ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπαράζ επιδρομών σε βόρειο Ιράκ και Συρία

Στον απόηχο της επίθεσης ενόπλων στην τουρκική στρατιωτική βιομηχανία TUSAS

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έξω από τις εγκαταστάσεις της TUSAS

2024 The Associated Press. All

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έξω από τις εγκαταστάσεις της TUSAS
Με αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία εναντίον θέσεων Κούρδων, έκτακτη σύγκληση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Πρόεδρο της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν και ενεργοποίηση μέτρων συναγερμού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας «απάντησε» η Αγκυρα στην προχθεσινή αιματηρή επίθεση ενόπλων στην πολεμική αεροδιαστημική βιομηχανία TUSAS.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους δύο δράστες που σκοτώθηκαν στην προχτεσινή επίθεση ταυτοποιήθηκε ως ο Αλί Ορέκ, μέλος του κουρδικού ΡΚΚ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίθεση ενόπλων στις εγκαταστάσεις της TUSAS το απόγευμα της Τετάρτης έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 22, ενώ σκοτώθηκαν και 2 δράστες.

Χθες το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν «αεροπορικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία, όπου επλήγησαν 47 στόχοι τρομοκρατών από χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ και εξουδετερώθηκαν 59 τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων 2 τρομοκράτες υψηλού επιπέδου». Ακόμα, η ΜΙΤ ανακοίνωσε ότι «κατέστρεψε στόχους» των PKK - YPG στα βόρεια της Συρίας και του Ιράκ. Σε συνέντευξη αναφέρθηκε ότι από 1η Γενάρη έχουν «εξουδετερωθεί» 2.235 «τρομοκράτες» σε Συρία και Ιράκ.

Από τη μεριά τους οι κατά βάση κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS, ένοπλη πτέρυγα των YPG) ανακοίνωσαν ότι οι τουρκικές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο 12 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 25, ενώ τα τουρκικά αεροπλάνα έπληξαν πολιτικές υποδομές, ενεργειακές εγκαταστάσεις κ.ά.

Μήνυμα του Οτσαλάν και αντιδράσεις

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ανήμερα της προχθεσινής επίθεσης στην TUSAS, η οποία έλαβε χώρα ενώ προωθούνταν σενάρια «συμβιβασμού» στο Κουρδικό, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά μετά από 43 μήνες να δεχτεί επίσκεψη ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπ. Οτσαλάν, ο οποίος την τελευταία 25ετία κρατείται σε φυλακή στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας.

Τον επισκέφτηκε ο ανιψιός του, Ομέρ Οτσαλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος DEM. Σε ανάρτησή του είπε ότι ο θείος του «ζήτησε να διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη το εξής μήνυμα: "Η απομόνωση συνεχίζεται. Εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχω τη θεωρητική και πρακτική ισχύ να μεταφέρω αυτήν τη διαδικασία από τη σύγκρουση και τη βία σε νομική και πολιτική βάση"».

Παρέμβαση έκανε και η εκπρόσωπος Τύπου του DEM, Aysegul Dogan, δηλώνοντας: «Ο πόλεμος, η σύγκρουση, η βία δεν είναι λύση (...) Σε αυτήν την κατάσταση όπου έχει αναδειχθεί ο δρόμος του διαλόγου, όλοι αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ευθύνη. Μοιραζόμαστε όλες τις εξελίξεις μαζί σας με διαφάνεια, και αξιολογήσεις πέραν αυτής δεν είναι δεσμευτικές για το κόμμα μας». Η ίδια είπε ότι και ο Αμπ. Οτσαλάν είναι «αποδέκτης αυτών των εκκλήσεων», αλλά «δεν γνωρίζουμε πώς θέλει να ανταποκριθεί». Πρόσθεσε ότι υπάρχει απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί, για να υποστηρίξει ότι το Κουρδικό «δεν είναι μόνο πρόβλημα ασφάλειας αλλά και ανθρωπιστικό», καλώντας «να ανοίξουμε μαζί ένα νέο μονοπάτι».

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ όπως το «Sol» μετέδωσαν ότι στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Καζάν, στην οποία συμμετείχε και ο Ερντογάν, η Τουρκία έγινε δεκτή ως «εταίρος σε διάλογο» των BRICS, ενώ «επιφυλάξεις» για τη στενότερη συνεργασία της με το σχήμα εξέφρασε η Ινδία.

Αναχωρώντας για τη Σύνοδο των BRICS, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι σήμερα στον κόσμο «η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει (...) Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προωθήσει τον διάλογο με τους BRICS, με τους οποίους έχουμε δημιουργήσει στενές σχέσεις», επιμένοντας ότι η συγκεκριμένη συμμαχία «έχει μοναδική συμβολή στην οικοδόμηση μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης».


ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ζητούν «νέα προσέγγιση» της ΕΕ στις σχέσεις με την Αφρική

Με εμβάθυνση της συνεργασίας σε Αμυνα και Ασφάλεια

Μια νέα προσέγγιση της ΕΕ στις σχέσεις της με την Αφρική ζήτησαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς αυξάνεται ραγδαία η γεωπολιτική και οικονομική σημασία της «μαύρης ηπείρου» και η «διείσδυση» της Κίνας και της Ρωσίας. Παράλληλα, στην προχτεσινή υπουργική συνάντηση στη Μαδρίτη, οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την ευθυγράμμισή τους στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα. Η συνάντηση έγινε ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής της Ιβηρικής.

Η συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών συνέβαλε στην «εμβάθυνση του συντονισμού ενόψει της διεθνούς κατάστασης» στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τη ζώνη του Σαχέλ, μεταξύ άλλων περιοχών.

Η διακήρυξη τονίζει ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι δύο από τις χώρες της ΕΕ που είναι πιο «κοντά» στην Αφρική, την οποία θεωρούν την ήπειρο «με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες και προκλήσεις για τις επόμενες δεκαετίες».

Λισαβόνα και Μαδρίτη καλούν για «μια ανανεωμένη και ολιστική προσέγγιση της ΕΕ προς την Αφρική», προσθέτει η διακήρυξη, ζητώντας ειδικότερα εμβάθυνση της υφιστάμενης συνεργασίας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη «αλλά και στην Ασφάλεια και την Αμυνα, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς». Η Πορτογαλία και η Ισπανία «επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. Αντ. Γκουτέρες) και τη δράση του για την επίλυση όλων των συγκρούσεων», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Τα δύο κράτη σκοπεύουν να εντείνουν τη «συνεργασία στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών», αναγνωρίζοντας «την ανάγκη να επενδύσουν στην Αμυνα ως μέσο διατήρησης της ειρήνης» και να προωθήσουν πρωτοβουλίες για κοινή εργασία των στρατιωτικών βιομηχανιών τους καθώς και «να εμβαθύνουν τις μορφές συνεργασίας εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησης, Πορτογάλος υπουργός Αμυνας Νούνο Μέλο είπε ότι η Πορτογαλία θέλει να κάνει «μια πολύ μεγάλη επένδυση» στη στρατιωτική βιομηχανία και να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, με την Ισπανία να είναι «μια μεγάλη αγορά» και μια πηγή δυνητικών επενδυτών.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η αμυντική βιομηχανία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση και την επέκταση των στρατιωτικών αποστολών της Πορτογαλίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ