Ηδη, πολλές λαϊκές οικογένειες βλέπουν είτε να μειώνονται τα επιδόματα παιδιού είτε να κόβονται τελείως. Αλλωστε, έχει ανακοινωθεί ότι εισάγονται εκτός από όλα τα υπόλοιπα και τα περιουσιακά στοιχεία, ως ένας ακόμα «κόφτης» που προστίθεται στα εισοδηματικά όρια τα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα, πετώντας «εκτός» της πενιχρής αυτής «στήριξης» εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.
Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι περικοπών όπως για παράδειγμα μέσω της πενιχρής αύξησης του κατώτατου μισθού που για λίγα ευρώ παραπάνω στον μισθό, πολλοί πετάγονται εκτός του επιδόματος παιδιού εξαιτίας της αλλαγής στη μισθολογική κλίμακα. Την ίδια στιγμή, ως «στήριξη» των οικογενειών η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση με κατάργηση του φόρου 15% στις δαπάνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για προγράμματα παιδιών μέχρι 18 ετών, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερη πελατεία και κέρδη για τα «κοράκια» της ιδιωτικής Υγείας!
Σε ό,τι αφορά την πολυδιαφημισμένη αύξηση που δίνει η κυβέρνηση στο επίδομα στέγασης, κάτω και από τη γενικευμένη οργή που επικρατεί για το οξυμένο πρόβλημα της λαϊκής στέγης, ουσιαστικά θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ενοικίων! Είναι ενδεικτικό ότι με το που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το περιβόητο πρόγραμμα «Σπίτι μου» σπρώχνοντας τις οικογένειες στα νύχια των τραπεζών, οι τιμές των ακινήτων προς πώληση ανέβηκαν μέσα σε μια μέρα!
Εκεί που παίζεται όμως το πιο «χοντρό παιχνίδι» είναι στο επίδομα ανεργίας, που θα δίνεται πλέον κλιμακωτά και θα κόβεται οριστικά αν ο άνεργος δεν αποδεχτεί κάποια δουλειά που του προτείνει η ΔΥΠΑ. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι και οι μερικώς απασχολούμενοι, όπου η αναλογικότητα του επιδόματος προς τον μισθό οδηγεί σε παροχές - ψίχουλα, χαμηλότερα κι από αυτά που δίνει σήμερα η ΔΥΠΑ σε - ελάχιστους ούτως ή άλλως - ανέργους. Η προστασία των ανέργων θεωρείται «κόστος» για την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να απαλλαγούν. Δεν διστάζουν, μάλιστα, να στοχοποιήσουν αισχρά ως «μπαταχτσήδες» και «τεμπέληδες» όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους και είτε δεν βρίσκουν μεροκάματο είτε αρνούνται να φορέσουν από μόνοι τους την ...μπάλα του κατάδικου, αποδεχόμενοι την οποιαδήποτε απασχόληση τους προτείνει η ΔΥΠΑ.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει το θράσος να διαφημίζει ως σημαντική μεταρρύθμιση την αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα μέσο για να μειωθούν τα επιδόματα, αλλά και να μην μπορεί ο δικαιούχος να τα χρησιμοποιήσει όπου εκείνος έχει ανάγκη.
Ετσι, λοιπόν, από το 2025 τα επιδόματα θα καταβάλλονται, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, μέσω χρεωστικής προπληρωμένης κάρτας. Δηλαδή, αντί να μπαίνουν στον λογαριασμό του δικαιούχου θα δίνονται με τη μορφή του pass για αγορές συγκεκριμένων ειδών και προϊόντων. Με πρόσχημα, λοιπόν, την καταπολέμηση της διακίνησης «μαύρου» χρήματος, η κυβέρνηση ουσιαστικά δίνει εκ των προτέρων και δεσμεύει προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων το μεγαλύτερο μέρος των επιδομάτων. Οπως υπολογίζουν, το όφελος για τα κρατικά ταμεία θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Για να γίνει κατανοητό σε μεγέθη, με βάση τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, κάθε χρόνο ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ μοιράζουν πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως για επιδόματα, σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά καταλήγουν κυρίως σε συναλλαγές με μετρητά. Υπολόγισαν λοιπόν ότι το Δημόσιο χάνει τουλάχιστον 10% - 20% ή περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από ΦΠΑ 13% - 24%, ΕΦΚ καυσίμων, φόρους εισοδήματος 22% - 44% στα αδήλωτα κέρδη κ.λπ.
Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σύνολο της οικονομίας, το ποσοστό της φοροδιαφυγής - λένε - στις συναλλαγές με μετρητά αγγίζει το 30%! Αντιθέτως, στις πληρωμές με κάρτες, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά ίσως το 3%. Αυτό σημαίνει ότι από τα σχεδόν 4 δισ. ευρώ που καταβάλλονται σήμερα μέσω ΙΒΑΝ, το 1 δισ. καταλήγει να διακινείται «μαύρα», επειδή οι δικαιούχοι των επιδομάτων, δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά, δεν ζητούν να λάβουν απόδειξη όταν τα δαπανούν, πιθανά για να τους έρχεται πιο φτηνά και να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.
Πρόκειται για μία ακόμα αθλιότητα που ευθέως χτυπά τα λαϊκά νοικοκυριά, την ώρα που η κυβέρνηση διατηρεί το καθεστώς της εθελοντικής φορολογίας για τους εφοπλιστές και τον αναβαλλόμενο φόρο για τους τραπεζίτες, ενώ μπουκώνει με όλο και νέες φοροαπαλλαγές τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι, για τα περισσότερα από αυτά τα επιδόματα, θα εφαρμοστεί το μοντέλο της προπληρωμένης κάρτας που ισχύει ήδη και σήμερα, για όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (50% σε κάρτα και 50% σε μετρητά).
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων τα μισά δίνονται «στο χέρι» μέσω ΙΒΑΝ και άλλα τα μισά σε κάρτα. Επιπλέον, κάποια από τα επιδόματα θα εξαιρεθούν από τη χρεωστική κάρτα (π.χ. για άτομα με προβλήματα οράσεως ή άλλες αναπηρίες) καθώς θα δημιουργούσε ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες στους δικαιούχους για να τη χρησιμοποιήσουν. Το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων (επιδόματα τέκνων κ.λπ.).
Ετσι, σε θηλιά έχουν μετατραπεί για τους καταναλωτές, αφού οι προμήθειες για συνήθεις συναλλαγές όπως οι αναλήψεις από ΑΤΜ ή οι ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων εξελίσσονται σε πραγματικό βρόγχο, καθώς είναι στα ύψη. Αυτές οι προμήθειες στραγγαλίζουν και τα μικρομάγαζα.
Σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς Οργάνωσης Καταναλωτών, στην αύξηση των κερδών των τραπεζών εκτός από τις προμήθειες συνέβαλε αποφασιστικά και η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, ως αποτέλεσμα της αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το καθαρό έσοδο από τους τόκους αυξήθηκε κατά 51,5%, φτάνοντας τα 8,5 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 8,3%, ξεπερνώντας τα 1,798 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο.
Με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό καλπάζουν τα έσοδα των τραπεζών στους συγκεκριμένους δύο τομείς και τη φετινή χρονιά. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα από τις προμήθειες ξεπέρασαν το 1,457 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά τα έσοδα των μεγάλων τραπεζών:
- Τράπεζα Πειραιώς: Πέρσι τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και τα έσοδα από μη τραπεζικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 494 εκατ. ευρώ, 13,3% υψηλότερα σε σύγκριση με το 2022. Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ο συγκεκριμένος δείκτης κατέρριψε νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 324 εκατ. ευρώ - αυξημένα κατά 44% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Η αύξηση οφείλεται στα δάνεια, στις κάρτες, στις μεταφορές κεφαλαίων και τη διαχείριση ενεργητικού.
Eurobank: Τα έσοδα από προμήθειες της Τράπεζας αυξήθηκαν 4,81% στα 283 εκατ. ευρώ από 270 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η μεγαλύτερη συμβολή προήλθε από τα νέα δάνεια, ακολουθούμενα από τις συναλλαγές, τις πιστωτικές κάρτες και τις υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου. Από αυτά, τα καθαρά έσοδα από τραπεζικές αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν 4,95% σε 233 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 222 εκατ. ευρώ).
Εθνική Τράπεζα: Αυξημένα ήταν και τα έσοδα από προμήθειες για την Εθνική Τράπεζα στο α' εξάμηνο 2024 κατά 15,2% στα 205 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των προμηθειών που χρεώνονται στη λιανική τραπεζική.
Alpha Bank: Τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 197 εκατ. ευρώ, έναντι 173 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η αύξηση οφείλεται στη συνεχή αύξηση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AUMs) και στην υψηλότερη συνεισφορά των προμηθειών καρτών και πληρωμών λόγω αυξημένης δραστηριότητας.