ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δεμένα και σήμερα τα βαπόρια, νέα απεργία και στις προβλήτες της COSCO

«Νέκρωσε» και χτες η Ζώνη, στο επίκεντρο οι διεκδικήσεις για τους μισθούς και τα μέτρα προστασίας

Οι μεταλλεργάτες συγκεντρωμένοι στα δικαστήρια
Οι μεταλλεργάτες συγκεντρωμένοι στα δικαστήρια
Στον ρυθμό των απεργιακών κινητοποιήσεων βρέθηκε και χτες ο Πειραιάς. Οι ναυτεργάτες απήργησαν για τρίτη συνεχή ημέρα, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. Σε δεύτερη 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με επίκεντρο της συγκέντρωσης και της μοτο-πορείας τους τις διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής τους στους χώρους δουλειάς.

Ενώ, σήμερα Παρασκευή, η απεργία των ναυτεργατών συνεχίζεται για τέταρτη μέρα και απεργούν και οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO), διεκδικώντας μέτρα προστασίας και τιμώντας τη μνήμη του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, ο οποίος έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς μια μέρα σαν αυτή, το 2021.

Τέταρτη μέρα απεργίας για τους ναυτεργάτες

Την τέταρτη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων διανύουν σήμερα οι ναυτεργάτες, με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» να καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. μπροστά στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ», στον Αγιο Διονύσιο. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με 48ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΠΝΟ, ενώ στη συνεδρίασή της την Τετάρτη η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα με νέα 48ωρη απεργία που συνεχίζεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

ΕΝΕΔΕΠ: Μία από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις του σωματείου ήταν η χτεσινή που αποφάσισε απεργία
ΕΝΕΔΕΠ: Μία από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις του σωματείου ήταν η χτεσινή που αποφάσισε απεργία
«Ολοι στον απεργιακό αγώνα, στους καταπέλτες των πλοίων, για την επιτυχία της απεργίας. Να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα. Ολοι και όλα θα κριθούν στους καταπέλτες», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σωματεία. Χαιρετίζουν την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην κινητοποίηση και τους καλούν με την ίδια αποφασιστικότητα να κάνουν δική τους υπόθεση τη συνέχιση του αγώνα.

Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες δίνουν απάντηση στην προκλητική και αδιάλλακτη στάση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που προτείνει την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις ψίχουλα. «Μόνο οι ναυτεργάτες με την πάλη τους μπορούν να δώσουν απάντηση στην επιθετικότητα και αδιαλλαξία των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, που επιδιώκουν τη συντριβή του συνόλου των δικαιωμάτων μας. Δεν υποχωρούμε!», καταλήγουν ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Στο μεταξύ, με κοινό τους κείμενο τα δύο σωματεία απευθύνονται και στο επιβατικό κοινό ενημερώνοντάς το για τα δίκαια αιτήματα της κινητοποίησης και ζητώντας τη συμπαράστασή του. «Δίνουμε απεργιακό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, με βάση τις ανάγκες μας. Δίνουμε αγώνα για επάνδρωση των πλοίων με αριθμό πληρωμάτων τέτοιο, που θα προστατεύει τη ζωή και την ασφάλεια, τόσο τη δική μας, όσο και τη δική σας. Δίνουμε αγώνα για ικανοποιητική σύνδεση των νησιών μας, για φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όλο τον χρόνο. Ο αγώνας μας είναι αγώνας που αφορά και εσάς. Είμαστε στην ίδια πλευρά, σας θέλουμε στο πλευρό μας», αναφέρουν.

Απεργούν σήμερα οι λιμενεργάτες

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση του σωματείου τους (ΕΝΕΔΕΠ), τιμώντας τη μνήμη του συναδέλφου Δημήτρη Δαγκλή, ο οποίος στα 46 του χρόνια, τη μέρα αυτή το 2021, έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, απαιτώντας την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της ζωής και υγείας τους, διεκδικώντας ίση αμοιβή για ίση εργασία σε όλο το λιμάνι.

Η σημερινή απεργία είναι συνέχεια της προχτεσινής κοινής απεργιακής κινητοποίησης, που νέκρωσε από άκρη σε άκρη, το λιμάνι, τις προβλήτες, τη ναυπηγοεπισκευή. Κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων, η εργοδοσία, παρά την αρχικά αδιάλλακτη στάση της, ζήτησε να συναντηθεί με το σωματείο των εργαζομένων στις 4 Νοέμβρη.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει και το μνημόσυνο για τον Δ. Δαγκλή. «Το λιμάνι κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, θα κλείνει», ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ.

Σημειώνεται ότι τη «μαύρη» αυτή επέτειο διαλέγει η εργοδοσία του λιμανιού, για να εξαπολύσουν απειλές και εκβιασμούς στους λιμενεργάτες, για να πάνε για δουλειά παρά την αποφασισμένη απεργία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ «οι δουλέμποροι της Dport - ανήμερα της επετείου του θανάτου του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, με προκηρυγμένη 24ωρη απεργία από το σωματείο, έπειτα από την πιο μαζική Γενική Συνέλευση των τελευταίων ετών, που έχει στο επίκεντρο τα θέματα υγείας και ασφάλειας για να μη θρηνήσουμε άλλον συνάδελφο, παίρνει και απειλεί συναδέλφους να κατέβουν για δουλειά στις 03.00 τα ξημερώματα. Κάνουμε καθαρό πως αν το κάνουν πράξη δεν θα έχουν μέρος να κρυφτούν».

Συγκέντρωση στη Ζώνη και μοτο-πορεία μέχρι τα Δικαστήρια

Συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, μοτο-πορεία στους δρόμους του Πειραιά και διαμαρτυρία στα δικαστήρια της πόλης, όπου εκδικαζόταν υπόθεση σχετική με θανατηφόρο «ατύχημα» που έγινε πριν από πέντε χρόνια (!), έκαναν οι εργαζόμενοι της Ζώνης. Η νέα 24ωρη απεργία πήρε τη σκυτάλη από την επιτυχημένη κινητοποίηση της Τετάρτης, με τα αιτήματα για εντατικοποίηση των ελέγχων και περισσότερες πενταμελείς επιτροπές να παραμένουν στο επίκεντρο.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών κατήγγειλαν το γεγονός ότι πέντε χρόνια μετά τον θάνατο συναδέλφου τους που έπεσε από σκαλωσιά την ώρα της δουλειάς, το 2019, η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και κανένας δεν έχει τιμωρηθεί για το εργοδοτικό έγκλημα. Μάλιστα, η εφοπλιστική εταιρεία, τουρκικών συμφερόντων, απαλλάχθηκε, γιατί το κατηγορητήριο δεν μεταφράστηκε, όπως θα έπρεπε. Τα σωματεία στηλίτευσαν το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, που είναι ταχύτατη όταν πρόκειται να κηρύξει παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις, κινείται με ...ρυθμούς χελώνας όταν πρόκειται για τη εκδίκαση της υπόθεσης ενός αδικοχαμένου εργάτη.

«Καλύτερα να κάνουμε απεργίες και να είμαστε όλοι εδώ παρά να απεργούμε όταν θα έχουμε χάσει κάποιον», τόνισε μιλώντας στους απεργούς έξω από τα δικαστήρια ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπ/κής Βιομηχανίας, που συμμετείχε, μαζί με άλλους συνδικαλιστές, στη δίκη ως μάρτυρας στο πλευρό της οικογένειας του συναδέλφου τους.

Επικαλούνται το «δημοσιονομικό κόστος», κάνουν «πλάτες» σε εφοπλιστές και εργολάβους

Τα δύο σωματεία, μεταξύ άλλων, διεκδικούν να δημιουργηθούν δύο ακόμα πενταμελείς μεικτές επιτροπές, προσθετικά στις δύο που ήδη υπάρχουν, προκειμένου να καλύπτουν τα μεγάλα ναυπηγεία και τους άλλους εργαζόμενους στο λιμάνι. Τονίζουν την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, καθώς σήμερα κάθε επιτροπή κάνει μέχρι πέντε ελέγχους τον μήνα και σε περιορισμένο ωράριο, προτείνοντας να γίνονται έλεγχοι εφτά μέρες τη βδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου Δημοσίου. Στις διεκδικήσεις αυτές τα αρμόδια υπουργεία απαντούν επικαλούμενα το «κόστος» και προτείνουν μια μερική αύξηση των ελέγχων των μεικτών επιτροπών για την υγεία και ασφάλεια από 5 σε 8 μηνιαίως.

«Λένε ψέματα οι κυβερνήσεις ότι είναι δημοσιονομικό και οικονομικό το πρόβλημα», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Με βάση τους υπολογισμούς των σωματείων τους οποίους παρουσίασε, η λειτουργία των επιτροπών με τους όρους που ζητούν ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξης των 120.000 ευρώ τον χρόνο για να προστατεύονται συνολικά 30.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε υψηλής έντασης και επικινδυνότητας εργασίες στο λιμάνι. Μάλιστα, η είσπραξη των προστίμων στα οποία θα οδηγούσαν έλεγχοι λίγων ημερών, στο έδαφος της γενικευμένης αυθαιρεσίας, θα κάλυπταν τα έξοδα της λειτουργίας των επιτροπών με το παραπάνω. «Το πρόβλημά τους είναι άλλο: Οτι κάνουν πλάτες σε εργολάβους και εφοπλιστές για να κάνουν τη δουλειά γρήγορα, φθηνά και να τη σκαπουλάρουν άμα γίνει κάτι», υπογράμμισε. «Δεν είναι τίποτα διαφορετικό από αυτό που αποδείχθηκε περίτρανα από το έγκλημα στα Τέμπη. Ζούμε και δουλεύουμε σε μια ατέλειωτη κοιλάδα των Τεμπών», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την κατάσταση αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ