθε μέρα κουτόχορτο για το ποιος τσακώθηκε με ποιον μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τι θα αλλάξει τώρα που το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε για πρόεδρο τον ίδιο που είχε και πριν. Ελεος με το κακοπαιγμένο σίριαλ της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας! Λες και οι αμαρτίες τους μπορούν εύκολα να ξεχαστούν!

Και δεν μιλάμε μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τη διακυβέρνησή του και τον συνολικό και ανεπίστρεπτο εκφυλισμό του. Μιλάμε και για το ΠΑΣΟΚ, που σύσσωμα τα πλυντήρια του συστήματος κάνουν ό,τι μπορούν για να το ξεπλύνουν...

Υπάρχουν όμως κάποιοι «λεκέδες» που δεν βγαίνουν με τίποτα. Τι να πρωτοπούμε; Για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τους ακροδεξιούς του ΛΑ.Ο.Σ. το 2012 - 2014; Για τα τρία μνημόνια; Για τους νόμους που ψηφίζει μαζί με τη ΝΔ τα τελευταία χρόνια;

Σε πολιτικό επίπεδο η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση εκφράζεται από το ΚΚΕ

Αντιπολίτευση, λοιπόν, υπάρχει στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, και σε πολιτικό επίπεδο εκφράζεται από το ΚΚΕ, το οποίο - όπως ξέρετε - τη δύναμη που του έδωσε ο λαός σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν την καταθέτει καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και στα χωριά, στα σχολεία και στις σχολές, παντού εκεί που κρίνεται το δίκιο των πολλών. Και αυτή η αντιπολίτευση πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, γιατί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όπως φαίνεται δεν πρόκειται να κάνει κανένα διάλειμμα, αντίθετα επιτίθεται σε όλα τα επίπεδα.

Απόδειξη αποτελεί και ο νέος προϋπολογισμός, ή αλλιώς η νέα μεγάλη σφαγή των λαϊκών νοικοκυριών. Γιατί σφαγή είναι τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και οι δυσβάσταχτοι φόροι που εξαϋλώνουν τα λαϊκά εισοδήματα. Σφαγή είναι οι καθηλωμένοι μισθοί και οι συντάξεις για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, και να βαθαίνει η φτώχεια για τον λαό και τα επόμενα χρόνια. Και ας σταματήσει πια να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για «μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών». Πού τα λένε αυτά;

Εδώ οι ίδιοι προβλέπουν ότι το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα εκτιναχθεί στα 68,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 2,4 δισ. παραπάνω από το 2024. Από πού θα βγουν αυτά, αν όχι από τις τσέπες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων;

Και μη μας πουν πάλι για την αύξηση στις συντάξεις. Μιλάμε για αυξήσεις - ψίχουλα των 17-20 ευρώ στη μέση κύρια σύνταξη, όταν μόνο οι υπέρογκες ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων φτάνουν ακόμα και μέχρι 448%! Αλλά αυτές τις αυξήσεις ο λαλίστατος υπουργός Υγείας τις έκανε γαργάρα.

Οσο για τους μικροεπαγγελματίες, οι κυβερνώντες διαφημίζουν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, όμως την ίδια στιγμή με την τεκμαρτή φορολόγηση ένας στους δύο πληρώνει διπλάσια και τριπλάσια φορολογία για ανύπαρκτα έσοδα.

Τι κάνουν; Στην πράξη έχουν ήδη ενσωματώσει τα έσοδα του τέλους επιτηδεύματος στις γιγαντιαίες αυξήσεις του νέου νόμου, αποκτώντας έτσι αυτό μόνιμο χαρακτήρα. Δηλαδή όχι μόνο δεν χαρίζουν τίποτα στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά τους παίρνουν περισσότερα!

Ζήλεψε τη δόξα Αχτσιόγλου, Βρούτση, Χατζηδάκη η υπουργός Εργασίας

Και πάμε τώρα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα προσαρμοστεί από τα 830 ευρώ μεικτά φέτος σε 950 ευρώ το 2027. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...

Τι μας λένε δηλαδή; Οτι οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα συνεχίσουν να φυτοζωούν και να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Ξεχνούν επίσης να αναφέρουν ότι περίπου 600.000 είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, δηλαδή ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και δεν κρύβεται: Ο μέσος μισθός συνεχίζει να είναι μικρότερος από το 2011 κατά 14,8%. Για να μη μιλήσουμε για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, τότε δεν ξέρω πόσο πίσω πρέπει να πάμε για να κάνουμε συγκρίσεις.

Την ίδια ώρα η νέα υπουργός Εργασίας, η οποία θέλει να εμπλουτίσει το αντεργατικό βιογραφικό της, ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που όχι μόνο θα ακυρώνει τον ρόλο των συνδικάτων αλλά θα νομοθετήσει έναν μόνιμο κόφτη για τους μισθούς των εργαζομένων.

Με εργαλείο τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και των μνημονιακών νόμων που όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και εφάρμοσαν, θέλουν να επιβάλουν νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού.

Αλίμονο, μόνο η Αχτσιόγλου, ο Βρούτσης, ο Χατζηδάκης και ο Γεωργιάδης θα μνημονεύονται για τους αντιλαϊκούς τους νόμους; Μόνο αυτοί θα εισπράττουν τα εύσημα από το κεφάλαιο για τους νόμους που κατάργησαν τις ΣΣΕ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων; Για τους νόμους που διέλυσαν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο - 5ήμερο, επέβαλαν το 6ήμερο, τα 10ωρα έως και 13ωρα, την απλήρωτη εργασία μέχρι και 1,5 ώρα την ημέρα;

Ουσιαστικά πρόκειται για τους νόμους που έχουν νομιμοποιήσει την ασυδοσία των εργοδοτών στην επιβολή εξαντλητικών ωραρίων, απλήρωτων υπερωριών, στην καθήλωση των κλαδικών μισθών. Αυτή είναι η αμείλικτη πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν νομοθετείς με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Για τους εργαζόμενους φτηνά μεροκάματα και μισθοί που τελειώνουν πριν βγει το 15ήμερο, αλλά για το κεφάλαιο τρελά κέρδη!

Λεφτά για τα μονοπώλια και την εμπλοκή υπάρχουν

Δείτε, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο συγκέντρωσαν πάνω από 22 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη. Καθαρά κέρδη για τα μονοπώλια! Γι' αυτό φορτώνουν φόρους την εργατιά, την αγροτιά, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους.

Λοιδορούν τις διεκδικήσεις τους, ενώ την ίδια ώρα μπουκώνουν με «ζεστό» χρήμα τους καπιταλιστές για τις επενδύσεις τους. Χώρια που απολαμβάνουν αμέτρητες φοροαπαλλαγές και προνόμια.

Ετσι είναι! Λεφτά για μισθούς, για την Παιδεία, για την Υγεία, για τις ανάγκες του λαού δεν υπάρχουν, λεφτά όμως για να στέλνουν φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, που κοστίζει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα στον λαό, έχουν. Λεφτά για να στηρίξουν το λαϊκό εισόδημα δεν έχουν, αλλά για τους υπέρογκους εξοπλισμούς έχουν! Για να στηρίξουν την πιο βαθιά συμμετοχή της Ελλάδας στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, που θέλει κι αυτή κομμάτι από τη μοιρασιά, έχουν και παραέχουν!

Και όταν μιλάμε για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μιλάμε για το μπουρλότο που έχει βάλει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ, το οποίο με τη στήριξη των Ευρωατλαντικών συμμάχων του σφαγιάζει τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Αυτήν τη σφαγή στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, καθιστώντας την ίδια στιγμή τη χώρα μας, τον λαό μας στόχο αντιποίνων!

Και με την ευκαιρία, να πούμε ότι μόνο περηφάνια μάς γεμίζει η στάση των νέων στρατευμένων, των φαντάρων μας, που με το κεφάλι ψηλά αντιτίθενται στην εμπλοκή, εκφράζοντας το γνήσιο λαϊκό αίσθημα καταδίκης. Τους το ξαναλέμε και από δω από τα Γιάννενα: Κάτω τα χέρια σας από τους φαντάρους! Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά και θα τους υπερασπιστεί ο ίδιος ο λαός! Ο λαός έχει κάθε λόγο να απαντήσει μαχητικά.

Να απαιτήσει:

Να γυρίσουν οι φρεγάτες, τα οπλικά συστήματα, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται εκτός συνόρων.

Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου, όπως είναι το Ακτιο εδώ στην Ηπειρο.

Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους λαούς που ματώνουν κυριολεκτικά από τους πολέμους των εκμεταλλευτών.

Πίσω από κάθε μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους

Φίλες και φίλοι,

Οποιο μεγάλο πρόβλημα κι αν εξετάσουμε, θα δούμε ότι από πίσω του βρίσκεται το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, που κινεί τα πάντα σε αυτό το σύστημα. Η ακρίβεια σπάει κόκαλα και δεν μπορεί να την κρύψει η κυβερνητική προπαγάνδα, γιατί οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες τη βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε βήμα: Στα αβάσταχτα ενοίκια, στο σούπερ μάρκετ, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, παντού.

Μόνο το ΚΚΕ παλεύει σήμερα για την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα άλλα είδη λαϊκής ανάγκης, για την κατάργηση των ειδικών φόρων στην Ενέργεια και στα καύσιμα, για την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, διεκδικώντας ουσιαστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων, με γραμμή κλιμάκωσης της πάλης, ώστε να μπαίνει στο στόχαστρο η ρίζα και του προβλήματος της ακρίβειας: Το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, η εξουσία των λίγων εις βάρος των πολλών, που υπηρετούν όλα τα άλλα κόμματα.

Γιατί τι άλλο είναι η ακρίβεια αν όχι η έκφραση της αδυναμίας αυτών που παράγουν όλο τον πλούτο να καλύψουν τις ανάγκες τους, που είναι όλες εμπορευματοποιημένες;

Φυσικά, κι άλλα κόμματα μπορεί να λένε κάποια κουβέντα παραπάνω, να πετάνε καμιά κορόνα, αλλά όλα αυτά είναι κούφια, γιατί δεν αναιρούν τις μεγάλες τους δεσμεύσεις. Τις δεσμεύσεις τους στην ΕΕ για τα ματωμένα πλεονάσματα, που όμως απαιτούν φόρους και περικοπές, για την «πράσινη μετάβαση», που κάνει το ρεύμα πανάκριβο. Τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή στους πολέμους, σε τελική ανάλυση τη μεγαλύτερή τους δέσμευση σε αυτήν την οικονομία του κεφαλαίου.

Ολοι τους, κυβέρνηση και λοιποί, είναι δεσμευμένοι απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες που τους στηρίζουν, ότι θα κάνουν τα πάντα για να δημιουργούν «κλίμα φιλικό προς τις επενδύσεις». Ετσι το λένε... Το τι σημαίνει αυτό στην πράξη, το γνωρίζετε καλά.

Οσο δουλεμένη και να είναι η προπαγάνδα τους, δεν μπορεί να κρύψει αυτό που βιώνει η εργατική τάξη στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να κρύψει τα ωράρια της εντατικοποίησης, τα 12ωρα και τα εξαήμερα, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που πλήττουν ιδιαίτερα τους νέους εργάτες και τις εργάτριες, την απλήρωτη δουλειά, που είναι η βάση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Τα κέρδη τους είναι κυριολεκτικά βαμμένα με αίμα. Δύο θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα στα Γιάννενα προστέθηκαν στα εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Ολα τους εργοδοτικά εγκλήματα, που δείχνουν μονάχα την «κορυφή του παγόβουνου», αφού κάτω από αυτά ακολουθεί μια ατελείωτη λίστα σακατεμένων εργατών, όπως ανέδειξε το πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» με θύματα 2 εργάτες σε εργολαβικό συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εδώ στα Γιάννενα.

Λιποθυμίες στις συνθήκες του καύσωνα μέσα σε εργοστάσια. Για ένα ακόμα καλοκαίρι οι εταιρείες εμφιάλωσης εφάρμοσαν το 7ήμερο, λες και βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, γιατί κοστίζουν, ενώ η εντατικοποίηση, η πίεση να βγει όπως - όπως η δουλειά, διαμορφώνουν τις συνθήκες για μια «χιονοστιβάδα» εργατικών «ατυχημάτων».

Μπαίνουμε μπροστά! Για να συναντηθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα τους πάρει αμπάριζα

Γι' αυτό θεωρούμε πως απέναντι σε αυτά είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες που πήρατε, όπως η Πανηπειρωτική Ημερίδα που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αρτας για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αυτή η ημερίδα είχε τη δική της επίδραση στην καταδίκη του εργοδοτικού εγκλήματος στο «Ηπειρος» πριν μερικά χρόνια, όπου οι Αρτινοί βγήκαν στον δρόμο με πρωτοφανείς για την πόλη κινητοποιήσεις και τη δικαίωση της οικογένειας του αδικοχαμένου 28χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά.

Αυτή είναι η περιβόητη ανάπτυξη που διαφημίζουν, αυτή όμως έχει όνομα, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Κι εμείς θα αγωνιζόμαστε διαρκώς, θα διεκδικούμε μαζί με την εργατιά και θα ανοίγουμε νέους δρόμους, συσπειρώνοντας στην πάλη νέες δυνάμεις, όχι μόνο για να πουλάει η εργατική τάξη την εργατική της δύναμη με καλύτερους όρους, αλλά και για να καταργηθεί οριστικά η πληγή της εκμετάλλευσης.

Γι' αυτό, σημαντικό και κρίσιμο είναι να διαμορφώνεται ένα πλατύ μέτωπο εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστών που παλεύουν για να βάλουνε εμπόδια στην υλοποίηση συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντεργατικών νόμων, που δυναμώνουν την πάλη ανά χώρο δουλειάς, στην επιχείρηση, στον κλάδο, ώστε να αποσπώνται νέες κατακτήσεις. Μια πάλη που θα συνενώνεται και θα συντονίζεται σε τοπικό, κλαδικό, πανελλαδικό επίπεδο.

Η πανηπειρωτική σύσκεψη και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε από 88 συνδικαλιστικούς φορείς τον Νοέμβριο του 2021, για αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, είναι ένα παράδειγμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στους αντεργατικούς νόμους.

Είναι γεγονός ότι η περιοχή όπου δραστηριοποιείστε έχει δώσει το δικό της στίγμα, με κινητοποιήσεις σημαντικές, με εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς. Κινητοποιήσεις που είχαν σαν ποιοτικό στοιχείο ότι δεν αφορούσαν μόνο ορισμένους, συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά άγγιξαν ένα μέρος της κοινωνίας, έγιναν υπόθεση ευρύτερων εργατικών - λαϊκών τμημάτων.

Πρόκειται για μια μεγάλη δύναμη που έλαμψε στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ταρακουνώντας όλη τη χώρα, στις μεγάλες πανεργατικές απεργίες, στις φοιτητικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που στρίμωξαν την κυβέρνηση.

Γίνονται σήμερα βήματα στην οργάνωση;

Ναι, έστω και βασανιστικά, πίσω από τις ανάγκες, όμως γίνονται, όπως δείχνει και η δική σας πείρα. Δεν είναι αμελητέο ότι οι εργαζόμενοι έφτιαξαν σωματείο στο «Ζαγόρι» στα Γιάννενα, στην «ΙΟΝ» στην Αρτα, στους Εμποροϋπαλλήλους στα Γιάννενα, δημιουργήθηκαν Αγροτικοί Σύλλογοι, μαζικοποιήθηκαν σωματεία. Γιατί είναι μεγάλη υπόθεση ότι κόντρα στις δυσκολίες και στο ρεύμα των καιρών, στην Ηπειρο και στην Ελλάδα να υπάρχει ζωντανό εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Εχετε όπλο σας τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων, την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις Γονέων, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και τόσους άλλους φορείς. Τους φορείς που σύνθημά τους έχουν: «Ο,τι κάνουμε θα το κάνουμε εμείς. Οχι ο καθένας μόνος του, όλοι μαζί. Ολοι ενιαία πρέπει να αντιπαλέψουμε την πολιτική των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου!».

Γι' αυτό κι εμείς θα μπαίνουμε μπροστά για να αναδεικνύουμε πως η ίδια πολιτική που διαμορφώνει αυτήν την κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι η ίδια που τσακίζει τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες στους φόρους, με το υψηλό κόστος της επαγγελματικής στέγης, με τους πλειστηριασμούς, με τη συνολική επιθετικότητα των μονοπωλίων που τους εκτοπίζουν.

Είναι η ίδια που πνίγει στα χρέη τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, τις απαιτήσεις της «πράσινης ανάπτυξης» και τις περικοπές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, τη μείωση της τιμής του γάλακτος που επιβάλλουν στους παραγωγούς οι γαλακτοβιομηχανίες «Ηπειρος», «Δωδώνη», «Καραλής», για να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Μπαίνουμε μπροστά! Για να συναντηθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, που είναι εργάτες, βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα παλεύει για να πάρει ανάσες σήμερα, αλλά θα έχει το νου της πως πρέπει να τους πάρει αμπάριζα όλους αυτούς και το καπιταλιστικό σύστημά τους.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσει το κεφάλαιο

Φίλες και φίλοι,

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να συνειδητοποιείται όλο και πιο πλατιά ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι απλώς η ανικανότητα ή η διαφθορά κάποιων πολιτικών, αν και υπάρχουν κι αυτά.

Σκεφτείτε πως το ίδιο το επιλεκτικά ανίκανο σημερινό κράτος, που αφήνει σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις να ρημάζουν, που εμπορευματοποιεί την Υγεία, που αφήνει γειτονιές στα Γιάννενα να βουλιάζουν στην πρώτη βροχή, λες και πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο σε αυτήν εδώ την πόλη, αυτό το καπιταλιστικό κράτος την ίδια ώρα βρίσκει κονδύλια και μηχανήματα για να χαλάει τα ορειβατικά μονοπάτια και ανοίγει δρόμους στην αλπική ζώνη του Γράμμου, για να εξυπηρετηθούν άραγε ποια συμφέροντα;

Μπαίνουμε μπροστά λοιπόν στον αγώνα για να βελτιώσουμε όσο γίνεται σήμερα τη ζωή μας, και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και προετοιμαζόμαστε για τις μεγάλες συγκρούσεις που έχουμε μπροστά μας, μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της αδικίας.

Γιατί γνωρίζουμε, και από την ιστορική πείρα και από την επιστημονική ανάλυση που κάνουμε, πάνω στη σημερινή κατάσταση και στις εξελίξεις, ότι τα πράγματα ποτέ δεν έμειναν ούτε πρόκειται να μείνουν στάσιμα. Το κρίσιμο είναι να γίνονται όλο και περισσότεροι αυτοί που συνειδητοποιούν ότι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να έχουν κανένα κοινό συμφέρον με τους εκμεταλλευτές τους.

Σας ζητάμε λοιπόν να συνεχίσετε, να εντείνετε αυτήν την προσπάθεια που κάνετε. Κι εμείς από την πλευρά μας αναλαμβάνουμε, όπως έκανε πάντα το ΚΚΕ στην Ιστορία του, τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Ξέρετε πως εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Σας λέμε καθαρά κοιτώντας σας στα μάτια: Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν! Λύσεις εντός των καπιταλιστικών τειχών, εντός αυτού του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, δεν υπάρχουν!

Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Γι' αυτό, μία επιλογή έχουμε: Να συγκρουστούμε με την οικονομία και την κοινωνία του κεφαλαίου.

Να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικό κίνημα που διεκδικώντας τα άμεσα, τα ζωντανά, τα καθημερινά του προβλήματα, θα κατανοεί την ανάγκη να συγκρουστεί με την καρδιά του προβλήματος. Θα κατανοεί την ανάγκη να φέρουμε τον κόσμο ανάποδα, να τελειώνουμε με το κράτος των καπιταλιστών.

Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να κοινωνικοποιήσουμε τα μέσα που παράγουν τον πλούτο σε αυτήν τη χώρα.

Να σχεδιάσουμε την κοινωνία μας, την οικονομία μας για να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες. Να αξιοποιήσουμε, έτσι, τις δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας να θρέφει τον λαό της, να έχει ενεργειακή αυτάρκεια, να αξιοποιεί τη βιομηχανία της, το επιστημονικό, το τεχνικό της δυναμικό.

Σκεφτείτε πόσες δυνατότητες έχει αυτός εδώ ο τόπος που σήμερα δεν αξιοποιούνται προς όφελός σας, για τη δική σας ευημερία. Γι' αυτό ο σοσιαλισμός αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα και στον καταστροφικό δρόμο όπου οδηγεί τους λαούς το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι γυρνάμε την πλάτη σε κάθε βήμα βελτίωσης της ζωής του λαού. Αντίθετα, επειδή ακριβώς εμείς δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στο κεφάλαιο και στο σύστημά του, μπορούμε να μπαίνουμε μπροστά παντού. Μέσα στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές, για να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους, για να έχουμε και ορισμένες κατακτήσεις. Αυτήν την ευθύνη έχουμε αναλάβει ως Κόμμα, την ευθύνη να πάμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους! Και θα τα καταφέρουμε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ