ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Εμπόδια στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αυξημένες πληρωμές, «ατομική ευθύνη»

Ζοφερή η κατάσταση και για τη διάγνωση και για τη θεραπεία, λόγω των ελλείψεων και της επιχειρηματικής δράσης

Από παλιότερες κινητοποιήσεις για εξοπλισμό νοσοκομείων
Από παλιότερες κινητοποιήσεις για εξοπλισμό νοσοκομείων
Μεγάλες αναμονές, αυξημένες πληρωμές, αδυναμία πρόσβασης σε γιατρό, επιβάρυνση της ψυχολογικής κατάστασης λόγω των οικονομικών δυσκολιών και της επισφαλούς εργασίας, όλα όσα απορρέουν από την εκκωφαντική απουσία ενός κεντρικά σχεδιασμένου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ. Αυτά συνθέτουν «το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα».

Είναι στοιχεία που αποτυπώνονται και σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν γυναίκες που είχαν νοσήσει από πρώιμο ή και τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού το χρονικό διάστημα 1/1/2019 - 30/6/2023, και των οποίων η διάγνωση και οι θεραπείες είχαν γίνει στην Ελλάδα. Η συλλογή των απαντήσεων πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και διεξήχθη τον Απρίλιο του 2024. Το τελικό δείγμα της έρευνας ανήλθε σε 552 συμμετέχουσες. Την πραγματοποίησαν η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής».

Οι τεράστιες ελλείψεις στέλνουν πελατεία στους ιδιώτες
  • Χωρίς σταθερή παρακολούθηση από γιατρό για έλεγχο μαστού φαίνεται ότι ήταν περισσότερες από τις μισές ερωτηθείσες (52%), αποτυπώνοντας ξανά την εγκληματική έλλειψη ενός κεντρικά σχεδιασμένου, δημόσιου, δωρεάν συστήματος ΠΦΥ.
  • Το 50,5% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα εντόπισαν το πρόβλημα με τον μαστό, που εν τέλει οδήγησε στη διάγνωση, κατά τον προληπτικό έλεγχο μαστού (μέσω μαστογραφίας, υπερήχου ή κλινικού ελέγχου μαστού).
  • Οταν οι γυναίκες αναζήτησαν φροντίδα υγείας για το πρόβλημα που εντόπισαν, αναφέρονται προβλήματα στην πρόσβαση και συγκεκριμένα: Λίστα αναμονής για ιατρικό ραντεβού (29,7%), έλλειψη σχετικής ειδικότητας στον τόπο διαμονής τους (19,0%), μεγάλη απόσταση του ιατρείου - νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας από τον τόπο κατοικίας (23%).
  • Ο πρώτος γιατρός στον οποίο απευθύνθηκε η πλειονότητα του δείγματος (51,3%) ήταν ιδιώτης γιατρός (στο ιατρείο του) ενώ το 21,9% απευθύνθηκε σε εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικού νοσοκομείου ή κλινικής ή σε ιδιωτικό πολυϊατρείο, έναντι 25,4% για αντίστοιχες δημόσιες δομές.
  • Σε μεγαλύτερο ποσοστό οι συμμετέχουσες απευθύνθηκαν επίσης στον ιδιωτικό τομέα και για τη διενέργεια της βιοψίας, με το 64,3% να δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν τη βιοψία σε ιδιωτική δομή, έναντι 35,5% σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς διατηρούνται και επιδεινώνονται οι ελλείψεις προσωπικού στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων.
1 στις 4 γυναίκες δεν κάνει εξετάσεις λόγω κόστους!
  • Το σύνολο των γυναικών με πρώιμο - τοπικά προχωρημένο καρκίνο μαστού που συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν κάποια χειρουργική επέμβαση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (60,9%) η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο - κλινική. Στην περίπτωση των υπόλοιπων θεραπειών (χημειοθεραπειών, ακτινοθεραπειών κ.λπ.), σχεδόν οι μισές έγιναν σε δημόσιο νοσοκομείο.
  • Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ιστολογικής εξέτασης μετά τη χειρουργική επέμβαση έγινε μετά από 20,8 ημέρες κατά μέσο όρο.
  • Η δαπάνη για εξετάσεις καλύφθηκε σε μεγάλο ποσοστό από την ίδια την ασθενή, καθώς το 58,6% δηλώνουν ότι πλήρωσαν ένα μέρος ή όλο το ποσό. Μεταξύ αυτών που δεν πραγματοποίησαν τις εξετάσεις, μία στις τέσσερις γυναίκες δηλώνει «αδυναμία κάλυψης του κόστους»!
Τεράστια οικονομική επιβάρυνση και αδιέξοδα
  • Οι ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών ανέρχονται σε 4.673 ευρώ κατά μέσο όρο. Το συγκεκριμένο ποσό φαίνεται να καλύπτεται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το νοικοκυριό (66,1%), ενώ σημαντικό κομμάτι καταφεύγει και στον δανεισμό αναζητώντας υποστήριξη.
  • Το 31% του δείγματος θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιβαρύνθηκε «πολύ» ή «πάρα πολύ» εξαιτίας των εξόδων για τη θεραπεία.
  • Αντίστοιχα, το 17,4% αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση τις επιβάρυνε και ψυχολογικά.
  • Παράλληλα, το 30,6% του δείγματος δηλώνουν ότι λόγω της διάγνωσης χρειάστηκε να σταματήσουν για κάποιο διάστημα την εργασία τους, ή να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών.
Σήμερα η διαμαρτυρία της ΟΓΕ στο «Αλεξάνδρα»

Διεκδίκηση για δωρεάν πρόληψη και θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την 25η Οκτώβρη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Η ΟΓΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης, θέτοντας στο προσκήνιο τα αιτήματά της για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και δωρεάν θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων. Ειδικότερα όσον αφορά το συγκεκριμένο νοσοκομείο, απαιτεί την άμεση πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου ογκολόγου - ακτινοθεραπευτή στη μονάδα βραχυθεραπείας.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τον κυβερνητικό εμπαιγμό γύρω από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. «Οσο και αν διατυμπανίζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΜΚΟ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ότι ενδιαφέρονται για την υγεία των γυναικών», σχολιάζει η ΟΓΕ, η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική τους βάζει τις ανάγκες «στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους ιατρικούς ομίλους», εμπορεύεται την Υγεία, ρίχνει στις γυναίκες το «μπαλάκι της ατομικής ευθύνης» όσον αφορά την πρόληψη και θεραπεία.

Η ΟΓΕ διεκδικεί:

-- Γενναία κρατική χρηματοδότηση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων.

-- Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την έγκαιρη δωρεάν θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.

-- Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιούνται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Αποκαλυπτικά στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής.

Οπως αναφέρει, το 40% των χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι κλειστές, έως 30% φτάνουν οι ελλείψεις σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, ενώ τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων στα νοσοκομεία της πόλης είναι χωρίς μόνιμη εργασία.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Γι' αυτό έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στο ΕΣΥ. Πρωτοστατούντος του υπουργού, παρουσιάζονται φανταστικά παραμύθια για δήθεν βελτιωμένη κατάσταση στα νοσοκομεία. Αυτή η κοροϊδία αναπαράγεται με διαφορετικό περιτύλιγμα από την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία και διάφορες πρόθυμες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με στόχο να πάψει ο λαός να διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Μόνο όσοι δεν είχαν την ατυχία να βρεθούν σε νοσοκομείο μπορούν να πιστέψουν αυτήν την κοροϊδία όλων όσοι έφεραν το σύστημα Υγείας στη σημερινή κατάσταση. Η πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ εξοντώνει στη δουλειά τους υγειονομικούς, πετάει σε ράντζα τους ασθενείς και τους αναγκάζει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υποβαθμισμένες υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει με την εργασία τους, τα ασφαλιστικά τους ταμεία και τους φόρους!

Η διάλυση και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας έχουν στόχο την εξοικονόμηση κρατικών πόρων για να παρέχονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξυπηρέτηση του κέρδους του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Αυτή η στρατηγική, καθ' ομολογίαν του υπουργείου, απέναντί της βρίσκει μονάχα το εργατικό - λαϊκό κίνημα όταν αυτό αποκτά οργανωμένη δράση και κατεύθυνση σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου, όταν πετάει από πάνω του τη λογική συνδιαλλαγής και υποχωρητικότητας στα "στενά δημοσιονομικά περιθώρια" και παλεύει για την Υγεία ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα! Αυτό έκαναν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές την προηγούμενη βδομάδα απεργώντας, αυτούς βρήκε και θα συνεχίσει να βρίσκει μπροστά του ο υπουργός στα νοσοκομεία. Σε αυτόν τον αγώνα είναι η πραγματική ελπίδα, κόντρα στην πολιτική της μιζέριας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία κόστος αφήνει απροστάτευτες χιλιάδες γυναίκες

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού απευθύνει θερμό χαιρετισμό σε όσες γυναίκες πάλεψαν και βγήκαν νικήτριες, και σε όσες ακόμα παλεύουν με τη νόσο. Διεκδικούμε όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική και οικονομική τους ικανότητα ή τον τόπο διαμονής τους, και με βάση τα κριτήρια που ορίζουν τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, να μπορούν να διενεργούν τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο, αξιοποιώντας όλες τις επιστημονικά ενδεικνυόμενες μεθόδους, με ευθύνη του κράτους και με απόλυτα δημόσιο και δωρεάν τρόπο.

Οσο κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ κομπάζει για την επιτυχία διάφορων Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου, όπως το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Μαστού "Φώφη Γεννηματά", τα κρίσιμα ζητήματα που είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η έγκαιρη θεραπεία παραμένουν άλυτα. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία κόστος συνεχίζει να αφήνει απροστάτευτες χιλιάδες γυναίκες, χωρίς να εξασφαλίζει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, εμπορεύεται την υγεία των γυναικών που δίνουν μάχη με τον γυναικολογικό καρκίνο, ρίχνοντας ακόμα μια φορά το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στις ίδιες.

Μια ματιά στα πρόσφατα στοιχεία αρκεί: Ανεπαρκείς εξετάσεις που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί, σταθερή στήριξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αφού από το σύνολο των μαστογραφιών ετησίως το 76% πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και μόλις το 24% στον δημόσιο, αντιεπιστημονική εξαίρεση των γυναικών 40-45 ετών από το πρόγραμμα προληπτικών μαστογραφιών.

Το ΚΚΕ θεωρεί πως λύση στο θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού μπορεί να δώσει μόνο ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που στο επίκεντρό του θα έχει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν αποσαθρώσει. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία, αποκατάσταση, ψυχολογική στήριξη των γυναικών που θα νοσήσουν, αξιοποιώντας σε αυτήν την κατεύθυνση όλες τις σύγχρονες μεθόδους και δυνατότητες που έχει αναπτύξει η διαγνωστική και θεραπευτική τεχνολογία, η πρόοδος στην παραγωγή σύγχρονων φαρμάκων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ