ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
Στη μάχη για την Οικονομική Εξόρμηση

RIZOSPASTIS

Σε λίγες μέρες θα γίνει το πρώτο «κλείσιμο» για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματός μας, μία μάχη όχι ξεχωριστή αλλά άμεσα συνδεμένη με τα μεγάλα πολιτικά καθήκοντα του επόμενου διαστήματος.

Η δράση της προηγούμενης περιόδου και τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά, μέσα σε νέες και δυσκολότερες συνθήκες, βάζουν - όπως σημειώνει η ΚΕ στο πρόσφατο κάλεσμά της - πιο επιτακτικά την ανάγκη για δυνάμωμα του αγώνα στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά και συνολικά του σημερινού συστήματος, του κράτους του, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που το υπηρετούν.

Μπαίνουν μεγαλύτερα καθήκοντα όσον αφορά την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη, τη δράση μας στο κίνημα, την ένταξη νέων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων σε αυτό και την ισχυροποίηση του Κόμματός μας.

Επομένως, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, η δουλειά για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος επιβάλλεται να είναι σχεδιασμένη και αλληλένδετα δεμένη με την πολιτική δράση και όχι απλά ένα ξεχωριστό ετήσιο καθήκον μέσα σε όλα τ' άλλα.

Ο σχεδιασμός της οικονομικής δουλειάς, πολύ περισσότερο σήμερα, θα πρέπει να εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της δράσης μας και να συμβάλλει ώστε να βαθαίνει η συμφωνία και να διευρύνεται η συσπείρωση ευρύτερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων με το Κόμμα.

Να δυναμώσουμε τους πολιτικούς δεσμούς με τον περίγυρό μας

Με βάση τα παραπάνω ένα σημαντικό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι η γενική εκτίμηση του Κόμματος ότι το τελευταίο διάστημα νέες δυνάμεις προσεγγίζουν και ακούνε το Κόμμα. Οτι υπάρχει κόσμος που έχουμε βρεθεί μαζί του σε αγώνες και διεκδικήσεις, ο οποίος όλο και περισσότερο δείχνει εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ.

Ολος αυτός ο κόσμος βλέπει το Κόμμα δίπλα του ως αποκούμπι και ελπίδα, το εκτιμά για τη συνέπειά του, για την πρωτοπόρα δράση του και στην παρούσα φάση μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη της πολύπλευρης και της οικονομικής ενίσχυσής του.

Πάνω σε αυτό το δεδομένο πρέπει να σχεδιάσουμε και την πολιτική και οικονομική μας δουλειά με αυτούς τους ανθρώπους, ώστε, από τη μία, να αρχίσουν να συνειδητοποιούν την ανάγκη συμπόρευσης και βαθύτερης συμφωνίας με το Κόμμα και, από την άλλη, ότι η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που κλιμακώνεται η συνολικότερη επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ώστε να είναι ο λαός πιο δυνατός να την αντιμετωπίσει και να ανοίξει τον δρόμο της ρήξης και ανατροπής.

Υπάρχουν δηλαδή μεγάλες δυνατότητες, αλλά και δυσκολίες, τις οποίες όμως μπορούμε να ξεπεράσουμε. Και αυτό δεν είναι μια ευχή, αλλά στηρίζεται στους δεσμούς που χτίζουμε με τον λαό, οι οποίοι συνεχώς γίνονται πιο γεροί και διευρύνονται.

Η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ θα δυναμώσει τον ίδιο τον λαό, θα κατατεθεί σε αγώνες, σε εκδηλώσεις και στη δράση υπέρ του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Θα κατατεθεί στην προβολή των θέσεων και της πολιτικής του. Θα χρησιμοποιηθεί για να έχει εφημερίδα, για να μπορεί να κάνει συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, να εκδίδει αφίσες, προπαγανδιστικά φυλλάδια, βιβλία.

Κάθε κουπόνι ενίσχυσης στο ΚΚΕ είναι συμβολή ώστε να πληθαίνουν οι εστίες αγώνα σε όλη την Ελλάδα, να ενισχύεται η εργατική - λαϊκή αντεπίθεση και διεκδίκηση. Αυτό συνέβαινε πάντα στην Ιστορία του Κόμματός μας.

Αιμοδότης του Κόμματος ήταν πάντα ο λαός

Το ΚΚΕ στην υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, στις πιο μαύρες περιόδους, στα χρόνια του πολέμου, της παρανομίας και των διώξεων, στηρίχθηκε στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο λαός μας ήταν αυτός που ενίσχυε το Κόμμα με όλους τους τρόπους.

Η Ιστορία του εργατικού κινήματος έχει να δείξει πολλά και λαμπρά παραδείγματα που και σήμερα ακόμα διδάσκουν και εμπνέουν.

Στα χρόνια της Κατοχής, το ΚΚΕ, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέσα για τις ανάγκες του αγώνα ενάντια στους ναζί - φασίστες κατακτητές, απευθύνθηκε στον λαό, ανακοινώνοντας την έναρξη του Πανελλαδικού Εράνου Εθνικής Απελευθέρωσης, τον Αύγουστο του 1943.

Εγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 10 Αυγούστου 1943: «Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει τα μέσα για να δυναμώσει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα... Σε χρήμα ή σε είδος... Κάθε συνεισφορά είναι συμβολή στη λευτεριά της Ελλάδας».

Ηταν τέτοια η συνεισφορά του λαού, με μπροστάρηδες τους εργάτες και τον κόσμο των λαϊκών συνοικιών, που το πλάνο της εξόρμησης καλύφθηκε κατά δέκα φορές, με την ΚΟ Αθήνας να το υπερκαλύπτει μέσα σε έναν μήνα.

Αλλά και στη συνέχεια, στα χρόνια της μεγαλειώδους δράσης του ΔΣΕ, ο λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Κόμματος για την οικονομική του στήριξη. Είναι πολλά τα παραδείγματα και οι συγκινητικές στιγμές αυταπάρνησης και συνεισφοράς στον αγώνα από εκείνη την περίοδο της σκληρής ταξικής σύγκρουσης, που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στον «Ριζοσπάστη» και στον «Οδηγητή», τα οποία αποτελούν οδηγό μας και σήμερα.

Αλλά και στα κατοπινά χρόνια, ποτέ δεν έλειψαν οι προσφορές και η ενίσχυση στο Κόμμα από χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου, που το σέβονται και το εκτιμούν, ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. Ανεργοι, απολυμένοι, εργαζόμενοι που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα, και όμως έδιναν ενίσχυση από το υστέρημά τους γιατί αναγνώριζαν το Κόμμα ως το μοναδικό τους στήριγμα, αλλά και ως ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Δίνουμε τη μάχη με πείσμα και αισιοδοξία!

Οι μεγαλειώδεις αυτές στιγμές από την Ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και ακόμη περισσότερες που δεν μας είναι γνωστές, συνεχίζουν να εμπνέουν τα μέλη του Κόμματος, τους φίλους και οπαδούς, χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες.

Ακόμα και στην πιο σύγχρονη Ιστορία μας, ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις, ο λαός μας στήριξε το Κόμμα. Να θυμηθούμε τις μεγάλες στιγμές που χιλιάδες λαϊκών ανθρώπων συνεισέφεραν με κάθε τρόπο και οικονομικά στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για τη διάσωση του Ιστορικού Αρχείου του Κόμματος από τις πλημμύρες του 1994.

Το Αρχείο διασώθηκε και αξιοποιήθηκε ώστε το Κόμμα να φτάσει σε επεξεργασίες, μελέτες και συμπεράσματα από την Ιστορία του, που όλα αυτά έχουν κατατεθεί στον λαό με τη σύγχρονη επαναστατική στρατηγική του.

Αλλά και μεγάλες επιτυχημένες εξορμήσεις που έγιναν για να αντιμετωπιστούν πρόστιμα του αστικού κράτους στην προσπάθειά του να φιμώσει και να παρεμποδίσει την πολιτική δράση του Κόμματος, στις οποίες ο λαός μας έδειξε την αποφασιστικότητα και τη δύναμή του.

Μπαίνουμε στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης με αισιοδοξία. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ θα δώσουμε και αυτήν τη μάχη για την επιτυχία της. Οι οπαδοί και φίλοι, όλοι αυτοί που μας συνάντησαν το τελευταίο διάστημα στους αγώνες, αποτελούν μια μεγάλη δύναμη που μπορεί με αποφασιστικότητα να συμβάλει στην οικονομική δουλειά και με την προσωπική τους ενίσχυση, αλλά και με το κουπόνι στο χέρι.

Με το ΚΚΕ δυνατό γίνεται πιο δυνατός ο λαός. Αυτό αποδεικνύεται σε κάθε στιγμή της Ιστορίας. Με το ΚΚΕ δυνατό, γίνονται πιο δυνατοί οι αγώνες των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών, της νεολαίας. Με δυνατό το ΚΚΕ παντού, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο διεξόδου από το σύστημα της φτώχειας και των πολέμων.


Νίκος ΜΑΪΛΗΣ
Στέλεχος του ΚΚΕ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προγραμματίζει ημερίδα αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη Β.Ι. Λένιν, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Σοσιαλισμός, η Ιστορία που διδάσκει, η Ιστορία που μένει να γραφτεί», είναι ο τίτλος της ημερίδας και θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. Θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα με έργα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Η δημιουργική ανάπτυξη της θεωρίας για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας είναι όρος και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης υπόθεσης του κοινωνικού μετασχηματισμού. Αυτός ήταν ο πυρήνας της πολιτικής δράσης και του ίδιου του Λένιν, που συμπυκνώθηκε στη γνωστή του φράση: «Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα - Τον ρόλο του πρωτοπόρου αγωνιστή μπορεί να τον εκπληρώσει μόνο ένα κόμμα που καθοδηγείται από πρωτοπόρα θεωρία».

Η παρούσα ημερίδα εντάσσεται στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις με βάση τον μαρξισμό - λενινισμό στα σύγχρονα ζητήματα της ταξικής πάλης, αποτελώντας και τον καλύτερο τρόπο να τιμηθεί η επέτειος από τον θάνατο του Λένιν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας είναι το εξής:

- Ανοιγμα εργασιών της ημερίδας με ομιλία από την Θ. Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Α' μέρος:

- Εισήγηση του Μ. Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Σοσιαλιστικό Κράτος και Κεντρικός Σχεδιασμός».

- Εισήγηση της Αλ. Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Για τον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σοσιαλιστική Οικοδόμηση».

Θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις:

- «Η διαπάλη στο ΚΚΣΕ σχετικά με τη θέση για το παλλαϊκό κράτος», από τον Β. Οψιμο, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- «Η σημασία των αλλαγών σχετικά με τη λειτουργία των Σοβιέτ στο Σοβιετικό Σύνταγμα του 1936» από την Μ. Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

- «Σοσιαλισμός και Δημοκρατία. Το ζήτημα των πολιτικών μορφών» από τον Α. Χρύση, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

-«Προς έναν σοσιαλιστικό συνταγματισμό: Νέες Τεχνολογίες, Σοσιαλιστική Δημοκρατία και η Κριτική περί Γραφειοκρατίας» από τον Δ. Κιβωτίδη, λέκτορα στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Το Β' μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με έργα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 - 1975).

Σε αυτό θα παρουσιαστεί το έργο Τρίο αρ. 2 για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε μι ελάσσονα, έργο 67 (1944).

Θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί:

Η Kerstin Feltz στο βιολοντσέλο, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών στο Γκρατς της Αυστρίας.

Η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε στο βιολί, βοηθός καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου της Γερμανίας.

Ο Ούβε Μάτσκε, στο πιάνο, τέως Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ