ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Αγωνιστικό ραντεβού στις 6 Νοέμβρη για το εισόδημα, ενάντια σε φοροληστεία και πλειστηριασμούς

Συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Δεκάδες είναι τα κλαδικά Σωματεία, τοπικές Ενώσεις, Σύλλογοι Εμπόρων, Ομοσπονδίες ΕΒΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών που συντονίζουν τη δράση τους ενόψει των συλλαλητηρίων που οργανώνουν στις 6 Νοέμβρη, προτάσσοντας διεκδικήσεις ενάντια στη λεηλασία του εισοδήματός τους.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, με τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, να σημειώνει ότι στόχος είναι αυτή η κινητοποίηση «να αποτελέσει ορόσημο αγωνιστικής απάντησης των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων της Αττικής στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στη ζωή και στο εισόδημά τους».

«Μέσα από περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις, ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια πάνω από 20 σωματείων, έχει ήδη φτάσει το κάλεσμα του αγώνα σε χιλιάδες επαγγελματίες της Αττικής», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, καθώς οι αποφάσεις συμμετοχής ξεπερνούν τις 30.

Δεν προλαβαίνουμε να ...πληρώνουμε

Για το κλίμα αναβρασμού που υπάρχει στους μικρούς ΕΒΕ ο Θ. Καλαμπαλίκης σημειώνει: «Συναντάμε έκδηλη την αγανάκτηση και την οργή χιλιάδων επαγγελματιών. Δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν... Το φορολογικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, αποτελούν συντριπτικό χτύπημα στο εισόδημά μας. Χρέη νέα δημιουργούνται, δόσεις επί δόσεων στα πάντα. Από την εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο, μέχρι τις τράπεζες και τους παρόχους Ενέργειας. Ορατός είναι ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού των επαγγελματιών που θα έχουν πρόβλημα στη κάλυψη των χρεών, που θα οδηγηθούν σε αδυναμία πληρωμής. Πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις συναδέλφων που απειλούνται τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις».

Και ξεκαθαρίζει ότι «τα σωματεία θα μπουν μπροστά και το επόμενο διάστημα, όπως και πριν, για να σώσουν τα σπίτια του λαού. Εχει γίνει σε εκατοντάδες περιπτώσεις πράξη το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη"».

Ομως τα αδιέξοδα από την κυβερνητική πολιτική υψώνονται συνολικά στη ζωή του επαγγελματία, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ξεχωρίζουν στις διεκδικήσεις τους τα ζητήματα της Υγείας. Οπως αναδεικνύει ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, οι μικροί ΕΒΕ δεν έχουν καν το δικαίωμα να αρρωστήσουν: «Δεν υπάρχει καμία κάλυψη σε συναδέλφους που για λόγους υγείας αδυνατούν να ανοίξουν το μαγαζί για μέρες, που είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για ώρες σε αναμονή στα νοσοκομεία για εξετάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επαγγελματία από το Περιστέρι ο οποίος, ενώ νοσηλεύεται εδώ και πάνω από 20 μέρες στο νοσοκομείο, δεν δικαιούται επίδομα ασθενείας. Ετσι όμως τα χρέη τρέχουν. Ολοι λοιπόν νιώθουν ότι αν είναι σε οριακό σημείο, αρκεί μια "αναποδιά" για να πέσουν στον γκρεμό».

«Αγωνία ακόμα συναντάμε και για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους, για το ότι μπορεί η χώρα μας, που στοιχίζεται με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, να αποτελέσει στόχο αντιποίνων. Σε πολλές Γενικές Συνελεύσεις σωματείων έχουν επικυρωθεί ψηφίσματα καταδίκης της κυβέρνησης για το ότι προσπαθεί να φιμώσει στρατιώτες που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις καταγγέλλοντας την ελληνική εμπλοκή», προσθέτει ο Θ. Καλαμπαλίκης και καταλήγει:

Κανένας μόνος του!

«Τα σωματεία στέκονται δίπλα στις αγωνίες και στα προβλήματα των επαγγελματιών. Διατρανώνουν ότι κανένας δεν είναι μόνος του. Οτι στον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα βρίσκεται η λύση στα τεράστια αδιέξοδα που γεννούν οι πολιτικές οι οποίες στηρίζουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων. Υπάρχει συντριπτική συμφωνία σε όλες τις γειτονιές, σε όλους τους κλάδους, με το πλαίσιο αιτημάτων των σωματείων».

Τα σωματεία που μέχρι τώρα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας είναι τα εξής:

Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Κατεργασίας Ξύλου, Υποδηματοποιών Ελλάδας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Τοπικοί Σύλλογοι και Ενώσεις: Δήμου Αθήνας, Μάνδρας - Ελευσίνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Μεταμόρφωσης, Ν. Ερυθραίας, Αγ. Αναργύρων, Αχαρνών, Κορυδαλλού, Ηρακλείου Αττικής, Αγ. Δημητρίου, Εμπορικός Ιλίου.

Κλαδικά Σωματεία: Υδραυλικών Αθήνας, Επιπλοποιών - Ξυλουργών Αθηνών και Προαστίων, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», Καθαριστηρίων «Η Αναγέννηση», Επιδιορθωτών Υποδημάτων, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, Καλλιτεχνών Φωτογράφων, Ελαφρών Φορτηγών, Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Εγκαταστατών Ηλεκτρικών Εργων, Ιδιοκτητών Συνεργείων Μηχανών, Σχολικών Κυλικείων, Επιτροπή Αγώνα Ιδιοκτητών Ταξί, Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών.

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν σωματεία αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καλεί ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ).

Στη Λάρισα ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης οργανώνει, μαζί με τους επαγγελματίες και τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων της πόλης, κινητοποίηση στις 8.30 π.μ. στην εφορία.

Οι δίκαιες διεκδικήσεις

Οι αυτοαπασχολούμενοι απαιτούν: Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο Ν. 5073/2023, που εκτόξευσε τη φορολογία. Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, με 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κατάργηση του ΕΦΚ σε Ενέργεια και καύσιμα, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Εισφορές ανάλογες με το εισόδημα, αξιοπρεπείς συντάξεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές. Ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες.

Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Καμία εμπλοκή - καμία συμμέτοχη της χώρας μας στους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.


Πατριδογνωμόνιο
Ανήθικη Γεωγραφία

Μίκρυνε ο κόσμος μας ή μεγάλωσε; Εκείνο το πολυσυζητημένο παγκόσμιο χωριό, πόσο χωριό και πόσο παγκόσμιο είναι; Οχι δεν είναι τυχαία ερωτηματικά ψυχολογικής υπαρξιακής ή φιλοσοφικής κρίσης. Είναι μια απόπειρα να βρει κανείς δρόμο συνεννόησης με τον όποιον άλλον σε εποχές θολές, ανασφαλείς κι ενδεχομένως τραγικές. Μέρες που είναι επετειακές, είναι και φορτισμένες συνήθως κάθε τέλος Οκτώβρη, με σπουδαίες λέξεις όπως έπος, πατρίδα, νίκη, αέρας, κρυοπαγήματα, θάνατος. Βέβαιο είναι ότι η εποχή μας θυμίζει περισσότερο τη δεκαετία του τριάντα, του περασμένου πια αιώνα, και ειδικά σε ό,τι αφορά στους νέους, σε τίποτα δεν θυμίζει τη μεταπολεμική ευφορία των κινημάτων όπου Γης. Παράξενο αλλά ο κόσμος έχει συρρικνωθεί σ' έναν χάρτη της Google. Λες και το μυαλό και το σώμα των ανθρώπων έχει αφεθεί σε μια εφαρμογή που στον χάρτη σου δείχνει από πού και πόσο θες να πας στον προορισμό σου, αλλά χωρίς να υπάρχουν άνθρωποι, συναπαντήματα, βλέμματα, γεύσεις και κουβέντες. Στα προτερήματα που 'ναι συνάμα και κουσούρια του σύγχρονου τεχνολογικά ανθρώπου, μπορεί τυχαία να ξέρει κάποιος πού πέφτει το Θιβέτ, αλλά να δυσκολεύεται να προσδιορίσει πού πέφτουν η Μεγαλόπολη και η Τήλος. Οποιος ρίξει μια ματιά στα μαθήματα γεωγραφίας - γεωλογίας στο Δημοτικό, αλλά κυρίως στις δυο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, καταλαβαίνει πώς γίνεται να μεγαλώνουνε γενιές με απίστευτα χαρτογραφικά εργαλεία στα χέρια, παραμένοντας ουσιαστικά και πολιτισμικά αγεωγράφητες. Λες και οι μεγάλοι χειραγωγοί καπιτάλες του κόσμου, με τις πλατφόρμες τους και με ενθυλακωμένη την τεχνητή νοημοσύνη, ξέρουν πόσο χρήσιμο είναι να μην ξέρεις τι χώμα πατάς και τι χώμα κουβαλάς στην πλάτη σου, μια κουκίδα στον κόσμο όλο, αλλά με την αυτογνωσία τουλάχιστον της θέσης σου.

Σ' αυτήν την ολοένα και πιο διφορούμενη συστηματικά καλλιεργημένη αίσθηση του αγεωγράφητου, τα σύνορα ελαστικοποιούνται κατά τα συμφέροντα και πάλλονται θανατηφόρα με εισβολές, κατοχές, επεμβάσεις, σαν σ' ένα χυδαίο θηριώδες έγχορδο όργανο εις χείρας συμφερόντων. Με μαεστρία στη σύγχρονη επικοινωνιακή κουλτούρα, η απόσταση από τους τόπους προσδιορίζει και την απόσταση από τα γεγονότα. Κι αυτή είναι η ανήθικη γεωγραφία του καιρού. Προχωρώντας μόνο γκουγκλάροντας, ο κόσμος μικραίνει και γίνεται όσος μια παλάμη. Σου λένε κι από πάνω πως πατρίδα σου είναι η γειτονιά σου, οπότε ο εχθρός είναι στην πλατεία της άλλης γειτονιάς. Οπότε γιατί να ασχοληθείς με τα δεκάδες χιλιάδες πια νεκρά παιδιά της Παλαιστίνης και όχι με το πένθος μιας επώνυμης που έχασε το παιδί της από ναρκωτικά. Ανοίκειο το πρώτο, οικείο το δεύτερο, κανείς δεν σου είπε πως και στην Παλαιστίνη υπάρχει μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι ικανά να προσδιορίσουν πατρίδα, όπως λέει κι ο ποιητής που πολέμησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στην Αλβανία του '40. Και κραύγαζε στον ήλιο τον νοητό να μη λησμονήσει τη χώρα του.

Και να το ξανά το ερώτημα σφαίρα στην καρδιά, αν μίκρυνε ή μεγάλωσε ο κόσμος. Οι χειραγωγοί θα σου πουν πως η χώρα που γίνεται χώρος όπως το ΝΑΤΟ μεγαλώνει. Κι οι έμποροι των εθνών θα σου πουν και αλλιώς, πως ειδικά στη Μεσόγειο που δεν δένεται με σχοινιά αλλά γέμισε πτώματα, η τιμή του λαδιού θυμίζει ξανά κατοχική μαύρη αγορά. Δεν ξέρω αν η έννοια της πατρίδας είναι υπερασπίσιμη στις μέρες μας από την ώρα που έγινε ανεπαισθήτως διαπραγματεύσιμη αξία ως ταξική ιδιοκτησία. Αυτές τις μέρες που έπαιξε η ...πρωθυπουργική αναφορά σε πατριώτες της φακής, μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω έναν άγνωστο τι να εννοεί. Και πήρα την απάντηση: Ξέρεις πόσο κάνει σήμερα η φακή; Η επιβίωση είναι από μόνη της έπος. Οπως και το να βρεις τι αξίζει να υπερασπιστείς χωρίς γκουγκλοχάρτες. Κυρίως όμως αν μπορείς να έχεις γεωγραφική αίσθηση του μετώπου για να δώσεις τη μάχη. Κανένας πόλεμος που θερίζει αμάχους και παιδιά δεν είναι για πατρίδα, αλλά για τσέπη.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ