ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αμεση ανάγκη αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων

Στην τραγική κατάσταση των χώρων στο ΠΕΑΚΙ επανήλθε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση

Στην τραγική κατάσταση που παρουσιάζουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη των Ιωαννίνων επανήλθε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Στην Ερώτηση αναφέρεται το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε το καλοκαίρι, όταν αποκολλήθηκε μεταλλικό πάνελ από το στέγαστρο του κολυμβητηρίου της Λιμνοπούλας και αιωρούνταν πάνω από την πισίνα, αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα με τη συντήρηση, λειτουργία και ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Γιάννενα. Μάλιστα επισημαίνεται η αδιανόητη αντίδραση της διορισμένης από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, που σε ανακοίνωσή της ενημέρωσε γονείς, αθλούμενους και κατοίκους ότι «καταβάλλονται προσπάθειες στο μέτρο των δυνατοτήτων», τη στιγμή που θα μπορούσαμε να θρηνούμε θύματα αν το πάνελ έπεφτε την ώρα που κολυμπούσαν τα παιδιά.

«Η εικόνα εγκατάλειψης, μαρασμού και επικινδυνότητας των χώρων είναι παρόμοια σε όλες τις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου. Το Πανηπειρωτικό Στάδιο βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Στο γήπεδο στίβου, το μοναδικό Ολυμπιακών προδιαγραφών στην πόλη, το ταρτάν είναι διαλυμένο. Δεν υπάρχει κανένας στεγασμένος χώρος, ώστε να επιτρέπει την άθληση στον στίβο σε μέρες με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικά οι σύλλογοι με υπόμνημά τους προς τη διοίκηση αναφέρουν: "Αυτήν τη στιγμή τα παιδιά προπονούνται σε ένα στάδιο με κατεστραμμένο ελαστικό τάπητα, με κατεστραμμένα σκάμματα, με ανύπαρκτες βαλβίδες, με στρώμα ύψους που σαπίζει στη βροχή... Οταν βρέχει τα παιδιά προπονούνται στον διάδρομο (1 μέτρο επί 1,80 μ. ύψος) κάτω από την κερκίδα από όπου βγαίνουν οι ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο!"», τονίζεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση. Παράλληλα επισημαίνονται οι προσπάθειες που κάνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, χωρίς καμία βοήθεια, να αντεπεξέλθουν στις δυσχερείς συνθήκες, πραγματοποιώντας κάθε είδους εργασία με δικά τους έξοδα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Εξαρχος, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, καταλήγει ότι «με βάση την τραγική κατάσταση απαιτούνται άμεσα:

- Αντικατάσταση του στεγάστρου στο κλειστό κολυμβητήριο, ενεργειακή αναβάθμισή του και ανανέωση του μηχανολογικού του εξοπλισμού, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του χωρίς να διακοπεί η μακροχρόνια πρόσβαση στους αθλούμενους και στα ερασιτεχνικά σωματεία.

- Λειτουργία του φωτισμού στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, στους χώρους για το κοινό, αποκατάσταση των φθορών σε δάπεδα, μπασκέτες, γηπεδάκια και άλλους παρακείμενους χώρους, και αντικατάσταση του ταρτάν στον στίβο του Πανηπειρωτικού.

- Δημιουργία κλειστού χώρου για τη διεξαγωγή των αθλημάτων του στίβου.

- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. στις αργίες, από τις ελάχιστες μέρες του χρόνου που έχουν τη δυνατότητα οι λαϊκές οικογένειες να τις επισκεφτούν, συναντάνε απαγορευτικό) και την εφαρμογή του θερινού ωραρίου, που καταχρηστικά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τα παραπάνω».

ΕUROPA LEAGUE
«Το 'σωσε» στο φινάλε ο ΠΑΟΚ

«Ξυπνώντας» στο β' μέρος και βρίσκοντας τις λύσεις στα τελευταία λεπτά, ο ΠΑΟΚ απέφυγε τα χειρότερα χθες στην Τούμπα και έφερε ισοπαλία 2-2 με τη Βικτόρια Πλζεν (Τισουντάλι 84', Μπάμπα 90'+4 - Χάβελ 31', Βύντρα 39') για την 3η αγωνιστική της League Phase του Europa League. Eτσι οι πρωταθλητές Ελλάδας πήραν τον πρώτο τους βαθμό στην κύρια φάση της διοργάνωσης, μετά από δυο ήττες, παίρνοντας ψυχολογία ενόψει της συνέχειας.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 κόντρα στην τσεχική ομάδα, πληρώνοντας τις αμυντικές του ολιγωρίες και το ανούσιο παιχνίδι του στο α' μέρος, με πολλή κατοχή της μπάλας αλλά χωρίς δημιουργία. Στην επανάληψη, και κυρίως μετά το 60', οι γηπεδούχοι ανέβασαν ρυθμούς και πίεσαν περισσότερο, εκμεταλλευόμενοι και την αποβολή του Ντούκε για τη Βικτόρια (76'). Με τους φιλοξενούμενους να υποχρεώνονται να οπισθοχωρήσουν, ο ΠΑΟΚ ενέτεινε την πίεσή του στο τελευταίο 15λεπτο και τελικά βρήκε τις λύσεις, με τους Τισουντάλι και Μπάμπα να αποδεικνύονται «χρυσές αλλαγές» για τον Λουτσέσκου, πετυχαίνοντας τα δύο γκολ που έφεραν την ισοφάριση.

CONFERENCE LEAGUE
Πλήρωσε τις αδυναμίες του ο ΠΑΟ

Πληρώνοντας τις αμυντικές του αδυναμίες, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να προβάλει αντίσταση απέναντι στην ισχυρή Τσέλσι και υπέστη ήττα 4-1 (Φέλιξ 22', 55' πέναλτι, Μούντρικ 49', Ενκουνκού 59' - Πελίστρι 69') χθες στο ΟΑΚΑ για τη 2η αγωνιστική της League Phase του Conference League.

Οι «πράσινοι» παραμένουν χωρίς νίκη στη League Phase, έχοντας μόλις έναν βαθμό, ενώ η αγγλική ομάδα με 2 στα 2 βρίσκεται στην κορυφή.

Το «τριφύλλι», αγωνιζόμενο με αρκετές αλλαγές στο βασικό σχήμα, ξεκίνησε καλά απέναντι στην - επίσης με πολλές αλλαγές - Τσέλσι, έχοντας τον έλεγχο στο πρώτο 10λεπτο και μία καλή στιγμή (με τον Γεντβάι στο 2'), η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Χωρίς να πιάσουν σπουδαία απόδοση, οι «Μπλε» του Λονδίνου άνοιξαν το σκορ στο πρώτο μέρος και μέσα σε ένα δεκάλεπτο στις αρχές της επανάληψης διεύρυναν το προβάδισμά τους στα τέσσερα γκολ, καθαρίζοντας τη νίκη. Στο τελευταίο 25λεπτο ο Παναθηναϊκός αντέδρασε, μείωσε και έκανε προσπάθεια και για κάτι παραπάνω, χωρίς όμως επιτυχία.

EUROLEAGUE
Eκτός έδρας δοκιμασίες για τους «αιώνιους»

Σε δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας αποστολή βρίσκει η 5η αγωνιστική της Euroleague τους δύο «αιώνιους» του ελληνικού μπάσκετ, που απόψε δοκιμάζονται στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο τη Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός (20.45 - Novasports 4) και στο Μόναχο με αντίπαλο την Μπάγερν ο Ολυμπιακός (21.45 - Novasports Prime).

Οι δύο ελληνικές ομάδες ισοβαθμούν στην 5η θέση της βαθμολογίας, με απολογισμό 2 νίκες και 2 ήττες μέχρι στιγμής. Προερχόμενοι από ήττες την προηγούμενη αγωνιστική, «πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν σήμερα την επιστροφή στις επιτυχίες προκειμένου να πλησιάσουν τις πρώτες θέσεις, αλλά και να τονωθούν ψυχολογικά ενόψει της μεταξύ τους αναμέτρησης για την Βasket League την Κυριακή 27/10 στο ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός απόψε θα εμφανιστεί «λαβωμένος» από απουσίες, καθώς έχουν τεθεί νοκ άουτ οι Μήτογλου και Παπαπέτρου, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Γκριγκόνις.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός, χωρίς αγωνιστικά ζητήματα και στον απόηχο της αποχώρησης του Πετρούσεφ για τον Ερυθρό Αστέρα με τη μορφή δανεισμού, επιδιώκει στο Μόναχο το πρώτο του «διπλό» στη νέα σεζόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ