ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
«Παγκοσμιοποιούμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό»

Από αύριο έως τις 16 Αυγούστου, στο Αλγέρι, το αγωνιστικό ραντεβού της παγκόσμιας προοδευτικής νεολαίας

Από το Φεστιβάλ Νεολαίας στην Κούβα
Από το Φεστιβάλ Νεολαίας στην Κούβα
Ανοίγει από αύριο τις πύλες του το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιείται στο Αλγέρι. Εκεί θα χτυπά η καρδιά της Παγκόσμιας Προοδευτικής Νεολαίας έως τις 16 Αυγούστου. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση των εκεί Οργανώσεων της αλγερινής νεολαίας και της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής που συσπειρώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα τα ξημερώματα αναχώρησε και το δεύτερο γκρουπ της Ελληνικής Αποστολής που θα πάρει μέρος στο Φεστιβάλ, με 30μελή αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και εκπροσώπους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, της ΟΓΕ, της ΠΚΣ καθώς και Παλαιστίνιους φοιτητές στη χώρα μας. Στην Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή που είχε συσταθεί στη χώρα μας για το Φεστιβάλ στο Αλγέρι συμμετείχαν και άλλες οργανώσεις νεολαίας, οι οποίες όμως τελικά δε θα παραβρεθούν.

Φιλοδοξία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας που έχει και τη συνολική ευθύνη της διοργάνωσης, είναι το 15ο Φεστιβάλ, που συνεχίζει την επιτυχημένη παράδοση του 14ου Φεστιβάλ του 1997 στην Κούβα - χρονιά που αναβίωσε με μεγάλη δυναμική ο νεανικός θεσμός - να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Να αποτελέσει τη μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική, πολιτική - πολιτιστική συνάντηση νέων, στη «νέα εποχή», μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου θα μεταφερθούν οι εμπειρίες των συλλογικών αγώνων ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», θα σχεδιαστούν νέες πρωτοβουλίες για διάφορα θέματα που απασχολούν τις Οργανώσεις.

Το Φεστιβάλ «ταξιδεύει» για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο, σε μια ταλαιπωρημένη περιοχή του πλανήτη και εκτός των άλλων αυτό για την ΠΟΔΝ σημαίνει και μια έκφραση τιμής και αναγνώρισης στους αγώνες και στις θυσίες των αφρικανικών λαών, από την εποχή της δουλείας, της αιματηρής αποικιοκρατίας, των συνεχιζόμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και των σημερινών νεοαποικιοκρατικών σχέσεων εξάρτησης. Ο αγώνας εξάλλου του αλγερινού λαού αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμβολο της πάλης του για εθνική ανεξαρτησία ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία. Εκεί λοιπόν μαζί με το λαϊκό κίνημα της χώρας αναμένεται να ανταμώσουν πάνω από 12.000 αντιπρόσωποι από εκατοντάδες νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις και προπαρασκευαστικές επιτροπές σε πάνω από 110 χώρες.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ, ακριβώς την πεμπτουσία αυτής της νεολαιίστικης συνάντησης: «παγκοσμιοποιούμε την πάλη για Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη ενάντια στον Ιμπεριαλισμό».

Πλούσιο πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων με κύριο βάρος στο πολιτικό του πρόγραμμα. Περιέχει: 5 μεγάλα 2ήμερα κέντρα συζήτησης με θέματα που αφορούν την πάλη για την ειρήνη και τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες ανά τον κόσμο, επίσης την παιδεία, την απασχόληση, τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νέας γενιάς, την ανάπτυξη του κινήματός της. Επίσης πολλές είναι οι μικρότερες συναντήσεις με ειδικά θέματα και ειδικές συναντήσεις ενδιαφερόντων (νέοι εργάτες, φοιτητές, καλλιτέχνες, αθλητές κλπ.).

Θα διεξαχθούν πρωταθλήματα σε 3 αθλήματα και δεκάδες συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις τα βράδια. Κορυφαίο σημείο του Φεστιβάλ θα αποτελέσει το Αντιιμπεριαλιστικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά της ανθρωπότητας, με προεργασία που έχει γίνει και θα παρουσιαστεί από τις οργανώσεις.

Κάθε μέρα επίσης θα είναι αφιερωμένη σε μια από τις ηπείρους, όπου και θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς των περιοχών. Ξεχωριστή θέση θα έχουν οι εκδηλώσεις για την αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης, της Κούβας, της Κολομβίας, του Βιετνάμ, της Κορέας, του Σουδάν, της Αγκόλας, της Γιουγκοσλαβίας, της Κύπρου κ.ά.

Κάθε περιφέρεια - ήπειρος θα έχει τη φοιτητική της εστία η οποία θα λειτουργεί, εκτός από χώρος διαμονής, και ως λέσχη της ηπείρου, με δικό της πρόγραμμα διαμορφωμένο από την κάθε περιφέρεια ενώ το φεστιβάλ πρόκειται να καταλήξει σε Πολιτική Διακήρυξη.Η καρδιά της Παγκόσμιας Προοδευτικής Νεολαίας θα χτυπάει από τις 8-16 Αυγούστου στο Αλγέρι!


Προτείνουν ευρω-αστυνομία καταστολής διαδηλώσεων!

Δεν το κρύβουν πλέον (τουλάχιστον οι Γερμανοί και Ιταλοί ιθύνοντες...) πως χρειάζονται τις υπηρεσίες οργανωμένης ευρω-δύναμης καταστολής των διαδηλώσεων κατά του καπιταλισμού...
Δεν το κρύβουν πλέον (τουλάχιστον οι Γερμανοί και Ιταλοί ιθύνοντες...) πως χρειάζονται τις υπηρεσίες οργανωμένης ευρω-δύναμης καταστολής των διαδηλώσεων κατά του καπιταλισμού...
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η Γερμανική κυβέρνηση φαίνεται πως πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την πιο οργανωμένη δράση των κατασταλτικών δυνάμεων έναντι των συνεχώς διογκούμενων διαδηλώσεων κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης... Ο υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο και χτεσινό φύλλο της ημερήσιας γερμανικής εφημερίδας «Agesspiegel» εξήγησε τα σχέδιά του, λέγοντας πως στην επικείμενη σύνοδο των ομολόγων του από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, στις 28 Σεπτέμβρη στο Βέλγιο, «πρέπει να τεθεί» θέμα δημιουργίας μίας ευρω-αστυνομίας καταστολής ταραχών και διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης «για την προστασία των συναντήσεων υψηλών κυβερνητικών στελεχών». «Προβλέπω» είχε πει στη συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών «ένα είδος ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης, ένα είδος αστυνομίας καταστολής ταραχών που θα βοηθούσε στην αποτροπή ταραχών παρόμοιων μ' αυτών που εκδηλώθηκαν στη Γένοβα»...

Ο Γερμανός υπουργός δεν αρκέστηκε μόνον σ' αυτό, καθώς, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πρότεινε και τη δημιουργία (μάλλον διεύρυνση... και ενημέρωση της ήδη υπάρχουσας...) μίας εξειδικευμένης ευρωπαϊκής τράπεζας δεδομένων, ενδεχομένως και στενής παρακολούθησης... για Ευρωπαίους και άλλους πολίτες που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές ως «ταραχοποιοί» και υποκινητές «βίας σε κινητοποιήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης».

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο σχέδιο που πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς» διευκρίνισε χτες ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Ράιντερ Λίνγκεθαλ, και για να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις διευκρίνισε πως ο σκοπός ενός τέτοιου ευρω-Σώματος καταστολής «θα είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών, η ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμών των αστυνομικών αρχών μεταξύ των χωρών της ΕΕ». Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε πως τις ίδιες προτάσεις συμμερίζεται και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκατζόλα, «ο οποίος έχει ήδη υποστηρίξει τη γερμανική πρωτοβουλία»... Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών κατέληξε λέγοντας πως «θα πρέπει να γίνουν συνομιλίες και συνεννοήσεις και με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις»...

Η Γερμανική εφημερίδα «Φρανκούφερ Ρουντσχάου» σχολιάζοντας την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών αμφισβήτησε τη δημιουργία ευρω-αστυνομικής δύναμης καταστολής των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, σημειώνοντας σε άρθρο της:«Χρειάζεται μία εθνική αστυνομική δύναμη που να γνωρίζει τη δουλιά της και σίγουρα όχι κάποιο είδος ειδικών δυνάμεων καταστολής»... Η αυστριακή ημερήσια εφημερίδα «Salzburger Nachrichten» συμμερίστηκε παρόμοιες επιφυλάξεις και καταδικάζοντας απερίφραστα την πρόταση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών για τη δημιουργία μίας «ευρωπαϊκής κλίμακας βάσης δεδομένων για γνωστούς «ταραχοποιούς»» έγραψε: «Οι μέθοδοι παρακολούθησης αστυνομικών κρατών δε θα συμβάλλουν στην αποτροπή αλλά στην αύξηση της βίας»...

Δήλωση Ορ. Κολοζώφ

Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στη γερμανική «πρωτοβουλία» για τη δημιουργία ευρω-αστυνομίας καταστολής των διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, δήλωσε χτες στον «902» πως οι «εξελίξεις καταδεικνύουν την ανησυχία της ΕΕ για την οργανωμένη αμφισβήτηση της πολιτικής της». «Στόχος -κατέληξε σημειώνοντας ο Ορ. Κολοζώφ- είναι μία ευρω-αστυνομία για την αντιμετώπιση του εχθρού - λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ