ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστρέφεται το Πάρκο Ελευθερίας

Περισσότερο από το μισό Πάρκο Ελευθερίας έχει καταστραφεί από την επέκταση του Μεγάρου Μουσικής σ' αυτό, η οποία βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του φέροντα οργανισμού. Το γεγονός καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου, ζητώντας, παράλληλα, από το ΥΠΕΧΩΔΕ να επιβάλει τη νομιμότητα και από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών να ελέγξει τις παρακάτω καταγγελίες και ανάλογα να προβεί στις νόμιμες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει:

  • Διαπιστώνονται σημαντικές υπερβάσεις ύψους στο υπέργειο «πολλαπλών χρήσεων» κτίριο (στην πραγματικότητα της όπερας), καθώς και σε ολόκληρο το συγκρότημα, σε σχέση με το φυσικό έδαφος.
  • Η υπόγεια σύνδεση με το σταθμό του μετρό αξιοποιήθηκε για να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του Μεγάρου, υπόγεια και υπέργεια, προς την πλευρά της Β. Σοφίας, δίπλα στο άγαλμα του Βενιζέλου, σε κοινόχρηστη έκταση η οποία δεν του ανήκε.
  • Στο χώρο της πολυκατοικίας των αξιωματικών, που κατεδαφίστηκε για να παραμείνει πράσινο, ώστε να εφαρμοστεί η αρχή του Συμβουλίου της Επικρατείας «πράσινο αντί πρασίνου», έχουν γίνει υπόγειες και υπέργειες κατασκευές και έχει κατασκευαστεί εκεί η κεντρική ράμπα του γκαράζ.
  • Εχουν προστεθεί δύο υπόγειοι όροφοι στο γκαράζ, ανεβάζοντας τον αριθμό των ορόφων σε εννέα, με αντίστοιχη αύξηση του υπόγειου όγκου ολόκληρου του κτιρίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταλήγει στην ανακοίνωσή της πως «το πράσινο σ' αυτή την πόλη είναι αγαθό εν ανεπαρκεία και ο αέρας που αναπνέουμε δεν επιτρέπεται να θυσιάζεται στις μεγαλομανίες και την αυθαιρεσία οποιουδήποτε».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Νέα ηγεσία, ίδιος προσανατολισμός

Τον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος (ξανά)κήρυξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ενώ για σκοπιμότητες στην αποτυχημένη επιχείρηση και για διαφθορά στην Αστυνομία έκανε λόγο ο παραιτηθείς αρχηγός

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει η Ελληνική Αστυνομία το «χαμένο κύρος» της συνεχίστηκε και χτες, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής ανάληψης της αρχηγίας της ΕΛΑΣ από τον αντιστράτηγο Φώτη Νασιάκο. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής χαρακτηρίστηκε από την υπόσχεση του νέου αρχηγού ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για μια Αστυνομία σύγχρονη και αποτελεσματική, από την... έφοδο του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη κατά του εγκλήματος, αλλά και από τις εμφανείς αιχμές του απερχόμενου αρχηγού για «σκοπιμότητα» των υφιστάμενων υπηρεσιών κατά την επιχείρηση του Νέου Κόσμου.

Ο απερχόμενος αρχηγός Γ. Γεωργακόπουλος αφού ευχήθηκε στο διάδοχό του κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι δεν έχει καμία ευθύνη για την αποτυχημένη έκβαση της επιχείρησης σύλληψης του Πάσσαρη, διότι αυτή «σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τα αρμόδια υφιστάμενα κλιμάκια», ενώ ακόμη πρόσθεσε ότι «διαφαίνεται σκοπιμότητα στις ενέργειες αυτών που πήραν μέρος στην αποτυχημένη επιχείρηση». Ακόμη αναφέρθηκε στη διαφθορά στην Αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι την πολέμησε με πάθος στα χρόνια που ήταν στην ηγεσία του Σώματος. Αυτή η στάση του, είπε, είχε σαν αποτέλεσμα «πολλές, δόλιες, συκοφαντικές και υστερόβουλες επιθέσεις από διάφορα κέντρα προς ίδιον γι' αυτά όφελος».

Ο νέος αρχηγός, Φ. Νασιάκος, δήλωσε σίγουρος για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για μια «Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, με δημοκρατικό ήθος, ανθρώπινο πρόσωπο και κοντά στον πολίτη».

Τέλος, το λόγο πήρε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο συνηθισμένο του μοτίβο, ότι δηλαδή χρειάζεται η συστράτευση όλων για να κερδηθεί ο πόλεμος εναντίον του εγκλήματος. Ακόμη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει κάθε μέσο στη νέα ηγεσία για να φέρει εις πέρας την αποστολή της, η οποία βασικά είναι «να διαμορφώσει περιβάλλον ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Στη φυλακή με βάση τον «τρομονόμο»

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες το μεσημέρι, με ομόφωνη γνώμη της 8ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών Φωτεινής Αθανασίου και του αρμόδιου εισαγγελέα Παν. Καραγιάννη, ο 24χρονος Δημήτρης Πολυδωρόπουλος, ένοικος διαμερίσματος στο Νέο Κόσμο που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετό του ο καταζητούμενος κακοποιός Κώστας Πάσσαρης. Ο Πολυδωρόπουλος συνελήφθη μέσα στο διαμέρισμά του τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη του Πάσσαρη, είναι δε ο πρώτος Ελληνας κατηγορούμενος πολίτης στον οποίο εφαρμόζονται οι επιβαρυντικές περιστάσεις του νέου «τρομονόμου».

Ειδικότερα, εναντίον του Δ. Πολυδωρόπουλου ασκήθηκε ποινική δίωξη για «διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε ομάδα για τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων, σύσταση και συμμορία σε συνδυασμό με το νόμο 2928/2001, νομιμοποίηση εσόδων που προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, υπόθαλψη εγκληματία, παράνομη κατοχή και λειτουργία ασυρμάτου». Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες και, κυρίως, αυτές για τα όπλα και τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο σπίτι του. Δέχεται, όμως, ότι παρείχε φιλοξενία στο δραπέτη Κ. Πάσσαρη και ότι του είχε δώσει μάλιστα και τα κλειδιά του σπιτιού του.

«Δεν έχω καμιά σχέση με έκνομες δραστηριότητες», φέρεται να είπε στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας. Ανέφερε, επίσης, ότι έδωσε τα κλειδιά του διαμερίσματός του στον Πάσσαρη με τη μεσολάβηση του Ρουμάνου φίλου του τελευταίου Μάριου Ραντουκάν, γιατί πιστεύει ότι «κάθε κατατρεγμένος πρέπει να έχει ένα καταφύγιο». Υποστήριξε, τέλος, ότι όλο το διάστημα που ο Πάσσαρης κρυβόταν στο σπίτι του, αυτός απουσίαζε στην Κέρκυρα.

Στο ... έλεος ιδιωτών εννιά αεροπορικές γραμμές

Μετά τους εφοπλιστές, η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να επιδοτήσει και τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, εκχωρώντας τους, σε πρώτη φάση, εννιά αεροπορικές γραμμές εσωτερικού.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, ο οποίος, μάλιστα, για να συγκαλύψει την οδυνηρή αυτή κυβερνητική επιλογή για τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι «η άρση της γεωγραφικής απομόνωσης των νήσων, η αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και περιθωριοποίησης της νησιωτικής οικονομίας...». Επί της ουσίας, βέβαια, η εισβολή ιδιωτών κερδοσκόπων και στην αεροπλοΐα, μόνο για το καλό των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών δε γίνεται. Αλλωστε, είναι γνωστό το χάλι της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των άγονων γραμμών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Οι εφοπλιστές, αφού εξασφαλίζουν την αδρότατη αποζημίωσή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφευρίσκουν διάφορα προσχήματα για να εγκαταλείπουν στην τύχη τους τις νησιωτικές περιοχές. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί τώρα και στην αεροπλοΐα, που, αργά ή γρήγορα, θα «εξυπηρετείται» με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών.

Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση, η εκχώρηση στους ιδιώτες των γραμμών Αθήνα - Αστυπάλαια, Αθήνα - Μήλος, Αθήνα - Σκύρος, Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ρόδος, Θεσσαλονίκη - Σάμος, Θεσσαλονίκη - Χίος, Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος και Ρόδος - Καστελόριζο, θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό. Οι επιλεγέντες, Ελληνες ή ξένοι ιδιώτες, θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των γραμμών έναντι αδράς επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ακριβώς γινόταν και την εποχή που θησαύριζε ο Ωνάσης, απομυζώντας τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Σήμερα οι γραμμές αυτές εξυπηρετούνται από την «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα».

Πυρκαγιά στη Ροδόπη

Για τρίτη μέρα μαινόταν χτες, λόγω συνεχών αναζωπυρώσεων, η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική περιοχή μεταξύ Κροβίλης και Μαρώνειας στη Ροδόπη.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου και αμέσως, λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έκαψε 20.000 στρέμματα δάσους, δασικών και γεωργικών (σιτοκαλαμιές) εκτάσεων, ενώ την πρώτη μέρα απείλησε επικίνδυνα και τις κατοικίες σε Κροβίλη και Μαρώνεια.

Χτες η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ενώ στο σημείο επιχειρούν 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 25 οχήματα της Πυροσβεστικής και 130 άνδρες που κινητοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ανάμεσά τους πεζοπόρα τμήματα των τοπικών υπηρεσιών και της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Σέιχ Σου, κοντά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, που εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι. Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν αμέσως 7 οχήματα της Πυροσβεστικής και 20 πυροσβέστες, αφού αρχικά απειλήθηκαν αυλές κατοικιών. Συνολικά αποτεφρώθηκαν 30 στρέμματα με ξερά χόρτα και αμυγδαλιές που βρίσκονταν σε περιφραγμένη έκταση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι

* Το Παράρτημα Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει, την Κυριακή 12-8-01 στις 10 π.μ, μνημόσυνο για τους πεσόντες μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ΔΣΕ στο Γαρδίκι Ομιλέων Φθιώτιδας.

* Το Παράρτημα Καλαβρύτων της ΠΕΑΕΑ και ο εκπολιτιστικός σύλλογος Ανω Σουσών «ΤΑ ΣΟΥΔΕΝΑ» διοργανώνουν, την Κυριακή 12-8-01 στις 11.30 π.μ. στα Ανω Σουδενά, εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1941-'49).

-- Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 πμ. Για πληροφορίες τηλ.: 82.34.296.

* Ο Δήμος Ινούντος(Λακωνία) και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 12-8-01 στις 11. πμ οργανώνουν εκδήλωση στη Σελεσία(Βουρλιά), για να τιμήσουν τη νικηφόρα μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, Αρη Βελουχιώτη, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές.

* Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σαϊδόνας (Μεσσηνιακή Μάνη)και ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, την Κυριακή 12-8-01 στις 10.30 πμ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμή των αγωνιστών της Εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ, στο χώρο του μνημείου(Σαϊδόνα). Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 36.14.159, 97.15.136 και 99.50.375

Συνεστίαση

Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ οργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 11-8-01 στις 8 μμ στη Σκάλα Λακωνίας, στο Κέντρο Πολυτάκου, που είναι αφιερωμένη στο ΕΑΜ. Από μέρους του ΚΚΕ θα παραβρεθεί και χαιρετήσει, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Δημήτρης Γόντικας. Καλούνται οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, να τιμήσουν την εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ