ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Στρατιωτική συμφωνία Γερμανίας - Βρετανίας με το «βλέμμα» σε έναν γενικευμένο πόλεμο

ΝΑΤΟικό αρχηγείο στη Βαλτική έστησε η Γερμανία μαζί με κράτη - μέλη της περιοχής

Από την υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Αμυνας Βρετανίας και Γερμανίας

PA

Από την υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Αμυνας Βρετανίας και Γερμανίας
Μια «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας» - ορόσημο υπέγραψαν Βρετανία και Γερμανία, όπως είχε προαναγγελθεί, συμφωνία που στοχεύει κυρίως στη στρατιωτική συνεργασία και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και των αντίστοιχων βρετανικών και γερμανικών ομίλων.

Η ενίσχυση των σχέσεων Βρετανίας - ΕΕ ήταν κάτι που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, είχε θέσει ως βασικό προεκλογικό στόχο, αντανακλώντας τις κυρίαρχες επιλογές των βρετανικών μονοπωλίων μετά την ολοκλήρωση του Brexit, στη σημερινή φάση του διεθνούς ανταγωνισμού.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, και ο Γερμανός ομόλογός του, Μπ. Πιστόριους, συναντήθηκαν στο κτίριο «Trinity House» του Λονδίνου και υπέγραψαν τη συμφωνία κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ημέρα».

Η συμφωνία «Trinity House» επιτρέπει σε γερμανικά αεροσκάφη τύπου «Boeing P-8» να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στο Λόσιμαουθ της Σκοτίας, με σκοπό να πραγματοποιούν περιοδικές περιπολίες στον Βόρειο Ατλαντικό.

Παράλληλα, Βρετανία και Γερμανία θα συνεργαστούν για την «προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών της Βόρειας Θάλασσας», όπως των καλωδίων, αλλά και την ανίχνευση πιθανής αντίπαλης δραστηριότητας.

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου γερμανικού εργοστασίου επί βρετανικού εδάφους, του γερμανικού κολοσσού πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall», για την κατασκευή εξαρτημάτων όπλων του πυροβολικού χρησιμοποιώντας βρετανικό χάλυβα. Τονίζεται δε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας.

Ενας ακόμα στόχος των δύο χωρών είναι η ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, θα είναι πιο ακριβείς, ενώ θα μπορούν να εκτοξευθούν ακόμα πιο μακριά από τους υπάρχοντες «Storm Shadow» της Βρετανίας ή «Taurus» της Γερμανίας.

Οπως τόνισαν και οι δύο πλευρές, με τη στρατιωτική συμφωνία επιδιώκουν να απαντήσουν στη ρωσική επιθετικότητα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και στον ανταγωνισμό που οξύνεται στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Με τα σχέδιά μας για ενίσχυση σε αέρα, ξηρά και θάλασσα και στον κυβερνοχώρο θα ενισχύσουμε από κοινού τις αμυντικές μας δυνατότητες, ενισχύοντας έτσι τον ευρωπαϊκό πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Πιστόριους. «Η ασφάλεια της Ευρώπης είναι κάτι που δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι Βρετανία και Γερμανία είναι από τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Κιέβου.

Ο Συντηρητικός, πρώην υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας σχολίασε πάντως ότι «αν σήμαινε κάτι η εν λόγω συμφωνία, θα έπρεπε η Γερμανία να δεχτεί τα βρετανικά αιτήματα να στείλει τους "Taurus" στην Ουκρανία και να άρει επίσης κάθε εξαγωγικό βέτο πώλησης "Typhoon" στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ (...) αλλιώς είναι κάπως κούφια».

ΗΠΑ: «Ανησυχίες» για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Εν μέσω αντιθέσεων για την «πίτα» των «ευκαιριών» και των επενδύσεων που προσφέρει ο πόλεμος στους ομίλους στρατιωτικής βιομηχανίας, η Ουάσιγκτον εξέφρασε «ανησυχίες» για τις κινήσεις της ΕΕ να δώσει προτεραιότητα στην αγορά ευρωπαϊκών όπλων.

Οπως είπε στο «Politico» η Τζ. Σμιθ, απερχόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αυτή η στρατηγική της ΕΕ διακινδυνεύει το να δοθούν τα φθηνότερα όπλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην Ουκρανία και σε άλλα κράτη εντός της «συμμαχίας» που έχουν ανάγκη. Κάποιες φορές αυτό το προσφέρουν «χώρες εκτός ΕΕ», είπε, υπονοώντας τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη βιομηχανική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αμυνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες, οι 27 χώρες της ΕΕ - εκ των οποίων οι 23 ανήκουν επίσης στο ΝΑΤΟ - έθεσαν ως στόχο να δαπανήσουν το 50% του στρατιωτικού προϋπολογισμού τους για προμήθειες όπλων αποκλειστικά από ομίλους της ΕΕ έως το 2030, στόχος που θα αυξηθεί στο 60% ως το 2035.

Γερμανικό - ΝΑΤΟικό αρχηγείο στη Βαλτική Θάλασσα

Την ίδια ώρα, η Γερμανία αναβαθμίζει τη γεωπολιτική της θέση στην Ευρώπη και εντός της ευρωατλαντικής «συμμαχίας», αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρόλο στη Βαλτική Θάλασσα, «καυτή» εστία σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ο Μπ. Πιστόριους εγκαινίασε ένα νέο αρχηγείο του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Ρόστοκ, θέτοντάς το στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενισχυθούν η παρουσία του και η επιχειρησιακή ικανότητα των «συμμαχικών» χωρών στην περιοχή της Βαλτικής.

Το νέο αρχηγείο φέρει τον τίτλο «CTF Baltic» και συμμετέχουν άλλες 10 ΝΑΤΟικές χώρες - Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία. Θα έχει την ευθύνη των ναυτικών δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τόσο σε περίπτωση κρίσης, όσο στον σχεδιασμό ασκήσεων.

Θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις στρατιωτικές κινήσεις και εμπορικές δραστηριότητες στη Βαλτική. Ο τομέας ευθύνης του περιλαμβάνει την περιοχή των αδρανοποιημένων ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream» και το δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων. Επιπλέον η Βαλτική είναι μια πολυσύχναστη εμπορική οδός της Β. Ευρώπης.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας παρέπεμψε στη «ρωσική επιθετικότητα που εκδηλώνεται και με υβριδικές κυβερνοεπιθέσεις» και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι «σύμμαχοι» προστατεύουν την «ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Η Μόσχα αντέδρασε έντονα, με τον Γερμανό πρέσβη στη Ρωσία να καλείται στο ρωσικό ΥΠΕΞ για διάβημα διαμαρτυρίας: «Η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο πρέπει να γνωρίζουν ότι η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στο έδαφος της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες» και θα υπάρξει αντίδραση.

Το Βερολίνο ισχυρίστηκε πως το ναυτικό αρχηγείο δεν συνιστά παραβίαση της Συνθήκης «2+4» για την επανένωση της Γερμανίας καθώς «δεν είναι αρχηγείο του ΝΑΤΟ» αλλά «εθνικό αρχηγείο με πολυεθνική συμμετοχή όλων των γειτόνων της Βαλτικής και άλλων εταίρων».

Στο μεταξύ, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ύποπτες πράξεις δολιοφθοράς και εκτιμά ότι η Ρωσία συμμετέχει σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις επιρροής εναντίον της ίδιας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως δήλωσε προχτές η υπουργός Εσωτερικών, Λούλου Ράνε. Η σύνδεση με τη Ρωσία ήταν πιο εμφανής στις παρεμβολές GPS που έχει παρατηρήσει η Φινλανδία στη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία της, είπε.

Μικρή «προθυμία» για πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, διστάζουν επί του παρόντος να ικανοποιήσουν το αίτημα του ουκρανικού «σχεδίου νίκης» για άμεση πρόσκληση ένταξης της Ουκρανίας, για να μην «πυροδοτηθεί μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας», μετέδωσε χτες το «Politico», επικαλούμενο τέσσερις ανώνυμους αξιωματούχους και διπλωμάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Χώρες όπως το Βέλγιο, η Σλοβενία ή η Ισπανία, «κρύβονται πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Είναι διστακτικές», ανέφερε ανώνυμα αξιωματούχος της «συμμαχίας» στο «Politico».

Σύμφωνα με άλλη πηγή, οι χώρες του μπλοκ υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας «μόνο υποθετικά και θα ήταν ενεργά αντίθετες εάν πράγματι συνέβαινε».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ BRICS
Επισημάνσεις για τον κίνδυνο πολεμικής γενίκευσης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Με τον γγ του ΟΗΕ συναντήθηκε ο Πούτιν

Οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή ήταν από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας BRICS (22-24 Οκτώβρη), την οποία παρακολούθησαν δεκάδες ηγέτες του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» και της «Ανατολής», οι οποίοι εξέφρασαν είτε έμμεση στήριξη είτε ανοχή στη Μόσχα.

Είναι ενδεικτικό πως το τελικό ανακοινωθέν χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπου ζητείται κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη και καταγγέλλονται οι ισραηλινές «επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων, προσωπικού και σημείων διανομής» βοήθειας.

Ως προς την Ουκρανία, ωστόσο, οι ηγέτες υπενθυμίζουν τις θέσεις των χωρών τους, «όπως έχουν εκφραστεί στα αρμόδια φόρουμ», ενώ σημειώνουν «με εκτίμηση» τις «προτάσεις μεσολάβησης» που «στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», δηλαδή την πρόταση της Κίνας και της Βραζιλίας, τη διάθεση διαμεσολάβησης της Ινδίας κ.ά.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του έγινε κράτος - εταίρος των BRICS, «ένα υποχρεωτικό βήμα πριν την πλήρη ένταξη», ενώ ετοιμότητα για ένταξη εξέφρασε και ο ηγέτης του Λάος.

Στη Σύνοδο Κορυφής στη ρωσική πόλη Καζάν παραβρέθηκε ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες και συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, για συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, κίνηση που επικρίθηκε από το Κίεβο.

Ο Γκουτέρες μιλώντας στους ηγέτες των BRICS τόνισε ότι στην Ουκρανία «σε όλους τους τομείς χρειαζόμαστε ειρήνη», «μια δίκαιη ειρήνη σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης».

Ζήτησε επίσης τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο Σουδάν.

«Χρειαζόμαστε ειρήνη στη Γάζα με άμεση κατάπαυση του πυρός, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε, ενώ ζήτησε «να τερματίσουμε την κατοχή και να δημιουργήσουμε μια λύση δύο κρατών».

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε σε τρεις βασικές αρχές: «Να μην επεκταθεί το πεδίο πολέμου στην Ουκρανία, να μην υπάρξει κλιμάκωση των μαχών και να μην γίνουν προβοκάτσιες από τη μία ή την άλλη πλευρά».

Προχθές ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ν. Μόντι διαβεβαίωσε ότι είναι σε επαφή τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο και εξέφρασε την υποστήριξή του σε κάθε προσπάθεια «για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας».

«Αυτή τη στιγμή, που αντιμετωπίζουμε δύο πολέμους οι οποίοι έχουν την πιθανότητα να γίνουν παγκόσμιοι, είναι βασικό να αποκαταστήσουμε τη δυνατότητά μας να συνεργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό», είχε τονίσει νωρίτερα ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο.

«Πολλές χώρες εκφράζουν την επιθυμία να συμβάλουν πιο ενεργά στη διαδικασία διευθέτησης, δηλώνοντας έτοιμες να αναλάβουν τον ρόλο του μεσολαβητή, κάτι που αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τον Πρόεδρο της Ρωσίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ι. Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Ν. Πασινιάν ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να ολοκληρώσουν τη συνθήκη ειρήνης για υπογραφή της, μετά από διμερή συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των BRICS.

ΗΠΑ - «BOEING»
Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στο Σιάτλ

Να συνεχίσουν την απεργία που ξεκίνησαν στις 13 Σεπτέμβρη αποφάσισαν μετά από προχτεσινή τους ψηφοφορία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Boeing» στο Σιάτλ, απορρίπτοντας τη νέα πρόταση σύμβασης από την εργοδοσία, η οποία δεν απαντά στα αιτήματά τους για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προστασία ασφαλιστικών κατακτήσεων κτλ.

Οπως δήλωσαν εκπρόσωποι του συνδικάτου των εργαζομένων, της Διεθνούς Ενωσης Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής, στο Σιάτλ, το 64% των εργαζομένων απέρριψαν τις εργοδοτικές προτάσεις που υπολείπονταν πολύ από ό,τι διεκδικούν οι απεργοί.

Ο επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου, Jon Holden, δήλωσε ότι «υπάρχει σαφής απόδειξη ότι υπάρχουν συνέπειες όταν μια εταιρεία κακομεταχειρίζεται τους εργαζομένους της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ