Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί το ΚΚΕ τους καλλιτέχνες, φοιτητές και εργαζόμενους
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε αυτήν τη Σχολή θα ενταχθούν οι Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ωδείου Θεσσαλονίκης και μαζί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ταυτόχρονα, οι πολλές ιδιωτικές σχολές θεάτρου, μουσικής και χορού που λειτουργούν σήμερα, θα τεθούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.
Ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τις Σχολές Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται «η διαβάθμιση των απονεμόμενων τίτλων σπουδών των Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (ΑΣΚΕ) και η ισοτιμία των τίτλων σπουδών των Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΜΕΙ) στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), με ταυτόχρονη δημιουργία "ακαδημαϊκού διαδρόμου" που θα συνδέει τις ΑΣΚΕ και τα ΜΕΙ με τα ΑΕΙ της χώρας για την απόκτηση τίτλων επιπέδου 6 του ΕΠΠ με κατατακτήριες εξετάσεις ή αυτοδίκαιη κατάταξη».
Περιμένοντας, βέβαια, και το ίδιο το νομοσχέδιο, διαφαίνεται ότι θα παραμείνει το καθεστώς της πολυκατηγοριοποίησης των καλλιτεχνικών σχολών, αφού ανωτατοποιούνται πολύ συγκεκριμένες σχολές, οι οποίες αφορούν έναν μικρό αριθμό σπουδαστών.
Οσο δε για «τους στημένους ακτιβισμούς» και τις «"παράφωνες" συναυλίες» που έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σε αποστροφή της ομιλίας του, εμείς απλώς θυμίζουμε ότι ήταν ακριβώς αυτές οι μεγάλες καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις που πρότασσαν με κάθε τρόπο την ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, οι οποίες ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει την ίδρυση πανεπιστημίου με ορίζοντα το 2025. Τότε, μάλιστα, τον Φλεβάρη του 2023, είχαν συγκροτηθεί τρεις ομάδες εργασίας (θέατρο, μουσική, χορός), οι οποίες όφειλαν να καταθέσουν έως και τις 31 Μάρτη 2023 τεκμηριωμένη πρόταση για την ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε ανακοινωθεί η συγκρότηση από τον υπουργό Παιδείας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με σκοπό τη σύνταξη προσχεδίου νόμου για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα η επιτροπή θα έπρεπε να παραδώσει το προσχέδιο μέχρι τέλη Ιούλη.
Σε σχόλιό του για την ανακοίνωση ίδρυσης Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:
«Κάτω από την πίεση των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών ενάντια στο κατάπτυστο Διάταγμα 85/2022, η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάζεται σήμερα, στην εκπνοή του 2024, να φέρει νομοσχέδιο για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Εχοντας πολλά δείγματα γραφής για το "εκπαιδευτικό τοπίο" που διαμορφώνει και αυτή η κυβέρνηση, στα χνάρια των προηγούμενων, με πολυκατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, με τραγικές ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, με δίδακτρα ακόμα και σε προπτυχιακά προγράμματα, κρατάμε μικρό καλάθι για τον χαρακτήρα του νέου αυτού Πανεπιστημίου.
Καλούμε τους καλλιτέχνες, φοιτητές και εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση, με γνώμονα τα δίκαια αιτήματα που εκφράστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για να μην πληρώσουν οι νέες και οι νέοι τα "σπασμένα" της εμπορευματοποίησης και τους διάφορους πειραματισμούς της κυβέρνησης, για να υπάρξει πραγματικά Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, για πτυχία με αξία, για σπουδές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των Τεχνών, του κόσμου που τις υπηρετεί και του λαού που είναι αποδέκτης τους».
Eurokinissi |
Ο Θ. Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στο Καράτουλα Κυνουρίας. Στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου η οικογένειά του μετακινήθηκε σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Φοίτησε στην Πάντειο Σχολή, στη Φιλοσοφική Σχολή, καθώς και σε σχολή κινηματογράφου.
Η πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα ήταν το 1958 με τη δημοσίευση του διηγήματος «Κατακαλόκαιρο» στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Εκτοτε ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο («Κάθοδος των εννέα», «Τελευταίος Βαρλάμης», «Συναξάρι Ανδρέα Καρποδάτη»), αλλά και τη μετάφραση έργων αρχαίας ελληνικής γραμματείας για το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και τη συγγραφή σεναρίων. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες «Μέρες του '36», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κ.ά.
Το 1994 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ορθοκωστά», το οποίο πραγματεύεται τις υποτιθέμενες βιαιοπραγίες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο και υποκαθιστά την επιστημονική τεκμηρίωση και τις πρωτογενείς πηγές με το ατομικό βίωμα. Ενα βιβλίο που υμνήθηκε από την αστική κριτική ότι αμφισβητεί το «ηθικό πλεονέκτημα των ηττημένων» και ότι αντιμετωπίζει πλέον τα γεγονότα χωρίς ταμπού και παρωπίδες. Το συγκεκριμένο έργο έγινε σημείο αξιοποίησης για την αναθεώρηση της Ιστορίας του ΕΑΜικού και κομμουνιστικού κινήματος.
Στην πολύχρονη δημιουργική του πορεία τιμήθηκε με διάφορα βραβεία για το έργο του, ενώ διετέλεσε και γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Εταιρείας Συγγραφέων και ήταν τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη στον κινηματογράφο Studio στην Πλατεία Αμερικής
Η συναυλία με έργα Σοβιετικών αλλά και Ελλήνων μεγάλων δημιουργών συμφωνικής, οπερατικής και παραδοσιακής μουσικής, καθώς και επαναστατικά εμβατήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων θα παρουσιαστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, έχει διάρκεια 90 λεπτά (περιλαμβάνεται διάλειμμα 10 λεπτών).
Διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός και σολίστ η σοπράνο Ευδοκία Μωυσίδου. Παίζει το Δωδεκαμελές Σύνολο Πνευστών και Κρουστών «Παύλος Καρρέρ»: Θόδωρος Μαυρομμάτης (φλάουτο), Πέτρος Μαυρομμάτης (όμποε), Σπύρος και Κώστας Τζέκος (κλαρινέτα), Σόνια Φαρούγγια (φαγκόττο), Χρήστος Καλούδης και Σπύρος Μπάκος (κόρνα), Σπύρος Αρκούδης και Αλέκος Μαυρόπουλος (τρομπέτες), Σπύρος Φαρούγγιας (τρομπόνι), Σάκης Μυρώνης (τούμπα) και Ισίδωρος Θύμης (κρουστά).
Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και για φοιτητές, μαθητές, ΑΜΕΑ 8 ευρώ.
Η παραγωγή της εκδήλωσης είναι της ΔΑΜΩΝ ΑΜΚΕ και προπώληση εισιτηρίων γίνεται: Βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή», Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα - Κινηματογράφος «Studio New Star Art Cinema», Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής Αθήνα - https://www.ticketservices.gr. Πληροφορίες: 697-439-4464, 694-966-5631.
Από την Κυριακή 10 Νοέμβρη και κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί στο θέατρο «Αβατον» (Ευπατριδών 3, Κεραμεικός) ο θίασος «Maticapi» αφηγείται μια τρυφερή ιστορία για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την αποδοχή, κόντρα στον πόλεμο, στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Μια υπενθύμιση πως όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Το έργο μπορεί ν' αγγίζει θέματα σκληρά, η παράσταση ωστόσο μεταφέρει όλα τα επίκαιρα και πανανθρώπινα μηνύματά του στα παιδιά με χιούμορ κι εστιάζει στην αισιοδοξία και την ελπίδα. Σ' αυτό βοηθούν πολύ τα μέσα που χρησιμοποιεί, όπως η μουσική, τα εικαστικά αλλά και οι τεχνικές από το μαγικό σύμπαν του τσίρκου.
Λίγα λόγια για την υπόθεση...
Ο κυρ - Νικόλας ο Γαρύφαλλος, στα βαθιά του γεράματα, ζει χωμένος στ' αμέτρητα βιβλία του, ξαγρυπνώντας για να τα διαβάσει όλα. Το μόνο που τον κάνει ν' αφήσει για λίγο τις λέξεις και τις σελίδες είναι ο κήπος του. Λατρεύει να φροντίζει τα γαρίφαλά του.
Μια μέρα ακούει ένα παιδικό τραγούδι που του ξυπνά μια εκπληκτική ιδέα: Αν όλα τα παιδιά του πλανήτη έδιναν τα χέρια θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν τη Γη και να δημιουργήσουν ένα πελώριο γαϊτανάκι. Να τραγουδήσουν και να χορέψουν, να παρασύρουν τα πουλιά, τα λουλούδια, ακόμη και τους μεγάλους.
Γεμάτος πίστη στην ιδέα, ο κυρ - Νικόλας ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι για να αλλάξει τον κόσμο...
Ο θίασος «Maticapi» αφιερώνει την παράστασή του στον «Ανθρωπο με το γαρύφαλλο», που ενέπνευσε και την ίδια την Ζωρζ Σαρή, αλλά και σε όλους εκείνους που θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο μένοντας έτσι για πάντα νέοι.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας, Φαίδρα Παπανικολάου, Γιώργος Τσαγκαράκης, Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα (Α' Διανομή), Δέσποινα Σταυρίδη (Β' Διανομή).
Μουσικοί επί σκηνής: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας.
Εισιτήρια: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (προπώληση), 8 ευρώ (άνεργοι, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών).
Προπώληση: ticketservices.gr, στο τηλ. 210.7234.567 και στο εκδοτήριο (Πανεπιστημίου 39).
Πληροφορίες στο τηλ.: 6934.654.289.