ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΤΤΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΠΡΕΣΠΑΣ
Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια των Μνημείων του ΔΣΕ

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ομαδικός τάφος των μαχητών του ΔΣΕ στο χωριό Κώττας
Ο ομαδικός τάφος των μαχητών του ΔΣΕ στο χωριό Κώττας
Τα αποκαλυπτήρια δύο νέων Μνημείων που σχετίζονται με την πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς θα πραγματοποιήσει η ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή 27 Οκτώβρη.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρώτο Μνημείο βρίσκεται στο χωριό Κώττας της Φλώρινας, όπου έχει βρεθεί ομαδικός τάφος μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Το Μνημείο αναφέρεται σε όσους έπεσαν κατά κύριο λόγο στις τελευταίες μάχες στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, ειδικότερα τον Αύγουστο του 1949.

Το δεύτερο Μνημείο βρίσκεται στο χωριό Καλλιθέα της Πρέσπας. Στον περίβολο του χώρου του Μουσείου για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, διαμορφώθηκε μνημειακός χώρος με μαρμάρινες πλάκες όπου έχουν γραφτεί τα ονόματα 1.600 περίπου νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στις μάχες και κατάγονται από τα 48 χωριά της περιοχής των Πρεσπών και γύρω από τη Φλώρινα.

Οι εκδηλώσεις αποτίουν έτσι φόρο τιμής σε όλους όσοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης, σε όλους όσοι συνέβαλαν στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ, δίνουν υπόσχεση και για το σήμερα, αφού, όπως τονίζεται και στη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946 - 1949 και στο σχετικό κάλεσμα για τις εκδηλώσεις, «το ΚΚΕ έχει την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στην Ιστορία του ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του ως Κομμουνιστικού Κόμματος αποτελούν τόσο η διδαχή από αυτήν, όσο και η εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Από τις εργασίες για το Μνημείο στον Κώττα
Από τις εργασίες για το Μνημείο στον Κώττα
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • 11 π.μ.: Αποκαλυπτήρια του Μνημείου στον Κώττα από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, στέλεχος του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ.
  • 12.30 μ.μ.: Ομιλία του Νίκου Χριστάνη, μέλους της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, στην Καλλιθέα Πρεσπών. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.
Αναχώρηση λεωφορείων

Αναχώρηση λεωφορείων: Θεσσαλονίκη, 7 π.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου. Κοζάνη, 9 π.μ. από το Ρολόι. Σέρβια, 8.30 π.μ. από το Πολιτιστικό Κέντρο. Πτολεμαΐδα, 8.30 π.μ. από το δημαρχείο. Καστοριά, 9.45 π.μ. από το πάρκινγκ Λαϊκής Αγοράς. Φλώρινα, 9 π.μ. από το Νέο Πάρκο. Γρεβενά, 9 π.μ. από το Ρολόι.



ΤΟ PODCAST TΟΥ «902.GR»
Βρίσκοντας τα ίχνη των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ

Το νέο επεισόδιο του podcast του «902.gr» «περπατά» στα ίχνη των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

Κώττας, Νεστόριο, Θεοτόκος, Λυκόρραχη, Καλλιθέα Πρεσπών, Γκόλιο, Φλώρινα, Αετομηλίτσα, Μάλι Μάδι, Τσάρνο, Μπίκοβικ, Βροντερό, Πυξός...

Ονόματα χωριών, πόλεων και κορυφών συνδεδεμένων με το ΚΚΕ και με την τρίχρονη πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το 1946 έως το 1949, την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.

Με αφορμή τις επικείμενες εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ την προσεχή Κυριακή, με τα αποκαλυπτήρια δύο νέων μνημείων προς τιμήν του ΔΣΕ, το podcast φιλοξενεί στο στούντιο τον Θανάση Λεκάτη, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Τι σημαίνει να βρίσκεις πάνω στο βουνό και στα βράχια μία γραμμή από λουλούδια, και πώς αυτό μπορεί να συνδέεται με τον ΔΣΕ;

Πώς ξεκίνησε η προσπάθεια του ΚΚΕ να χαρτογραφήσει όλη αυτήν την περιοχή, να βρεθούν κυριολεκτικά τα ίχνη των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ στον χώρο που αποτέλεσε βασικό πεδίο δράσης του;

Τι σημαίνει να καταλαβαίνεις πριν 30 χρόνια ότι περπατάς σε μέρη που κρύβουν κάτι «τρομακτικά άγνωστο», που πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει γνωστό;

Πώς κατάφεραν μυστικά κρυμμένα για δεκαετίες, ακόμα και ομαδικοί τάφοι μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, να βρεθούν και να αναδειχθούν σήμερα;

Πώς κατεβαίνει μισός τόνος σίδερο από το βουνό;

Πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει το Κόμμα με την ανέγερση μνημείων και μουσείων, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην ευρύτερη περιοχή;

ΥΓ. Τέτοιες μέρες πριν 30 χρόνια, το Αρχείο του ΚΚΕ καθώς και οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές του Κόμματος, όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του «902», δέχτηκαν ένα σοβαρό πλήγμα από τις πλημμύρες. Το πόσο κρίσιμη ήταν η μάχη που έδωσε τότε όλο το Κόμμα, για να σωθεί ειδικά το Αρχείο, αποκαλύπτεται στην αρχή του νέου επεισοδίου του podcast του «902.gr».

Διαθέσιμο σε Spotify, Apple Podcasts και YouTube

Παρουσίαση - επιμέλεια: Κώστας Πασακυριάκος

Ηχοληψία: Σωτήρης Γκέκας

Μουσική: Γιάννης Μπαλλούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ