Στον τελευταίο αποχαιρετισμό παρευρέθηκαν ο Κώστας Παρασκευάς και ο Θοδωρής Χιώνης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ.
Ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ, αποχαιρέτησε έναν «απόλυτα αφοσιωμένο και πιστό σύντροφο, σχεδόν 8 δεκαετίες μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ. Εναν από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης στη χώρα μας» και τόνισε ότι σε όλα τα χρόνια της θύελλας, της παρανομίας, των φυλακίσεων, των εξοριών, «ο σύντροφος Νίκος ανέλαβε πολλές και σημαντικές χρεώσεις. Τον χαρακτήριζαν η συνέπεια, η μαχητικότητα, η σεμνότητα, η μεγάλη αίσθηση του χρέους και της προσφοράς στο κίνημα και στο Κόμμα (...) Κράτησε ξεκάθαρη στάση στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος, στη σύγκρουση με τον οπορτουνισμό, ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στη δουλειά του Κόμματος και μετά τη διάσπαση το 1991 (...) Ο σύντροφος Νίκος ήταν ένας ανοιχτόκαρδος άνθρωπος, σεμνός και την ίδια στιγμή αλύγιστος απέναντι στον ταξικό αντίπαλο (...) Το ΚΚΕ, το Κόμμα που ο σύντροφος υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή, τον αποχαιρετά στο τελευταίο του ταξίδι με περηφάνια και με την υπόσχεση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για να γίνουν και τα δικά του όνειρα πραγματικότητα».
Η Ειρήνη Κυργιάκη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικών Συνοικιών Αττικής, εκ μέρους της ΚΟΒ Κέντρου Νέας Ιωνίας - της οποίας ο Ν. Ιωαννίδης ήταν μέλος μέχρι που «έφυγε» από τη ζωή - ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τι να πρωτοπούμε για τον σύντροφο Νίκο; Πώς να χωρέσουμε σε λίγες γραμμές όλα όσα μας έμειναν από την επαφή μας μαζί του; (...) Κάθε μας συνάντηση ήταν για εκείνον σαν ανάσταση, για εμάς ήταν μάθημα ζωής μέσα από τις ιστορίες του. Και τι δεν είχαν αυτές οι ιστορίες: Εξορία, κακουχίες, ξύλο, βασανιστήρια, φυλακές... Μα και για την οργάνωση των εξόριστων, την αλληλεγγύη, την περιφρούρηση, τα μαθήματα, το θέατρο, τις φάρσες και φυσικά το σκάκι... Σε αποχαιρετάμε δίνοντας την υπόσχεση ότι θα αντέξουμε και θα συνεχίσουμε. Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσες».
Εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ η Μαριάννα Οργέττα αποχαιρέτησε τον Μακρονησιώτη κομμουνιστή, «που αταλάντευτα σε όλη του τη ζωή πάλεψε για το δίκιο και την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, ώστε να ζήσει σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική» και τόνισε: «Σύντροφε Νίκο, η ζωή σου ήταν ταυτισμένη με τη ζωή των χιλιάδων αγωνιστών που βρέθηκαν στις εξορίες, στις φυλακές, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, αυτών που έμειναν όρθιοι στο κολαστήριο της Μακρονήσου (...) Που συνέχισαν τον οργανωμένο αγώνα όταν βγήκαν από εξορίες και φυλακές, και πρωτοστάτησαν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση του δίκιου του λαού μας. Ολων αυτών που είχαν πάντα στόχο και οδηγό τη μεγάλη ανατροπή, την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την οικοδόμηση της κοινωνίας των λαϊκών αναγκών και των ονείρων μας».
Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής, αποχαιρέτησε τον Ν. Ιωαννίδη αναφέροντας ότι «είναι μαζί μας το μαχητικό του πνεύμα, η αγωνιστικότητά του και το χαμόγελο της αισιοδοξίας του». «Τον θυμόμαστε στην εξορία στη Γυάρο και στο Λακκί της Λέρου, κρατούμενο, και στη διάρκεια της δικτατορίας. Ηταν πάντα πρωτοπόρος στις δραστηριότητες του στρατοπέδου. Ηταν όμως και ένας σπουδαίος σκακιστής. Πάντα μιλούσε για τη στρατηγική και για το πώς θα χτίσουμε τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Σεμνός, με ένα ενδιαφέρον για όλους και για όλα όσα απασχολούσαν το κίνημα. Πάντα στην πρώτη γραμμή, με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια (...) Ωρα σου καλή, αγαπημένε μας σύντροφε, συναγωνιστή και φίλε Νίκο».
Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX για έρευνες, το διάστημα 2 - 7/11, από το σκάφος «Ο/V AEGAEO», για την πόντιση καλωδίου σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου.
Οι τουρκικές αρχές απάντησαν το Σάββατο, εκδίδοντας δική τους NAVTEX, η οποία κάνει λόγο για τουρκική υφαλοκρηπίδα στην ίδια περιοχή. «Ενα μέρος της περιοχής που δεσμεύθηκε βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο Πέλαγος, τα όρια της οποίας δεν έχουν ακόμα οριοθετηθεί από τα παράκτια κράτη. Ολες οι ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχή τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας πρέπει να συντονίζονται με τις τουρκικές αρμόδιες αρχές», αναφέρει, ζητώντας λόγο και ρόλο στην περιοχή.
Σημειωτέον, το μεγαλύτερο τμήμα της αφορά ελληνικά χωρικά ύδατα, εντός δηλαδή 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών. Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν για την τουρκική NAVTEX ότι αντίκειται στις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ θα προχωρήσει στις «προβλεπόμενες ενέργειες» βάσει του Διεθνούς Δικαίου, βασικά διάβημα προς τις τουρκικές αρχές, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν η Τουρκία είχε εκδώσει αντίστοιχη NAVTEX για ελληνικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Αλλωστε, μπορεί η κυβέρνηση πονηρούτσικα να τα αποσιωπά αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη φέτος το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η τουρκική Ακτοφυλακή προχώρησαν σε 1.918 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, σημειώνοντας κατακόρυφη αύξηση.
Εξάλλου, χτες το απόγευμα, ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας σε βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να υπάρχουν μεν «ανοιχτοί δίαυλοι» επικοινωνίας με την γείτονα, «αλλά με σταθερές θέσεις διατυπωμένες με απόλυτη διαύγεια». Επέμεινε, δε, ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες και ο προβληματισμός που εκφράζονται για τα λεγόμενα εθνικά θέματα λόγω της επιθετικότητας και του αυξανόμενου αναθεωρητισμού της Τουρκίας, όπως είπε.
«Συγκεκριμένες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται πολύ σύντομα» στις σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου, σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας στα «ΝΕΑ» μετά την πρόσφατη επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για εξελίξεις που «θα θεσμοθετούν τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας».
Ο Κύπριος ηγέτης ξεκαθάρισε ότι «πολύ σημαντικό μέρος του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ είναι και οι εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις και η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο», εξηγώντας ότι στον Λευκό Οίκο συζητήθηκαν «συγκεκριμένα ενδεχόμενες επενδύσεις ειδικά στον τομέα της Ενέργειας», πέρα από αυτές που ήδη έχουν δρομολογήσει κολοσσοί όπως οι «Chevron» και «Exxon», σε έργα όπως και αυτό για την «ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου» αλλά και «στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Ο Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ξανά «ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ενίσχυση του αποτυπώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, αναγνωρίζεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εκφράζοντας ικανοποίηση «διότι αποδείξαμε μέσα από πράξεις, όχι λόγια, τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας». Υπογράμμισε δε ότι «οι κινήσεις μας στηρίζονται στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Δεν αποκλείουμε κανέναν, ούτε τη συνεργασία με την Τουρκία μετά την επίλυση του Κυπριακού. Οπως έχουμε καλές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, προσδοκία μας θα ήταν να έχουμε άριστες σχέσεις και με την Τουρκία. Κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού».
Να σημειωθεί ότι μετά και το πρόσφατο άτυπο δείπνο Χριστοδουλίδη - Τατάρ στη Νέα Υόρκη, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων για άτυπες συναντήσεις με τη συμμετοχή και των «εγγυητριών δυνάμεων». Στο πλαίσιο αυτό, χτες, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Κύπριος Πρόεδρος αυτήν τη βδομάδα θα βρεθεί στη Βουδαπέστη, όπου η ουγγρική προεδρία της ΕΕ θα φιλοξενήσει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής (7 και 8/11), πριν από την οποία θα συγκληθεί και «διευρυμένη σύνοδος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, στην οποία μετέχουν και τρίτες χώρες, με "ειδικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον"». Πρόσθεσαν δε ότι «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι εκεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός φίλος του Βίκτορ Ορμπαν. Εκεί θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο Πρόεδρο».
Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο επαφών που είχε χτες στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, συνοδευόμενος από τον Τουμάζο Τσελέπη, μέλος του ΠΓ του κόμματος.
Μεταξύ άλλων ο Στ. Στεφάνου συνάντησε τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, που από τη μεριά του αναφέρθηκε στο «θετικό πρώτο βήμα» που έγινε κατά την άτυπη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Τατάρ.
Ο Στεφάνου δήλωσε κατόπιν ότι «οι ελλαδοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε έναν καλό δρόμο, υπάρχει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό εξ αντανακλάσεως βοηθά και το κλίμα στο Κυπριακό». Εβαλε στόχο «να καταβληθεί να διαρρηχθεί το αδιέξοδο, να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που θα οδηγήσει στη συνολική λύση του Κυπριακού».
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Στ. Στεφάνου ανέφερε ότι χρειάζεται να ξεπεραστεί η σημερινή, μεγαλύτερη χρονικά «περίοδος στασιμότητας» στο Κυπριακό και να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών, με βάση τις συγκλίσεις και το «διαπραγματευτικό κεκτημένο» που δημιουργήθηκαν μετά τις επαφές στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017. Είπε ακόμα ότι «δεν υπάρχουν "παγωμένες συγκρούσεις"» και ότι με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται «αρνητικά αποτυπώματα» και ως προς την «ποιότητα της λύσης» που μπορεί να συμφωνηθεί.