ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστική προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη

Φοιτητικές συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας

Με κεντρικό σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Παιδεία! Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!» έχουν ριχθεί στη μάχη της οργάνωσης του μεγάλου αγωνιστικού σταθμού δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Αθήνα. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Αυτές τις μέρες στις περισσότερες σχολές πραγματοποιούνται Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις, όπου συζητιέται και αποφασίζεται ο αγωνιστικός σχεδιασμός των φοιτητών μπροστά στο συλλαλητήριο. Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλα τα Ιδρύματα της Αττικής πραγματοποιούν όλο αυτό το διάστημα κινητοποιήσεις για όλα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους και αφορούν τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σε υποδομές, τη φοιτητική μέριμνα, τις διαγραφές και τις μετεγγραφές φοιτητών κ.ά. Στο στόχαστρο έχουν βάλει την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τους ως κόστος, που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων.

Αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής

Μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει οι εξής Φοιτητικοί Σύλλογοι:

  • Από ΕΜΠ: Τοπογράφων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων
  • Από ΕΚΠΑ: Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Οδοντιατρικής, Κοινωνιολογίας, Γεωλογικού, Οδοντιατρικής, ΑΣΟΕΕ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
  • Από ΠΑΔΑ: Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

Καθώς και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ, ΦΕΠΑ.

Συγκεντρώσεις και φοιτητικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας

Συγκεκριμένα τα «αγωνιστικά ραντεβού» που έχουν οριστεί μέχρι τώρα στις υπόλοιπες πόλεις:

  • Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 12.00
  • Βόλος στον Θόλο στις 12.00
  • Γιάννενα στην Περιφέρεια στις 12.00
  • Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας στις 10.00
  • Λάρισα στην κεντρική πλατεία στις 13.00
  • Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου στις 12.00
  • Χανιά στην Παλαιά Αγορά στις 10.00
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Εκδηλώσεις με θέμα «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με τους λαούς ενάντια στο σύστημα των πολέμων! - Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!», διοργανώνουν οι Οργανώσεις Αχαΐας της ΚΝΕ ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.

Καλώντας σε συνέχεια της πάλης, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που αιματοκυλούν τους λαούς, θα πραγματοποιήσουν τις εξής δράσεις:

Σήμερα Παρασκευή

  • 8.30 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο στα Προσφυγικά της Πάτρας, για όλες τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στον νομό.

Κυριακή 27 Οκτώβρη

  • 11 π.μ.: Ιστορικός περίπατος στην Πάτρα από τον Μαθητικό Τομέα της ΚΝΕ, με αφετηρία την πλατεία Παντοκράτορος και τερματισμό το Ιστορικό καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Επίσκεψη στη Θέρισο Χανίων

Η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ οργανώνει το Σάββατο 26 Οκτώβρη εκδρομή στη Θέρισο Χανίων με σύνθημα: «Μάθε την αλήθεια, το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αίμα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ».

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει:

Αναχώρηση με λεωφορεία: Από το Ηράκλειο στις 9 π.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου και από το Ρέθυμνο στις 9 π.μ. από τα ΚΤΕΛ.

Στη 1 μ.μ. προγραμματίζεται εκδήλωση με θέμα: «Η Ιστορία μάς διδάσκει: Τότε και τώρα... Μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής με ΚΚΕ δυνατό». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΑΠΘ, και ο Κώστας Αποστόλου, μέλος του ΓΠ Κρήτης της ΚΝΕ.

Στις 2.30 μ.μ. προγραμματίζεται επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Θερίσου.

Συμμετοχές και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6957350686 (για το Ηράκλειο), 6944161464 (για τα Χανιά) και 6955719974 (για το Ρέθυμνο).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μέτρα για το δυσθεώρητο κόστος διαβίωσης χιλιάδων φοιτητών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης από φοιτητικούς συλλόγους

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για το δυσθεώρητο κόστος των ενοικίων και για το αυξημένο κόστος μετακίνησης που επιβαρύνονται καθημερινά για τις μετακινήσεις στις σχολές τους. Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν μέτρα διευκόλυνσης σε αυτές τις συνθήκες ακρίβειας. Να μειωθεί η μηνιαία κάρτα των ΚΤΕΛ στα 20 ευρώ τον μήνα. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητικοί σύλλογοι σημειώνουν ότι «είμαστε χιλιάδες οι φοιτητές στην Κρήτη, οι οποίοι δεν μπορούμε να αντέξουμε τα νοίκια που έχουν φτάσει στον θεό, που βλέπουμε να μη βγαίνει καν ο μήνας. Ειδικά φέτος με την ακρίβεια που σαρώνει τις αντοχές των οικογενειών μας δεν υπάρχουν περιθώρια αφού το κόστος σπουδών ξεπερνά τα 1.000 ευρώ (νοίκι, ρεύμα, νερό, ίντερνετ, σούπερ μάρκετ, ψυχαγωγία, σίτιση, μεταφορές). Και ενώ το κόστος σπουδών έχει εκτοξευθεί και η ακρίβεια συμπιέζει τις οικογένειές μας, κυβέρνηση και πρυτανείες δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τη ζωή μας. Είναι αδιανόητο το 2024, 6 χρόνια μετά την καταστροφή των εστιών από τη φωτιά, να μην έχει παρθεί κανένα μέτρο για φοιτητική εστία στο Πανεπιστήμιο και οι ελάχιστοι δικαιούχοι κάθε χρόνο να γίνονται μπαλάκι από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο και το καλοκαίρι στην high season να τους πετάνε έξω. Αντίστοιχα, στο Πανεπιστήμιό μας, ως αποτέλεσμα της εμπλοκής των εργολάβων (σίτιση, αστικό ΚΤΕΛ), προωθείται το κόψιμο πολλών φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση, ενώ δεν είναι δυνατόν η κάρτα μετακίνησης να είναι 45 ευρώ τον μήνα!».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν την τραμπούκικη επίθεση εκπροσώπων της ΠΑΣΠ

Να απομονωθεί η «πράσινη ΔΑΠ» από κάθε σχολή και σύλλογο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καλούν οι εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής» σε ΣΤΕΓ, ΣΕΥ και ΣΔΟ, μετά την τραμπούκικη επίθεση δύο εκλεγμένων μελών της ΠΑΣΠ, από κοινού με έξι αγνώστους, κατά του εκλεγμένου εκπροσώπου της ΠΚΣ (Λ. Μ.), μέλους της Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στον Σύλλογο της Σχολής Διοίκησης (ΣΔΟ).

Ο εκλεγμένος της ΠΚΣ δέχθηκε ενορχηστρωμένη επίθεση με γροθιές στο πρόσωπο και το σώμα - και αναγκάστηκε να οδηγηθεί στο νοσοκομείο - κατά τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της ΣΔΟ από τους παραπάνω, ενώ γινόταν συζήτηση με θέμα την υποδοχή των πρωτοετών και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση με πλειάδα προβλημάτων στο ίδρυμα.

Στις επανειλημμένες προσπάθειές του να μιλήσει και ενώ είχε τον λόγο αναδεικνύοντας την κατάσταση και τους υπαίτιους γι' αυτά τα ζητήματα, δέχθηκε την επίθεση των δύο εκλεγμένων με την ΠΑΣΠ (έχει αυτοδυναμία στον Σύλλογο), μελών του ΔΣ, μαζί με τους υπόλοιπους έξι!

Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο που η ΠΚΣ και οι εκλεγμένοι της πρωταγωνίστησαν και κατάφεραν να κερδίσουν να μην πεταχτεί στον δρόμο φοιτήτρια που δεν είχε να πληρώσει το χαράτσι των 50 ευρώ για τη διαμονή της στην εστία, την ίδια ώρα που συνολικά η ΠΑΣΠ «αβαντάρει» τη διοίκηση και δεν αναφέρει ούτε λέξη για τα προβλήματα.

«Η απάντηση που δόθηκε από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου στους ίδιους τους τραμπούκους αποδεικνύει ότι το φοιτητικό κίνημα δεν θα ανεχθεί με κανέναν τρόπο παρεμβάσεις τραμπούκων στις συλλογικές του διαδικασίες. Οι επιθέσεις και οι απειλές σε αγωνιστές φοιτητές δεν θα περάσουν», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» και καλούν σε απομόνωση των τραμπούκων της ΠΑΣΠ, να πεταχτούν έξω από τους συλλόγους, υπογραμμίζοντας ότι «οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τα φερέφωνά της!».

«Οχι» στο επί πληρωμή αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ιατρική Πάτρας

Σε κινητοποίηση την Τρίτη 29 Οκτώβρη στον πρόεδρο του Τμήματος καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος

Σε κινητοποίηση την Τρίτη 29 Οκτώβρη στον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην ίδρυση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα, από το 2025. Θυμίζουμε ότι τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν έναν ακόμα μοχλό περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προγραμμάτων και πτυχίων πολλών ταχυτήτων, στρώνοντας το έδαφος για γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα προπτυχιακά. Ταυτόχρονα, αυτή η εξέλιξη «κουμπώνει» με τον απαράδεκτο νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την κούρσα του ανταγωνισμού ανάμεσα στα ιδρύματα, την ολοένα και πιο έντονη επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Πρόκειται για απόφαση που προβάλλεται με τον «μανδύα» της «εξωστρέφειας» και από την πλευρά της Πρυτανείας. «Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε "επιχειρηματικές μονάδες", που καλούνται να λειτουργήσουν με όρους "αυτοδιοίκητου", εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία τους, πουλώντας εκπαιδευτικά - ερευνητικά "προϊόντα", μεταξύ άλλων και τα ίδια τα προγράμματα σπουδών που θα λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το κέρδος», υπογραμμίζει ο Φοιτητικός Σύλλογος.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο Φοιτητικός Σύλλογος διερωτάται: «Πού θα στεγαστεί το πρόγραμμα αυτό, σε ποιες αίθουσες, σε ποια εργαστήρια, με ποιον υλικό εξοπλισμό όταν τα εργαστήρια και οι κλινικές μας στενάζουν από την υποστελέχωση και δεν επαρκούν ούτε για τους ήδη υπάρχοντες φοιτητές;».

«Πόση κοροϊδία θα ακούσουμε ακόμη οι φοιτητές Ιατρικής, που επί χρόνια το Τμήμα μας λέει ότι πρέπει να μειωθούν οι εισακτέοι, γιατί δήθεν δεν υπάρχουν ανάγκες σε γιατρούς, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από την υποστελέχωση;», τονίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ